Srpanj 19, 2025, 16:54:26 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Suživot?Beta sa ....  (Posjeta: 6251 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline profish

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
  • http://www.youtube.com/watch?v=3xbdF959AS0&feature
Suživot?Beta sa ....
« u: Studeni 27, 2011, 16:11:41 poslijepodne »
Novi sam,imam dosta vrsta zivorotki u akv.Zanima me ponasanje Beta prema njima,molim vasa iskustva.Procitao sam sve sto se da procitati,ali volio bih to cuti iz prve ruke,tj.ono najosnovnije,tko sa kim moze a tko ne........Da nabrojim sta sve imam trenutno:Gupice zenke 2(muski no,jer bih htio ubaciti jednog borca),moli 1,nenke plave 5 neonke crvene2 neonke neke blijede2 neonke crne2,plate 2 zlatne 1 crvena i jedna sareno zuta,4 crvene zebrice,3 srebrne zebrice,2 kardinala,koridoras1 kuler1,sijamac1,anicitrus1...znam da se ne izgovaraju bas tako ali volim reci anicitrus,hehe...Sad rado bih ubacio jednog borca,1 ili 2 sverta i makar jos jednog korića,naravno poslije pola od ovog ide u veci akvarij,ovo im dodje kao neka karantena,iako cu ovih dana ici po jedan mali akv,za karantenu(skuzio sam da jedan mali akv je skoro pa najvaznija stavka u ovom hobyu)Sta kazete za jednog borca u sve ovo,trenutno je cijeli akv na lijecenju,pa za jedno 15 dana,ha?

Offline profish

• Punopravni član
Odg: Suživot?Beta sa ....
« Odgovori #1 u: Studeni 27, 2011, 16:22:17 poslijepodne »
Ovo zlatno se odnosi na plate

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Studeni 27, 2011, 16:30:51 poslijepodne »
Bette se drže posebno u malim 10-15 litarskim gusto ubiljenim akvarijima sa slabim protokom vode.

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
« Odgovori #3 u: Studeni 27, 2011, 16:31:19 poslijepodne »
Pa akvarij ti je već sad previše "šaren" (ako je tebi lijepo ok, svatko ima svoj ukus). Ribe koje imaš su skoro sve jatašice (mislim da samo ancistrus nije) pa bi ih trebao imati barem 6 komada. Bette nije pametno miješat sa bilo kojom vrstom riba sa dugim ili šarenim perajama jer će betan u njima vidjeti konkurenciju i dolazit će do borbi. Bolje prodaj ili pokloni nekome dio riba i nabavi više riba iste vrste a ne po 2-3 ribice različitih vrsta.  ;)

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 27, 2011, 16:39:34 poslijepodne »
Selit ce se u veci bar pola od ribica......Gledam betu u svim shopima nema gdje ga nisu stavili,jedino ga nema sa gupijima muskim.Koga god sam pitao svi ga imaju,jer stvarno ga je lijepo vidjeti.NPR.jato od 10 neonkica i betan sa dvije zenke,jel moze tako?normalno i cistaci

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 27, 2011, 16:48:15 poslijepodne »
Kak ribe drže u trgovinama to je sramota  :down:. JA sam kupio betana i svi su bili sa zlatnima, poslije tjedan dana skoro svi ostali su bili bolesni....
Kolko litara ima taj akvarij?
Neznam kak se slažu bete i neonke ali možda bi moglo funkcionirat. Ženke nemoj stavljat skupa s njim jer če se tući. Ako je manji akvarij možeš staviti otića ili ancistrusa dok je još mali a kasnije zamijeniš/prodaš i nabaviš malog, neki drže i kozice s betama.

Za bette:
http://bettasvijet.com/web/

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #6 u: Studeni 27, 2011, 16:55:18 poslijepodne »
Bettana je najbolje samog drzati , neke ribe mu grickaju preedivne peraje , a neke on napada . Male zivorotke su prava poslastica za njega , a i kozice , ako ga bas zelis nabavi si nekakav akvarij od 15-20l i stavi ga unutra s dosta bilja i slabim protokom.Vidim da si novi i da neznas jos toliko (neznam ni ja) pa bi preporucio da se pozabavis s sadasnjim akvarijem a Bettu ostavis kad budes malo iskusniji  :up:

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #7 u: Studeni 27, 2011, 16:56:29 poslijepodne »
Daj nam malo podataka o samom akvariju...

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 27, 2011, 17:05:44 poslijepodne »
Koliko se da vidjeti po forumima i ostalom u zivo,svi mi govore da betan nije dobar sa drugim muzjakom i da ga gupy podsjeca na drugog muzjaka i da je to jedini razlog,ne kaze nitko da betan jede neonke i druge ribe,nego samo da mu smeta mahanje repa pred nosom.Da da je jako vazno da su ove manje starosjedioci a betan zadnji.kako ce to izgledati da ga stavim medju sve sto sam nabrojao, hm zato i pitam da li ima netko betana sa drugim ribama?Koliko imam riba(odmah sam rekao da je pretrpan)to je zato sto me sve zanimaju i da vidim ponasanje,pa da odlucim koje cu zadrzati u ovom a koje cu preseliti u drugi akv.Inace moje je misljenje da je vazno da su dobrocudni i sto raznovrsnije to bolje i zanimljivije,a ne da imam 500L akv i da od bilje ne vidim nego par ribica....o tom potom,zasad me zanima betan i vasa iskustva,napominjem da sto se da procitati sam  manje vise vec i sam nasao,ali drzim da su mi vasa iskustva na prvom mjestu

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #9 u: Studeni 27, 2011, 17:07:51 poslijepodne »
E pa onda si dobio savjet već nekoliko puta... Uzmi za beana manji akvarij i puno bilja i to je to, ne stavljaj ga u taj ćušpajz...

Ali mene i dalje zanima malo podataka o tvom akvariju...

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 27, 2011, 17:14:41 poslijepodne »
hvala Venom,da li ti to govoris iz svog iskustva sa Betama?Ako je tako onda cu ga se morati odreci,jer imam dva dnevna boravka i mislio sam u svaki po jedan akvarij.A nikako njega samog,hvala jos jednom.iskustva prakticna nemam,ali godinama se informiram i odlagao sam akvarij i eto vidim i sam sad uzivo......Ribice su sad male pa se ne cini pretrpanim,nadam se da nece za 15 dana naglo izrasti dok ne dodje jos jedan.Ovaj sad je 40 litarski ima unutarnji filter sa pumpicom koja mreska vodu,bilja je 7 vrsta i sve raste ko ludo,a sad drugi bi bio kutni mjere bi bile 50 sa 50 i dijagonala,a sad bas gledam da stavim mozda umjesto ovog jednog od najmanje 200 na dalje.Dogovorio sam jedan manji za karantenu,idem za koji dan po njega.Ponavljam da znam da ih je malo previse u ovom,neka rastu i taman ce biti i bilja i ribica za drugi,

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 27, 2011, 17:20:36 poslijepodne »
Bettana je najbolje samog drzati , neke ribe mu grickaju preedivne peraje , a neke on napada . Male zivorotke su prava poslastica za njega , a i kozice , ako ga bas zelis nabavi si nekakav akvarij od 15-20l i stavi ga unutra s dosta bilja i slabim protokom.Vidim da si novi i da neznas jos toliko (neznam ni ja) pa bi preporucio da se pozabavis s sadasnjim akvarijem a Bettu ostavis kad budes malo iskusniji  :up:

Ima dosta slučajeva da drže betu sa kozicama i  ne gnjavi ih, osim male kozice ali to je tako sa skoro svim ribama...
vazno da su ove manje starosjedioci a betan zadnji.kako ce to izgledati da ga stavim medju sve sto sam nabrojao, hm zato i pitam da li ima netko betana sa drugim ribama?Koliko imam riba(odmah sam rekao da je pretrpan)to je zato sto me sve zanimaju i da vidim ponasanje,pa da odlucim koje cu zadrzati u ovom a koje cu preseliti u drugi akv.Inace moje je misljenje da je vazno da su dobrocudni i sto raznovrsnije to bolje i zanimljivije,a ne da imam 500L akv i da od bilje ne vidim nego par ribica....o tom potom,zasad me zanima betan i vasa iskustva,napominjem da sto se da procitati sam  manje vise vec i sam nasao,ali drzim da su mi vasa iskustva na prvom mjestu

Ako imaš jatašice svaku po 2-3 komada neče se ponašati isto ko da su u solidnom jatu, bit če stalno pod sresom ;), bolje pogledaj snimke na youtube-u. Vjeruj ljepše je vidjeti jato riba nego od svake vrste 1-2, tek onda ribe dođu do izražaja ;)

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 27, 2011, 17:22:34 poslijepodne »
Pa Alene vjerojatno cu i ja govoriti za koju godinu da je to cuspajz,ali zasad su mi bas fora.Vidio sam da nas ima svakakvih i da neki hrane svoje ribice sa gupijima jer su im oni nista u usporedbi sa Skalarima i Diskusima,ali eto meni su oni svi interesantni i nemogu se odluciti koji su mi najdrazi.A da bi to ustanovio moram ih imati i upoznati,pa ond je lako to razrijediti...Sto se mene osobno tice,moja vizija je veliki biljni akvarij sa puno plavih neonki a ako ne onda cu usreciti svaku zlatnu ribicu da ne zavrsi u teglici nego kod mene,pa da ima olimpijca za plivati

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 27, 2011, 17:26:10 poslijepodne »
Draken,jesi ti probao mjesati bete sa drugim ribama?Htio bih to cuti iz prve ruke,jer stvarno mi se svidjaju ali nikako da budu sami,jos se nadam da ce se neko javiti i reci da mogu ici sa svima koji nemaju oveci ukrasni rep......

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 27, 2011, 17:38:35 poslijepodne »
Kak ribe drže u trgovinama to je sramota  :down:. JA sam kupio betana i svi su bili sa zlatnima, poslije tjedan dana skoro svi ostali su bili bolesni....
Kolko litara ima taj akvarij?
Neznam kak se slažu bete i neonke ali možda bi moglo funkcionirat. Ženke nemoj stavljat skupa s njim jer če se tući. Ako je manji akvarij možeš staviti otića ili ancistrusa dok je još mali a kasnije zamijeniš/prodaš i nabaviš malog, neki drže i kozice s betama.

Za bette:
http://bettasvijet.com/web/
Najbolji mi je ancistrus,postaje mi omiljen i znam da ako ne stavim veci akvarij za dva mjeseca cu ga se morati odreci,taman se izborio za svoju tabletu,hehehe....Kazes da se betan tuce sa svojim zenkama?Jbg onda je zeznut,evo skoro svaki dan svratim do pet shopa i skoro kazem u skoro svim pregradama i sa skoro svim ribama je jedan betan,predivni su kod njih,necu komentirati one mrtve ribice i skelete

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #15 u: Studeni 27, 2011, 17:44:05 poslijepodne »
Evo jasan odgovor : Betan ne moze u ovaj tvoj "cuspjaz" nego u neki manji akvarij u kojem ce biti sam  :up:

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 27, 2011, 17:47:47 poslijepodne »
.Sto se mene osobno tice,moja vizija je veliki biljni akvarij sa puno plavih neonki a ako ne onda cu usreciti svaku zlatnu ribicu da ne zavrsi u teglici nego kod mene,pa da ima olimpijca za plivati
:D  :up:

Trenutno imam betana skupa sa 2 crnim tetrama (privremeno), koje su još ostale od prijašnjih 6 i ne gnjave se previše. jedino dok ih hranim onda izgleda ko da tetre kradu beti hranu ispred nosa  :D inače se ne gnjave. Jedino šta sam primjetio da se ova starija tetra (oko 7-8 god.) dosta vremena skriva po akvariju.

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 27, 2011, 17:52:27 poslijepodne »
Evo jasan odgovor : Betan ne moze u ovaj tvoj "cuspjaz" nego u neki manji akvarij u kojem ce biti sam  :up:
Vidim da u moj cuspajz ne moze,na njihovoj stranici pise da moze tamo sa jednom vrstom tetri i neonki,ali vjeruj jos cekam konacni sud pa da potvrdim to.Bar da moze sa platijima onda ok,cekat cu jos strucnjake koje poznajem pa da presude.Bas steta.zena ce se razocarati i onda tesko do nagovora za akv.od preko 200L A taman imam mjesta za skoro dva metra u duzinu i 50 u sirinu,ma bas mi je krivo(znam da bi i racun za struju bio oveci ali jbg)

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 27, 2011, 17:56:41 poslijepodne »
.Sto se mene osobno tice,moja vizija je veliki biljni akvarij sa puno plavih neonki a ako ne onda cu usreciti svaku zlatnu ribicu da ne zavrsi u teglici nego kod mene,pa da ima olimpijca za plivati
:D  :up:

Trenutno imam betana skupa sa 2 crnim tetrama (privremeno), koje su još ostale od prijašnjih 6 i ne gnjave se previše. jedino dok ih hranim onda izgleda ko da tetre kradu beti hranu ispred nosa  :D inače se ne gnjave. Jedino šta sam primjetio da se ova starija tetra (oko 7-8 god.) dosta vremena skriva po akvariju.
Da vidim po forumima sve negativno za betana i na njihovoj stranici samo sa dvije vrste,ma full mi je krivo,zeni se jako svidja,nemam pojma sta napraviti,ali imam dva tjedna da odlucim sta dalje,dok ne prodje ovaj Ich,a dobili su stres kod mjenjanja vode,dok sam isprobavao patente za usisavanje i mijenjanje vode,jos sam sadio bilje sa novom "pincetom"koju sam napravio,jbg nisam znao da ih sve to toliko sokira,sad sam pametniji,ali ionako bi se sa Ichem sreo kad tad pa onda bolje prije

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #19 u: Studeni 27, 2011, 18:03:15 poslijepodne »
Pa meni Bettan stoji na radnom stolu pokraj monitora u 15 litarskom akvariju. Za to se uvijek nađe mjesta. Uz njega je još i jedan poveći jabučar koji se pobrine za trulo lišće, alge i ostatke hrane. Bette ionako ne vole društvo. A tolko mjesta svatko negdje nađe ako to želi.

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 27, 2011, 18:07:18 poslijepodne »
Pa meni Bettan stoji na radnom stolu pokraj monitora u 15 litarskom akvariju. Za to se uvijek nađe mjesta. Uz njega je još i jedan poveći jabučar koji se pobrine za trulo lišće, alge i ostatke hrane. Bette ionako ne vole društvo. A tolko mjesta svatko negdje nađe ako to želi.
Koji su mu minimalni uvjeti u tom malom akvariju?Grijac,filter sa pumpom svjetlo??Kod nekih zive u casi koliko sam vidio,zalosno,znam da tako zive i u prirodi i da mogu dugo bez vode ali jbg steta im je ne pruziti vise,mozda da nabavim veliki za ove ribe a betana stavim u ovaj od 40 litara sa 10 neonki i 2 do 3 cistaca?Pocinje mi se svidjati ta ideja,hvala

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 27, 2011, 18:20:59 poslijepodne »
Ako je soba grijana grijač ti ne treba, filter s čim manjim protokom ili bez filtra i češće mijenjaš vodu. Svjetlo ti treba za biljke, nije nužno.. U tim malim čašama obično no žive kod uzgajivača, jer imaju 100+ komada, a 100× 10-15 L akvarij.. računaj ;). U tim posudama su samo privremeno dok ne narastu dovoljno za prodaju ;)

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 27, 2011, 18:26:31 poslijepodne »
Ako je soba grijana grijač ti ne treba, filter s čim manjim protokom ili bez filtra i češće mijenjaš vodu. Svjetlo ti treba za biljke, nije nužno.. U tim malim čašama obično no žive kod uzgajivača, jer imaju 100+ komada, a 100× 10-15 L akvarij.. računaj ;). U tim posudama su samo privremeno dok ne narastu dovoljno za prodaju ;)
Da sad mi sve postaje malo jasnije....Moram normalno odrzavati akvarij sa grijacem i sa filterima samo malo smanjiti aeraciju za betu,jer za neonke ce sve trebati,one su koliko vidim osjetljivije narocito crvene,hvala na pomoci i ideji jer neonke sa betom u 40 litara je super

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 27, 2011, 18:45:06 poslijepodne »
Na filtru smanji protok, ovisi kolko je jak... evo jedna tema o neonkama i betama u zajedničkom akvariju možda ti kaj pomogne al je na engleskom:

Hi Leila,
Mixing neon tetras with bettas is a gamble. Some co-exist fine, while others have problems. Though neons are usually peaceful, flowing fins may be too much of a temptation to resist. It really depends on the individual temperment of the betta, but they may go after the neons because of their bright colors

http://forums.gardenweb.com/forums/load/aquarium/msg080034388744.html?15

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Studeni 27, 2011, 18:48:48 poslijepodne »
Na filtru smanji protok, ovisi kolko je jak... evo jedna tema o neonkama i betama u zajedničkom akvariju možda ti kaj pomogne al je na engleskom:

Hi Leila,
Mixing neon tetras with bettas is a gamble. Some co-exist fine, while others have problems. Though neons are usually peaceful, flowing fins may be too much of a temptation to resist. It really depends on the individual temperment of the betta, but they may go after the neons because of their bright colors

http://forums.gardenweb.com/forums/load/aquarium/msg080034388744.html?15
Znaci da betan mora prvo doci na razgovor kod psihijatra pa da vidimo kakav mu je karakter,hehe