Kolovoz 14, 2025, 07:40:07 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: JBL filteri  (Posjeta: 4508 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stfish

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
JBL filteri
« u: Ožujak 23, 2012, 17:16:22 poslijepodne »
Zanima me je li za biljni akvarij dimenzija 130x45x52 cm (dxšxv), s obzirom na dužinu bolje staviti dva manja filtera nego jedan veći?
Mislio sam staviti dva JBL Cristal profi e700. Je li neko ima iskustva sa ovim filterima, kakvi su=

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: JBL filteri
« Odgovori #1 u: Ožujak 23, 2012, 19:10:07 poslijepodne »
IMO, i dva takva ce ti biti premalo. I sama duzina akvarija ti je problem za cirkulaciju i na jednom velikom filteru a na ova dva pogotovo. To su filteri do max 150l prema specifikaciji, u praksi znaci jos manje.
Odi radije na dva komada e900, razlika u cijeni je nekih 100kn po komadu a dobit ce s puno bolju filtraciju sa njima. Ima jaci protok za nekih 30%, ima veci volumen za nekih 25% i ima 3 kosarice za materijal sto znaci da mozes vise kombinirati.
U biti ne kuzim uopce cemu taj e700 kad je tek malo jeftiniji nego e900.
No preporucam onda da radije uzmes jedan e1500 jer ti je bitno jeftiniji nego dva e900 a cirkulaciju dodatno poboljsas sa nekom pumpom za par kuna ako treba.

Offline stfish

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 23, 2012, 20:50:50 poslijepodne »
U cijeni baš i nije neka velika razlika. Ako bi dobija bolju filtraciju na cijenu bi i zažmirija. Čita san po forumu da je kod dužih akvarija problem sa filtracijom. Ako se stavi jači filter onda na samom početku sve čupa, a na drugom kraju i nije baš najbolje. A onda san računa da mi je možda bolje stavit dva manja filtera, pa da svaki odradi svoju stranu.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Ožujak 23, 2012, 21:02:00 poslijepodne »
pusti protok..gledaj da imaš pregršt filter materijala, čim više tim bolje..ja imam protok na od 500/h u tanku od 120x50x40 ...al zato  8 litara samo filter materijala..

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 23, 2012, 21:13:20 poslijepodne »
ma da, ali mislim da ti niti taj e900 nece dobaciti 130cm. Ja imam fluval 405 koji je po nazivnom protoku skoro 50% jaci pa sam opet morao staviti pumu dodatnu na 120cm duzine.
I pazi, ove brojke vrijeda za protok same pumpe. Kad sastavis filter to ti padne za jos mnogo, kod mene nekih 40% tak da je flow rate filtera 850l/h.
Obzirom da ti imas nekih 300l akvarij, vjerujem da bi jedan e1500 sa svojih 12l volumena savrseno dobro odradjivao filtraciju (moj ima 8,5 na 230l i nema nikakavih problema) a dodatnu cirkulaciju da izbjegnes mrtve zone postignes sa pumpom koju mozes staviti gdje zelis. A jedan filter je uvijek manje posla nego dva. I manje smeta.

Offline stfish

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 24, 2012, 09:18:21 prijepodne »
IMO, i dva takva ce ti biti premalo. I sama duzina akvarija ti je problem za cirkulaciju i na jednom velikom filteru a na ova dva pogotovo. To su filteri do max 150l prema specifikaciji, u praksi znaci jos manje.
Odi radije na dva komada e900, razlika u cijeni je nekih 100kn po komadu a dobit ce s puno bolju filtraciju sa njima. Ima jaci protok za nekih 30%, ima veci volumen za nekih 25% i ima 3 kosarice za materijal sto znaci da mozes vise kombinirati.
U biti ne kuzim uopce cemu taj e700 kad je tek malo jeftiniji nego e900.
No preporucam onda da radije uzmes jedan e1500 jer ti je bitno jeftiniji nego dva e900 a cirkulaciju dodatno poboljsas sa nekom pumpom za par kuna ako treba.
[/quoaaajkdeajte]
Ajde pomozi. Koju vrstu pumpe, di je stavit i čemu točno služi?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Ožujak 24, 2012, 10:16:16 prijepodne »
Zanima me je li za biljni akvarij dimenzija 130x45x52 cm (dxšxv), s obzirom na dužinu bolje staviti dva manja filtera nego jedan veći?

Stavi najveći kojeg si možeš priuštiti. Kasnije, ako bude potrebno možeš razmišljati o još jednom.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 24, 2012, 10:48:39 prijepodne »
Slazem se sa kolegama - uzmi JBL e1500 i dodaj kasnije po potrebi neku pumpu (npr. Hydor Koralia 2 ili 3) da ti poboljsa cirkulaciju u akv. Cak bi ja na tvom mestu razmislio i o dodavanju Haqos EXPRO 1200 kao drugog filtera (umesto pumpe).
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 24, 2012, 11:27:42 prijepodne »
ma ne treba mu haqos, samo ce smetati. e1500 sa svojih 12l volumena ce cuda raditi na 300l (znaci 250 ili manje kad ga napuni).

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 24, 2012, 19:43:46 poslijepodne »
dodaj kasnije po potrebi neku pumpu (npr. Hydor Koralia 2 ili 3) da ti poboljsa cirkulaciju u akv.

Ja sam u 430l stavio Koraliu Nano i uz filter mi je sasvim dosta. Ne treba pretjerivati
Jedino, već sam u par dućana rekao da stari JBL e1500 neću kupiti. Čekat ću e1500 i koji troši bitno manje struje, a ako bude trebalo kupit ću ga tamo gdje ima.

Offline stfish

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 24, 2012, 20:34:44 poslijepodne »
A kakav je JBL Cristal Profi e1501 GL?

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Ožujak 24, 2012, 20:41:16 poslijepodne »
isti ko i ovaj samo ima smanjenu potrošnju struje

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
« Odgovori #12 u: Ožujak 24, 2012, 20:45:07 poslijepodne »
mislim da je veći filter bolji zbog više mjesta za medije,ja imam na 300 l, 13 litara spužve i 2 litre valjčića, mokro suhi filter,kažu možda i najbolji  :up:

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 24, 2012, 21:24:32 poslijepodne »
mokro suhi filter,kažu možda i najbolji  :up:

nije najbolji za biljni akvarij  -?

Offline tonkovic.kreso

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #14 u: Ožujak 24, 2012, 21:43:40 poslijepodne »
imam jbl green line e 701 novi model sa bio medijima koji ima tu smanjenu potrošnju struje ali s time je automatski smanjena i snaga filtera pa mu protok kako se prlja filter puno više pada nego modelu sa više wata ista stvar mi je i sa eheimom 2075 koji ima volumen 9 litara a samo 16w nekad sam imao 2217 sa 20w taj je po 6 mjeseci tuko bez pada protoka tako da svaka ušteda nedonosi baš u svemu pluseve slažem se sa kolegama koji tvrde da je bitna količina medija ali mislim da je bitna i kvaliteta medija nije bit natrpat ga bilo čime ja na 240l imam e900 jbl i mogu ga samo pohvaliti a radi več 2 god bez greške ćistim ga jednom godišnje.po meni jbl nije loš izbor cjena mu je solidna i pun je medija u startu!!

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #15 u: Ožujak 25, 2012, 08:54:07 prijepodne »
imislim da je bitna i kvaliteta medija nije bit natrpat ga bilo čime

:up: slažem se, kvalitetni medij čuda čini.

Offline Barry

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #16 u: Ožujak 25, 2012, 10:14:31 prijepodne »
...filter na prvi pogled izgleda odlično....nisam ga još starto jer sam ga tek jučer kupio

Offline stfish

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 25, 2012, 16:22:10 poslijepodne »
...filter na prvi pogled izgleda odlično....nisam ga još starto jer sam ga tek jučer kupio

Koji?

Offline stfish

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 25, 2012, 16:24:52 poslijepodne »

e1500 ima 3 košarice, a e1501 GL ima 4 košarice za filter materijal. Sad je li ista količina filter materijala ide za jedan i drugi filter to ne znam

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 25, 2012, 16:31:15 poslijepodne »
ako su mu vanjske dimenzije iste onda ti je ista kolicina unutra, a jesi to vidio u ducanu ili na proizvodacevoj stranici? nekad moze samo i greska u tekstu biti, ali u biti ti je svejedno, tj, u tri mozda cak ima i malo vise materjala nego 4 jer ima manje kosara/plastike koje zauzimaju mjesta, ali to su ti sve minorne razlike

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 25, 2012, 16:34:01 poslijepodne »

e1500 ima 3 košarice, a e1501 GL ima 4 košarice za filter materijal. Sad je li ista količina filter materijala ide za jedan i drugi filter to ne znam
isto je, 12l imaju oba

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 25, 2012, 16:41:38 poslijepodne »
Imaju i isti broj kosarica, ali 1501 ima u 2 kosarice bio-medij od sintetickog stakla JBL MicroMec umesto spuzve (1500).
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline stfish

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 25, 2012, 17:01:34 poslijepodne »
ako su mu vanjske dimenzije iste onda ti je ista kolicina unutra, a jesi to vidio u ducanu ili na proizvodacevoj stranici? nekad moze samo i greska u tekstu biti, ali u biti ti je svejedno, tj, u tri mozda cak ima i malo vise materjala nego 4 jer ima manje kosara/plastike koje zauzimaju mjesta, ali to su ti sve minorne razlike

gleda san na stranici

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #23 u: Ožujak 25, 2012, 17:06:24 poslijepodne »
imam jbl green line e 701 novi model sa bio medijima koji ima tu smanjenu potrošnju struje ali s time je automatski smanjena i snaga filtera pa mu protok kako se prlja filter puno više pada nego modelu sa više wata..

JBL je smanjio potroslju u odnosu na stare modele. Ali nove verzije nisu nista ekonomicnije od prosjecnog vanjskog filtera, usporedi vrijednosti pa ces vidjeti.

dodaj kasnije po potrebi neku pumpu (npr. Hydor Koralia 2 ili 3) da ti poboljsa cirkulaciju u akv.

Jedino, već sam u par dućana rekao da stari JBL e1500 neću kupiti. Čekat ću e1500 i koji troši bitno manje struje, a ako bude trebalo kupit ću ga tamo gdje ima.

Preporucam ti da ga odmah uzmes u aquashop.hr prije nego dođu sluzbeno u HR. Dakle nas aquashop ti moze nabavit taj filter iz Slovenije po Slovenskoj cijeni: LINK samo im se javis na mail da ga hoces. Jer kada ti filteri sluzbeno dođu u HR Aquashop cijena ce ti skocit za kojih 10% sigurno...a o cijenama po pet shopovima uopce necu razmisljat.

ma ne treba mu haqos, samo ce smetati. e1500 sa svojih 12l volumena ce cuda raditi na 300l (znaci 250 ili manje kad ga napuni).

Sam kanister drzi 12 litara, a svaka kosara ima oko 2 litre, tako da realno ima 8 litara za medije.

Imaju i isti broj kosarica, ali 1501 ima u 2 kosarice bio-medij od sintetickog stakla JBL MicroMec umesto spuzve (1500).

Filteri su osim motora i medija identicni.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline stfish

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 25, 2012, 17:40:56 poslijepodne »
Je li to daješ prednost 1501 u odnosu na 1500