Kolovoz 08, 2025, 16:00:48 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi u akvaristici  (Posjeta: 4092 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gašo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
Novi u akvaristici
« u: Veljača 11, 2012, 15:40:10 poslijepodne »
Pozdrav svima na forumu.Novi sam pa mi treba vaše mišljenje ili još bolje savjet :zagrljaj:.Imam "kadu" 70x30x30 tj. 65 lit.Ostatak hardvera je:filter vanjski EHEIM 300 l/h , grijač 100 W , pumpica zrak , rasvjeta 2 neonke( 60 cm 1 Gro lux i 1 obična od 18 W ) Pozadina je  moj DIY- vanjska. Cikliranje započeo 07.2.ujutro postavljanjem podloge ( vulkanit-pijesak-4 biljčice-panj loze) Vulkanit nisam prao,pijesak provukao kroz vrilu vodu,panj kuhao dva puta po 2 sata, sve ostalo oprao u hipermanganu.Ulio sam oko 15 lit.(destilirane) prokuhanog Pločanskog snijega , a ostatak pipovaču i dodao "SERA aquatan".upalio filter, grijač , i svijetlo. U filteru je poredano:keramički valjčići , pa 2 cm kofil vate (za kuhinjske nape) , pa aktivni ugalj u "čarapici" (opran u vriloj vodi) , pa ponovo 2 cm  kofil vate.Nakon 10 sati dodao sam "TETRA Safe Start" bakterije. Nakon tri dana pojavila se na panju bijela prozirna sluz, a voda je cijelo vrijeme do sada bistra ko' rakija. Dodavao sam malo hrane u listićima da ubrzam cikliranje i malo CO2 tekućeg te malo tekuće hrane za biljke.Temperaturu držim na 22-24.Jučer je bio pH oko 7 , KH oko 15 , GH oko 20.Ostale testere još nemam.Planiram oko 14.02. (8 dana) ubaciti dva mala ancistrusa i možda 2-3 gupija.??? Imam sila fotografija ali su mi "velike" za forum pa ako netko želi mogu mu ih mailati. Pozdrav i hvala!! :)

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
Odg: Novi u akvaristici
« Odgovori #1 u: Veljača 11, 2012, 18:05:14 poslijepodne »
Panj će ti puštati sluz neka te to ne zabrinjava i najvjerovatnije će farbati vodu jedno vrijeme to je ok za ribe. Meni nije pušto sluz najvjerovatnije zato što je bijo jako star i suh ko barut, al još uvijek pušta malo boje mada se ga kuho tjedan dana i to je ok. Možda da uzmeš coryddoras pande za dno jel oni su manji i ne narastu veliki, ovi ancistrusi ti znaju narast velike beštije.

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #2 u: Veljača 11, 2012, 18:43:07 poslijepodne »
Hvala za info. To mi treba "mišljenje znalca" :)

Offline Amber

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 12, 2012, 10:47:09 prijepodne »
I ja sam nova, apsolutno nisam znalac, ali imala sam tu sluz na panjevima na početku, puževi to nisu htjeli, i zaista, čim su došle pande, problem je bio rješen.

Offline forser

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
« Odgovori #4 u: Veljača 18, 2012, 17:18:10 poslijepodne »
stavi ancistruse i pojest če ti sluz.oni ti to jako vole...

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2012, 13:11:08 poslijepodne »
Evo mene opet! :D Na početku teme sam objasnio kakav akv. imam , a sad se pomalo događaju neke promjene pa bi molio Vaša mišljenja i savjete.Kao što sam na početku naveo proces cikliranja sam započeo prije 13 dana (7.2.) a (14.2) nakon 8 dana sam ubacio dvije pande , sijamskog algojeda , ancistrusa (malecki) i tri molla. Voda je do jučer bila bistra, osim nešto malo sluzi po panju. Sluz su ribice razbucale i popapile , ali vidim da mi se počinju pojavljivati alge po staklu i po biljčicama.(voda i dalje nije zamućena!) Po staklu točkaste zelene , a po biljkama neke nitaste koje nisu dugačke nego rastu u cik-cak.Kao neka nepravilna mreža od pauka. Vodu sam mijenjao (samo 15 lit.) jučer.Redovno svako jutro dodajem tekući CO2 (Easycarbo) i lagano hranim tih 7 ribica.Možda sam malo previše ribica i malo rano ubacio ,ali su sve poprilično male. Jučer sam i one dvije neonke omotao alu folijom tj. pokrio oko 40% površine s ciljem da malo smanjim svijetlo. Jutros mi je pH oko 7 , KH oko 8-10 , i GH oko 10-12. Za ostale elemente nemam testere.Od biljaka imam Sagittaria subulata,Javanska mahovina,Vodena kuga i još neke tri?? Nisam primjetio neki bujni rast? Kako zaustavit rast tih algi ?  :up:

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #6 u: Veljača 19, 2012, 13:17:22 poslijepodne »
Hm školjka iz slane vode u slatkovodni aq ?????
hrga88

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #7 u: Veljača 19, 2012, 13:25:42 poslijepodne »
Evo još slika!  :D :D :D :D :question:

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 19, 2012, 13:26:15 poslijepodne »
Evo mene opet! :D Na početku teme sam objasnio kakav akv. imam , a sad se pomalo događaju neke promjene pa bi molio Vaša mišljenja i savjete.Kao što sam na početku naveo proces cikliranja sam započeo prije 13 dana (7.2.) a (14.2) nakon 8 dana sam ubacio dvije pande , sijamskog algojeda , ancistrusa (malecki) i tri molla. Voda je do jučer bila bistra, osim nešto malo sluzi po panju. Sluz su ribice razbucale i popapile , ali vidim da mi se počinju pojavljivati alge po staklu i po biljčicama.(voda i dalje nije zamućena!) Po staklu točkaste zelene , a po biljkama neke nitaste koje nisu dugačke nego rastu u cik-cak.Kao neka nepravilna mreža od pauka. Vodu sam mijenjao (samo 15 lit.) jučer.Redovno svako jutro dodajem tekući CO2 (Easycarbo) i lagano hranim tih 7 ribica.Možda sam malo previše ribica i malo rano ubacio ,ali su sve poprilično male. Jučer sam i one dvije neonke omotao alu folijom tj. pokrio oko 40% površine s ciljem da malo smanjim svijetlo. Jutros mi je pH oko 7 , KH oko 8-10 , i GH oko 10-12. Za ostale elemente nemam testere.Od biljaka imam Sagittaria subulata,Javanska mahovina,Vodena kuga i još neke tri?? Nisam primjetio neki bujni rast? Kako zaustavit rast tih algi ?  :up:
izbaci škloljke van..porast če ti ph iznad 8,5 i sve će ti pokrepati...uči na mojim pogreškama  :)
jel ti akvarij  možda blizu prozora ili dnevnog svjezla??
koje lampe imaš i kolika je jačina njih?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 19, 2012, 13:30:08 poslijepodne »
a zasto vata iz nape? ona ti ima sitne pore i dobro ocisti cestice iz vode ali to nije dobro imati stalno u filteru, brzo ce ga zacepiti. moguce da i otpusta neke tvari u vodu ali to i nebi bas trebao biti veliki problem

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #10 u: Veljača 19, 2012, 13:36:52 poslijepodne »
Dnevno svijetlo je jako malo jer mi dolazi paralelno s prednjim staklom tj. pod kutom od 90 stupnjeva na staklo. Cijeli akv. je ugrađen u rupu  regala tako da jezanemarivo dnevno svijetlo po  njemu! Što se tiče školjki izbacit ću ih! Doduše ova velika u sredini je bila u mom starom akv. jedno dvi godine! Rasvjeta je iznad staklenog poklopca akv. jedno 3 cm. a sastoji se od dvije neonke T8. Jedna je Gro lux koja je svjetlila u mom starom akv. dvi godine a druga je nova Phillipsova od 18W. Jučer sam ih i jednu i drugu obložio alu folijom i smanjio površinu lampi! :question: Ostale školjke koje se vide su van akvarija u vanjskoj pozadini.

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #11 u: Veljača 19, 2012, 13:45:05 poslijepodne »
Pamučna vata je puno finija i gušća pa mislim da će se ona brže začepiti. Ova vata iz nape može biti i dobar medij za nastanjivanje bakterija a usput i dobar mehanički filter koji nije toliko gust kao pamučna vata. Imam i ja možda "pravo na pogrešno mišljenje" :D :D :D

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 19, 2012, 14:02:30 poslijepodne »
mislim da su akvaristicke sinteticke, ne pamucne. nastanjuju bakterije ali obicno nije preporucljivo, ako cistis redovitno onda moze proci ali ako je netko ljen onda brzo zapusi filter :)

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 19, 2012, 14:26:22 poslijepodne »
ti imas probleme sa algama Možda kao i ja..tako sam i ja imao lampe kao i ti.jednu staru a drugu novu..i problem mi je bio u toj starijoj lampi,naime ona kao da je izgubila svoj spektar i svojstvo i zbog nje sam imao alge po staklu.ćim sam ju izbacio van i zamijenio ju novom algi više nije bilo..ta stara lampa mi je bila za fotosintezu i svijetlila bijelo..to je moje iskustvo..a inače su mi rekli da te t8 lampe treba mijenjati svaki 6mjeseci..eto nadam se da sam ti pomogao..

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #14 u: Veljača 19, 2012, 15:12:48 poslijepodne »
one dvije biljke, Dracena - u sredini i malo lijevo, s prugastim listovima ti nije akvarijska biljka.

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #15 u: Veljača 19, 2012, 15:34:50 poslijepodne »
Mislim da ovo nije Dracena. Gledao sam na Net-u Dracena ima Žute rubove a ovoj su rubovi zeleni a pruge sredinom lista su bijele. Biljke sam kupio u "Butizi o' beštij" u Splitu , pa valjda znaju što prodaju. Pratit ću kako se ponašaju.Znam ja i bacit :devil: :devil: :D :D :D

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #16 u: Veljača 21, 2012, 17:19:03 poslijepodne »
Kofil vata! Ma našo ja nju na Netu! Znao sam ja da je ona dobro rješenje! :D :D :D  Pogledajte na :-[

http://www.drsfostersmith.com/product/prod_display.cfm?pcatid=4231&rel=1
« Zadnja izmjena: Veljača 21, 2012, 17:25:50 poslijepodne od gašo »

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 21, 2012, 17:23:06 poslijepodne »
misliš na vatu za kuhinjske nape i zračne filtere? nisam siguran da nisu ipregnirane nekim baktericidom (legionarske i kojekakve ptičje i riblje gripe...)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #18 u: Veljača 21, 2012, 17:33:46 poslijepodne »
najjeftiniji filter za nape koji nadjes,sigurno nije stetan, i sigurno se ne cepi, cak ni u malim unutarnjim filterima, bez brige.

Offline zah3b

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #19 u: Veljača 21, 2012, 20:37:56 poslijepodne »
Neznal dal je netko primjetio da je napisao da ima aktivni ugljen u filteru... sta ne ubija ugljen uz negativne bakterije i stetne tvari i dio pozitivnih bakterija i nije preporucljivo ga koristiti cijelo vrijeme u filteru( samo poslije liječenja da pokupi ostatke lijeka) ,pogotovo ne u akvariju koji je tek nedavno startan i ne cikliran do kraja?ispravite me ako sam u krivu :) ipak sam još uvijek njub u svemu ovome.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 21, 2012, 21:06:34 poslijepodne »
a. ugljen ne ubija bakterije, čak je prilično dobra podloga za njih, ali kad se zasiti može postati opasan. može ali ne mora. treba ga zato često mijenjati jer bi mogao naglo otpustiti tvari koje je skupio.

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #21 u: Veljača 28, 2012, 20:19:22 poslijepodne »
Nakon tri tjedna izgleda ovako! :P Neke sam biljčice izbacio,neke ubacio,školjku morsku izbacio,dodao još malo ribica (prije 5 dana) postavio DIY CO2.Alge su zanemarive ,a vjerovatno zato što sam smanjio svijetlo i dodao CO2. :D Pozdrav svima :)
« Zadnja izmjena: Veljača 28, 2012, 20:24:35 poslijepodne od gašo »

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 29, 2012, 07:55:19 prijepodne »
daj mi molim te reci, kaj na spray baru na kraju cijevi nema nikakav završetak, mislim kao čep??

Offline bubica

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #23 u: Veljača 29, 2012, 10:14:19 prijepodne »
Ja bih maknula i ove školjke izvana, zašto ne napraviti ful ugođaj slatkovodnog...

Offline MEMO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #24 u: Veljača 29, 2012, 10:20:24 prijepodne »
doboro je samo sto po meni skoljke ne idu.nikako ne pasu a u bodu u oci :)
MEMO