Srpanj 20, 2025, 06:11:36 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mikrogeophagus (Papiliochromis) ramirezi - drugi mrijest  (Posjeta: 8645 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Mikrogeophagus (Papiliochromis) ramirezi - drugi mrijest
« u: Kolovoz 05, 2011, 23:18:05 poslijepodne »
Nakon što je od prvog mrijesta prošlo točno 13 dana, počeo je drugi mrijest ramireza u mom zajedničkom akvariju.  :P

Po dovršetku mrijesta mužjak je bio nešto manje agresivan prema ženki, tako da je ovaj put ostala s njim u zajedničkom akvariju. U mrijesnom akvariju pokušao sam u zadnja 3-4 dana postaviti što bolje uvjete, ali kako ga nisam stigao još i zaciklirati odlučio sam se ovaj put prebaciti samo ikru u mrijesni akvarij. U odnosu na prvi put sada je tu i zračni kamen + Microsorum pteropus. Par ramireza je, tek toliko promjene radi, odabrao novo mjesto na sredini manjeg mangrovog korijena, odmah pored anubiasa. Izgleda da je ikre puno više nego prvi put. Po dovršetku mrijesta (a nakon što je mužjak počeo ispoljavati nešto više agresije prema ostalima u akvariju) izvadio sam mangrov korijen s ikrom u mrijesni akvarij u kojem su trenutno slijedeći uvjeti:

- 24 litre vode (16.6 litara demi vode iz Interspara + 7.4 litre odstajale pipovače)
- pH = 6.5 (prema Sera pH testeru na bazi tekućine)
- GH = 6 (prema JBL testeru EasyTest 5 in 1)
- KH 0-1 (prema JBL testeru EasyTest 5 in 1)
- temperatura 28 C

Parametri vode se sigurno nisu mogli stabilizirati u tako kratkom vremenu ali valjda će oscilacije biti dovoljno male da neće napraviti veću štetu.

Zračni kamen sam postavio odmah iza drveta s ikrom (lijevo od anubiasa), a nadam se da će to biti dovoljno dobro da potakne cirkulaciju vode oko ikre (kad već nema mužjaka da to radi s perajama). Malo me brine to što je drvo iza ikre malo uzdignuto, pa me strah da taj dio može donekle blokirati cirkulaciju vode, a da sam stavio zračni kamen ispred onda ne bih ništa mogao vidjeti. -?

Nakon prebacivanja ikre, mužjak je zbunjeno tražio ikru i napadao sve po redu, valjda po principu "znam da je netko od vas kriv, samo ne znam tko". Tako da je njegova ravnomjerno raspoređena agresija bila dovoljna da se ženka ovaj put "provuče" samo s nekoliko udaraca. Poslije sam ugasio svjetlo u akvariju, pa nešto kasnije i u prostoriji, tako da se nadam da će do jutra sve proći u redu.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
Odg: Mikrogeophagus (Papiliochromis) ramirezi - drugi mrijest
« Odgovori #1 u: Kolovoz 07, 2011, 20:30:28 poslijepodne »
Spletom okolnosti morao sam na 24 sata otići na put. Telefonom sam pokušavao "pratiti" što se događa u mrijesnom akvariju. Saznao sam da se nazire plijesan ali donekle nejasno u kojoj količini. Kad sam se konačno vratio zatekao sam 20-ak malaca kako leži na dnu akvarija ispred drveta i maše repićem. Kontroliram pH i on je i dalje na 6.5. Bilo bi bolje da je malo manje ali šta je tu je...

Na drvetu se nalazilo dosta neoplođene ikre (valjda jer je ikre i količinski bilo više ovaj put) pa je i plijesan uzela maha. Da sam i bio doma sumnjam da bih tako pravilno raspoređena neoplođena jajašca i u toj količini uspio pažljivo odstraniti pipetom. Na pojedinim mjestima na drvetu sam ugledao i pojedina područja dobre ikre te su se tu i tamo vidjeli repići koji se miču. Ja zatim naginjem drvo i kao kreten pokušavam "istresti" sve ono što je još živo na drvetu a ugroženo pak blizinom plijesni. Na ovom mjestu iskusni akvaristi vjerojatno okreću očima  :roll: ali to je jedino što mi je u tom trenutku palo na pamet. :-[ Ostatak ostavljam kako je, drvo malo više podižem uz stražnju stranu akvarija i postavljam zračni kamen ispred njih tako da djelom mjehurići idu i po ikri (vjerojatno sam tako trebao odmah napraviti, kad sam se već odlučio da neću dodavati nikakva sredstva protiv plijesni). Tu i tamo se još na drvetu nalazi oplođena ikra koja možda još ima nešto vremena da se izleže, barem se ja tako nadam. Nakon svih ovih "zahvata" sada se na dnu akvarija ispred drveta nalazi rekao bih 40-ak malaca koji leže i mašu repićima. Ako ništa drugo sada ih barem dobro vidim, za razliku od prošlog puta. Nadam se da su na sigurnom jer je drvo s neoplođenom ikrom i nešto plijesni 10-15 cm iza njih na drvetu.

S obzirom da je temperatura bila podešena na 28 C sada su se malci počeli izlijegati nakon 2 dana a ne nakon 3 kao prošli put kad su bili na oko 26 C. S druge strane zbog toga se i plijesan brže pojavila. Vjerojatno sam zračni kamen trebao bolje postaviti ili možda ipak dodati nešto i protiv plijesni!? Ali dobro, sad pratim što se događa s ovima koji su dole, te pratim da li će se još nešto početi mrdati tamo gore (na drvetu). Da li da čekam još neko vrijeme s tim ili je možda ipak bolje da žrtvujem nešto ikre i maknem drvo s plijesni iz akvarija čim prije?

Još jedan problem je što je mužjak opet počeo "mučiti" ženku i proganjati je po akvariju pa sam je opet morao maknuti na sigurno. Izgleda da ću njih opet morati držati razdvojene neko vrijeme, a možda i duže, a onda ih eventualno udružiti zajedno samo kad ih budem želio ponovno mrijestiti. A to znači barem još jedan manji akvarij te još jedan veći akvarij za odvajanje mlađi kad malo odraste... no do tada imam još puno prepreka na putu za savladati :)

U svakom slučaju, trošak za troškom, a ne vidi mu se kraja  :o

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #2 u: Kolovoz 08, 2011, 19:42:51 poslijepodne »
Evo ga sad, izgleda da ja sam sa sobom polemiziram. :-[ Pa gdje su svi oni koji su se osobno uključili u "prvi mrijest" ramireza? Pa nije valjda da se svi brčkate u moru?  :P

Za one koji samo "bace pogled" tu i tamo na ovu temu, jučer par sati kasnije sam uklonio ono drvo s plijesni i neoplođenom ikrom (a prije toga sam još cca 10-ak izleglih malaca uspio spasiti). Danas ujutro vidim i dalje se miču. Primjećujem i nešto nečistoća koje su valjda pale s onog drveta, pa nešto malaca kao da se tu i tamo zapetlja u to. A neki su slobodni i mašu repićem. Vidim i nešto neoplođene plijesnjive ikre pa odlazim do centra kupiti neku dužu pipetu. Uzimam jedinu pipetu koju sam našao i vraćam se doma te "kirurškom" preciznošću mičem plijenjivu pojedinačnu ikru te nečistoće u akvariju. Tu i tamo, na veće skupine "zapetljanih" malaca (što međusobno a što u tim vlakancima od drveta ili čega već) upuhujem vodu iz pipeta s namjerom da ih razdvojim. Oni također repićima pokušavaju sa svoje strane napraviti sve što mogu. Išlo je jako sporo, ali kladim se da sam barem 10-orici spasio život.  :)

Sad mi se čini da ih na dnu akvarija ima i dosta više od 40-ak, na nekima se već vide oči (ili barem meni to tako izgleda)...

A kasnije ću još jednom "u akciju" s pipetom!

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #3 u: Kolovoz 08, 2011, 20:03:32 poslijepodne »
Evo ga sad, izgleda da ja sam sa sobom polemiziram. :-[ Pa gdje su svi oni koji su se osobno uključili u "prvi mrijest" ramireza? Pa nije valjda da se svi brčkate u moru?  :P

Baš si euforičan i očigledno sretan oko mrijesta ramireza odavno nisam čitao ovako detaljne izvještaje oko mrijesta ribica :D

:up:

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Kolovoz 08, 2011, 21:45:53 poslijepodne »
Kad sam se zadnji put bavio akvaristikom, krajem osnovne i početkom srednje škole, vrhunac mi je bio mrijest guppy-ja. Još se sjećam uzbuđenja kad sam ih kao klinac spašavao. Tada sam imao jednu malu knjižicu o akvaristici, drugih knjiga u Sl. Brodu nije bilo a o Internetu da i ne govorim. Tada je moje bavljenje akvaristikom završilo unošenjem jednog lijepog čokota od vinove loze u akvarij. Čokot je očigledno bio žestoko šprican, a uprkos mom trudu da ga iskuham, otrovi u drvetu su pobili sve moje ribice. I onda par godina maštanje o većem akvariju, nakon toga fakultet, iznajmljivanje stana itd. a teško je seliti se s akvarijem i ribicama. :-[

I tako, malo-po malo, prošlo od tada 20-ak godina i onda sam opet krenuo, zajedno sa svojim šogorom (podjednaka pauza kao i moja) u akvarističke vode. Ali sad je tu Internet, odlični portali, tone i tone akvarističkih knjiga u pdf formatu... što bi se reklo, samo nebo je granica.  :)

E da, sjećam se i kad sam bio u osnovnoj školi, da sam povremeno išao kod jednog akvariste koji je tada već bio u mirovini a cijeli je život uzgajao ribice. Kod njega sam prvi put vidio infuzorij, rekao bih i nekakve mikrocrve (na podlozi od soca od kave). Pa mrijesni par skalara, pa gledao mlađ nekih ikrašica koja je taman krenula s plivanjem. Tu i tamo bih od njega kupio neku ribicu ali zapravo više me je zanimalo što sve jedan iskusan akvarist ima doma npr. cijeli jedan zid dnevnog boravka s akvarijima od poda do stropa + još 10-ak većih akvarija razbacanih po stanu. Sjećam se da mi je u to vrijeme rekao da Diskuse još nitko u tadašnjoj Jugoslaviji nije uspio razmnožiti. Nije onda bilo testera i uređaja kao danas.  :-[

Tada sam gledao u tu mlađ koju je on imao doma i maštao da će i meni to jednom poći za rukom. A sad tu mlađ imam doma u sobi! I to nakon što sam tek prije 2 mjeseca krenuo s prvim akvarijem (nakon već spomenute  20-godišnje pauze). A za prva 2 mjeseca i nije tako loše, zar ne!?  :o

Zato me to toliko zabavlja, pa zato i toliko o tome pišem, najviše u nadi da će me netko (ako krenem raditi nešto krivo) na vrijeme zaustaviti i usmjeriti u pravom smjeru. A sigurno ni 20. mrijest neće biti tako uzbudljiv kao ovi prvi! Zato, neka traje dok traje.  :P

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Kolovoz 09, 2011, 23:58:02 poslijepodne »
"Ekipa" je i dalje na broju, sada su neki od njih (računajući od izlijeganja) stari već 56 sati! Sutra ili prekosutra bi se konačno mogli pojaviti prvi pravi "plivači". Mada mora im se priznati da se neki od njih već sada trude, dignu se par centimetara od dna pa se opet spuste na dno akvarija (valjda od umora).  :)

Ja se i dalje igram s pipetom i uklanjam nečistoće (te usput pomažem onima koji se zapetljaju), po principu "zrno po zrno... ne pogača, nego sve čišće dno akvarija"!  ;)

Uskoro stižu nove fotke i to ne slikane s mobitelom kao do sad, nego s pravim fotoaparatom!

Offline Aqua terra

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: HR-TOMAŠICA
« Odgovori #6 u: Kolovoz 10, 2011, 08:54:55 prijepodne »
Bravo :klap: :klap: :klap:
samo naprijed,ovo nema nikad kraja.
P.S.
za mrijesni par/kada mužjak tuče ženku Ti je najbolje staviti njih u zajednički veliki normalno uređen akvarij/time su zajedno a ima prostora ženki za pobiči od napadača.
Pa je dobro imati u zajedničkom i nižu temperaturu barem 2st.C.
SRETNO
Dobro raspoloženje neće riješiti sve vaše probleme,ali će nasekirati toliko ljudi da valja ga zadržati.

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Kolovoz 10, 2011, 10:42:37 prijepodne »
Svaka čast, poznavajući moga šogora izgurat će on to do kraja.
Fascinatno je to s koliko se truda i elana on posvećuje tome.
Ja niti približno nisam toliko entuzijastičan (oko mrijesta) jer s time samo nabijam obavezu na grbaču, a vremena nemam.
LIjepo i iscrpno.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Kolovoz 10, 2011, 13:39:30 poslijepodne »
Bravo :klap: :klap: :klap:
samo naprijed,ovo nema nikad kraja.
P.S.
za mrijesni par/kada mužjak tuče ženku Ti je najbolje staviti njih u zajednički veliki normalno uređen akvarij/time su zajedno a ima prostora ženki za pobiči od napadača.
Pa je dobro imati u zajedničkom i nižu temperaturu barem 2st.C.
SRETNO

Najljepša hvala na svemu... puno ste mi do sada pomogli i ovdje na forumu kao i kad sam kod vas bio u dućanu! Prema vašem savjetu, ostavit ću male ramireze da ostanu na manjim hrpicama usprkos ponekoj nečistoći i obećajem da ih više neću "oslobađati". :-[

Vaša izjava da s obzirom da je voda u redu, a oni i dalje živi (usprkos svim mojim dosadašnjim "nespretnostima"), da je sada sve pod kontrolom i da će s njima sve biti u redu "osim ako ih ja svojom greškom ne ubijem" me se jedne strane utješila, a s druge strane uplašila!  :-[

Što se tiče mužjaka i ženke to je i meni palo na pamet, treba mi svakako puno veći akvarij i to vrlo gusto zabiljen sa što više mjesta za sakrivanje i onda bi i taj moj "bračni par" ramireza u potpunosti profunkcionirao. A što se njih trenutno tiče, kao što sam vam spomenuo u razgovoru, ženka je sad u kotilici u zajedničkom akvariju (onoj najvećoj) a isti taj mužjak koji ju je htio zatući prije 2 dana sada joj se ponovno udvara. Uskoro ću je ponovno pustiti k njemu... Izgleda da nikako neću izaći na kraj s njima, barem dok ne nabavim taj već spomenuti veći akvarij. :roll:

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #9 u: Kolovoz 10, 2011, 13:45:36 poslijepodne »
Svaka čast, poznavajući moga šogora izgurat će on to do kraja.
Fascinatno je to s koliko se truda i elana on posvećuje tome.
Ja niti približno nisam toliko entuzijastičan (oko mrijesta) jer s time samo nabijam obavezu na grbaču, a vremena nemam.
LIjepo i iscrpno.

O, šogor uspio konačno doći do interneta? Jedva čekam da se vratiš s godišnjeg te mi konačno malo pomogneš! Sve se lijepo odvija, malci su stari 70-ak sati i čekam što će biti dalje... slijede pripreme infuzorija i/ili artemije.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Kolovoz 10, 2011, 23:04:10 poslijepodne »
Ponosno predstavljamo male ramireze iz Španskog! :P

Stari su 79 sati, tu i tamo malo "rolaju" po dnu kao da žele poletiti a ne proplivati...  ;)

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #11 u: Kolovoz 11, 2011, 07:59:43 prijepodne »
Držim fige da ti prežive! Prvi dani su najkritičniji! Nadam se da si se opskrbio sa primjerenom hranom,mikrocrvi i artemija!
tom82

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #12 u: Kolovoz 11, 2011, 08:55:10 prijepodne »
Držim fige da ti prežive! Prvi dani su najkritičniji! Nadam se da si se opskrbio sa primjerenom hranom,mikrocrvi i artemija!

Artemija se već priprema i trebala bi se izleći taman na vrijeme ili možda i nešto prije... za svaki slučaj (ako neki od njih budu premali za artemiju) krenuo sam i s infuzorijem (mada baš trenutno nisam siguran kako se razvija).

Mikrocrve još tražim, baš sada ih nitko nema!  -?

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #13 u: Kolovoz 11, 2011, 13:16:42 poslijepodne »
Vidim da ovdje još ima dječice ( i sam sam takav ) što se tiće akvaristike.

Ja sam bio sretan ko malo djete sa sladoledom kad su mi se kozice prve izlegle , a kamoli ribeki.

Sretno sa ribicama .
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline skalar-pet

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #14 u: Kolovoz 11, 2011, 18:34:17 poslijepodne »
 :) Evo ipak se krece ka uspjehu.I ti i ramirez ovaj puta vise iskustva i srece.  :klap:
Drzim fige da i dalje sve ide kako treba :up:

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Kolovoz 11, 2011, 20:12:06 poslijepodne »
Eh da, neki nikad niti ne odrastu! :-[

Inače, ramirezi su danas napunili 4 dana, nekolicina njih već se diže po 10-15 cm u vis, malo plivuckaju pa se opet spuste i malo odmaraju. Ostali jure po dnu akvarija kao bolidi kad se zagrijavaju prije starta. Čak sam vidio jednog ramireza kako se zaletio po dnu i zabio u drugog, pravi sudar, srećom bez stradalih. :D

Primjetio sam još jednu stvar, male, sitne (da ne mogu biti sitnije) bijele točkice koje se isto tako kreću ili kotrljaju po dnu akvarija (jedna, mrvicu veća, možda i s malim repićem se čak podigla okomito ravno prema površini vode). Ima ih dosta. Nadam se da je riječ o infuzoriju (npr. s onog microsoruma) ili nečem sličnom što je jestivo a u međuvremenu se razmnožilo!? Ili bih se ipak trebao zabrinuti?  :o

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #16 u: Kolovoz 13, 2011, 10:47:52 prijepodne »
Evo, jučer popodne su napunili 5 dana, cca 10-15 komada pliva po akvariju, ostali su više na dnu ili malo iznad dna. Ono što meni izgleda kao infuzorij se nalazi na dnu i stijenkama akvarija, a čini mi se (po njihovim kretnjama) da ih oni sad zapravo love po dnu. Ako je tako, onda barem nisu gladni. S obzirom na to, glupo mi je ubacivati infuzorij koji sam pripremio u 5 litarskoj posudi, a koliko sam čitao po portalu, taj infuzorij koji se razvio u akvariju bi im mogao trajati i 2-3 dana!? Koliko ja sad vidim ima ga još dosta...

Offline Aqua terra

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: HR-TOMAŠICA
« Odgovori #17 u: Kolovoz 13, 2011, 11:38:05 prijepodne »
nakon što proplivaju moraju dobit arteniju,kada nju jedu imaju crvene trbuhe,kada nejedu arteniju sve bilo krivo sa vodom.
Hraniti češče i pomalo/5-6puta na dan.
sretno.
Dobro raspoloženje neće riješiti sve vaše probleme,ali će nasekirati toliko ljudi da valja ga zadržati.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #18 u: Kolovoz 15, 2011, 01:21:09 prijepodne »
6. dan - Jučer sam krenuo i s artemijom. Zeznuo sam nešto s prvom bocom, tako da se nije razvilo puno artemije ali određena količina ipak je, sasvim dovoljno za početak. Malci su koliko sam vidio ignorirali artemiju čak i kad bi im bila "na dohvat ruke". Koliko sad vidim ukupno ima oko 60-ak malih ramireza.

7. dan - U drugoj boci (u kojoj sam ispravio propuste na koje sam sumnjao kod prve boce) danas se artemija razvila u odličnoj količini, tako da sam malo pojačao količinu artemije za ishranu malaca. Nakon određenog vremena ugledao sam jednog malog ramireza s narančastim trbuhom... prvog koji je uspješno ulovio "morsku neman"! :) Na žalost, malo poslije sam našao jednog koji je uginuo pa sam ga uklonio. -? Poslije određenog vremena sada već ima 10-ak sitih ramireza, vidio sam i jednog kako poput morskog psa napada i trga malu artemiju. Onda sam opet našao jednog uginulog. Nakon toga sam još detaljnije usisao dno akvarija te nadomjestio vodu novom istih parametara. Cijeli dan buljim u akvarij kad god sam u prilici. Kasno navečer zaključak je slijedeći. Ne znam što se događa jer infuzorija ima dosta u akvariju, a artemiju određeni broj ramireza (nazovimo ih Bijeli) niti ne pokušava loviti. Doslovno se sudare s njom i prođu pored nje kao da je kamen a na hrana. I dalje nešto kao da traže po dnu, valjda infuzorij!? :o S druge strane ekipa koja je "osjetila krv" (nazovimo ih Narančasti) i koja ima pune, narančaste trbuhe (a rekao bih da ih ima barem 15-ak) je i više nego aktivna, svako toliko ulovi novi plijen i za njih se više bojim da se ne raspuknu koliko jedu!? :roll: Bilo kako bilo, nadam se da će barem Narančasti preživjeti do kraja te da će određeni broj Bijelih uspjeti još prijeći u njihove redove... ali do jutra će, kako stvari stoje, biti još žrtava. :(

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #19 u: Kolovoz 15, 2011, 01:30:44 prijepodne »
nakon što proplivaju moraju dobit arteniju,kada nju jedu imaju crvene trbuhe,kada nejedu arteniju sve bilo krivo sa vodom.
Hraniti češče i pomalo/5-6puta na dan.
sretno.

5-6 puta na dan? A ne 3-4 puta na dan? Pa koliko onda ja mogu spavati po noći, 4 sata!? :-[ :)

Inače, trudim se koliko god mogu, procjenjujem stvari u hodu, ali kako to nisam do sada radio moram priznati da nije lako! -?

Kakav je režim za male ramireze po noći, ja im ostavljam indirektno svjetlo da ipak nešto vide tj. da nije mrkli mrak (iako se to obično preporučuje u situacijama kad su i roditelji s njima)... je li to u redu i kad su oni sami u mrijesnom akvariju? Ili treba biti mrak? Ili jače svjetlo? :-[

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #20 u: Kolovoz 15, 2011, 18:21:15 poslijepodne »
Kao što sam i mislio, 10-ak malaca nije izdržalo... a ima ih još dosta koji su izgleda preslabi da prežive. Bijeli malo po malo gube bitku! :(

Ne znam da li bi neki iskusan akvarist nešto uspio učiniti da im pomogne ali meni više ništa ne pada na pamet... -?

Ostali se i dalje bore, neki od najmanjih su uspjeli konačno nešto uloviti (to me još najviše veseli) pa sad i oni bolje izgledaju (imaju mali narančasti trbuščić) iako su veličinom dosta manji od one ekipe koja je odmah na početku počela jesti artemiju. A oni? Narančasti? Oni jedu sve u šesnaest, rastu naočigled i sve su jači! :up: A i veliku nuždu obavljaju kako treba! :-[

Na kratko sam izvadio microsorum iz akvarija da bih mogao dobro očistiti i dno u njegovoj zoni, a vratio sam ga sada bez olovnih utega, tako da microsorum sada pluta i ne zadržava nečistoće a ja malo bolje vidim što se događa na dnu.

Ženku nikako ne mogu više povezati u istu priču s mužjakom. I drugi pokušaj je propao, malo udvaranja u početku a onda kad ona (sva šokirana) ne uzvraća istom mjerom, mužjak "pukne" i ponovno je krene napadati. Sada su opet razdvojeni a ona vrlo često ide blizu površine kao da nema kisika (iako ima) a i kao da se vide neke male bijele ljuskice ili ranica taman tamo gdje ju je par puta ugrizao dok ih nisam razdvojio. Mislio sam je prebaciti u "sigurnu kuću" kod šogora radi "obiteljskog zlostavljanja" ali kako stvari stoje pitanje je da li će uopće izdržati. Sad mi nema smisla da je selim u drugi akvarij kad stvarno dosta loše izgleda. :rolleyes: Kako stvari stoje mužjak bi mogao uskoro postati udovac i to svojom krivicom, a novu curu neće upoznati dokle god ne nabavim dovoljno veliki akvarij (s jako puno biljaka) za njega takvog blesavog + eventualno dvije ženke (valjda neće moći proganjati obje istovremeno)!?

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #21 u: Kolovoz 16, 2011, 12:20:11 poslijepodne »
Na žalost, tužna priča se prema očekivanjima nastavila i dalje. Bijeli su padali jedan za drugim. Više nije niti imalo smisla brojati ih... samo uklanjati, jednog po jednog. :'(

Ženka i dalje pred kolapsom, samo što nije uginula... a onaj kreten od mužjaka joj se sad opet udvara!? >:(

Ali da ne bude sve u tužnom tonu, predstavljam vam najotpornije ramireze u ovom dijelu Europe (ili barem u Španskom)! :-[
11 veličanstvenih tj. Narančastih! :klap:

Offline jafer1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Križevci
« Odgovori #22 u: Kolovoz 16, 2011, 14:39:57 poslijepodne »
Stavi zenku u kotilicu, ali u istom akvariju. Dok se malo odmori i oporavi bit će bolje, a muzjak će se smiriti

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #23 u: Kolovoz 16, 2011, 14:56:20 poslijepodne »
Stavi zenku u kotilicu, ali u istom akvariju. Dok se malo odmori i oporavi bit će bolje, a muzjak će se smiriti

Ma ženka i jest u kotilici u akvariju... kad sam je drugi put pokušao pustiti u akvarij bila je u kotilici, a onda kad ju je on počeo napadati sam čak njega stavio unutra na dan i pol, da se ona može malo stabilizirati u većem prostoru, ali nije bilo napretka pa sam ih ponovno zamijenio tj. nju vratio u kotilicu a njega u akvarij. A i on je jadan u kotilici samo mirovao i bio lagano deprimiran. Meni treba zapravo još koji akvarij za takve situacije ali na žalost nemam ih! :(

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #24 u: Kolovoz 17, 2011, 01:59:12 prijepodne »
Ženka je večeras izgubila bitku! :( Sad se još samo preostaje borba da barem njena dječica prežive! -?

Narančasti se i dalje drže zajedno, točnije 10 njih se drži na okupu, a 11. ramirez brije sam po akvariju! On je izgleda nakakav "vuk samotnjak"! :o
Manje više je sve pod kontrolom, ima čak jedan skroz malecki ramirez (bar duplo manji od većine ostalih) koji je izgleda u zadnji čas ulovio artemiju i sad je skupa s ostalima. S druge strane primjetio sam da je jedan drugi malo veći od tog, nakon što je pojeo artemiju malo legao da odmori na grbi od silikona. Već sam mislio da je i on na samrti kad je opet živnuo!?

Jel se mogu oni zapravo prejesti s artemijom ili ne, te koliko je to opasno za njih? Negdje na portalu sam pročitao da je dobro pojačati aeraciju na maksimum radi povećanja kisika u vodi, baš radi tog prejedanja! I da li se aeracija isključi za vrijeme hranjenja artemijom (da lakše love artemiju) ili je bolje da radi cijelo vrijeme? :-[