Srpanj 17, 2025, 00:25:16 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomozite pri borbi sa algom ili CB  (Posjeta: 5476 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Pomozite pri borbi sa algom ili CB
« u: Kolovoz 11, 2010, 20:16:04 poslijepodne »
Pojavila se kada sam raskupusao stari postav i izbacio više od 50 % biljne mase što je normalno ali sada sumljam na CB znam da treba eritromicin ali ova beštija se neda več treči dan ju kljukam tabletama mjenjam vodu usisavam podlogu i vrati se expresno brzo u roku 1-2h. Sve je puno mjehuriča, alga ili CB je ljigava na dodir i lako se skida sa kontamiranog lišća.
Šta da radim sa svjetlom? krači foto period,potpuno zamračivanje na 4-5 dana, smanjiti rasvjetu koja je 272W na 500L. Eritromicin mi se čini da ne djeluje? ili treba odužiti bitku na više od 3 dana.

Molim pomažite izludit ču
« Zadnja izmjena: Kolovoz 11, 2010, 20:58:01 poslijepodne od opijum »

Offline zeki972

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Odg: Pomozite pri borbi sa algom ili CB
« Odgovori #1 u: Kolovoz 11, 2010, 20:19:21 poslijepodne »
koliko sam vidio na netu  FFM je izbacio jedno sredstvo  protiv CB pa ne znam da li se  već pojavio u  prodaji kod nas...
http://www.vogelfarm.at/products/de/Aquaristik-Meerwasser/Plagegeister-Algen/Easy-Life-Excital-500ml-gegen-rote-Schmieralgen.html

Offline opijum

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 11, 2010, 20:42:14 poslijepodne »
Čuo sam za to zeki i to je super imati kraj sebe u ovakvim slučajevima ali nemam sad to idem za zg pa ču kupiti ali ne mogu ostaviti akvarij u takvom stanju raspolažem sa još jednom dozom eritromicina i ne znam šta da radim jer čim usisam ona se vrati a ne znam da li je CB postao sam gore slike pa se možda nešto vidi iz njih.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #3 u: Kolovoz 11, 2010, 21:04:03 poslijepodne »
Ni slucajno Excital to je za morske akvarije.
Zamraci akvarij 2 dana i poslije toga tjedan dana malo smanji hranjenje i stavi da ti filter mrjeska povrsinu i smanji malo rasvjetu!

Offline opijum

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 11, 2010, 21:11:57 poslijepodne »
Zamraci akvarij 2 dana i poslije toga tjedan dana malo smanji hranjenje i stavi da ti filter mrjeska povrsinu i smanji malo rasvjetu!
Moraju diskusi doči u uredan akvarij ;) Da ubacim još dozu eritromicina ubacio sam već 3?

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Kolovoz 11, 2010, 21:38:28 poslijepodne »
ček ček malo..ja tu ne vidim niakve flourescentno zelene tvorbe il ljige, samo ove končaste tvorevine..meni to ne liči na cb, barem tako ne izgleda kod mene, a imo sam ih i sad ju imam  :D

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #6 u: Kolovoz 11, 2010, 21:46:23 poslijepodne »
Mislim da nitrati i fosfati uzrokuju ovu algu,al to nije cb,istrijebio si 50% biljne mase i narusio ravnotezu,do sad su biljke to iskoristavale,a sad nema tko pa se javljaju alge,gnojenje obustavi i mjenjaj oko cca 40% vode,usisaj sto vise mozes tih algi i mislim da je to to!
Ako imas gdje kupi green x od hagena,brzo mice fosfate iz vode,koristio ga lega u morskom i dao je dobre rezultate!,a mislim da ce i izmjena vode koristiti!
P.S. obustavi eritromicin i ubaci aktivni ugalj da izvuce lijek!

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #7 u: Kolovoz 11, 2010, 21:48:41 poslijepodne »

u pravu si , nisam ni primjetio da je to za morske. zar nema tako nešto za  slatkovodne?

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #8 u: Kolovoz 11, 2010, 21:50:36 poslijepodne »
ima zove se easy ili aqua start isto od easy life-a!
Pise da pomaze!al i na zidu pise pi... pa mnogi slomili onu stvar,mislim da najvise pomaze izmjena vode i zamracenje te usisavanje otpada.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Kolovoz 11, 2010, 21:54:34 poslijepodne »
mislim da najvise pomaze izmjena vode i zamracenje te usisavanje otpada.

varaš se..probao i bio ustrajan 2 tjedna, svaki 3 dan mijenjao 50% vode, usisavao podlogu..nemam bilja u tanku (ciklidni) i opet se vraćala i vraćala..sad smo trenutno na eritromicinu ;)

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #10 u: Kolovoz 11, 2010, 21:59:19 poslijepodne »
ja kod sebe suzbio tocno ovako
Prvi dan potpuni mrak novine poljepio po staklima hranjenje nista,izmjena na 360l vode nekih cca 50l ciste osmoze i filter usmjerio da mrjeska povrsinu
Drugi dan jedna neonka 36w 12h izmjena nekih 25l vode takodjer ciste osmoze jedan obrok ribama
Treci dan usisavanje ostataka i izmjena 50l vode osmoza+mineralizator jedan obrok
Cetvrti dan stanje cijano u tragovima svjetlo 180w hranjenje normalno usisavanje i izmjena cca 25l vode i filter i dalje ostao da mrjeska povrsinu!

Offline opijum

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 11, 2010, 22:16:19 poslijepodne »
Mislim da nitrati i fosfati uzrokuju ovu algu,al to nije cb,istrijebio si 50% biljne mase i narusio ravnotezu,do sad su biljke to iskoristavale,a sad nema tko pa se javljaju alge,gnojenje obustavi i mjenjaj oko cca 40% vode,usisaj sto vise mozes tih algi i mislim da je to to!
Ako imas gdje kupi green x od hagena,brzo mice fosfate iz vode,koristio ga lega u morskom i dao je dobre rezultate!,a mislim da ce i izmjena vode koristiti!

Vrlo vjerovatno tj sigurno jer sam dodavao nešto nitrata i fosfata. zanimljivo je što se alge gotovo povuku do kraja kad usisam podlogu i onda u roku 1-2 h sve po starom.Tako je i sa svjetlom kada se upali za 1-2 je po cijelom akvariju.
Mislio sam da je CB jer je tako ljigavo i perla.
Problem je što sutra moram za ZG i nema me do ponedjeljka još sutra ču promjeniti oko 150-200L vode ali šta da radim sa svijetlom? da li da ga smanjujem, potpuno zamračim ili...

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #12 u: Kolovoz 11, 2010, 22:24:52 poslijepodne »
Prvo ne ubacuj gnojivo pogotovo ne no3 i po4,ne pali svjetlo 2 dana,biljke nece propasti,mozda pokoji list,hrani ribe 1x ali tek drugi dan pa na dalje do 3-4 dana,tada mozes hraniti 2-3 x i ako imas ubaci ffm duplu dozu,eto to je moj savjet! Koji je filter u igri?

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #13 u: Kolovoz 11, 2010, 22:26:38 poslijepodne »
ček ček malo..ja tu ne vidim niakve flourescentno zelene tvorbe il ljige, samo ove končaste tvorevine..meni to ne liči na cb, barem tako ne izgleda kod mene, a imo sam ih i sad ju imam  :D
Ni ja ne vidim ovdje CB , mada su loše fotke..

Offline opijum

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 11, 2010, 22:34:31 poslijepodne »
Ni ja ne vidim ovdje CB , mada su loše fotke..
[/quote]

Slikano je s mobitelom trenutno nemam fotić

Offline opijum

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 11, 2010, 22:39:16 poslijepodne »
Prvo ne ubacuj gnojivo pogotovo ne no3 i po4,ne pali svjetlo 2 dana,biljke nece propasti,mozda pokoji list,hrani ribe 1x ali tek drugi dan pa na dalje do 3-4 dana,tada mozes hraniti 2-3 x i ako imas ubaci ffm duplu dozu,eto to je moj savjet! Koji je filter u igri?
Nisam ništa ubacivao 3 dana. Filter je atman cf 1200L/h + atman protočna pumpa 1200L/h a šta sa CO2?

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #16 u: Kolovoz 11, 2010, 22:39:38 poslijepodne »
Morski i biljni akvariji su 2 različita svijeta.

Što se tiče fosfata i algi , citirat ću Tuljana ; Nedostatak PO4 u slatkovodnoj akvaristici je uzrok pojavi crnih čupavih algi, zelenih točkastih i veoma često (9 od 10 slučajeva) modrozelene alge. Priče da PO4 uzrokuje pojavu algi su iz vremena kad su ljudi vjerovali da se sunce vrti oko zemlje a sve koji se osude reči suprotno spaljivali na lomači.

Ja bi preporučio da eventualno smanjiš svijetlo i potrudiš se da daš bilju sve što mu je potrebno za optimalan rast , to uključuje nitrate i fosfate između ostalog..
Dobar co2 , strpljenje i sve će doć na svoje..

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #17 u: Kolovoz 11, 2010, 22:47:12 poslijepodne »

Što se tiče fosfata i algi , citirat ću Tuljana ; Nedostatak PO4 u slatkovodnoj akvaristici je uzrok pojavi crnih čupavih algi, zelenih točkastih i veoma često (9 od 10 slučajeva) modrozelene alge. Priče da PO4 uzrokuje pojavu algi su iz vremena kad su ljudi vjerovali da se sunce vrti oko zemlje a sve koji se osude reči suprotno spaljivali na lomači.

Ja bi preporučio da eventualno smanjiš svijetlo i potrudiš se da daš bilju sve što mu je potrebno za optimalan rast , to uključuje nitrate i fosfate između ostalog..
Sta ce mu nitrati i fosfati ak smanji svjetlo,a jos k tome mu predlazes co2,a ovo o po4 gore navedeno ne zelim uopce komentirati i vrtnju sunca oko zemlje! :roll:
Green X Phosphate Remover:

-Traps phosphate, nitrite and nitrates

-To reduce the risk of algae problems

-Makes maintenance easy

-Provides crystal clear water

-Reduces odours

-Creates ideal conditions for fish

-Suitable for fresh and saltwater

Zapitaj se za ovo sto si savjetovao????
« Zadnja izmjena: Kolovoz 11, 2010, 22:59:56 poslijepodne od mbogdan »

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #18 u: Kolovoz 11, 2010, 22:52:07 poslijepodne »
ja bi osobno iskljucio i co 2 jer ako ugasis svjetlo koja svrha je co2,jedino da ubijes ribe,a to ne zelimo,a filtracija je ok!

Offline opijum

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 11, 2010, 22:52:25 poslijepodne »
Eto u nečemu smo se usaglasili a to je da se ništa loše neče dogoditi ako smanjim ili po meni još bolje zamračim akvarij na 2 dana i prije svega promjenim oko 40% vode. Da li to onda to, jer sutra putujem pa da znam šta da radim a da me ne dočeka đungla algi i ostalog nepotrebnog?

Offline opijum

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 11, 2010, 22:54:07 poslijepodne »
ja bi osobno iskljucio i co 2 jer ako ugasis svjetlo koja svrha je co2,jedino da ubijes ribe,a to ne zelimo,a filtracija je ok!
Nemam bocu pa teško da bi poubijao ribe ali i ja sam razmišljao kakve svrhe CO2 kad je ugašeno svjetlo.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #21 u: Kolovoz 11, 2010, 22:56:42 poslijepodne »
Nemam bocu pa teško da bi poubijao ribe ali i ja sam razmišljao kakve svrhe CO2 kad je ugašeno svjetlo.
Ja sam preporučio co2 i normalan nastavak rada akvarija a ne zamračivanje.
Naravno da nećeš puštat co2 ako misliš zamračivat.

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #22 u: Kolovoz 11, 2010, 23:03:04 poslijepodne »
Sorry onda, krivo sam skuzio! :up:

Offline opijum

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Kolovoz 11, 2010, 23:04:54 poslijepodne »
Mislim da ču biti sigurniji ako zamračim akvarij na 2 dana jer bilju i ribicama to neče škoditi a ja ču mirnije spavati. Bojim se ostaviti upaljeno svijetlo bez moga nadzora jer kako sam več napisao jedan od trigera za algu je i svijetlo. Prvih 1-2 h nakon paljenja svijetla je uopče nema i onda bum eto je po cijelom akvariju.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #24 u: Kolovoz 11, 2010, 23:21:59 poslijepodne »

Sta ce mu nitrati i fosfati ak smanji svjetlo,a jos k tome mu predlazes co2,a ovo o po4 gore navedeno ne zelim uopce komentirati i vrtnju sunca oko zemlje! :roll:
Green X Phosphate Remover:

-Traps phosphate, nitrite and nitrates

-To reduce the risk of algae problems

-Makes maintenance easy

-Provides crystal clear water

-Reduces odours

-Creates ideal conditions for fish

-Suitable for fresh and saltwater

Zapitaj se za ovo sto si savjetovao????
Za biljne akvarije ne vrijedi ovo odstranjivanje fosfata i nitrata u svrhu  rješavanja algi.
Samo se postigne zaustavljanje rasta bilja što će dovest do još gorih problema sa algama.
Još fosfate smanjit ajd,ajd , nema toliko štetno djelovanje po biljku , može se usporit rast  ali uklonit nitrate nikako!
Pa jedan od uzročnika CB je baš smanjeni nitrat.
Malo proguglaj štiva o algama ali da nisu stariji od 15 godina pa ćeš vidjet da NO3 i PO4 ne uzrokuju alge u biljnim akvarijima