Bas smo se fino napricali i razmjenili misljenja, a ako nista drugo, to je svakako pozitivno.
Apsolutno je nebitno koja je ovdje vrsta u pitanju,barem sto se riba koje su kod mene tice. Kako je netko rekao, ribe su lijepe, zdrave su, rastu i napreduju, i u tom kontektsu stvarno nije bitno zovu li se ovako ili onako, dali su ciste ili mjesane.
Dakle, ukoliko je misljenje vecine i nekakav finalni zakljucak da se radi o nekom mjesancu ornatusa i mpangi - meni je to ok. Ukoliko je finalni zakljucak da se tu ustvari ne radi o ribi, vec o papagaju - i to mi je ok, imam 4 papagaja u akvariju, ja sretan i zadovoljan.

Jedino gdje je bitno, je mrijest. Jer, ukoliko se ne radi o "cistoj" vrsti, dakle sa obiljezjima i karakteristikama jedne odredjene vrste, bez obzira na genetsku cistocu, onda je mrijest besmislen, ne vidim poantu mrijestiti te ribe, cuvati male i sve sto ide uz to. Onda cu jednostavno ignorirati mrijest, pa neka prirodna selekcija odluci - ako sto prezivi u glavnom akvariju super, ostaje kod mene, ako ne, sto se moze, sve je to prirodni ciklus. I ne mislim to sa strane neke komercijalne isplativnosti, u smislu prodaje malih riba ili nesto, vec cisto u smislu da se nekome ne ponovi ovakva situacija, da nekome recimo poklonim te ribe, ubjedjen da se radi o ovoj ili onoj vrsti, pa onda da u konacnici ispadne da se radi o mjesancima.
Znaci, meni su krasne, kod mene ostaju, uopce nije bitno nista, samo bih volio znati zbog tih razloga.
Glavoc> ne, nisam ja uvjeren da se ne radi o mjesancima. ja jednostavno neznam, zato i pitam. Ja sam ribe nabavio kao ornatus. Ne da sam posebno zelio, trazio ili ciljao bas TU vrstu, vec ono, to je prva riba koju sam nabavio, nekakvo osnovno istrazivanje je pokazalo da moze u moj akvarij, pa ono, s necim moras poceti, nije toliko bitno s cime.
Moje pitanje i nije bilo postavljeno u smislu "dali je to cistokrvni ornatus ili nije", ja nisam bio siguran dali se kod mene desio mrijest riba za koje sam ja mislio da su ornatusi, ili se desio mrijest riba za koje ja mislim da su mbambe. Dakle u tom kontekstu sam trazio identifikaciju, jer niti u jednom trenutku nisam imao razloga ni sumnjati ni pretpostaviti da se radi o icem drugom nego o ornatusima.
No, to je trenutno i nadalje nebitno. Ono sto je meni bitnije, ne u svrhu neke istrage i utvrdjivanja cinjenica, stanja ili nedajboze krivice, je slijedece. Koliko sam ja shvatio kronologiju dogadjaja, desavalo se otprilike ovo....
Osoba A prodaje osobi B ribe, i to ornatuse. I osoba A i osoba B su dovoljno strucni i upoznati sa vrstom, da vizualna provjera prolazi bez greske - to je ornatus. Osoba B osobi C donosi spomenute ribe. Riba jos jednom kod osobe B, kao i kod osobe C, koja isto tako zna i moze vidjeti razliku, prolazi provjeru - da, radi se o ornatusima. Navedene ribe se mrijeste kod osobe C, neki od tih malaca kod mene zavrsavaju kao ornatusi. Vjerovatno to nije jedini mrijest, i te ribe nisu jedine koje su od osobe C otisle dalje. Nadalje, iste ribe se mrijeste i kod osobe B, malci odlaze na raznorazne strane, i nigdje nikakav problem ili sumnja da tu nesto nije "cisto". Vec se i malci tih malaca mrijeste i imaju svoje malce, i i dalje nitko ne trza, nikome nista nije cudno - to su ornatusi.
E sad, ili su primjerci koji su zavrsili kod mene, i niti jedni drugi ispoljili nekakvu "manu" i karakteristiku druge vrste zbog krizanja koje se desilo prije 20 generacija, ili se mijesanje dogodilo bas kod tog potomstva, dakle da sam dobio ribe koje su dikretni nasljednici mjesanja, sto je, po svemu sto sam ja shvatio nemoguce, jer se nisu imale s cime krizati kod osobe od kojih sam ih ja dobio.
No, ok, ovo je sve razmisljanje naglas, nikakvo trazenje krivca ili nedajboze prozivanje, tako je malo bitno kad bolje razmislim.
Medjutim, ono sto mene zanima je slijedece, jasno u domeni pretpostavki i nekakvog misljenja - ukoliko se radi o ispoljavanju nekakve genetske mane zbog prijasnjih krizanja, dali je moguce da sad iduca tura-dvije-tri (karikirano) mrijesta da sasvim normalne i prepoznatljive jedinke ove ili one vrste?
takodjer, receno mi je da postoji jos jedna mogucnost, neznam dali je ovdje spomenuta - da se jednostavno radi o ribi koja je premlada i nije ofarbana kako treba i do kraja? Cini mi se da je netko ovdje spomenuo kako su malci ornatusa zuti? I ovi su bili zuti, ovo plavilo i crnilo na muzjaku se pocelo pojavljivati unazad mozda mjesec dana, sto je jos jedan razlog zasto sam iznenadjen mrijestom, jer sam mislio da su jos premladi. Znaci, vase misljenje - dali postoji i ta opcija, da se radi o ornatusu koji nije dovoljno star i dovoljno ofarban da lici u potpunosti na sebe? Jer, prvo mpangom, pa onda mjesancem je proglasen iskljucivo zbog zutog na repu. Vrijeme ce pokazati, svakako, ali zanima me vase misljenje o toj teoriji.