Aha tu smo znači
Evo ovako:
U akvarijima se voda nikad ne mijenja cijela. Nekako je uobičajeno da se jednom tjedno izmjeni 30% vode. Znači malo manje od trećine. I ta voda koju mijenjaš (dodaješ u akvarij) mora ti odstajati bar jedan dan u kanti npr. prije nego ju uspeš. Ovih 30% vode iz akvarija vadiš crijevom. Jesi vidio kad kako se rakija vadi iz bureta? E tako možeš i vodu iz akvarija. Ne nosiš cijeli akvarij.
Napisao sam 30% tjedno, ali to nije obavezno. Ovisi koliki ti je akvarij, koliko riba imaš, kakav ti je filter itd.
Prije nego ribice uopće ubaciš u akvarij, trebaš nasuti vodu u akvarij sa svom opremom i svim stvarima unutra, osim ribica i pustiti ju da odstoji jedno 3 tjedna otprilike. Ako tako napraviš, ribicama će biti dobro kada ih staviš i ne bi trebalo biti nikakvih problema. Budući da su ti ribice već u akvariju, to je sad već gotovo, ali da znaš za ubuduće...
Ako hoćeš naučiti nešto o tome, upiši cikliranje u tražilicu na forumu i čitaj... siguran sam da ima dosta toga.
Uglavnom...U akvariju se nasele dobre bakterije koje da ne duljim sad previše razgrađuju neke tvari u vodi i tako omogućavaju da ribe prežive. Ako tih bakterija nema, kako ribe "kake" (

otkad ovu riječ nisam upotrjebio, bit će da ima jedno 20 godina

), tako se zapravo uguše u svom izmetu i uginu. Ako u akvariju postoje te bakterije, one to sprječavaju. Ako mijenjaš cijelu vodu, pogotovo ako ona nije odstajala, tada ubiješ sve te bakterije i pravo je čudo da su ti ribice žive ako im to radiš stalno.
Upravo zato postoji filter. U njemu se nakupi puno tih bakterija i kad voda prolazi kroz njega, te bakterije čiste vodu. Znači filter je bitan u akvariju.
Još nešto. Filter se zaprlja, pa voda kroz njega počne teći sporije. Onda ga treba nekada oprati. Ali prati ga treba tek kad se uspori protok vode, upravo zato se ne pere često, da ne naštetiš bakterijama. I kada pereš filter, peri ga u onoj vodi koju ispustiš iz akvarija kada mijenjaš dio vode. Jer ako ga npr. opereš ispod slavine, klor u vodi će ubiti bakterije i opet ništa. A u vodi koja odstoji ili u vodi iz akvarija nema toliko klora, jer ispari iz vode kad ona stoji u nekoj posudi.
Probaj objasniti to i svojim roditeljima ili im daj da pročitaju ovo ili neki tekst o cikliranju. Puno ljudi misli da je akvaristika staklena kugla i bubni zlatnu ribicu unutra. I ja sam nekad tako mislio. Ako sam nešto zaboravio, nek me ekipa nadopuni ili pitaj...
I još nešto sam se sjetio... Upravo smrad vode ti govori da nešto nije u redu sa akvarijem. "Zdrav" akvarij nema praktički nikakav miris. To ne znači ono kad dodaš novu vodu, pa ona ne smrdi, nego ako ti je voda u akvariju već mjesecima, a nema mirisa (naravno, uz tjedne izmjene dijela vode ).
AAA i još sam se sjetio, pročitaj priručnik za početnike ako nisi.
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498