Srpanj 23, 2025, 22:59:35 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Generalka? da/ne  (Posjeta: 3240 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Odg: Generalka? da/ne
« Odgovori #25 u: Siječanj 17, 2011, 20:25:17 poslijepodne »
Jednostavno je to nekako riskanto i stvarno neznam.Dosta ti je prije vecer ostavit i ulit FFM ili AquaSafe  :up:
Necemo vise OFFTOPIC  :offtopic: :sorry:

Offline x-ray

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #26 u: Siječanj 18, 2011, 16:13:15 poslijepodne »
Nikakva generalka!  :) Ovisi kolike su te naslage. Moj savjet bi ti bio da uzmes u zoo shopu neki preparat koji povecava kiselost, pH-. Izvaditi iz akvarija toliko vode da taj rub gdje je kamenac bude sasvim suh. Kad pobijeli onda uzeti pH- i staviti ga na novu spuzvicu za sudje, na zuti dio, ne tamo gdje je abrazivni. I onda s tim prijeci taj rub i pustiti da stoji par minuta. Onda vratiti izvadjenu vodu ili, jos bolje, staviti novu. Uzeti staru kreditnu/osobnu/bankovnu/konzum karticu i s njom skidati taj kamenac. Nema veze ako sve ne skines, budes ponovio pri sljedecoj izmjeni vode. Nije dobro sve odjednom jer postoji sansa da jako zeznes kemizam vode. Svako put pomalo i nema nikakvih problema. Ako si nestrpljiv, umjesto kartice uzmi zilet ili specijalni cistac za staklo sa ziletom, ali ja sam s tim uspio izgrebati staklo tako da ja to radim plasticnom karticom. Stvarno odlicno ide ako se akvarij ne zapusti! ;)

imam jedno pitanje, prilikom struganja kamenca, on ce naravno padati u vodu, jer to sta smeta akvariju???  ili treba paziti da sto manje taj kamenac rastopljen sa ph pada u vodu???

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #27 u: Siječanj 18, 2011, 16:17:21 poslijepodne »
Ne smeta, ali nemoj da puno pH- zavrsi u akvariju... cilj je u redovitom odrzavanju pa onda samo par kapi kiseline bude dovoljno za ocistiti kamenac... dakle ako ga je puno onda to raditi u vise rata, pri svakoj izmjeni vode... i svaki put ce ga biti sve manje! :)
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline maddex

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: VTC
« Odgovori #28 u: Siječanj 19, 2011, 23:20:46 poslijepodne »
I ja sam imao problem s kamencem dok sam imao akv bez poklopca.
Mislim da ti je najbolje napraviti poklopac koji napustiš malo od vrha akvarija tako da ti dođe do ispod razine vode pa ti se nebude vidio kamenac, a kad budeš radio generalku onda ga skineš pa si opet miran neko vrijeme.
evo kako sam ja to riješio:
Volim ribu: akvarij ,kotlić, roštilj, gradele - svejedno!