Ja sam htjela nabaviti malu sinaloansku mliječnu, ali sam na nekoliko mjesta pročitala da one znaju biti živčane i grizu, pa me zanima kakva su mišljena o tome ovdje....
Evo PP koji sam nedavno poslao @Mops na tu temu. Ne da mi se pisati ispočetka i prepravljati pa ovako postam kao citat:
"
Lampropeltis triangulum spada pod kraljevske zmije.
Lampropeltis je po meni najljepši rod od svih colubrida. Nastanjuje područje od jugoistoka Kanade, preko centralnog dijela SAD-a i Srednje Amerike pa sve do sjevernog dijela Južne Amerike (Venezuela i Ekvador). Vrsta
L. triangulum sadržava 25 poznatih podvrsta, od kojih je jedna
L. triangulum Sinaloa (K.L. Williams, 1978), koju si vidjela na slikama u mojoj temi. Ona nastanjuje suhe, kamenite i polu pustinjske krajeve jugozapada Sinaloe, Chihuahue i Sonore (savezne države sjevernog dijela Mexica) pa joj terarij mora tako biti i složen.
-Terarij- Znači horizontalno orijentiran terarij sa toplijim i hladnijim dijelom, dekoriran kamenjem,umjetnim biljem ((dosta važno jer je jako plaha zmija pa joj treba pružiti skrovište (može i živo bilje, ali kada naraste će ti ga zdrobit ako je bilje krhko)) i granama (to je terestrička i polu fosorijalna zmija, ali se ipak voli penjati pa joj to trebaš i omogućiti). Naraste oko 100 cm ponekad do 120 i više pa joj terarij treba biti veličine oko 100 x 50 x 60 cm (DxŠxV) za odraslu jedinku. Naravno,ako imaš mogućnosti možeš i veći.
Jako važno: ne stavljaj slučajno 2 ili više zajedno ili različite vrste osim ako su iste veličine jer su to kraljevske zmije koje će pojesti drugu zmiju ako su gladne i mogu je svladati!
-Podloga - kokosov treset barem 10 cm pošto je, kako sam već rekao, polu fosorijalna zmija pa se voli zakopavati.
-Temperatura - Dnevna - 30 C u toplijem dijelu 24 C u hladnijem
- Noćna - 21 - 23 C, znači sobna.
-Hranjenje - Dok je jako mala, znači do 6 mj. - 1 pinki miš svakih 4 do 5 dana.
- Do godinu dana/godinu i pol - 1 pinki štakor svakih tjedan dana (ako je uspiješ prebaciti sa miševa na štakore, ako ne, onda dva pinki miša svakih 3-4 dana. Moja me tolko zaje.avala
da sam već htio odustati.)
-Od godinu/i pol dana - 1 odrasli miš ili fuzzy štakor (onaj koji je već dobio dlaku)
Ja sam ti ovo napisao okvirno i iz vlastitog iskustva, sve ovisi od jedinke do jedinke kolko će često jesti i kolko će zaje.avati oko hranjenja.
Miševi i štakori su ti kod uzgajivača oko 5 kn/kom pinki i 8 kn odrasli
E sad, par riječi sa mojeg gledišta:
Sinaloe su jako lijepe zmije i svatko kada je vidi bi je najradije odmah kupio, ali... Uvijek postoji taj smrdljivi "ali"! To je noćna životinja i jako je plašljiva pa ćeš je toliko i viđati. Jako su brze i živčane dok su male pa ti i nisu za držanje po rukama jer će ti kidnut čim joj se ukaže prilika pa trebaš biti jaaaako strpljiva da bi je navikla na ruke, a ako to ne napraviš imat ćeš jako sje.anu zmiju koja će ti se stalno skrivati i kada ćeš je vaditi neće biti mirna ni sekunde."
Post sam pisao iz vlastitog iskustva i o jednoj jedinki pa ako netko ima nešto za dodati sa svoje strane ili ispraviti, samo dajte.