Srpanj 28, 2025, 01:21:13 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Teleskop?  (Posjeta: 5436 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Astrobobo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Teleskop?
« Odgovori #50 u: Travanj 25, 2012, 12:19:39 poslijepodne »
Nego majstore kolika je ta folija i što tražiš za nju? U principu zanima me ako se može staviti ispred 7x35 dvogleda, teleskop(e) sam prodao još dobrano u prošlom stoljeću.

To je dosta malo povećanje i neće biti puno detalja. Za početak probaj napraviti projekciju na papir.

Offline leopard gecko Trevor

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #51 u: Travanj 25, 2012, 17:45:08 poslijepodne »
Nego majstore kolika je ta folija i što tražiš za nju? U principu zanima me ako se može staviti ispred 7x35 dvogleda, teleskop(e) sam prodao još dobrano u prošlom stoljeću.

To je dosta malo povećanje i neće biti puno detalja. Za početak probaj napraviti projekciju na papir.

Tu projekciju se radi da se nasloni dvogled da gleda prema suncu i ispod njega se stavi papir?
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline Astrobobo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #52 u: Travanj 25, 2012, 20:57:48 poslijepodne »

Tu projekciju se radi da se nasloni dvogled da gleda prema suncu i ispod njega se stavi papir?

Tako je. Papir treba biti pod pravim kutem u odnosu na dalekozor, da dobiješ fino okruglo Sunce. Izoštravaš sliku normalno sa fokuserom. Što je papir udaljeniji, to će slika biti veća, ali i tamnija. Stavi poklopac na jednu leću da te ne buni dvostruka slika i malo mrdaj dalekozor - pjege mogu biti sitne i djelovati kao prašina ako ne skužiš da se pomiču kako pomičeš dalekozor. Obavezno probaj pogledati ovih dana, ima dosta pjega!

BTW ako su pjege dovoljno velike mogu se vidjeti projekcijom kroz malu rupicu u papiru - ali tu udaljenist treba biti bar 1-2 m i okolina zatamnjena tako da ne bliješti svjetlost od okoline. To je princip camere obscure i totalno funkcionira uz malo strpljenja :)

Offline Astrobobo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #53 u: Travanj 25, 2012, 21:00:09 poslijepodne »
Možda nisam bio jasan - na jedom debelom papiru se napravi rupica promjera 0,5 mm, a projekcija radi na drugi, udaljeni papir, što bjelji, da vas ne buni struktura samog papira.

Offline leopard gecko Trevor

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #54 u: Travanj 25, 2012, 21:06:36 poslijepodne »

Tako je. Papir treba biti pod pravim kutem u odnosu na dalekozor, da dobiješ fino okruglo Sunce. Izoštravaš sliku normalno sa fokuserom. Što je papir udaljeniji, to će slika biti veća, ali i tamnija. Stavi poklopac na jednu leću da te ne buni dvostruka slika i malo mrdaj dalekozor - pjege mogu biti sitne i djelovati kao prašina ako ne skužiš da se pomiču kako pomičeš dalekozor. Obavezno probaj pogledati ovih dana, ima dosta pjega!

BTW ako su pjege dovoljno velike mogu se vidjeti projekcijom kroz malu rupicu u papiru - ali tu udaljenist treba biti bar 1-2 m i okolina zatamnjena tako da ne bliješti svjetlost od okoline. To je princip camere obscure i totalno funkcionira uz malo strpljenja :)

Hvala, ali nažalost nemam kvalitetni dalekozor da to radim sad.

Prije sam ga imao, ali to je bilo prije... :D
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #55 u: Travanj 26, 2012, 09:55:54 prijepodne »
Pa onda lijepo napravi Camera obscura umjesto da kukaš.