Kolovoz 14, 2025, 16:34:52 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: DIY rasvjeta  (Posjeta: 3417 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DadoB

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
DIY rasvjeta
« u: Veljača 28, 2012, 11:23:19 prijepodne »
Pozdrav,

imam jedno pitance. Kupio sam komplet akvarij i rasvjeta nije zadovoljavajuća. Akvarij je dimenzija 60x30x30, a budući da je poklopac i savijen, u njega ne stane ništa duže od nekih 50 cm. Razmišljao sam da složim rasvjetu od dva E27 grla i ugradim dvije štedne žarulje od 15+ wata daylight (nekih 6500K) i sve skupa silikonom zabrtvim. Da li bi ta rasvjeta odgovarala za neki srednje-zahtjevni biljni akvarij i kakav je utjecaj na rast algi. Trenutno imam original 11W lampu i cripte i anubiase koji zadovoljavajuće uspjevaju osim što se po anubiasu kupi crna čupava alga pa bi to htio riješiti. Dodajem gnojivo u tabletama i easycarbo svaki dan.

Hvala.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: DIY rasvjeta
« Odgovori #1 u: Veljača 28, 2012, 13:06:02 poslijepodne »
IMO, bolje je da radis sa T5 HO. Imas 24W u "juvel" dimenziji, nekih 44cm duzine. Zauzet ce ti manje prostora.

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #2 u: Veljača 29, 2012, 16:17:25 poslijepodne »
ima i JBL  T5 lampe na 44 cm, 24 w  solar nature na 9000 k - odlicno svijetlo  :up:

Offline Odojak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Veljača 29, 2012, 16:41:46 poslijepodne »

Offline TOMOZUKE

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 01, 2012, 00:11:22 prijepodne »
Imaš JBL, JUWEL I od SYLVANIE 24W 438mm dužine T5 rasvjetu od 6500K nagore

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Ožujak 01, 2012, 00:50:49 prijepodne »
da ne otvaram nanova temu akvarij je 50x25x23
koju lampu i od koliko W unutra

razmisljam o nekoj T5 neonki do 18W
moze li neko informaciju vise

Offline TOMOZUKE

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Ožujak 01, 2012, 07:58:59 prijepodne »
Za te dimenzije akvarija ja bi stavio jednu T5 od 24W, sve ovisi o bilju kojeg planiraš posaditi.
Neki omjer je litra po wattu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Ožujak 01, 2012, 09:17:16 prijepodne »
al se hep vama raduje.... ;) :D

1w na 1 litru t5 rasvjete...razmisli jos jednom, u svakom slucaju.... na 28 litara vode, stavi jednu t5 od 13w, i mislim da neces imati nikakve potrebe za jacim svjetlom....netreba pretjerivati, racunica wat na litru ili decilitar je odavno izgubila svaki smisao pojavljivanjem t5, HO i slicnih neonki.....

Offline DadoB

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Ožujak 01, 2012, 14:47:54 poslijepodne »
Ok, ajmo reći da idem na T5 rasvjetu. Našao sam lampu JUWEL High-Lite Day 24W i reflektor JUWEL 450mm.
E sad, lampa ima 9000K. Kak sam malo novi u tome zanima me da li je to previše za bilje ili ne.
I da li tko zna gdje ima za kupiti jeftinijih elektronskih prigušnica za T5.

Fala.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 01, 2012, 15:24:33 poslijepodne »
Samo pazi na dimenziju same cijevi, plus grla, provjeri imas li toliko mjesta u poklopcu, lampa je 438-440mm, tu negdje, neznam tocno, pa si racunaj stane li.

Moje misljenje, akvarij po vanjskim dimenzijama ima 28 litara, odbij podlogu, zemlju, sve sto ce ici unutra, imati ces 20 litara vode efektivno, prejaka ce ti to rasvjeta biti, a ni akvarij nije nesto ekstra visok da bi profitirao od jace rasvjete.
Opet moje misljenje, ta lampa kosta, mislim da nije bas jeftina, previse je to ulaganja, a sa jednom 15w t8, ili ako bas moras ici na t5, obicna 13w daylight lampa ce ti raditi isti posao, a za djelic ulozenih novaca....

Sto se kelvina tice, neka se zamarati, svejedno ti je, tu glavnu ulogu igra kako tebi akvarij djeluje pod takvim svjetlom, 9000k ti ide prema plavo-ljubicastom spektru, obicne daylight su ti 6500K, one daju onako, nazivno plavkasto svjetlo, u akvariju je zeleno.....a sto se bilja tice, rasti ce skoro jednako.....

Prigusnice imas u stednim zaruljama, najjeftinija varijanta. Gledas da po snazi odgovaraju snazi neonke za koju se odlucis, ili prva veca vrijednost, znaci za 24w neonku - 24 ili 25w stedna, za 13w neonku 15w stedna itd....

Offline DadoB

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Ožujak 02, 2012, 08:45:48 prijepodne »
Samo pazi na dimenziju same cijevi, plus grla, provjeri imas li toliko mjesta u poklopcu, lampa je 438-440mm, tu negdje, neznam tocno, pa si racunaj stane li.

Moje misljenje, akvarij po vanjskim dimenzijama ima 28 litara, odbij podlogu, zemlju, sve sto ce ici unutra, imati ces 20 litara vode efektivno, prejaka ce ti to rasvjeta biti, a ni akvarij nije nesto ekstra visok da bi profitirao od jace rasvjete.
Opet moje misljenje, ta lampa kosta, mislim da nije bas jeftina, previse je to ulaganja, a sa jednom 15w t8, ili ako bas moras ici na t5, obicna 13w daylight lampa ce ti raditi isti posao, a za djelic ulozenih novaca....

Sto se kelvina tice, neka se zamarati, svejedno ti je, tu glavnu ulogu igra kako tebi akvarij djeluje pod takvim svjetlom, 9000k ti ide prema plavo-ljubicastom spektru, obicne daylight su ti 6500K, one daju onako, nazivno plavkasto svjetlo, u akvariju je zeleno.....a sto se bilja tice, rasti ce skoro jednako.....

Prigusnice imas u stednim zaruljama, najjeftinija varijanta. Gledas da po snazi odgovaraju snazi neonke za koju se odlucis, ili prva veca vrijednost, znaci za 24w neonku - 24 ili 25w stedna, za 13w neonku 15w stedna itd....

Akvarij je 54L, efektivno 50 L vode (60x30x30). Tak da 24W bi bilo taman za neke srednje zahtjevne biljke. A što se tiče raskapanja štednih žarulja, osjećao bi se sigurnije da kupim original prigušnicu (račun, garancija). Nek se nešto zapali pa se ti pravdaj osiguranju da to nije bilo od te DIY prigušnice. Zato pitam dali netko zna gdje se može jeftinije kupiti.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 02, 2012, 10:58:26 prijepodne »
Sorry, pomijesao sam odgovore, ovaj komentar je isao na pitanje od Ante78 i njegov akvarij od 28 litara.....sto ces, covjek ti uletio u temu, ja odgovorio bez gledanja...

A na 54 litre, 24w je idealna.....

Offline overload0303993

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #12 u: Ožujak 03, 2012, 02:19:52 prijepodne »
Imas na ebayu ledice s heatsinkom, ja si trenutno radim s 10w ledicom. Velicine dlana stane svugde

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 03, 2012, 11:07:57 prijepodne »
Ok, ajmo reći da idem na T5 rasvjetu. Našao sam lampu JUWEL High-Lite Day 24W i reflektor JUWEL 450mm.
E sad, lampa ima 9000K. Kak sam malo novi u tome zanima me da li je to previše za bilje ili ne.
I da li tko zna gdje ima za kupiti jeftinijih elektronskih prigušnica za T5.

Fala.

za 24W ti je dobra ova prigusnica iz stedne zarulje. Imas osramovih po nekih 40kn u metrou. 9000K je temperatura svjetla, odnosno boja a obzirom da ides na samo jednu lampu mislim da ti je bolja ona colour varijanta od te day varijante.