Veliki biljni akvarij, ako će postojati još volja, složit ću kada odem u penziju i potjeram djete iz kuće
Eto, isto tako mislim i ja 
Dutch stil je ono što je mene privuklo biljnoj akvaristici , trenutno je to stavljeno na standby zbog ldnice u kući, kćerke koja je odlučila u vrtiću pokupit sve moguće boleštine svijeta i prenjet ih na svog mlađeg brata, mamu i mene 
uz svakodnevno slušanje vrištanja, zapomaganja, povraćanja, kašljanja, sranja, pa opet kašljanja, vrištanja i tako iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec...
...sretan sam ako usred noći ulovim 15-ak minuta da promjenim vodu u akvariju , a kamoli da održavam nekakav dutch.
Ajde, jednog dana možda bude malo i više vremena pa.. 
Malo oft., ali moram ovo komentirati i pojadati se...ja si zadnjih dvije godine brijem kak jedva čekam da završim faks i zaposlim se da mogu sam kupovati sve kaj hoću za akvarij i aquascaping i da uhvatim neki stalan životni ritam i raspored jer mi se sad događa da me po 2-3 dana nema doma (pa onda nema ko ni hraniti ribe, a kamoli gnojiti po EI sistemu, provjeravati drop checker i ostalo

)...a i u ono malo vremena kad sam doma ne uspijem odvojiti ni minuta za akvarij.

Uglavnom moj dragi hobi aquascaping pati zbog toga, ali se barem tješim da ću jednom imati vremena za to kaj me zanima...ili sam se barem do sada tješio...

A sad vidim ovakve postove i sav se zbediram...pa kakav je ovaj svijet i ovo društvo da čovjek nema vremena da se pošteno bavi aquascapeom? Kaj fakat moram čekati penziju?

A sad kad sam se izjadao malo on topic...ja znam točno kam bi stavio i kak bi izgledao ogromni biljni akvarij da ga imam mogućnosti napraviti.
Išao bi na jako bogatu podlogu da ga ne moram slagati svakih godinu dana ponovno jer su biljke sve popapale, a od biljka bi većinom stavio neke manje do srednje zahtjevne i umjereno rastuće (crypte, microsorumi, bolbitisi, puno mahovina, tu i tam neke grmove rotale, tepih od marsilee/E. tennelusa itd.). Tak ne bi morao baš full nabrijati svjetlost (manje svjetlosti=manja količina co2 potrebna što je bitno s obzirom na učinovitost otapljanja u velikim akvarijima). Npr. stavio bih 350-max 400w na 800 litara i to možda čak ne bi išao na t5 nego na t8 rasvjetu (ovisno o visini akvarija).
Filtraciju bi sigurno jako dobro napravio (2 jaka vanjska filtera), a cirkulaciju bi dodatno poboljšao sa više manjih stream pumpi da pokrijem mrtve točke. CO2 naravno iz boce, a reaktor na vanjsku pumpu.
Kaj se harscapea tiče, da nisam ograničen lovom kupio bi 50 kila granja i još toliko kamenja pa bi već nekak to složio

Ali evo baš sam neki dan bio na Sljemenu tražio grane za novi setup (po uputama lp-a) i našao sam stvarno super grana i korijenja i to toliko da su mi trebale dvije velike bačve da to sve potopim. Tak da skupe grane iz petshopova stvarno nisu must have.
Išao bi sigurno na emerzni uzgoj biljaka, to mi se čini najisplativije. A opet, da imam gro love jednostavno bi si naručio da mi iz Tropice dofuraju sve kaj mi treba. Bio je jednom negdje na forumu neki link kak Amanova ekipa slaže veliki akvarij po narudžbi. Likovi si dofuraju po 20-30 košarica od svake vrste biljaka (eleocharis, hc, hm, rotale...ma svega) i to najzdravije i najzelenije bilje i onda samo to onak sami sebi cool lagano sade.
Mijenjanje vode bi išlo sigurno preko pumpe i cijevi i to nekih malo većih da bude što prije gotovo.
Od riba bi stavio 20ak ancistrusa ili 50ak otocinclusa u idealnijem slučaju, 15 skalara i naravno jato crvenih neonki (min. 200 komada).
A kad bi to sve tak savršeno složio onda bi pao s kreveta i probudio se
Možda jednog dana...kad završim faks, zaposlim se, oženim, odhranim djecu i odem u penziju...ak bu me kičma još služila onda