Kolovoz 23, 2025, 01:04:58 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Apsolutni pocetnik-pomoc :)  (Posjeta: 3361 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pocetnik94

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Apsolutni pocetnik-pomoc :)
« u: Veljača 08, 2011, 13:16:54 poslijepodne »
Pozdrav forumasi!  :)

Evo kao sto sam naslov kaze apsolutni samo pocetnik u akvaristici i za pocetak ne planiram da bas zagrizem odmah sa nekim velikim akvarijumom od 100-200l. Planirao sam da na radni stol stavim jedan maleni akvarijum od nekih 15-ak l. E sad ja sam  dosta citao po forumu i planiram da ubacim 4 ribice, 2 od po dve vrste, ne znam jos koje. Takodje sam planirao da akvarijum ''napunim'',koliko mu to velicina dozvoljava i potreba ribica za prostorom, sto vecim brojem lepog prirodnog bilja, ni to jos ne znam koje bilje je lako za odrzavanje i dobro za pocetnike. Takodje sam na forumu procitao da za ovako mali akvarijum je najbolje da imam takozvani hang-on filter(samo ne znam koje jacine) i grejac u obliku epruvete(ako negde gresim ispravite me). Jos sad ne znam kakvo dno mi je potrebno to se verosvatno stavlja u odnosu na biljke koje imas,zar ne?

Procitao sam vas prirucnik za pocetnike i zaista mi je puno pomogao i dosta toga sam naucio. Iz prirucnika sam procitao da je za pocetnike najbolji mesani akvarijum, ali takodje mi se svideo i ciklidni akvarijum i ponasanje ciklida(sad ne znam koliko mi je to pametno za prvi akvarijum i ne znam koliko je prostor potreban ciklidima).

Ja bih vas sad molio ako biste mogli da mi pomognete, tj. da mi napisete koja bi mi sve oprema trebala za tako mali akvarijum (npr. ne znam od koliko wati mi je potreban filter i tako to) i koju mi vrstu akvarijuma preporucate za tako mali prostor, koju vrstu riba(najvise dve vrste, ja ne bih vise, a mozda je i to mnogo) i koje vrste biljaka.

U prirucniku sam takodje procitao koje se sve biljke i ribice preporucavaju pocetnicima,ali svi su nazivi na latinskom pa se nisam bas snaso(jel se ribice i bilje inace tako nazivaju latinskim nazivima?), a i zanimalo me da mi vi kazete, koji vec imate iskustva sa biljem i ribicam, koje vrste su najpametnije za pocetnika sa tako malim akvarijumom.

Mozda sam bio malo opsiran, ali sad najedanput me uhvatile cari akvaristike pa sam morao sve pitati sto me zanimalo.  :P

Offline eantema

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: Apsolutni pocetnik-pomoc :)
« Odgovori #1 u: Veljača 08, 2011, 13:31:48 poslijepodne »
Za početak ti je najbolje pročitati priručnik za početnike:

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Moj ti je savijet da ga pročitaš 2 puta.... Da nebi napravio neke početničke greške kao što ih mi većina napravismo

Offline Pocetnik94

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 08, 2011, 13:38:52 poslijepodne »
Hvala na savetu, ali procitao sam ga i to vise od dva puta.  :D Meni kad je dosadno ili nocu kad ne mogu da spavam uhvatim pa citam do i mnoge druge tekstove i mastam kako bih napravio svoj veliki akvarijum.  :-[ Ali nemam ni uslova, ni prostora a ni novac za tako veliki poduhvat, pa sam odlucio da samo probam i vidim kako bi to sve funkcionisalo sa malim akvarijumom,a za koju godinu svasta je moguce pa tako i da nabavim i neki veci akvarijum.  ;)

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2011, 13:56:53 poslijepodne »
Uvijek ide ono veće je bolje. U 15 litara možeš staviti malo toga. Možda nekih 30-ak litara? Tu možeš staviti nekoliko komada nekih manjih ribica. Možeš i kozice s njima i jedno 2 manja ancistrusa da ti čiste okolo. Većini ciklida treba puno veći akvarij od 15-ak litara, tako da to ne.
Oprema  - uz staklo, filter i grijač trebat će ti neka rasvjeta.
Biljke - ako ćeš ići na neke koje trebaju hranjivu podlogu, onda možeš staviti zemlju za cvijeće, prethodno pripremljenu, nju prekriješ mrežicom za komarce i onda gore šljunak ili pijesak.
Možeš staviti i neke koje ne trebaju podlogu - čest je anubias. Mogu ići i neke plutajuće - pistia npr... potraži malo po starim temama. Vodena kuga mi još pada na pamet...
Možda neki kamenčić - testiraš ga s octom, staviš ga u ocat i ako se pjeni, nije za akvarij, ako se ne pjeni, može.
Možda neko drvce - prethodno ga pripremiti kuhanjem....

Napisao sam tu svašta nešto, o svemu tome detalje možeš potražiti po starim temama, sve je već puno puta pisano.
 :up:
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Pocetnik94

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2011, 14:41:04 poslijepodne »
gmatanic hvala na odgovoru. Znam da je vece uvek bolje, ali kao sto sam napisao bas i nemam uslova. Evo ovaj akvarijum mi se bas,bas svideo. I ono kako je sredjen (biljke), samo ja bih stavio neke druge ribice, neke zivljih boja. Evo akvarijuma: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=267:jeftini-kineski-nano-akvarij--12-litara&catid=93:akvariji&Itemid=504%29,mada

Znaci ti kazes da ne mogu ciklidi na tako mali prostor, znaci mesoviti akvarijum da pravim.

A sta si mislio pod stalklo kada si napisao? (jel si mislio na akvarijum?)
A koliko bi mi trebao filter, tj. koliko wati i koji bi mi ti preporucio a da nije skup( ne znam kolik se uopste krecu cene toga,a ni akvarijuma ni grejaca,moram malo prosetati do neke prodavnice),verovatno neki hang-on s obzirom na velicinu akv.?

Koji grijac,jel onaj u epruveti ili neki drugi,takodje koja marka a da nije skupa i kako se razvrstavaju grejaci, jel po nekoj jacini ili kako?

Izvini ako sam malo naporan sa pitanjima, ali me stvarno bas sve sad zanima.  :)

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 08, 2011, 15:22:34 poslijepodne »
Teško da ćeš naći baš takav isti akvarij  -?
Biljke ovdje su neka mahovina i čini mi se riccia. Stvarno ne znam što od ribica u 15 litara. To se početniku čini dosta (i meni se činilo, ali vjeruj, to je ništa za ovo što govoriš - mješoviti akv. i pogotovo ciklidni). Za to dvoje 15 litara nije puno bolje od čaše. To ne znači da takav akvarij ne može biti prelijep, samo si jako ograničen po pitanju stanovnika i opreme. U tako malim akvarijima najčešći su betta (ali ona može i u malo manji) ili kozice. Recimo red cherry kozice budu žarko crvene boje, relativno su dostupne i jeftine. Ovakav akvarij bi za njih bio savršen, nisu zahtjevne za držanje, lako se razmnože ako su same u akvariju da male mogu preživiti i u ovakvom akvariju ih možeš imati stvarno brdo. A zanimljive su za gledanje jer uvijek nešto čupkaju i muvaju se okolo.
Za opremu imaš 2 opcije - kupiti komplet koji ima sve potrebno ili kupiti sve odvojeno - staklo (akvarij), grijač i filter.
Ako kupiš komplet, onda je to to, ne možeš birati opremu baš, dobiješ onu koja dolazi s njim.
Filter za ovako mali akv. -hang on, ne gleda se po snazi pumpe, nego po protoku. Ovdje bi bio dobar i neki najosnovniji po meni. Naravno, ako možeš, malo bolji nije na odmet.
Grijač- u epruveti- ako uspiješ naći 25 watta - ovdje je opet problem veličina akvarija, jer grijač u ovoj situaciji zauzima dosta mjesta (po snazi se gleda)
A marka - koja god... neki preferiraju ovo, pa ono... Ako hoćeš neku "bolju" marku, bolja je i cijena. Ma bitno je da radi
Ako ne kupuješ komplet, trebat će ti neka rasvjeta. Dovoljna je i lampa iznad akvarija sa štednom žaruljom. Gledaj samo da nisu one sa žutim svjetlom. Traži one sa približno 6500 K - odnosno da svijetle bijelo.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Pocetnik94

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Veljača 08, 2011, 15:39:10 poslijepodne »
Oke...hvala puno! Ovo kako ih ti opisuje stvarno mi se svidjaju kozice, bas te cherry. Nego jel su one hladnovodne ili tropske, gde da ih trazim na forumu da saznam nesto vise o njima...A one ako su sam u akvarijumu ce se same razmnozavati i dobiti mlade?  :)

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 08, 2011, 15:50:28 poslijepodne »
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=169:neocaridina-denticulata-sinensis-var-red&catid=38:beskraljenjaci&Itemid=126
Ako imaš i muške i ženske, razmožavat će se bez problema. U taj akvarij ubaciš 10-ak komada za početak i bit će malaca
Ovdje je navedena temperatura od 15oC do 28. Znači na tim temperaturama mogu preživiti, ali postavi grijač na 22 i za njih je super
Ako ih budeš nabavljao, nabavi ih preko foruma, jer su u trgovinama (ako ih uspiješ i naći) dosta skuplje. Na forumu ih uvijek netko ima i po razumnoj cijeni. Idu po 5 kn/kom često

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #8 u: Veljača 08, 2011, 19:41:00 poslijepodne »
15 litara ti je jedino dovoljno za kozice , za ciklide ti treba akvari od 200 litara na dalje .

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #9 u: Veljača 23, 2011, 10:50:36 prijepodne »
Priručvik za početnike ti prvo treba, a onda sve ide lakše.