pozdrav! evo da se i ja kao graditelj pocetnog filtera ukljucim u temu

odmah na pocetku trebam reci da taj filter vise nije u funkciji. pokazalo se da kada voda kroz cijev i mlaznicu prelazi preko kamenja, isparava nevjerojatno brzo i obilno! tako se nekoliko dana za redom dogodilo da je skoro cijela kolicina vode od cca 75lit isparila u roku par sati za vruceg vremena! dakle, sto se toga tice, nije proslo ispit.
druga stvar kod ovog nacina filtriranja vode je ta da pumpa iz (u mom slucaju) vrtnog jezerca izbacuje prljavu vodu koja vrlo brzo zacepi izlaz fontane i od lijepog mlaza dobijes polaganu vrulju. o algama i sluzi na vrhu mlaznice da ne govorim! nije proslo ispit!
treca stvar! ja sam za cijelu "kompoziciju" upotrijebio relativno slabu pumpu. najprije je bila pumpa od 1000 lit/h, koja je pregorila kad je 1. put voda isparila. nju sam poslije zamijenio sa slabijom jer nisam imao love za jacu! jbg! i to je bio pad na testu!
na kraju sam odlucio napraviti vanjski filter od bacvice za vino koju sam kupio u gramatu za 70tak kn, pumpe koju sam vec imao i koja je imala mogucnost spajanja spojnica na navoj na ulazu i izlazu vode i naravno cijevi. e sad! i tu je bilo problema! naime, bacvica koju sam koristio je na gornjem poklopcu imala dihtung gumicu ali ta gumica je bila prekruta i pretvrda da bi lijepo nasjela na grlo! pokusao sam kemijati sa raznim gumama koje sam nasao po radioni i garazi ali bezuspjesno - nista nije dihtalo kako treba. na kraju sam cijeli poklopac napunio silikonom i zalijepio na bacvicu.
naravno prije toga sam na poklopcu izbusio rupu za dovod vode. za odvod je posluzio cep na donjem dijelu bacvice koji na sebi ima pipu. pipa sam relativno lagano skinuo. na njenom mjestu je ostao otvor dovoljno velik da se ugura navoj spojnice za vrtno crijevo (debelo omotano vodoinstalaterskom teflon trakom!).
u filter (bacvicu) sam od vrha prema dnu stavio - vrece za krumpir, vatu za kuhinjsku napu, spuzvicu za tapeciranje namjestaja debljine 1cm narezanu na trake i na kraju trecina bacvice je napunjena narezanom flexibilnom kanalicom za postavljanje elektroinstalacija u zidove.
voda je kristalno cista i bistra bez ijedne alge!