Ja sam prije imao 4 udovice skupa s skalarom koje sam imao dosta duže od njega, i njih nije ni taknuo, a kad sam dodao još jednu stalno ju je napadao i počela se skrivati. Sad je još samo ona ostala i prvo sam ubacio nju pa onda skalara i ne gnjavi je. neznam sad kak je z betama al eto, takva su moja iskustva.
probao sam i betu ubaciti i odma je krenuo na nju, kad sam se približio akvariju se maknuo pa onda opet, baš me za*ebavo

Oke, ovdje onda pricamo o teritorijalnosti, a ne o hrani.

Ali iz ovoga se da naslutiti da imas jednog, eventualno 2 skalara u akvariju, dok svoju "agresivnost" i dokazivanje primjenjuju na ostalim stanovnicima. Kad ih je vise, prezauzeti su svojim mislima i rasporedjivanjem teritorija da bi se bavili tamo nekom malom ribicom, koja uz sve, bas i nije rucak.
Jedan moj, najmanji, je uhvatio ancistrusa duplo veceg od sebe na zub, kad god se ovaj pojavi, mali ga bocka i gura. I sve je bilo divno dok se nije nasao na putu velikom skalaru. U par sekundi, malac je doveden u red, ancistrus veselo haraci posvuda, a mali ga vise ne smije ni pogledati....

Tako da, jasno je, ukoliko teritorijalnu ribu drzis samu, ili u nekom manjem broju gdje nemogu uspostaviti svoju hijerarhiju, da ce to pokusavati sa ostalim stanovnicima, u vecini slucajeva.
A ove sheme, bete u kubicima vode, muzjak i 20 zenki, 48 zenki u 18.000 litara - cemu? Hoces betu? Zna se kako se ona drzi, i sto se litraze tice, i sto se musko-zensko odnosa tice, cemu komplicirati i forsirati neke kombinacije u kojima nitko bas i nece biti sretan??