Lipanj 25, 2025, 07:13:41 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Škorpion (Euscorpius Italicus)  (Posjeta: 9032 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
Odg: Škorpion (Euscorpius Italicus)
« Odgovori #25 u: Kolovoz 05, 2011, 17:56:43 poslijepodne »
Problem je u tome što ne planiram ove godine ići u Primorje da ga tamo i pustim... Složila sam mu terarij danas na brzaka jer pojma nemam kome bih ga dala. Za sada onda neka ostane kod mene.

2 mala jezerca su naprijed da mi se tamo ne ukopava i da mogu ruku staviti u terarij i da ne skače na mene - za svaki slučaj, mada me do sada nije fermao ni 5%.

Mješavina zemlje, malo treseta, malo vulkanita, finog pijeska, korica i šljunka je iz starog akvarija i jedne tegle za cvijeće. Još je prevlažna ali otvoren je terarij pa će se posušiti već tokom dana. Pokušavala sam dobiti teksturu siromašne pješčane zemlje iz Primorja. 2 jezerca će kasnije održavati vlagu koja mu treba za pijenje i presvlačenje, al ii špricat ću ako vidim da bude potrebno. Za kasnije (kad se podloga malo posuši) imam i stakleni poklopac koji će sprječavati bježanje vlage.

I naravno u jezercima su akvarijske biljke koje mogu potegnuti i emerzno - fissidens, tajvanska mahovina, eleocharis, anubias nana petite, h. leucocephala i verticilliata (sve osim vodene leće - ona glumi lopoče). Također i ako padne unutra (do sada mi se čini jako oprezan) može izaći van vrlo lako. Grane su loza, a kamenje je sa Sljemena. Tu je i kokos pod koji ću naknadno iskopati rupu i staviti tamo dodatno čisti treset i čiste kore gdje se može ukopavati (hvala NJi na tresetu i korama!). Već je skužio da je kokos s mahovinom kućica.

Tijekom vikenda dolaze brašnari tako da ima kaj papati a da nije nehranjiva muha ili namočena hrana za kornjače.

Ovo je sve složeno nabrzaka da jadan nije i dalje u kutiji za sladoled i svaki savjet i pomoć su dobrodošle.

Offline KLOKI95

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #26 u: Kolovoz 05, 2011, 22:13:33 poslijepodne »
Nisam odavno video ovako lepo sredjen terarijum,a pritom mali :) Super

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Kolovoz 07, 2011, 18:26:00 poslijepodne »

Hvala. Malac se jako svidio mom dragom i odustajemo od bilokakvog udomljenja.  :-[
Danas mu je dodano kora, lišća i nešto sitnog korova koje raste uz zidove i kuće (sve je dobro isprano i birano s mjesta gdje se ništa ne šprica). Evo kako izgleda kad se bilje još oporavlja.

O ovoj vrsti škorpiona nisam puno našla na internetu osim da joj ne treba puno vlage koliko sam mislila da treba, i da vole društvo vlastite vrste. Trebam jače posušiti podlogu i dodati još treseta.

Ovo su podvrste (nisam stručnjak da odredim koji je ovaj).

Euscorpius italicus awhasicus
Euscorpius italicus italicus
Euscorpius italicus oligotrichus
Euscorpius italicus polytrichus
Euscorpius italicus mesotrichus
Euscorpius italicus etruriae

Sad nakon duljeg čitanja mislim sve sam sigurnija da je dečko (ima jako debeli telson).

http://www.scorp.ch/reisenmontesangiorgio.html

Ne znam koliko treba često jesti (molim pomoć) al' danas j dobio jednu malu glistu koju sam našla pod kamenom. Odmah je krenuo na nju, al mislim da je ostatak negdje zakopao (?) jer mi je nevjerojatno da ju je toliko brzo smazao.

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #28 u: Kolovoz 07, 2011, 19:22:39 poslijepodne »

Hvala. Malac se jako svidio mom dragom i odustajemo od bilokakvog udomljenja.  :-[
Danas mu je dodano kora, lišća i nešto sitnog korova koje raste uz zidove i kuće (sve je dobro isprano i birano s mjesta gdje se ništa ne šprica). Evo kako izgleda kad se bilje još oporavlja.

O ovoj vrsti škorpiona nisam puno našla na internetu osim da joj ne treba puno vlage koliko sam mislila da treba, i da vole društvo vlastite vrste. Trebam jače posušiti podlogu i dodati još treseta.

Ovo su podvrste (nisam stručnjak da odredim koji je ovaj).

Euscorpius italicus awhasicus
Euscorpius italicus italicus
Euscorpius italicus oligotrichus
Euscorpius italicus polytrichus
Euscorpius italicus mesotrichus
Euscorpius italicus etruriae

Sad nakon duljeg čitanja mislim sve sam sigurnija da je dečko (ima jako debeli telson).

http://www.scorp.ch/reisenmontesangiorgio.html

Ne znam koliko treba često jesti (molim pomoć) al' danas j dobio jednu malu glistu koju sam našla pod kamenom. Odmah je krenuo na nju, al mislim da je ostatak negdje zakopao (?) jer mi je nevjerojatno da ju je toliko brzo smazao.
Nema potrebe da im se daje vise od 2 puta nedeljno :)

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #29 u: Kolovoz 10, 2011, 08:43:28 prijepodne »
Ovo izgleda super. Ne znam jel je po pravilima struke (ja sam misli da škorpioni vole sušija podneblja), al super izgleda :up:.

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Kolovoz 10, 2011, 11:15:36 prijepodne »
Ovo izgleda super. Ne znam jel je po pravilima struke (ja sam misli da škorpioni vole sušija podneblja), al super izgleda :up:.

Podloga je posušena, dodala sam treset i kore bora (kuhane i pečene do isušivanja) i sad je malac stalno vani. Stakleni poklopac je vraćen da ne pobjegnu 2 leptira i puž koji kenja po staklu (jedva čekam da ga škorpion kokne). Za sada na plijenu uopće ne koristi žalac, a primjetila sam i da je dosta bucmast (u usporedbi sa slikama drugih italicusa) pa umjesto svaki 2. dan kako posvuda piše za tu vrstu, smanjit ću hranjenje na 2x tjedno kako je kolega i preporučio.

Već sam jednu biljku morala šišati - ima poprilično čvrste listove i mislim da je postojala opravdana mogućnost da malac preko nje pokuša kidnuti van jer se stalno penje po njoj i visi s nje na repu il se s repom odguruje od nje prema gore...  :rolleyes: