Srpanj 20, 2025, 14:34:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: EI sistem gnojenja-nuspojave?  (Posjeta: 2065 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
EI sistem gnojenja-nuspojave?
« u: Prosinac 11, 2010, 06:26:39 prijepodne »
Mene zanima koje su nuspojave kod EI sistema gnojenja kad se voda ne mijenja redovito.
Ja koristim ei sisem i mijenjam vodu svaka dva tjedna a trebao bi svaki tjedan.
Nisam u akvariju ništa primjetio jedino što mi se nakon tjedan dana na površini naprave nekakve alge i u tepihu od riccie mi se pojavljuju smeđe alge

Offline ibanezfrelon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Odg: EI sistem gnojenja-nuspojave?
« Odgovori #1 u: Prosinac 11, 2010, 06:43:07 prijepodne »
Jedina nuspojava je ta da se neistrošeni mikro i makroelementi mogu nakupit do nešto veće razine nego kad mijenjaš vodu tjedno.
Možeš dozirat EI u malo nižim granicama pa nebi trebalo bit problema.
Npr. doziraj 10-15ppm NO3 tjedno umjesto 20-30  itd.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 11, 2010, 13:55:25 poslijepodne »
Mislim da ti je to prije zbog nedostatka co2 ili premalog protoka, nego do EI. Alge se javljaju tek na puno duljim preriodima da se ne mjenja voda. Koncentracija P bi trebala narast na tipa 40-50 ppm-a, a nitrata i preko 150-200 ppm-a da bi došlo do nekih problema s algama. Ovo su samo okvirni podaci, ali morao bi pogledati točno, mislim da je netko od Srba radio testove da sazna koje su gornje granice. Također znam da je i Tuljan to radio i rekao da nije imao nikakvih problema niti sa florom niti faunom.

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #3 u: Prosinac 12, 2010, 17:22:01 poslijepodne »
Mislim da ti je to prije zbog nedostatka co2 ili premalog protoka, nego do EI. Alge se javljaju tek na puno duljim preriodima da se ne mjenja voda. Koncentracija P bi trebala narast na tipa 40-50 ppm-a, a nitrata i preko 150-200 ppm-a da bi došlo do nekih problema s algama. Ovo su samo okvirni podaci, ali morao bi pogledati točno, mislim da je netko od Srba radio testove da sazna koje su gornje granice. Također znam da je i Tuljan to radio i rekao da nije imao nikakvih problema niti sa florom niti faunom.
co2 mi je u gornjim granicama,DC mi je na sredini akvarija i žute je boje(i sam se čudim kako ne smeta ribama)
protok mi je 12 000 l/h na 760 litara vode,imam 2 filtera i tri pumpe tako da vjerujem da nije do toga

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 13, 2010, 13:34:40 poslijepodne »
uh, zeznuto, možda glupo pitanje, ali samo da provjerim, u DC-u je  kh4 otopina? Pitam zato što mi ništa drugo ne objašnjava alge. Ja stvarno nikada nisam imao problema s prevelikom količinom makroelemenata. Osim co2 kao drugi limitirajući faktor jedino mogu doći nikroelementi...

Offline ibanezfrelon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #5 u: Prosinac 13, 2010, 13:37:33 poslijepodne »
Može pitanje? Zanima me kako uspjevaš požutit DC u 760 lit?  Kako otapaš taj co2?

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #6 u: Prosinac 13, 2010, 21:26:29 poslijepodne »
uh, zeznuto, možda glupo pitanje, ali samo da provjerim, u DC-u je  kh4 otopina? Pitam zato što mi ništa drugo ne objašnjava alge. Ja stvarno nikada nisam imao problema s prevelikom količinom makroelemenata. Osim co2 kao drugi limitirajući faktor jedino mogu doći nikroelementi...
koristim kh4 otopinu koju mijenjam svaka dva tjedna
Može pitanje? Zanima me kako uspjevaš požutit DC u 760 lit?  Kako otapaš taj co2?
co2 otapam preko protočne pumpe od 2000 l/h na koju sam spojio prerezanu plastičnu bocu u koju ide co2

evo slike DC-a

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Prosinac 13, 2010, 21:33:05 poslijepodne »
uh, skoro crveno. moje mikre se počnu čudno ponašati na tako nafrljenom CO2