Srpanj 19, 2025, 10:59:52 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: skalar polozio jaja  (Posjeta: 5755 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nikolah

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
skalar polozio jaja
« u: Listopad 23, 2005, 21:49:00 poslijepodne »

Trebam pomoc.

U akvariju trenutno boravi 5 skalara, 2 ciklida, ostala samo jedna neonka i jedna zebrica (ostale su pojeli) te dva cistaca. Akvarije je oko 60 litara, mali ali me veseli.

Danas sam primjetio jaja polozena na plastiku od filtera za ciscenje vode. U blizini jaja su trenutno dva skalara i nikog ne pustaju u blizinu. Sad sigurno muzjak oploduje jajasca.

Stoga, interesira me koliko ce dana proci prije nekakve sljedece faze, kad ce se izleci ribice? Ali neznam kaj da sad napravim s tim jajascima. Da li da ih diram i maknem nekud ili daih tu ostavim.

Stoga vas molim za savjet kaj mi je sad dalje za ciniti?

Hvala

Offline Neon

• Punopravni član
    • www.atfreeforum.com/hope/
skalar polozio jaja
« Odgovori #1 u: Listopad 23, 2005, 21:53:00 poslijepodne »
Nezreli parovi koji se mrijeste cesto pojedu svoja jajasca u roku 24 sata,pa stoga nakon mrijescenja treba prenit jajasca u drugi spremnik.Koliki su ti skalari
Hrvatska/Split/
Funniest movie ever

Offline Aqarius

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
skalar polozio jaja
« Odgovori #2 u: Listopad 24, 2005, 00:37:00 prijepodne »
A kako znati koji su skalari zreli, a koji nisu ?

Offline lula

• Punopravni član
skalar polozio jaja
« Odgovori #3 u: Listopad 24, 2005, 08:58:00 prijepodne »
Nemoj gasiti svijetlo preko noći jer nečečuvati jaja. Čekaj par dana, a ako jaja pobijele onda su ili ne oplođena ili pljesnjiva.
Varaždin / Hrvatska

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
skalar polozio jaja
« Odgovori #4 u: Listopad 24, 2005, 09:45:00 prijepodne »
Sumljam da ce nesto bit od toga u zajednickom akvariju iako je to moguce ali vrlo rijetko....u svakom slucaju drzim fige
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline nikolah

• Novi član
  • *
skalar polozio jaja
« Odgovori #5 u: Listopad 24, 2005, 10:39:00 prijepodne »
Eto danas vise nema jaja  

Ocito su bili nezreli.
Inace imam ih vec dvije godine i dosta su veliki.

Offline amici

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
    • http://www.akvarij.net
skalar polozio jaja
« Odgovori #6 u: Listopad 24, 2005, 19:29:00 poslijepodne »

Ne vjerujem da su ti bila neoplođena,več su ti 100% pojedena zbog zajedničkog akvarija
SPLIT (ŠINE)-HRVATSKA

Offline Jasmina

• Punopravni član
skalar polozio jaja
« Odgovori #7 u: Listopad 24, 2005, 19:58:00 poslijepodne »

Kod skalara je specifično to da se odrasli "uče" roditeljstvu. Gotovo nema tog skalara koji će iz prvih par pokušaja uspjeti uzdići mlade. Jer, oni jedu svaku neuspjelu jedinku, svako propalo jaje.... pa dakle, kao što već rekoh, u početku pojedu i one koje ne bi trebali.
Okomito plivanje je pola puta do plivanja naopako
Moto

Offline robi2578

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
skalar polozio jaja
« Odgovori #8 u: Listopad 24, 2005, 23:37:00 poslijepodne »

Skalari su isto vrsta discusa,dijele se na 3 vrste 1.pterophyllum altum(visoki jedreci skalar)Mirna jatasica stvara svoje podrucje u srednjim slojevima vode,visoka do 50 cm ovisno u uvjetima,ne kuzi se spol u sve tri vrste ona njeguje leglo i spada pod porodicu roditelja kao i sve tri vrste ali u doba mrijestenja odvajaju se parovi bas zbog tog sto se desava tebi (druge ribe pojedu ikru)roditelji se brinu o mladima pogotovo muzjak jer zenka kad se iscrpi hoce pojesti mlade dakle kad ikra dobije repic treba odvojiti zenku i pustiti muzjaka da se brine o njima dok oni ne postanu samostalni sorry jos na tome kaj imas u akv. od 60 l 5skalara (to bi ti bilo ok za mrijestiliste, bez ljutnje to je osobni savjet) malo im je to vode one su jatasice a u prirodi narastu dost velike.Zatim nikako ih nemoj drzati sa neonkama plavim i crvenim to im je klopa do jaaaajj...! to vec sigurno znas.Druga vrsta je 2.pterophyllum dumerilii osobnosti iste kao i kod prve samo se razlikuju po perajama i isto trebaju vodu od 22-24´c. I treca vrsta nesto manja do 15cm iste osobnost kao i prve dvije samo joj pase i toplija voda od22-30´c i...

Jos za sve vrste u doba parenja pase im cesta iza vode.

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
skalar polozio jaja
« Odgovori #9 u: Listopad 25, 2005, 13:45:00 poslijepodne »
Citat: robi2578

Skalari su isto vrsta discusa

???????????????????
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Neon

• Punopravni član
    • www.atfreeforum.com/hope/
skalar polozio jaja
« Odgovori #10 u: Listopad 25, 2005, 19:30:00 poslijepodne »
Citat: Crazy-a3

???????????????????

Zar stvarno????????????
Hrvatska/Split/
Funniest movie ever

Offline amici

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
    • http://www.akvarij.net
skalar polozio jaja
« Odgovori #11 u: Listopad 25, 2005, 19:44:00 poslijepodne »
Citat: Neon
Citat: Crazy-a3

???????????????????

Zar stvarno????????????

da SKALARI su vrsta ciklida,a ne baš diskusa
SPLIT (ŠINE)-HRVATSKA

Offline robi2578

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
skalar polozio jaja
« Odgovori #12 u: Listopad 25, 2005, 21:26:00 poslijepodne »
sorry krivo napisao

Offline Jasmina

• Punopravni član
skalar polozio jaja
« Odgovori #13 u: Listopad 25, 2005, 21:49:00 poslijepodne »

Robi, oprosti, još jedna ispravka....

Skalari (P. scalare) se ne dijele na 3 vrste, već su, zajedno s P. altum i P. dumerilii pripadnici RODA Pterophyllum

Dalje sve stoji, samo bih reklaza P.A. da je rijetko mriješten u akvarijima i ne znam ima li ihveć kod nas... gotovo bih se okladila da nema, a P.D. još nije, tj. hvata se u divljini. No još nisu prilagođeni na tvrdu vodu.

Dalje sve stoji, a ostalima bih uputila jednu primjedbu: kad se netko zabuni, nije mi jasno zašto tako podrogljivo uskačete, mjesto da lijepo objasnite ono što znate. Ta ne mora svatko znati ono što i vi .. Malo ste mi...hmmm...
Okomito plivanje je pola puta do plivanja naopako
Moto

Offline denikira

• Novi član
  • *
skalar polozio jaja
« Odgovori #14 u: Listopad 26, 2005, 14:42:00 poslijepodne »

Iz mog iskustva mogu ti sreći slijedeće. Skalari će ti za tjedan dana opet posložiti jajašca i tako par mjeseci.

Isto kao i tebi polažu jajašca na filter. Ja sam ih skinula sa filtera i stavila u mali akvarij 10 litara sa grijačem, nakon čini mi se dva dana su počeli mrdat i do tjedan dana su počeli plivati. Pošto nisam mogla koristiti filter jer bi ih uvukao često sam mijenjala jedan dio vode.

Kad proplivaju moraš ih hraniti malim račićima (artemijama) koje moraš u posebnoj posudi početi proizvoditi,ta voda mora biti slana i konstantnobućkati a to izvedeš jedan odvod iz pumpe za zrak. Kad dovoljno porastu možeš preći na normalnu hranu.

Toliko, ako te zanima detaljnije javi se.

Probala sam slijedeće ture ostaviti skalarima u zajedničkom akvariju da odgoje sami ali uvijek bi pojeli i sa ostavljenim svijetlom, naime teško je u zajedničkom akvariju kada proplivaju i ovi ih počnu nositii i stavljati na sve strane, a ovi jadnički padaju posvuda (malo žalosno).

kira\\rijeka

Offline sirenica

• Punopravni član
  • **
skalar polozio jaja
« Odgovori #15 u: Listopad 31, 2005, 21:59:00 poslijepodne »
a kako razlikujete muske skalare od ženskih
dubrovkinja

Offline denikira

• Novi član
  • *
skalar polozio jaja
« Odgovori #16 u: Listopad 31, 2005, 23:30:00 poslijepodne »

Citat: sirenica
a kako razlikujete muske skalare od ženskih

Pa rekli su mi da teško, da inače se ima malo više skalara pa ako imaš sreće izdvoji se par. Kod mene je bio slučaj da sam imala samo jednog i inisam znala da je žensko dok nije položila jajašca i onda sam joj otišla po dečka u dućan i pogodilo se da je donešen skalar dečko (tip mi je u dućanu dao nek probam pa ako nije bi mi dao drugog ).

Inače kažu da ženka ima dolje malo deblju cjevčicu (koja se vidiamo kad ide polagati jaja), a muški tanju(nisam gledala kad mu se pojavljuje ).
kira\\rijeka

Offline poglavar

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Bjelovarsko-bilogorska županija
    • 500 Gupija u 900 litara
skalar polozio jaja
« Odgovori #17 u: Studeni 01, 2005, 15:11:00 poslijepodne »

Ženka je nešto agresivnija, ali ćeš biti jedino sigurna ako pratiš mrijest i pratiš koji skalar polaže ikru.

Ako odvajaš oplođenu ikru u zaseban akvarij onda se moraš pobrinuti za aeraciju. Najčešće se to radi za laganim izvorom zraka ispod ikre tako da zrak prelazi preko ikre, alo lagano da ne skine ikru.

Offline Moris Popovic

• Punopravni član
    • http://www.2advanced.com
skalar polozio jaja
« Odgovori #18 u: Studeni 01, 2005, 15:23:00 poslijepodne »

Citat: Jasmina

Robi, oprosti, još jedna ispravka....

Skalari (P. scalare) se ne dijele na 3 vrste, već su, zajedno s P. altum i P. dumerilii pripadnici RODA Pterophyllum

Dalje sve stoji, samo bih rekla za P.A. da je rijetko mriješten u akvarijima i ne znam ima li ih već kod nas... gotovo bih se okladila da nema, a P.D. još nije, tj. hvata se u divljini. No još nisu prilagođeni na tvrdu vodu.

Dalje sve stoji, a ostalima bih uputila jednu primjedbu: kad se netko zabuni, nije mi jasno zašto tako podrogljivo uskačete, mjesto da lijepo objasnite ono što znate. Ta ne mora svatko znati ono što i vi .. Malo ste mi...hmmm...

Slazem se sa svime
TORINO/ITALIJA
Svaki auto je lijep ali Ferrari je Ferrari

Offline Tompa

• Punopravni član
skalar polozio jaja
« Odgovori #19 u: Studeni 01, 2005, 16:38:00 poslijepodne »
Citat: Jasmina

Pa da... pripadnici su roda Pterophyllum,a sistematska jedinica niža od roda jest - vrsta. Zar onda nije ispravno rekao da se dijele na tri vrste?

I, fakat ima nekad reakcija od ljudi da ti dođe da ugasiš komp i nikad se više ne oglasiš na forumu... Reci im, Jasmina! Edited by: Tompa

Offline poglavar

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Bjelovarsko-bilogorska županija
    • 500 Gupija u 900 litara
skalar polozio jaja
« Odgovori #20 u: Studeni 01, 2005, 21:07:00 poslijepodne »

Mislim da Nikolahu uopće nije važno na koliko se podvrsta ili pasmina djele Skalari. Njemu je bitno da kada dobije ikru na listu ili negdje drugdje da od nje dobije Skalare!

Pa ajmo sveznadari, dokažite se u uzgoju!