ciklidi sve jedu...ja iskreno neznam zasto se vi toliko mučite oko hrane ciklida i koja je bolja hrana...
No dok se Mastino još muči odgovorom eto mog razmišljanja.
Tarantula jeste u pravu kad kaže " ciklidi sve jedu" to je istina,ali istina koji važi samo u akvarijskim uvjetima.U akvariju su ciklidi po pitanju ishrane stvarno pravi "proždrljivci" i pojedu sve što jim akvarista daje.No odmah treba i dodati da tako niti slučajno nije u prirodi i tamo se hrane samo sa "svojom" hranom ipak po tom pitanju su ciklidi visoko specializovani i baš zbog te specializacije oni su se uspejli očuvati do današnjice.
Ipak u akvariju jeste situacija drukčija i citat tarantule 87 u tom momentu postaje netačan.Ipak akvarista jeste garant za održavanje ciklida.I poželjeno je da zna kakav tip ishrane su njegovi ciklidi i uz široki asortiman on treba birati adekvatnu hranu koja odgovara tipu ciklida koje poseduje.Da bih to bilo shvatljivo treba pogledati probavni trakt ciklida i kad se malo proući literatura, zna se da "mesojedi" ciklidi imaju krači probavni trakt, jer se tamo hrana brže vari, dok je kod "biljojeda" sasvim drukčija situacija.I baš zbog toga, a i zbog još puno drugih razloga,neadekvatna ishrana vodi ka bloatu ili još ka nekim problemima o kojim smo se več puno raspisali.
Akvarista mora biti onaj koji presudi šta valja ili ne valja, ipak on je garant tih ciklida. A znade se, da je adekvatna ishrana i redovita promjena vode kamen temeljac dugovečnosti ciklida, baš po tom oni su i poznati.
Zato je moje mišljenje, da treba ciklide hraniti adekvatnom hranom, umereno i to če biti najbolje za njih.I da za biljojede ja bih preporućio ARAMI floramin, barem se kod mene pokazao kao jako uspješnim.