ovo što je majstor slikao je "močvarni" koji baš i raste u vodi, cak i dubljim dijelovima. kod mene je na nekoj dubini od 30-ak cm s time što gomolji nisu duboko posađeni u posudi. s obzirom da se brzo razmnožava višak gomolja sadim po ostatku vrta i iz iskustva mogu reći da dobro podnosi i to što nema noge u vodi. razlika je u tome što ovaj koji je u vodi ipak daje više cvjetova.
osim ovog žutog ( iris pseudocaris) u vodu se mogu saditi npr. iris laevigata ( plavi) i Iris ensata Variegata ( plavo-ljubičasti) i to su sorte koje zaista vole vodu, mogu rasti u dubljoj vodi i bez problema prezime u njoj. Što se tiće irisa postoji još jako puno sorti koje se mogu saditi uz samu obalu ( marginalne biljke), gdje je vlažno tlo i gdje su im rizomi van vode a korjenje u tom mokrom i blatnom dijelu . Oni vole vlažna tla ali se ne preporuča njihova sadnja u duboku vodu jer jednostavno ne vole te uvjete ( mogu slabije cvjetati, smrznuti se preko zime...). Jedan od njih je i iris sibirica ali je on kod mene zasađen u vrtu i uz obalu jezera ni blizu vode i uspjeva bez problema a svake godine cvijeta kao lud. Suša mu uopće ne smeta.
što se tiće ostalih "vrtnih" irisa struka kaže da se njih ne preporuča saditi u vodu jer ukoliko se gomolji ne priviknu uvjetima poćet će slabije cvjetati, bacati samo lisnu masu, mogu izgnjiliti ili se smrznuti po zimi. u svakom slućaju, neće napredovati onako kako bi napredovali u vrtu. ja ih osobno nisam niti pokušavala saditi pa ne mogu reći da li je to sto posto istina ili ne
inaće, obožavam irise

....doma imam preko 20-ak vrsta i praksa je za sve njih pokazala sunca, sunca i samo sunca bez obzira da li se radi o irisima u vodi ili na vrtu. I ono što je Maja rekla ne ih saditi duboko u zemlju jer oni to ne vole a to je isto jedan od razloga zašto umjesto cvjetova stvaraju velike količine lišća