Srpanj 19, 2025, 17:05:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: biološki filter materijal  (Posjeta: 6710 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: biološki filter materijal
« Odgovori #25 u: Lipanj 07, 2011, 18:42:07 poslijepodne »

Neki gotovan?

Pa baš suprotno, da sam ja pravio tabelu potrudio bi se napraviti jednostavne i smislene podatke prepoznatljive na prvi pogled, barem što se tiče mjernih jedinica.

Uopće mi nije jasan ovaj podatak Surface area / cu.ft. ovih medija, osim zadnja 2 na kojima piše točno o čem se radi.

Surface area u kojoj jedinici?? m2? cm2? sq.ft? ne piše... ne vidim onda koja svrha podataka osim što možeš okvirno reći koji je bolji, ali bez ikakve konkretne jedinice da bi znao o čemu se radi.

Za ove materijale se lako snađem u googleu, al nisu oni toliki problem.

Naišao sam na par zanimljivih članaka pretražujuči tematiku, pa si pogledajte ak se kome da  :up:

http://www.fishyou.com/filtration-biological.php

http://www.fishyou.com/surfacearea.pdf

« Zadnja izmjena: Lipanj 07, 2011, 20:39:03 poslijepodne od Nuclear »

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #26 u: Lipanj 07, 2011, 19:48:11 poslijepodne »
veco je u pravu..
veliki amano u svojim filterima koristi 1/3 aktivnog ugljena, kojeg ne mjenja jer mu kasnije služi za biološku filtraciju, a prije toga za ostale stvari, o kojima bi mog'o sad pisat u nedogled, a ostatak, 2/3 je bio rio od ada-e
ako malo bolje pogledamo sastav bio ria, onda je to mješavina lava rocka i pumice-a.
ja koristim aktivni ugljen i floreopol mješan sa trganim valjčićima i nema problema..

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #27 u: Lipanj 07, 2011, 21:59:09 poslijepodne »

Neki gotovan?

Pa baš suprotno, da sam ja pravio tabelu potrudio bi se napraviti jednostavne i smislene podatke prepoznatljive na prvi pogled, barem što se tiče mjernih jedinica.

Uopće mi nije jasan ovaj podatak Surface area / cu.ft. ovih medija, osim zadnja 2 na kojima piše točno o čem se radi.

Surface area u kojoj jedinici?? m2? cm2? sq.ft? ne piše... ne vidim onda koja svrha podataka osim što možeš okvirno reći koji je bolji, ali bez ikakve konkretne jedinice da bi znao o čemu se radi.

Ne kužim te šta ti nije jasno? Mjerne jedinice?

Zar se lijepo ne vidi da je izraženo u američkim mjernim jedinicama cu.ft za prvih 12 filter medija?

A i da je stavljeno u m3 ili m2 opet bi dobio isti poredak medija prema veličini korisne površine za naseljavanje bakterija...

Evo da ti pomognem u pretvarnju npr. u m3 http://www.metric-conversions.org/volume/cubic-feet-to-cubic-meters.htm

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #28 u: Lipanj 07, 2011, 22:07:15 poslijepodne »
cu.ft. je mjera za volumen (oko 28L je 1 cu.ft.), dakle uz nju fali ta mjera za površinu medija (cm2, m2, sq.ft. ili nešto) u odnosu na određen volumen istog medija kao što je napravljeno u zadnja 2 medija (pijesak i ugljen).

m3 nema smisla jer opet se radi samo o volumenu, tak svejedno koja je jedinica za volumen kad nema povučena paralela na koliki volumen materijala je koja površina za naseljive bakterije.

Na ovaj način je dosta teško objektivno sagledati koliko je aktivni ugljen i pijesak bolji od ovih ostalih, jer kad na prvi pogled vidiš tablicu to ti se čini kao neka ogromna razlika ako gledaš samo brojeve, što vjerojatno nije istina jer ne znaš u kojoj jedinici je ovo ostalo mjereno.

U biti kad bolje razmislim uopće ne kužim tu tablicu, tj. ovih prvih 12 medija kak je to mjereno  :D
« Zadnja izmjena: Lipanj 07, 2011, 22:21:42 poslijepodne od Nuclear »

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #29 u: Lipanj 09, 2011, 07:38:32 prijepodne »
na kraju sam se odlučio da stavim lava kamenje,aktivni ugljen i ostatak napunim spužvama i vjerujem da bude to dobra filtracija