Lipanj 30, 2025, 18:30:58 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zeleno sluzavo končasto posvuda  (Posjeta: 4908 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Puffy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
Zeleno sluzavo končasto posvuda
« u: Lipanj 06, 2010, 12:11:33 poslijepodne »
Bok svima!
Nešto zbilja ne valja u mom akvariju. Već cca mjesec dana borim se s nečim zelenim, djelomice sluzavim, blago končastim čega ima posvuda.
Prvo me asociralo na CB, no - niti smrdi na pokvarena jaja (što se i govori za CB) niti je ima samo po šljunku / podlozi (kako se isto govori).
Toga ima posvuda - po šljunku, lava kamenju, biljkama (po Bacopi, anubiasima najviše, nešto manje po rotali, vallis, microsorumima i cryptama).
Zanimljivo je i to da neki zeleni končići, duljine svega 2mm (što vam stvarno ne mogu slikati :( ) plivaju po vodi i onda se valjda kao takvi zahvate na podlogu, biljke i slično ?!'!??!?!??!?!

Evo nešto o samom akvariju (možda se tu krije neki problem ?! )
- filtracija: EHEIM 2010 (500l/h), AQUAel Fan 2 plus (450l/h-), EHEIM 2006 (200l/h) -> vrši samo bio filtraciju (keramika, lava)
- grijač: Atman 75W
- CO2: nema (imao sam DIY, pa sada više ne pravim smjesu zbog OK rasta bilja... možda da ga počnem opet raditi  -?)
- gnojenje: svaki dan (ili svaki 2. dan) 1.5ml EC-a i kad se sjetim jednom - dva puta tjedno manju dozu Profita ili Ferropola
- rasvjeta: 1 Gro lux 15W, 1 Aqua glo 15W i 1 T5 8W obična uredska (fotoperiod: oko 10 sati dnevno, ponekad i manje)
- podloga: zemlja Florabella i iznad nje 5 cm šljunka 1-2 mm
- zamjena vode (tjedno): 10l (bez ikakvih pripravaka, FFM-a i slično)

Napominjem da su ribe odlično i da im navedena situacija ne smeta.
Bilje raste sasvim solidno.

Mislim da sam u startu pogriješio jer sam dodao 5 razlomljenih tabletica gnojiva (dajana pet) posvuda po podlozi. Ne znam što mi je to trebalo, jer znam da prvih tjedan - dva, dok bilje ne pusti pošteni korijen, biljka niti ne treba gnojivo.

Prilažem i slike navedenog, pa evo - neka se iskusni jave i pokušaju odgonetnuti u čemu je problem  -? i kako ga riješiti.

P.S. vrlo se lako usisava i prstima uklanja s bilja  :rolleyes:

FILIP (Valpovo)

Offline Ribica plava

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Odg: Zeleno sluzavo končasto posvuda
« Odgovori #1 u: Lipanj 06, 2010, 12:14:40 poslijepodne »
Svakakvih algica vidjeh u svom akvariju, ali ovakvu samo na onim mjestima na moru gdje se ubacuju čamci i u marini, na konopcima i bovama...mene to na tu "morsku" algu asocira

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #2 u: Lipanj 06, 2010, 12:43:17 poslijepodne »
To je jedna vrsta cijanobakterija, tj. modrozelena alge.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #3 u: Lipanj 06, 2010, 13:05:59 poslijepodne »

Modrozelena alga nije :D , ali cijanobakterija vjerojatno je :(
Ma i mene asocira na to - sada me samo zanimaju mišljenja i ostalih i riješenje ovog problema.
Uvijek se preporučuje eritromicin - kojeg ne mogu nabaviti u ljekarnama, potom - jak protok - eh, ako ga ja nemam pored 3 filtera, onda ne znam tko ga ima, i zamračenje akvarija - koje navodno ne pomaže puno.

FILIP (Valpovo)

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 06, 2010, 13:08:06 poslijepodne »

Modrozelena alga nije :D , ali cijanobakterija vjerojatno je :(
Ma i mene asocira na to - sada me samo zanimaju mišljenja i ostalih i riješenje ovog problema.
Uvijek se preporučuje eritromicin - kojeg ne mogu nabaviti u ljekarnama, potom - jak protok - eh, ako ga ja nemam pored 3 filtera, onda ne znam tko ga ima, i zamračenje akvarija - koje navodno ne pomaže puno.

Ono što mi zovemo modrozelena alga je ustvari cijanobakterija, samo joj je to pravilniji naziv.  :)
Jedini način da je se riješiš je eritromicin i nabavi ga u ljekarni tako da kažeš za što ti točno treba. Meni su ga tako svaki put dali. Zamračenje akvarija je mit i od njega nema nikakve koristi.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #5 u: Lipanj 06, 2010, 13:50:15 poslijepodne »
Zna se pojavit kod sniženih nitrata , prisustva amonijaka , slabijeg protoka...
Kako je tvoj setup nov , moguće je da su ti uzroci.
Ako ne želiš sa antibioticima onda pokušaj dodat nešto nitrata , pojačaj protok na mjestima gdje imaš najviše cijano , usisavaj ju svakodnevno i mijenjaj češće i više vode a obavezno svaki put nakon prčkanja po podlogi.
...i pojačaj co2..

Tako sam se ja rješio u betičnjaku

Ako ti treba dam ti ja malo nitrata no3

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #6 u: Lipanj 06, 2010, 13:53:21 poslijepodne »
Ono što mi zovemo modrozelena alga je ustvari cijanobakterija, samo joj je to pravilniji naziv.  :)
Znam :) Zato sam i napisao da nije modrozelena alga, već cijanobakterija, jer je dokazano da cijanobakterija pripada prokariotima, a alge pripadaju, čini mi se, skupini višestaničnih organizama jednostavne građe - protoktistima.

Jedini način da je se riješiš je eritromicin i nabavi ga u ljekarni tako da kažeš za što ti točno treba. Meni su ga tako svaki put dali. Zamračenje akvarija je mit i od njega nema nikakve koristi.
Ne znam... :( Bio sam u ljekarni u kvartu - i automatski me odbila (iako sam joj rekao da mi isključivo treba za akvarij) jer ne ide bez recepta, a navodno su postrožili tu odredbu...a u ljekarni u samom centru nije htjela ni čuti za što je, bez recepta ne daju.

Ali kad bih ju nekako i nabavio, zanima me kako dozirati. Koliku količinu eritromicina na akvarij od 60l i kako ga pripremiti prije ubacivanja u akvarij, a da ne smeta ribama i biljkama.
Zahvaljujem unaprijed.
FILIP (Valpovo)

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #7 u: Lipanj 06, 2010, 13:54:37 poslijepodne »
Zna se pojavit kod sniženih nitrata , prisustva amonijaka , slabijeg protoka...
Kako je tvoj setup nov , moguće je da su ti uzroci.
Ako ne želiš sa antibioticima onda pokušaj dodat nešto nitrata , pojačaj protok na mjestima gdje imaš najviše cijano , usisavaj ju svakodnevno i mijenjaj češće i više vode a obavezno svaki put nakon prčkanja po podlogi.
...i pojačaj co2..

Tako sam se ja rješio u betičnjaku

Ako ti treba dam ti ja malo nitrata no3

Hvala, nitrata zbilja nemam niti ne znam gdje nabaviti, ni kako dozirati.
Ako baš imaš viška i voljan si slati, ajde u PP napiši odmah i doziranje i tako to sve, da nešto ne zeznem.
Fala puno!!! :)
FILIP (Valpovo)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #8 u: Lipanj 06, 2010, 14:24:23 poslijepodne »
nemaš frke! sutra ionako šaljem 100 paketa pa ću i tebi  , daj mi samo molim te adresu na pp ako nemam spremljeno otprije..

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #9 u: Lipanj 06, 2010, 16:06:51 poslijepodne »
Ono što mi zovemo modrozelena alga je ustvari cijanobakterija, samo joj je to pravilniji naziv.  :)
Znam :) Zato sam i napisao da nije modrozelena alga, već cijanobakterija, jer je dokazano da cijanobakterija pripada prokariotima, a alge pripadaju, čini mi se, skupini višestaničnih organizama jednostavne građe - protoktistima.

fora je u tome da modrozelena alga zapravo nije alga već (cijano)bakterija - dobro je rekao Cigo  :up:
a što se tiče kupovine, možda ne bi bilo loše da pokušaš pitati nekoga na veterini? oni bi mogli imali više razumijevanja nego tete iz ljekarne, koje stvarno neke lijekove ne smiju prodavati bez recepta.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #10 u: Lipanj 06, 2010, 17:15:56 poslijepodne »

Hvala na ispravci, iako nije bila potrebna. Modrozelene alge (Cyanophyta) je stariji naziv za cijanobakterije (Cyanobacteria), i iako nije biološki ispravan, jako dobro opisuje izgled onoga kaj mi nalazimo u svojim akvarijma: izgleda kao alga i modro-zelene je boje. :P
Zato sam i napisao oba naziva, i mislim da nije pogrešno za naše forumaške hobističke potrebe i dalje ih zvati ih modrozelenim algama. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #11 u: Lipanj 06, 2010, 18:03:26 poslijepodne »

Hvala na ispravci, iako nije bila potrebna. Modrozelene alge (Cyanophyta) je stariji naziv za cijanobakterije (Cyanobacteria), i iako nije biološki ispravan, jako dobro opisuje izgled onoga kaj mi nalazimo u svojim akvarijma: izgleda kao alga i modro-zelene je boje. :P
Zato sam i napisao oba naziva, i mislim da nije pogrešno za naše forumaške hobističke potrebe i dalje ih zvati ih modrozelenim algama. :)

Slažem se :) :up:
FILIP (Valpovo)