Srpanj 27, 2025, 20:33:07 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi Akvarij  (Posjeta: 2359 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline valu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Novi Akvarij
« u: Studeni 18, 2010, 19:30:14 poslijepodne »
Eto nakon nekih komentara sa mog prvog thread-a "pitanje" sam se odlucio i kupio novi akvarij od 70l.

trenutno imam:
akvarij, rasvijetu, fluval 105, pupu za zrak za 100l akvarij, 100W grijac

Ribice koje bi stavio bi bile guppy (ne znam koliko kom za pocetak), neonke diamond (10 kom), coridoras pandice (4 kom) i ancistrusa.

Ove bilje bi dolazile u obzir: manji anubiasi, pogostemon helferi, limnophila sessiliflora, vallisneria.
Ne razumijem se previse u biljke tako da volio bi savijet sto se tice tog podrucja. Neke koje nisu jako zahtjevne, da ne treba naki specijalan tretman, da ne stvaraju neko smece ili da brzo rastu to su stvari koje bi htjeo izbjeci. Ovo je prvi put da bi se bas udubio u biljke i napravio malu duglu tako da bi mi dobro doslo malo savjetovanja oko toga.

Bilo kakav savijet je dobro dosao, od ribica do bilja. Sta kazete, na moj izbor? Nesto da maknem, dodam?

Offline eantema

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: Novi Akvarij
« Odgovori #1 u: Studeni 18, 2010, 20:19:57 poslijepodne »
Nije loše...

Od biljki bih još ubacio cryptokorinu (također nije zahtjevna)

Od ribica bi izbacio Guppy-e jer se množe ko ludi. Ubacio bih umjesto njih jato kozica (6 kom)

Ako se pak odlučiš za guppy-e, onda uzimaj u omjeru 2ženke-1muški

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Studeni 18, 2010, 22:01:51 poslijepodne »
ja gupije ne bih, više mi se sviđaju endleri, ali živorotke mi poslije nekog vremena poćnu ići na živce.
pogostemon je prilično zahtjevna biljka, vallisnerija osim nane je prevelika.  kriptokorine svakako - vendtii i affinis, onda bacopa, ludwigia repens, sagittaria, neki manji ehinodorusi - npr ozelot, i neizbježni limun.

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 18, 2010, 23:29:31 poslijepodne »
Pogledat cu za ovo biljke pa da vidim sta o njima pise. Sto se tice guppy-a znam da su klise ali bas bi volio njih probati...

EDIT: Kuga mi je bila zakon i rasla je ko luda. No kada sam je got htjeo skratiti ili podrezati uvijek mi je uvenula, to mi je bas zao. kao biljka mi je zakon, samo jos da je mogu podrezivati bez da uvene i stvori puno smeca bilo bi ljepo...
« Zadnja izmjena: Studeni 18, 2010, 23:35:59 poslijepodne od valu »

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 20, 2010, 15:47:51 poslijepodne »
Ehh da i jos jedna stvar koju cu nadovezati na ovu temu. Kako da sprijecim da mi ribice male guppy ne idu u filter? Znam da mogu staviti mrezicu ali jel ce onda uopce uspijeti skupljati sranja s dna?

Offline babylon

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
  • LUKI ! ! !
« Odgovori #5 u: Studeni 20, 2010, 16:21:42 poslijepodne »
Pa ako su ribica bas male prebaci ih u kotilicu......
:021::a05r0::hul:

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 20, 2010, 20:05:34 poslijepodne »
Pa ako su ribica bas male prebaci ih u kotilicu......

Nemam bas iskustva sa tim, ovaj akvarij je skroz zatvoren. Tako da ne bi mogo to staviti ako se negdje prikvaci, ne znam niti kako to funkcionira.

BTW sto se tice akvarij pijeska, covijek mi je reko da odem u Bauhaus i da trazim dravski ili ako nema to da uzmem quartz pijesak. Otiso sam i oni vise ne drze dravski ali imaju finu granulaciju 0.3-0.6 mm quartz pijesak za fuge. jel to OK za podlogu? Mislim jel to uredu kao pijesak za akvarij?

Offline gogy 03

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Studeni 20, 2010, 20:15:35 poslijepodne »
Eto nakon nekih komentara sa mog prvog thread-a "pitanje" sam se odlucio i kupio novi akvarij od 70l.

trenutno imam:

Ribice koje bi stavio bi bile guppy (ne znam koliko kom za pocetak), neonke diamond (10 kom), coridoras pandice (4 kom) i ancistrusa.

Ove bilje bi dolazile u obzir: manji anubiasi, pogostemon helferi, limnophila sessiliflora, vallisneria.
Ne razumijem se previse u biljke tako da volio bi savijet sto se tice tog podrucja. Neke koje nisu jako zahtjevne, da ne treba naki specijalan tretman, da ne stvaraju neko smece ili da brzo rastu to su stvari koje bi htjeo izbjeci. Ovo je prvi put da bi se bas udubio u biljke i napravio malu duglu tako da bi mi dobro doslo malo savjetovanja oko toga.

Bilo kakav savijet je dobro dosao, od ribica do bilja. Sta kazete, na moj izbor? Nesto da maknem, dodam?
stavi si jednog sijamskog algojeda i par otocinklusa a mozes i kojeg puza jabucara

Offline babylon

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
  • LUKI ! ! !
« Odgovori #8 u: Studeni 20, 2010, 21:02:46 poslijepodne »
Onda stavi mrezicu (na filter) ona nista ne skodi.....al si siguran da filter moze da usisa male???
:021::a05r0::hul:

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 20, 2010, 21:07:12 poslijepodne »
Onda stavi mrezicu (na filter) ona nista ne skodi.....al si siguran da filter moze da usisa male???

Vidio sam kod dide on ima otvoren filter i u njemu tona gupija koji su bili povuceni. njemu je jos ok jel ih on ispeca i vrati u akvarij i nema nikakav mehanizam koji ih moze ozljediti u filteru. moj je zatvoren i ima bas neku vrstu propelera, to bi sve samljelo gupije.
Mrezica je ok ideja, samo ne znam koliko bi onda efektivno skupljao smece iz akvarija. Sto se tice pijeska, jel ima nekoga tko zna. Jel ovo ok sto sam napisao?

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 21, 2010, 10:17:53 prijepodne »
Jos mi treba odgovor za ovo:

"BTW sto se tice akvarij pijeska, covijek mi je reko da odem u Bauhaus i da trazim dravski ili ako nema to da uzmem quartz pijesak. Otiso sam i oni vise ne drze dravski ali imaju finu granulaciju 0.3-0.6 mm quartz pijesak za fuge. jel to OK za podlogu? Mislim jel to uredu kao pijesak za akvarij? "

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #11 u: Studeni 21, 2010, 11:04:33 prijepodne »

"BTW sto se tice akvarij pijeska, covijek mi je reko da odem u Bauhaus i da trazim dravski ili ako nema to da uzmem quartz pijesak. Otiso sam i oni vise ne drze dravski ali imaju finu granulaciju 0.3-0.6 mm quartz pijesak za fuge. jel to OK za podlogu? Mislim jel to uredu kao pijesak za akvarij? "
ja na tvom mjestu ne bi stavljao pjesak ako planiraš držat gupije! kaj se tiće pjeska iz bauhausa to ti je đurdevački pjesak-0,3-0,6mm,kvarcni.... stavi sitnu granulaciju kamenčića, mislim da će ti biti jednostavnije održavati, a i ljepše! pjesak ćeš usisati kad ćeš ćistit dno, a nema svrhe za guppye, da imac ciklide tad bi bilo neophodno!

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 21, 2010, 11:36:43 prijepodne »

ja na tvom mjestu ne bi stavljao pjesak ako planiraš držat gupije! kaj se tiće pjeska iz bauhausa to ti je đurdevački pjesak-0,3-0,6mm,kvarcni.... stavi sitnu granulaciju kamenčića, mislim da će ti biti jednostavnije održavati, a i ljepše! pjesak ćeš usisati kad ćeš ćistit dno, a nema svrhe za guppye, da imac ciklide tad bi bilo neophodno!

Hvala na ondovoru, no zasto ne bi drzao guppy s pijeskom. Sto je problem u tome?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #13 u: Studeni 21, 2010, 11:40:37 prijepodne »
napisao sam ti da kad ćeš čistit podlogu (usisavat) usisat ćeš i dosta pjeska, a ne znam da li ti se da dodavat svakih par mjeseci pjesak unutra, dizanje prašine i slično! sadnja bilja nije baš spretna itd. to je moje mišljenje!

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 21, 2010, 11:51:51 prijepodne »
Pijesak nije nikako dobar kao podloga za bilje! Nabije se i strvrdne pa bilje ne može razviti korijen, nema hraniva ni CEC. Imaš na portalu dobar članak o podlogama.

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 21, 2010, 12:15:26 poslijepodne »
Pijesak nije nikako dobar kao podloga za bilje! Nabije se i strvrdne pa bilje ne može razviti korijen, nema hraniva ni CEC. Imaš na portalu dobar članak o podlogama.

Hmm cudno, pa pogledao sam na "Galerija slatkovodnih akvarija" i vidio biljke te pijesak u istom akvariju...

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #16 u: Studeni 21, 2010, 12:39:27 poslijepodne »

Hmm cudno, pa pogledao sam na "Galerija slatkovodnih akvarija" i vidio biljke te pijesak u istom akvariju...
sadi samo u pjesak i javi se za par mjeseci! pa ćemo vidjeti! na površini na tim slikama mozda i je sloj pjeska ali je ispod hranjiva podloga koju ti ne vidiš, a koliko sam shvatio ti bi nešto jednostavno! a uostalom imaš miljun tema, sa svim pojedinostima! sretno!

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #17 u: Studeni 21, 2010, 12:51:35 poslijepodne »

trenutno imam:

moj savjet ti je ovakav... imaš aq od 70litara...grijač super, fluval 105-ok, rasvjeta koja je najbitnija nisi ni spomenuo, ali pretpostavljam da je neka t5 cijev ... znači moj savjet... na dno stavi sitnu granulaciju šljunka, nakon toga posadi bilje koje želiš (pritom pazeći da su nisko zahtjevne-anubias-ne sadiš u podlogu, riccia, mahovine i sl.). nakon što zasadiš bilje stavi oko kilu,dvije pjeska koji si prethodno isprao u bar 3, 4 vode, lagano samo posipaj da bude po površini i tada lagano puno vodom. stavi koji kamen i to je to! savjetujem ti što tamniji kamen jer s piujeskom svjetlim ćeš dobit odličan kontrast! a od riba savjetujem 2 jata po 10 komada-zebrice i neonke, a mogao bi obične one zebrice i crvene zebrice! i samo prije nego pustiš ribe cikliraj BAREM mjesec dana!

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 21, 2010, 14:31:12 poslijepodne »
hmm mudro, i ja sam mislio staviti neki hranjivi sloj za biljke prvo pa onda preko toga mali sloj pijeska. ta kombinacija zvuci super, thx...

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 21, 2010, 15:32:56 poslijepodne »
Uh. Vidim da pišem uz vjetar  X-(
Tu ti  sažetak iz članka da se ne zamaraš s čitanjem tebi očito nepotrebnog  http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=681:podloga-u-biljnom-akvariju&catid=35:ureenje&Itemid=119

"Mana mu je to što ima malu  hranjivu vrijednosti. Neupućeni akvaristi ga znaju koristit kao gornji sloj podloge, no to nije dobro jer se pijesak jako brzo stisne i onemogućava razvoj korijenskog sustava i cirkulaciju u podlozi. Prilikom usisavanja podloge treba biti pažljiv jer stvara problem to, što ga se lako može podići, te se na usisavanjem gube veće količine pijeska kroz duži period. Može se dogoditi i da ga povuče pumpa filtera što dovodi do začepljenja filtera, a u težim slučajevima i do mehaničkih kvarova. Stoga je potrebno obavezno isključiti filtraciju i cirkulacijske pumpe prilikom održavanja akvarija i zamjene vode. 

Preporučena granulacija pijeska ne bi trebala biti ispod 0,3 mm. Akvaristi ga koriste u kombinaciji s drugim supstratima tako da ga miješaju s glinom, tresetom ili humusom. U tom slučaju on povećava gustoću spomenutog miksa i smanjuje zamućenje vode, no njegova hranjiva vrijednost i dalje je nikakva"

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 21, 2010, 17:54:56 poslijepodne »
Uh. Vidim da pišem uz vjetar  X-(
Tu ti  sažetak iz članka da se ne zamaraš s čitanjem tebi očito nepotrebnog  http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=681:podloga-u-biljnom-akvariju&catid=35:ureenje&Itemid=119

"Mana mu je to što ima malu  hranjivu vrijednosti. Neupućeni akvaristi ga znaju koristit kao gornji sloj podloge, no to nije dobro jer se pijesak jako brzo stisne i onemogućava razvoj korijenskog sustava i cirkulaciju u podlozi. Prilikom usisavanja podloge treba biti pažljiv jer stvara problem to, što ga se lako može podići, te se na usisavanjem gube veće količine pijeska kroz duži period. Može se dogoditi i da ga povuče pumpa filtera što dovodi do začepljenja filtera, a u težim slučajevima i do mehaničkih kvarova. Stoga je potrebno obavezno isključiti filtraciju i cirkulacijske pumpe prilikom održavanja akvarija i zamjene vode. 

Preporučena granulacija pijeska ne bi trebala biti ispod 0,3 mm. Akvaristi ga koriste u kombinaciji s drugim supstratima tako da ga miješaju s glinom, tresetom ili humusom. U tom slučaju on povećava gustoću spomenutog miksa i smanjuje zamućenje vode, no njegova hranjiva vrijednost i dalje je nikakva"

Sve ok, nije da pises bez veze nego ja sam zapeo za nesto pa eto. Vidjet cu sto cu i kako cu dalje..