Ma stoji to sve, ali zamisli ideju solarnih panela preko pola Sahare. Umjesto da se koljemo i trošimo milijarde na ratove, bilo bi bolje da ulažemo u razvoj tehnologije i energetike...
Tu se slazem, ali to je projekt od nekoliko desetljeca sa neslucenim resursima.Da ironija bude veca veliki dio tehnologije koju danas koristimo je upravo proizisla iz vojnog programa tjekom hladnog rata, prestala napetost nestala neogranicena lova za razvoj.
Pogledaj samo na primjeru torijskog reaktora koji kao projekt postoji vec desetak godina i gdje se najvece svjetske sile dogovaraju kako sakupiti tih milijardu i kusur dolara.
Također ne vjerujem u neki masvni skok polulacije u idućih 50 godina. Što se tiče razvijenih zemalja, primjećena je stagnacija rasta populacije u zadnjih 10 godina... Problem su nerazvijene afričke zemlje, i kina i indija.
Vjerujem da ako nas ikada bude prek 10mlrd da se u razvijenom društvu populacija može kontrolirati zakonima. Tipa plaćanja poreza na više od 1 djeteta...
Problem nije buduca nego danasnja populacija. Sve je bilo oko dok si imao njih par milijardi koji su bili zadovoljni sa sakom rize i radili do smrti, dok bi danas prosjecan Kinez htio imati tri kvalitetna obroka, stan, auto i ajfon.
Negdje sam vidio izracun da bi Europa zeljela dostici americki standardn da bi nam trebale jos dvije ovakve planete, a kad bi to isto pozeljeli Kinez dodatnih desetak.
Ne znam za vožnju na solarne panele, ali jedno kućanstvo može bez problema živjeti sa 2-3 solarne ploče na krovu, i još imati viška i prodavati HEP-u (ako ne uzmemo u obzir da za to treba kod nas tona papirologije)...
Na novim pločama oblačno vrijeme nije ni toliko bitno jer još uvijek ima dovoljno svijetla, a u svakom slučaju ako zafali poslužiš se javnom mrežom koja nebi bila toliko opterećena tada...
Na zalost to nije tocno nego je istina bitno prizemnija - nitko ti ne brani da nasarafis panele na krov, papirologija ti je potrebna da bi HEP otkupljivao visak struje, a posto je po EU zakonima duzan stimulirati proizvodnju iz alternativnih izvora jedan kW placaju nekoliko puta skulje nego sto ga prodaju krajnjem korisniku. Prevedeno, ako uspijes dobiti ugovor isplatiti se i dalje koristiti napon iz mreze te njima prodavati sve sto dobijes iz panela.
Inace proslog ljeta bio na jednom od meni najljepsih mjesta u Europi i na tom predivnom cestovnom perivoju postoji mala kucica s razglednicama i sitnicama na vrh koje su stavili malu vjetroturbinu kako bi proizvodila struju za potrebe rasvjete i malog hladnjaka.
Bio je vjetrovit dan, turbina je radila kao blesava i mi smo se pokupili nakon 5 minuta jer je zvuk bio izludujuc.