Srpanj 21, 2025, 23:10:24 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Prepoznavanje spola - dwarf ramirezi  (Posjeta: 7884 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Che*

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Prepoznavanje spola - dwarf ramirezi
« Odgovori #25 u: Rujan 17, 2010, 11:15:05 prijepodne »
Da li tko ide u Petcentar uskoro? Pitam jer trebam strucno oko pri odabiru zenke... ja sam jucer gledao i gledao i gledao... i otisao kuci :D

Offline KEKE

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #26 u: Studeni 16, 2010, 22:48:37 poslijepodne »
Da ne otvaram novu temu...

treba mi vaša pomoć u prepoznavanju spola ramireza...

naime prije mjesec i pol dana kupio sam dva ramireza i prije toga sam dobro pregldao ovu temu i izabrao onog koji je davao najbolje osobine decka i onog koji je davao najbolje osobine cure ali kada sam ih stavio u akvarij nakon par dana se vidilo da su oba decka pošto je ovaj "decko" naganjao ovog drugog, koji je imao manje osobina decka, po cijelom akvariju...

u međuvremenu sam ga bezuspješno pokušavao zamijeniti za curu i danas sam otišao u dućan i išao na još jedan pokušaj... uzeo sam curu s najmanjim "bodljama" na peraji, naj svjetliju, sa najcrvenijim trbuhom, da ima plave točkice unutar crne itd. da zadovolji sve uvjete...

stavim ju u akvarij i odmah se vidi razlika u veličini "nje" i mužjaka ali tada niti je imala crveni trbuh niti je imala plave točkice u crnoj...

evo par slika pa probajte vi odgonetnuti (crveni trbuh se vratio)...

3 muzjaka mi stvarno netrebaju u akvariju, pokolj bi nastao... iako se ova dva sada već i dobro slažu... ovaj jedan je stalno na površini obojan u pruge i nesmije ni blizu glavnoga...

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #27 u: Studeni 17, 2010, 10:42:24 prijepodne »
na prvoj slici je 100% mužijak
na drugoj u prvom planu je isto mužijak a otraga bi bila ženka.
ne treće je 99% ženka i to vrlo malo nakon mrijesta.

Po meni uopće kupovati ribe na taj način je greška...
Kada kupujem ramireze... dam si nalo vremena...postavim se ispred akvarija sa njima promatram neko vrijeme i uzmem si već upareni par.
ramirezi su monogamni...jedan partner čitav život... ovoj zadnjoj ženki... si mužijaka ostavio u dućanu... prekinuo si ih doslovno vrlo malo nakon mrijesta i sada sa nadaš kako će ona zavljeti nekakvog šmokljana u tvome akvariju???
e pa jaaaako teško!!! oni će se podnositi..ali teško da će ikada se mrijestiti ili ponašati kao par.
Pustike, Turopolje

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Studeni 17, 2010, 11:15:45 prijepodne »
na prvoj slici je 100% mužijak
na drugoj u prvom planu je isto mužijak a otraga bi bila ženka.
ne treće je 99% ženka i to vrlo malo nakon mrijesta.

Po meni uopće kupovati ribe na taj način je greška...
Kada kupujem ramireze... dam si nalo vremena...postavim se ispred akvarija sa njima promatram neko vrijeme i uzmem si već upareni par.
ramirezi su monogamni...jedan partner čitav život... ovoj zadnjoj ženki... si mužijaka ostavio u dućanu... prekinuo si ih doslovno vrlo malo nakon mrijesta i sada sa nadaš kako će ona zavljeti nekakvog šmokljana u tvome akvariju???
e pa jaaaako teško!!! oni će se podnositi..ali teško da će ikada se mrijestiti ili ponašati kao par.

Kako misliš nakon mrijesta? u dućanu se mrijestili sigurno nisu, pogotovo ne uz prisustvo drugih 50 ramireza, po mom mišljenju ta riba još barem mjesec-dva dana niti nebude spolno zrela, ali šta ja znam...

dakle govorimo o ovoj manjoj ribici (prva slika-lijevo, druga slika-lijevo i treća slika), desno znam da je decko i ocigledno da je duplo veći od "nje"

A to što su monogamni, big deal, i ljudi bi kakti trebali biti pa eto...

i sada sa nadaš kako će ona zavljeti nekakvog šmokljana u tvome akvariju???

Ti to vrijeđaš mog decka? Pa on je bio alfa muzjak među 50 ramireza, a i sada je glavni u akvariju i cura je dobila najbolje što je mogla :D

Šalu na stranu, bolje da je ribica završila kod mene nego kod nekoga u 20 litarskom akvariju a možda i manjem... A htio bih pohvaliti i prodavačicu kada me pitala kako idem doma jer je vani hladno i upozorila me da je ta ribica jako osjetljiva... sva sreća pa je za manje od 10 minuta vec bila na privikavanju na temperaturu u akvariju...

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Studeni 18, 2010, 10:34:55 prijepodne »
Uf uf uf!!!

Uvijek kada god uđem u dućan uzmem par!! upareni par!! par koji si je fino očistio mjesto...položio ikricu...(a to kaj su je drugi pojeli-je moguće). Zašto misliš da se ne bi mrijestili u akvariju uz drugih 50 riba?? oni bi radije da ih nema...ali kada su tu- kaj ćeš...priroda...nagoni ih ipak tjeraju na mrijest!! vidla sam stotine ramireza kako se mrijeste u dučanu u akvariju.

tvoja ženka ima jako ulegnut crveni trbuh- a tako izgleda ženkama trbuh vrlo kratko iza mrijesta.
Imala sam gomilu ramireza... imala sam i mrijestove...pa mislim da znam o čemu prićam.
samim time kaj ima crveni trbuh- tvoja ženka daje do znanja da JE spolno zrela.

To što su monogamni- znaći kod životinja doslovno to!!! jedan partner čitav život!!! nakon što mi je ramirez uginuo drugi par- nikada se više nije upario s nekim drugim.

kako znaš da je tvoj mužijak bio alfa mužijak između 50 ramireza?
Pustike, Turopolje

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #30 u: Studeni 18, 2010, 11:15:54 prijepodne »
Za ramireze je specificno i da slabiji muzjaci pod terorom najjaceg dominantnog muzjaka u akvariju znaju se pretvarati da su zenke... znaci da poprimi obiljezja tijela koja su specificna za zenku (crven trbuh, krace gornje i analne peraje, boje)

Imam oko 200kom podmlatka, ali je nemoguce otkriti koje je zenka/muzjak osim ako nisu dovoljno stari (sto nije slucaj sa ramirezima koji se prodaju u ducanima jer su vrlo mladi pusteni u prodaju) da se upare i to se onda moze lako primjetiti taj zaljubljeni par :heart:

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Studeni 18, 2010, 13:40:03 poslijepodne »
A znaci nista od  :heart: ali barem ce imati drustvo... Vidim da je ovaj dominantni muzjak stalno oko zenke i stalno tjera ovog drugog decka dalje, ali on se uvijek nekako pronadje oko zenke... Komplet promijeni boju u roku 5 sekundi, iz skroz blijedog u žutog s crnom tockom i plavim tockicama, i kad gazda naiđe ovaj pobjegne i opet poblijedi... A zenka koliko vidim ih dozivljava obojicu, ali samo glavni muzjak "drhti" pored nje...

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Studeni 19, 2010, 09:25:05 prijepodne »
ma može se i desiti ljubav....ali je manje vjerovatno....
dobar je početak da ovaj drhti pored nje-tj. upucava se.

Pustike, Turopolje

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Studeni 19, 2010, 10:01:49 prijepodne »
jednog decka bi trebao izbaciti van samo sad neznam kojeg... ovaj "slabiji" je stalno oko ženke i skupa nekaj kopaju iza, dok ga ovaj "glavni" ne potjera od zenke i onda on "drhti" pored nje.
A navodno dva decka ramireza u istom akvariju i neidu...

Kod mene situacija nije toliko krvavasamo se natjeravaju po akvariju i to na kratko, dok se ne raziđu onda je opet mir neko vrijeme, a ovaj slabiji mijenja boje ko semafor, ma i češće...