RHEM, mislim da uprkos nekoliko opravdanih primedbi koje su ovde napisane, ne treba da se obeshrabrite. Vaše nastojanje da ostvarite uspeh sa Jadranskim akvarijem je vredno svake hvale. Samo polako, na osnovu priličnog iskustva mogu da Vam potvrdim da u ovom hobiju i nekoliko godina ne znače mnogo, a kamoli par meseci! Doći će to sve “na svoje mesto”, pod uslovom da ste čvrsto odlučili da se ovim hobijem ozbiljno bavite duže vreme. U morskoj akvaristici se pravi uspeh ne postiže preko noći! Vaše rešenje problema rashlađivanja akvarija je vrlo zanimljivo! Hlađenje Jadranskog akvarija jeste priličan problem - ukoliko ne postoji mogućnost da se ozbiljna svota novca odmah odvoji za jak i kvalitetan hladnjak. Nadam se da će ova vaša kreacija duže vreme dobro funkcionisati….
Činjenica je, mislim, da se i vrhunski Jadranski akvarij po izgledu ne može porediti sa zaista uspešnim kućnim koralnim grebenom. Međutim, i tropski akvarij u kojem se drže ribe čiju hranu predstavljaju krupniji beskičmenjaci, bilo sesilni, bilo pokretni, kao i makroalge ne može da izgleda mnogo bolje od toga što vi sada imate! Vi u suštini, sada imate “fish only” akvarij sa dodatkom nekoliko vrsta beskičmenjaka koji u društvu proždrljivih riba mogu opstati.A takvih nema naročito mnogo!
Tako, morate se odlučiti – ukoliko želite kamenje bogatije obraslo sesilnim beskičmenjacima i ukrasnim algama, kao i veći broj sitnijih organizama koji se kreću po akvariju (atraktivnih rakova kozica i dr.) – zaboravite na fratre, šparove i sve njihove rođake, odrasle kneževe, vukove i vučiće, krupne babice i mnoge druge ribe koje su predatori beskičmenaka i algi - sa izuzetkom samo onih „nevidljivih“!
Pozdrav!
Biosfera, zainteresovalo me je vaše pitanje, ali nisam uspeo da doznam šta je to: lijepa riba "huljež”. Latinsko ime?