Kolovoz 08, 2025, 16:56:37 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Home made Akvarij  (Posjeta: 10130 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Mali Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
Odg: Home made Akvarij
« Odgovori #25 u: Studeni 17, 2010, 18:30:51 poslijepodne »
sad ti neće bit dosadno  :D :D :D
samo neznam kako ćeš ga zaštitit od vlage vidio sam da su neki već radili od laminata i da se napravit lijep poklopac al kako dugo treba da upije vlagu,meni prijatelj radio od iverice i oblijepio rubove i sve sa abs trakom al ipak je vlaga s vremenom odradila svoje al probaj sretno i čekamo slike  :up:
Imam u planu pre lakirat ga il nesto slicno. Sam ne znam kak ce se lak uhvatit za tu povrsinu plasticnu od laminata, tako da nebi trebala vlaga uc preko rubova unutra...
Smislit cu nesto, vodim racuna o vlazi i da ce ce poklopac nalaziti iznad vode :D

ja sam isto u fazi izrade poklopca, tj.sada vec rasvjete..koju bude ipak neki strujic slozio  :)
posto se iverica napuhava,a za laminat nisam sigurna sta se desava nakon nekog vremena, ali vjerojatno isto...super su lajsne sto se stavljaju ispod kuhinjskih ormarica (ideja "ukradena" s neta sto je netko vec radio,mozda cak i s ovog foruma,ne znam vise posto sam nova  :-[ )
ugl. te lajsne skrivaju noge kuhinjskih ormarica i napravljene su najcesce od neke plastike ( jer se u kuhinji cesto desi da se nesto prolije), a boja ima u izobilju.
mogu ti poslati i slike ako te zanima kako sam ja to odradila  ;)
Aj stavi neke slikice pa da usporedimo... Svatko ima neke svoje ideje koje mogu i drugima koristiti :)

Evo izrezao sam laminat i spojio ga pik trakom da se vidi konačan izgled. Jos sam trebam izrezat ovu kosu prednju ploču koja će biti pomicna. Jos moram smislit kako cu ju fiksirat ili cu je samo nekako uglavit radi lakseg skidanja. Razmisljao sam da ju stavim na pante ali ih moram sarafit s vanjske strane sto ce ruzno izgledati...

evo slika..

Offline crveni borac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #26 u: Studeni 17, 2010, 21:11:20 poslijepodne »
takav je i moj potpino isti samo od pleksiglasa ja sam taj pomićni dio zavidao na dvi male britvelice 2x2 cm sa unutarnje strane tako da se one i ne vide a vide sam vidao od gore i kad sam obojao sve u crno nevide se glave vida 

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #27 u: Studeni 19, 2010, 15:14:18 poslijepodne »
Poceo sam s sklapanjem poklopca jucer. Slozio sam sve bocne stranice i isprobao kako stoji na akvariju. Danas jos moram sam gornju zasarafit i ovaj preklopni dio nekako montirat i poklopac je citav.

Evo slika...

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #28 u: Studeni 19, 2010, 20:12:16 poslijepodne »
Dobro izgleda samo ti se bude kondenzirana vode  curila po staklu sa vanjske strane,dodaj još jednu letvicu sa nutarnje strane da ti prelazi preko stakla tak da se kond,voda sljeva u akv

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #29 u: Studeni 19, 2010, 20:16:32 poslijepodne »
Ako je staklo 5 mm, dodaj letvicu  od npr,7 mm pa na nju još jednu dost i 3 mm da ti prelazi malo ispod stakla :nerd:

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #30 u: Prosinac 02, 2010, 16:22:37 poslijepodne »
Nakon duzeg vremena da se ponovo vratim u igru i napravim update koji i nije tako velik ali znacajan za mene...

Sto se tice akvarija zasilikonizirao sam L profil sa svih strana da se ne vidi silikon iznutra i sad izgleda super, bar sto se mene tice... :D

Poklopac je gotov. Zasarafljen, sarafe sam zasrafo i previse tako da su glave usle u laminat jer sam kasnije zakitao rupe tako da kad ga pofarbam nece se srafi uopce vidjeti i lijepo ce izgledati.

Dodao sam i letvice s unutarnje strane po rubovima da mi se kondenzirana voda ne slijeva s vanjske strane nego da ostane unutra. Hvala Brljator!  :up:

I ono sto me najvise veseli je to sto sam konacno nasao florescentnu cijev koja mi stane u poklopac i sve sto je potrebno da slozim rasvjetu. Nakon masovne potrage po svim mogucim Zagrebackim ducanima s rasvijetom konacno sam nasao cijev u Kalisto rasvijeti (kod NSB-a). svi ostali ducani imaju cijevi za akvarije ali su sve dugacke i ne stanu mi u poklopac, stoga sam vec pomalo gubio zivce jer sam bio sve blize pomisli da cu cijev morat kupit u nekom pet shop-u gdje su oko 100kn, ali evo danas sam oso u Kalisto i tamo nasao apsolutno sve.

Flo cijev, prigusnica, nosac za starter, starter, grla za cijev, nosaci za cijev = 87kn  :up:

Ponovo sam u igri...  8)

Poz.

Offline Modrag

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
« Odgovori #31 u: Prosinac 02, 2010, 22:20:56 poslijepodne »
Sasvim dobro izgleda , eto finišira se  :klap:. Možda nije neka ušteda kad se radi manja litraža ali je zadovoljsto napravljenim ogromna  ;). Odlična škola za kasnije napraviti neki veći AQ :up: .
Kod mene je jedan gotovi i u upotrebi od 10 L  :), drugi od 20 L je u izradi  :), od 60 L skoro nabavljen je u procesu popravka , zamjene silikona  :). I sve mi je to bila dobra škola , steklo se malo iskustva . Sad bih se usudio i nekog veeeeelikog započeti raditi  -?, samo da je prostora .

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #32 u: Prosinac 03, 2010, 17:39:28 poslijepodne »
.. sve je to lepo krasno, moram priznati da sam to prije i tak radio, ali sam ipak od sve toga odustao ... :)  .. gotovan sam postao. Sad mi do jednostavnosti i estetike :)
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline DARIO 28

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #33 u: Prosinac 03, 2010, 17:51:42 poslijepodne »
 :klap: :klap: :klap: svaka čast lijepo izgleda

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #34 u: Prosinac 03, 2010, 18:02:28 poslijepodne »
Evo da svima odgovorim odjednom...

Je lijep je i meni se svida... Kad sam poceo s radovima mislio sam da ce velicina bit ok. Sad da mogu birat naravio bi veceg, al nema veze.... Ovaj mi je prvi, zato sam vjerojatno i toliko truda i volje ulozio.
Sad preko vikenda bi trebao rasvijetu dovrsit tako da od slijedeceg tjedna krece u pogon. (Moram i filter ic kupit).

Stavit cu slike cim nesto novo slozim...  ;)

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #35 u: Prosinac 06, 2010, 22:43:06 poslijepodne »
Hm... Sto reci... ja sam pre zadovoljan kako je ispalo... Jest da ga jos moram pofarbat u mat crno i stavit s unutarnje strane foliju ali vec mi je i ovako jako drag i super mi zgleda... Jedva cekam mog ribeka (fossilis) upecat u starom akvariju i prehitit ga o novi.

Danas sam slozio do kraja rasvijetu i isprobao ju. Veliki osmijeh na licu cim je flo cijev proradila i zadovoljstvo gledati ga kako obasjava prazan akvarij. (Jos uvijek radi... Uopce ga ne zelim gasit... )

Da znam... Sve sam ubacio unutra, mozda i nije naj pametnije rijesenje ali estetski je naj prikladnije. Pokuso sam prvo prigusnicu stavit sa zadnje strane i ubrzo odustao... Kad sam vec sve stavio unutra onda sam se i potrudio da sto manje vlage moze doc do kontakata tako da sam sve zalio s onim glu gun-om tj. polu gumenom plastikom.

Sto se kablova tice dao sam si truda pa sam ih lijepo poslozio da kad netko iznutra pogleda da ima sto vidjeti. Vani spojio prekidac, jest da sam ga trebao stavit na fazu i to na pocetku ali posto sam ga naknadno stavio onda je spojen da prekida nulu.  :D

Za napajanje sam uzeo stari konektor iz radija i njegov kabel tako da ga mogu kad ocu istekat, a ne da vucem jos dva metra kabla za sobom kad nosim poklopac...  ;)

--------------------------------
Pitanje za znalce: Stricek u ducanu mi je reko da kad cu spajat fluo cijev da fazu stavim da prvo ide na prigusnicu. Do sad sam to postavio tako da kad ukapcam utikac u zid provjerim koja rupa je faza pa ustekam da faza prvo ide na prigusnicu. Sumnjam da cu svaki puta to tako moc postimat... Pitanje je da li to bas mora bit tako?? Sto se moze desit ako ne stavim da prvo faza ide u prigusnicu?? Nisam probao... Ne big zelio da mi nesto crkne... Imam neki osjecaj da ce radit sve u redu ali ipak nisam probao... Na prigusnici je nacrtana shema spoja i na njoj je isto nacrtano da faza prvo ide na prihusnicu pa onda na cijev...

----------------------------------

Evo par slikica gotovog poklopca, tj. rasvijete...  ;)

Offline Godfish

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #36 u: Prosinac 07, 2010, 08:45:40 prijepodne »
Sve pohvale za trud,naravno da je jednostavnije kupiti gotovi aq ali nema do gušta kad sve ispadne kako treba.Mislim da možeš biti i više nego zadovoljan jer mi se tvoj rad ne čini ništa lošijim od kupovnih  :up:
- :a042:

Offline Picek23

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #37 u: Prosinac 07, 2010, 09:19:26 prijepodne »
Mali zeleni, svaka cast na trudu, izgleda mrak!!! jos kad ga pofarbas u crno, super  :klap:
e, da te usputno pitam, trazim stednu od 6500k, a da mi je u zivotu usput. Di je kod NSB tocno  Kalisto? i jel ti se cini da bi moglo bit tamo tih stednih, s obzirom na izbor lampi? hvala puno :zagrljaj:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline Bacho

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #38 u: Prosinac 07, 2010, 11:17:10 prijepodne »
trebam pomoč.naime dobio sam akvarija 100x60x60.znači golo staklo.zanima dali ima netko tu na forumu ko se bavi izradom postolja i poklopaca za akvarije.
molim vaše preporuke ako nekog znate
hvala unaprijed

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #39 u: Prosinac 07, 2010, 15:00:04 poslijepodne »
Sve pohvale za trud,naravno da je jednostavnije kupiti gotovi aq ali nema do gušta kad sve ispadne kako treba.Mislim da možeš biti i više nego zadovoljan jer mi se tvoj rad ne čini ništa lošijim od kupovnih  :up:
Hvala... Moram jos neke rupe po njemu napraviti jer sam jucer primjetio da mi prigusnica dosta grije unutrasnjost, pa cu ga onda pofarbati... Mozda neki ventilatorek ugradit... hm...

Mali zeleni, svaka cast na trudu, izgleda mrak!!! jos kad ga pofarbas u crno, super  :klap:
e, da te usputno pitam, trazim stednu od 6500k, a da mi je u zivotu usput. Di je kod NSB tocno  Kalisto? i jel ti se cini da bi moglo bit tamo tih stednih, s obzirom na izbor lampi? hvala puno :zagrljaj:

Hvala na cestitkama...  :up:
Imas na Kalistovoj stranici (Zaruljoteka,točka,com) tocno objasnjeno di se nalaze (Google maps), nemos fulat. A sto se tice stednih, stvarno ne znam. Ja sam se vec iznenadio jer su imali tu malu fluo cijev koju nigdje nisam naso nego samo kod njih. Posto je na istom mjestu i njihova veleprodaja mogli bi svasta tamo imati... Ducan sam po sebi nije velik ali vjerujam da skladiste je, naj bolje ti je da odes tamo il nazoves pa pitas...

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #40 u: Prosinac 09, 2010, 19:09:39 poslijepodne »
Nije mi dao vrag mira pa sam ugradio jos jedan mali detalj u poklopac. Sad je samo zataknut unutra ali budem ga jos pricvrstio s plastikom il necime. Ventilator je 4X4 cm besuman je i ono sto je bitno, baca van topli zrak kojeg zagriju florescentna cijev i prigusnica. Vjerujem da ce i odredenu kolicinu vlage bacati van... Bumo vidli..

Danas sam imao namjeru farbat poklopac ali zbog vremenskih uvijeta u Zagrebu (kiša, tuča, grmljavina, bljuzga, snijeg i sad opet kiša) odgodio sam to za neki dan kad ce bit relativno suho...  ;)

nemam uopce pojma za sto je ventilator primarno namijenjen ali mislim da je za neku grafičku il neke komponente... pojma nemam... Ne znam ni od kuda mi uopce doma... Bitno je da radi i da je necujan...  :D

Poz...
« Zadnja izmjena: Prosinac 09, 2010, 19:13:35 poslijepodne od Mali Zeleni »

Offline Bacho

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Prosinac 09, 2010, 20:06:53 poslijepodne »
naime ništa od ovog akvarija koji sam spomenuo gore.nakon što sam čovjeku nabavio uvreal skrojen po mjerama za njegov novi veči akvarija on me danas nazove da on odustaje jer nemože nabavit novi akvarij.no pošto za mene  nikad sve nije tak crno,prihvatio sam to mirne duše i iskoristit ču to za postolje svog novog(i prvog akvarija).pošto mi od frenda žena radi u velikom polju kod STAKLO PILETIČA idem naravno tamo u nabavu stakla.akvarija bi bio sljedečih dimenzija.
120dužina x 50širina x 60visina i debljina stakla 12mm.
ono što mene zanima je preporuka vaša ko če to napravit znači zaljepit silikonirat ili šta več.
unaprijed hvala svima

Offline Bacho

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Prosinac 10, 2010, 16:42:57 poslijepodne »
pa šta nema nikog ko radi te stvari.zagreb i okolica ako je moguče

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #43 u: Prosinac 13, 2010, 18:11:59 poslijepodne »
Mali update... Napokon sam pofarbao poklopac... Jest da nije bas onako kako bi ja htio da bude al ok je... Trebam ga jos malo doradit i bice super.  ;)

Naljepio sam foliju za sendvice s unutarnje strane poklopca, nije mi se dalo ic okolo trazit onu srebrnu naljepnicu pa sam uzeo jeftiniju varijantu...

Kupio sam danas dva drva za malu dekoraciju.

Sad cu ic do Bauhausa po komad stiropora za ispod akvarija i danas cu vjerojatno ubacit podlogu, drvece i konacno vodu, tako da cikliranje moze poceti.  :up:

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #44 u: Prosinac 13, 2010, 18:32:29 poslijepodne »
super  :klap:
ipak bih zaštitio prigušnicu i starter od vode i vlage nekim poklopcem i izbušenim rupama odostraga da vlaga može izaći ako uđe (a ući će)

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #45 u: Prosinac 13, 2010, 19:13:18 poslijepodne »
Hm... Razmisljao sam o tome al jos nisam smislio neku pametnu ideju. Tj. sve sto sam napravio jest to da sam s onom plastikom zalio sve kontakte i spojeve pa tako i rupe koje postoje po kucistu prigusnice. Sad za starter ne znam sto bi bilo pametno napraviti ali da bi i njega nekako trebalo osigurat od vlage je istina.

Smislit cu nesto...  ;)

Offline muzeka

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #46 u: Prosinac 13, 2010, 21:47:17 poslijepodne »
Hm... Razmisljao sam o tome al jos nisam smislio neku pametnu ideju. Tj. sve sto sam napravio jest to da sam s onom plastikom zalio sve kontakte i spojeve pa tako i rupe koje postoje po kucistu prigusnice. Sad za starter ne znam sto bi bilo pametno napraviti ali da bi i njega nekako trebalo osigurat od vlage je istina.

Smislit cu nesto...  ;)

pozz
evo da ti odgovorim na tvoje pitanje vezano za starter, ja sa kod sebe starter kompletan zalio sa tim pistoljem za gumu. jedini je problem ako ode (dvije tri godine) moras rasjecati tu plastiku da bi ga izvadio.

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #47 u: Prosinac 13, 2010, 22:10:34 poslijepodne »
pozz
evo da ti odgovorim na tvoje pitanje vezano za starter, ja sa kod sebe starter kompletan zalio sa tim pistoljem za gumu. jedini je problem ako ode (dvije tri godine) moras rasjecati tu plastiku da bi ga izvadio.

Pa tako sam i ja nesto sad mislio. Jer nije da ce starter sad riknut za tjedan dana pa da cu ih mijenjat svaki mjesec (nadam se). A i ako rikne malo se poigram i skine se ta guma, nije to bas tako strasno cvrsto da se nebi dalo skinut.  :up:

Offline muzeka

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #48 u: Prosinac 13, 2010, 22:36:36 poslijepodne »
pozz

Pa tako sam i ja nesto sad mislio. Jer nije da ce starter sad riknut za tjedan dana pa da cu ih mijenjat svaki mjesec (nadam se). A i ako rikne malo se poigram i skine se ta guma, nije to bas tako strasno cvrsto da se nebi dalo skinut.  :up:
kod mene je vec 3 mjeseca zaliven i ne pokazuje znakove kvara :)

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #49 u: Prosinac 13, 2010, 23:22:52 poslijepodne »
Finalni radovi prije vode su tu. Ubacio sam podlogu i preko nje šljunak. Malo sam se igrao s drvecem i slozio neku kucicu, bum vidio kak ce se to ponasati kad vodu stavim... Malo mi prazno izgleda akvarij, morat cu jos nesto ubacit malo za dekoraciju... Mozda kakvo kamenje il nesto... Smislit cu tijekom cikliranja... Biljke moram neke nabavit... Uglavnom ima posla jos... Ali sretan sam sto cu konacno krenut s vodom  :up:

Grije mi se pistolj za plastiku tako da cu starter sad odmah u hodu rijesit...

Nocas pocinje cikliranje...  :zagrljaj: