Evo da vas ja pitam nesto, kad se vec tema malo digla.... Moj (mamin) mali pinch mix je sad s nama ... 4 mjeseca? Moram reci da je sve super, puuuno toga smo popravljali jer je bio skroz neodgojen kad je dosao i naviknuo da bude po njegovom. Veliku vecinu smo popravili (kucni odgoj je sad super, nekad nesto pokusa al se lako ispravi, sa drugim muzjakom je skroz super, poceli su se igrati cak po malo), ali imam jos problem sa tudjim psima vani i to sa vecima. Prvo sam mislila da je stvar u dominaciji jer je tako postupao u dosta stvari doma ali s vremenom sam skuzila da ih se boji. Na daljinu jako laje i vristi prakticki (tko je imao pincha zna te zvukove...), to uspjevam smirivati sa odvracanjem paznje iako jos nisam uspjela skroz. No, tesko ga socijaliziram... jer se jednostavno boji vecih pasa... toliko se uspanici da odmah krene u odbranu a ni ne stigne ponjusiti jel uopce muzjak ili zenka... i primjetila sam da nije ni bitno, jer ih se boji. Kada je pas manji (do 10 kg cca) onda je odlican, i dobar je s muzjacima (osim ako drugi pokusa dominirati sto je normalno, ali nije agresivan), imamo par prijatelja koji su muzjaci ali su njegov uzrast ili malo veci pa je ok.
Pokusala sam ga sprijateljiti sa kujicom belgijanca, stenac je jos bila (5 mjeseci), ali vec mnogo veca od njega... nikako, jednostavno joj nije dao ni blizu. Mogla sam ga prisiliti ali cemu, nebi nis dobro dobila.
Kako to rijesiti? Kako ga socijalizirati s vecim psima? Vec je tesko samo time sto mogu na pol jedne ruke nabrojati stabilne pse u kvartu pa je izbor ogranicen... ali voljela bi da se opusti u setnjama kako sam postigla sa drugo dvoje... Mislila sam da ce bolje biti kada vidi kako kuja radi jer ona ima odlican pristup drugima i bas nikada nije agresivna ili dominantna iako joj se ne svide svi psi. Uvijek je pristojna sto je bitno. Ali on jednostavno je van sebe ako mu se priblizi veci pas.
Prijedlozi?