Srpanj 31, 2025, 20:14:17 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Humus podloga i ribe?  (Posjeta: 1513 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bubi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Humus podloga i ribe?
« u: Travanj 19, 2005, 19:30:00 poslijepodne »

Napravio bi u 50L akvariju sljedeće pa me zanimaju savjeti:

Na dno bi išao humus za cvijeće, na njega tanki sloj lavalita i na to sitni šljunak, u akvariju bi bio matični par ancistrusa i naravno malci pa bi za filter stavio onaj na zračnu pumpu!Taj bi akvarij služio i kao mali biljni rasadnik.Sad me zanima sljedeće:

1.Dali bi humus štetio za ikru i kasnije malcima?

2.Kakva imate iskustva sa takvim podlogama di je humus kad vadite biljke tj. rijedite ih(dali izađe humus iznad šljunka kad vadite biljku pa da kasnije radi blato a i da nebi ancistrusi to jeli pa)?

3.Šta sve od medija stavit u taj filter na zračnu pumpu pošto on dolazi prazan (dali samo običnu vatu ili...)?

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Humus podloga i ribe?
« Odgovori #1 u: Travanj 19, 2005, 19:48:00 poslijepodne »
Zemlja za cviječe nije praktična za akvarije s mlađi (malom ribom) ako misliš često vaditi biljke. Poslje svakog vađenja izađe ti barem malo zemlje na površinu, to nije problem ukloniti s crijevom ali ako imaš malu ribu problem je ne pobrati i nju.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline dedabrada

• Punopravni član
Humus podloga i ribe?
« Odgovori #2 u: Travanj 19, 2005, 21:55:00 poslijepodne »
Zemlja odnosno humus definitivno nije prikladan (povećava ph) za biljni akvarij imaš u pet shopovima minerale koji idu u podlogu i najbolje su gnojivo za bilje a ne štete ribama, dakle ancistrusi će biti 100% ok
Varaždin/Hrvatska
[email protected]

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
Humus podloga i ribe?
« Odgovori #3 u: Travanj 19, 2005, 23:09:00 poslijepodne »
Za tvoj akvarij od 50l bila bi ti dosta kantica VULCANITA i 1 pakovanje živog tla.Sve zajedno 100 kn.Da sam na tvom mjestu ne bih se uopće zafrkavala sa zemljom,tj.humusom. Ja imam na 300l 2 kantice(2x5 kg) vulcanita i 1 pakovanje živog tla i jako sam zadovoljna,a i to mi je preporučio stručnjak koji se razumije u bilje,a nije niti štetno za ribe.Edited by: Medonja

Offline Cikliriki

• Punopravni član
Humus podloga i ribe?
« Odgovori #4 u: Travanj 19, 2005, 23:13:00 poslijepodne »

opet reklamira strucnjaka profesora

Citat: Medonja
Za tvoj akvarij od 50l bila bi ti dosta kantica VULCANITA i 1 pakovanje živog tla.Sve zajedno 100 kn.Da sam na tvom mjestu ne bih se uopće zafrkavala sa zemljom,tj.humusom. Ja imam na 300l 2 kantice(2x5 kg) vulcanita i 1 pakovanje živog tla i jako sam zadovoljna,a i to mi je preporučio stručnjak koji se razumije u bilje,a nije niti štetno za ribe.
switzerland / schaffhausen
nisam vise Cikliriki

Offline Suzana

• Punopravni član
Humus podloga i ribe?
« Odgovori #5 u: Travanj 20, 2005, 04:40:00 prijepodne »
Niko ovdje nikoga ne reklamira.BUBI je postavio pitanje za humus kao podlogu vjerojatno iz razloga što je ograničen sa financijama kao i večina nas a pošto smo nedavno razmatrali isti problem samo za puno veču litražu znamo kako stoje stvari i što je isplativije i bolje.Istina je da smo poslušali Profin savjet čovjek zna i voljan je pomoči sa svojim znanjem bilo kome.

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
Humus podloga i ribe?
« Odgovori #6 u: Travanj 20, 2005, 07:54:00 prijepodne »

Citat: dedabrada
Zemlja odnosno humus definitivno nije prikladan (povećava ph) za biljni akvarij imaš u pet shopovima minerale koji idu u podlogu i najbolje su gnojivo za bilje a ne štete ribama, dakle ancistrusi će biti 100% ok

Ne bi se složio s ovom tvrdnjom , humus sigurno ne povečava ph ja sam koristio zemlju za cviječe i nikad nisam imao problema sa ph.Ono što ti je tuljanveć rekao to ti baš i ne bude praktično za podizanje mlađi,probaj staviti bilje u male teglice u koje češ staviti humus pa na zemlju malo krupniji šljunak pa to sve zaliješ sa pijeskom ,znači oko teglica i preko njih tek toliko da se ne vide.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Humus podloga i ribe?
« Odgovori #7 u: Travanj 20, 2005, 19:29:00 poslijepodne »
Dedabrada i Medonje su na brzinu uspjele izreči hrpu gluposti (nadam se da to nisu čuli od Profe).Humus (sastavni dio zemlje za cviječe) nemože nikako podizati pH, več ga smanjuje. Osim smanjivanja pH u njemu postoji veliki broj kemiskih spojeva (koje sam pre ljen nabrajati) koji ribe štite od teških metala, nusprodukata raspada bjelančevina i idealna je podloga za rast mikroorganizama (biološka filtracija).
Najbolje "gnojivo" za vodeno bilje je humus. Pobogu Dedabrada u čemu to bilje raste u prirodi? Ni jedno umjetno gnojivo kako god bilo kompleksno nemože zamjeniti ono što je dala priroda (o.k. vulkalit je prirodan, ali koliko bilja u svijetu raste na podlozi toliko bogatoj Fe?  Osim toga u podlozi od 7 cm naj običnije zemlji ima više Fe nego ga biljke mogu iskoristiti u 10 g.
Dvije kantice vulkalita i jedna živog tla su puno premalo za akvari 300l. Da ste slagali podlogu debljine min 7cm + na to pjesak ili kamen od 3 cm izašlo bi vas puno više od 100kn (toliko debela podloga smanjuje opasnost od razvoja algi, zaboravite gluposti o anaerobnim zonama one su normalne i korisne u akvariju, suprotno uvriježenom mišljenju).
Problem s humusom koji sam prije spomenuo postoji i s vulkalitom, kad čupaš dobro ukorjenjenu biljku sigurno češ iz podloge izvuči i vulkalit i iz tog razloga teško da možeš napraviti ljepi akvari u kojem češ uzgajati i ribe i biljke. Uzgojni akvariji su obično prazni (možda nešto plutajučeg bilja).
Banfina ideja o teglicama je dobar kompromis, kad želiš rasađivati bilje izvadiš cijelu teglu iz akvarija obaviš što treba i sve fino vratiš natrag.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Humus podloga i ribe?
« Odgovori #8 u: Travanj 20, 2005, 19:49:00 poslijepodne »
Zivo tlo, sto je to i kako izgleda?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Suzana

• Punopravni član
Humus podloga i ribe?
« Odgovori #9 u: Travanj 20, 2005, 20:36:00 poslijepodne »
Medonje nisu spomenule PH niti smo rekli da ne stavlja zemlju za cvječe samo smo naveli koliko bi ga koštalo da to napravi kao i mi. Prvobitna ideja je bila da isto napravimo sa zemljom za cvječe ali smo onda napravili drugačije.Što se tiče mišljenja svako mlati svoje i svako ima drukčije tako da početnik nezna kome da vjeruje.      Pozdra v MedonjaEdited by: Medonja

Offline moto

• Punopravni član
Humus podloga i ribe?
« Odgovori #10 u: Travanj 20, 2005, 23:01:00 poslijepodne »

prilikom slijedećeg preslagivanja akvarija ću sigurno stavljati zemlju kao podlogu.... barem na određena mjesta gdje će biti zasađene biljke sa jačim korjenom kao npr crypte.....
Vraćam se odmah - Godot