Ima ih noctopus
Nažalost nigde u Evropi nema ni jednog dilera koji bih imao selekcijonirane endlere.možda se koji uzgajivač bavi strogom selekcijom endlera a li ja ga još nisam upoznao.
Ja več dugo uzgajem endlere imam takve i onakve, svi su divni,ali da bih radio neku selekciju trebaš puno vremena i puno manjih akvarija, da se možeš ič selekciju.
A prvo trebamo objasnit šta su endleri jer ove što jih mi znamu nisu pravi divlji endleri nego su hibridi endlera.
Znamo tri glavne vrste gupija - čisti gupiji,čisti endleri i hibrid endleri.
Prije 100 godina su bili svi gupiji divlji a onda su jih akvaristi sa dugogodišnjom selekcijom doterali do današnjih gupija koje poznajemo sad, i možemo jih po dučanima vidjet ovakve i onakve.
Pravi endler gupiji nikad nisu tako divnih boja kao hibridi,pravi divlji endler ima na tjelu crnu piku koja je karakteristični znak za pravog endlera.
A hibrida ima toliko vrsta da te glava zaboli, a rijetki uzgajivači imaju selekcijonirane hibride kao naprimer Amerikanci koje endlere razvrsčuju u tri glavne grupe:razred N, razred P i razred K, svaki razred ima svoje karakteristike, a onda imaju imena kao: dabl red strip,Endlers Peacock Livebearer,Double Red Stripe,Original Snake,Original Center Peacock,Orchid Endler,......
A kod nas u evropi imaš samo endler gold, endler red i možda endler skarlet.
Još nešto - nikad ne stavite endlere i obične gupije zajednu u isti akvarij, jer čeju se medžusobno množit i onda dobijemo stvarno čudne primerke.