Srpanj 28, 2025, 21:15:57 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Umjetna stijena - kako sam je napravio !!!  (Posjeta: 6530 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Meowth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Umjetna stijena - kako sam je napravio !!!
« u: Ožujak 14, 2010, 20:42:45 poslijepodne »
Konacno da i ja zavrsim svoju stijenu za akvarij! Skoro sve etape u radu sam slikao, tako da bih mogao prenijeti smoja iskustva i nacin rada... Nadam se da cu nekom sa ovim DIY projektom pomoci ili dati kakvu novu ideju. Pa da pocenem....

Za izradu sam koristio stirodur i sledeci alat.

Izmjerio sam potrebne dimenzije stijene i slijepio 3 ploce stirodura da dobijem zeljenu debljinu.

Markerom sam ocrtao zeljenu konturu stijene kuda sam je i izrezao (za rezanje sam koristio pilu za metal ili ti bonsek), za docaravanje udubljenja i ostale kontrure koristio sam okruglu turpiju za drvo (koristio sam turpiju za drvo zato sto su njezini zubci mnogo veci od onih za metal pa su konture samim tim i ostrije/grublje)

Da bi odredjene ivice brze skinuo, koje sam naravno htjeo vise skinuti koristio sam opet pilu za metal, a poslije doradjivao sa turpijama, smirgl papirom a ponekad i sa paljenjem UPOZORENJE: Nemojte se zanijeti sa paljenjem posto se stirodur jako brzo zapali, par puta mi je fino priplanulo ali sve je bilo u redu.
Paljenje sam koristio ako mi je negdje bilo previse "cupavo" ili sam na nekim djelovima htjeo da postiglem malo bolju tvrdocu...

Nakon par sati smirglanja, cupkanja, paljenja i rezanja dodje se do iducih dijelova izrade:

Na ovim dijelovima sam najvise koristio paljenje, poslije silnog cupkanja ostaje cupav trag, pa ga je potrebno smiriti plamenom

Zavrseno je sa rezanjem, turpijanjem,...

Jedino sto sam pogrijesio jeste, sto sam prvo premazao stijenu  :D, a onda busio rupe za kamenje, da mi ne bi isplivla iz akvarija.

Rupu sam prvo iskruzio pomocu ovih kruznih pila, tako sto sam ih sve stavio na busilicu i pokazalo se kao jako dobar nacin

Poslije sam samo iscackao kruznim pokretima pomocu burgije, jako jednostavno i precizno  :up:, mislim da bi svi ostali nacini bili kompolikovaniji i duzi...

Sada dolazi na red premazivanje stirodura

Za to sam koristio Elasticno akrilno ljepilo za plocice koje sam uz savjet ostalih kolega sa foruma mjesao sa akrilnom emulziom
Stjenu sam naravno ocistio od ostataka prasine, malo nakvasio i nanio prvi sloj ljepila. Ostavio da se osusi 2 dana - posto sam imao vremena (mada je dovoljno 24h)  i poslije stavio jos 2 sloja..

Premazivao sam cetkama

Premazano i osuseno 1 sloj

Nakon susenja od par dana  (dok nisam skupio para i pokupovao boje) krenulo je bojenje...
Kao prvi sloj nanio sam akrilnu emulziju i ostavio da se susi 24h, moja greska je bila ta sto sam stijenu stavio na karton koji se poslije susenja zalijepio za stijenu pa je otkinuo jedan komad ljepila, ali nista strasno. Moj savjet je da stavite na najlon koji ce se lakse skinuti u slucaju zaljepljivanja - to sam uradio kada sam akrilnu emulziu stavio na donju stranu i ispalo je dobro...

Premazana akrilna emulzija prvo je bijela poslije na nekim dijelovima pozeleni, ali kada se u potpunosti osusi izgleda kao da je presvucen sloj plasticne mase.

Od boja sam odabrao tamno sivu i bijelu - pomocu kojih cu praviti odredjene nijanse.
Prvi nanos je tamno siva koja ce mi ostati u udubljenjima da docara dubinu stijene a poslije idem svjetliju na izbocine
Nakon susenja pocetne sive boje ide svjetlija siva po rubovima koju sam nanosio sa spricom i ispalo je odlicno samo sto kad se osusi tesko se primjeti, pa sam vecinu dijelova ponovo presao rucno, igrajuci se sjena pomocu kistova

Konacan izgled je sledeci:

Sutra ide provjera u vodi, da vidim da li odpusta boju ili mozda pluta (ali nadam se da ne  :)), pa tek cu je onda staviti u akvarij!

Eto to je bio moj DIY projekat stijene, nadam se da nisam previse detaljno objasnjavao. Ali kada sam trazio informacije o izradi stijene trazio sam sto detaljnije opise, pa je u nadi da cu nekome pomoci ili bar dati inspiraciju ovaj opis opsiran... Hvala svima koji su mi pomogli kako u savjetima tako i u podrsci :)

Sve kritike i savjeti su dobor dosli  :zagrljaj:

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: Umjetna stijena - kako sam je napravio !!!
« Odgovori #1 u: Ožujak 14, 2010, 21:52:30 poslijepodne »
poslikaj akrilnu emulziju da se vidi pakovanje :D

debela stijena, veliki uzgon... nisam skužio, ti si u stirodur stavio kamenje? mislim da će ipak plivat...

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 15, 2010, 02:53:34 prijepodne »
Mislio sam poslikati i emulziju ali ce onda tema biti pretpana slikama  ;)
Da rupe sam busio da stavim kamenje, da bih otezao stijenu, sada je teska 1.5Kg mada mislim da ni to nece biti dovoljno da ne ispliva, ali vidjecu cim je potopim..

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #3 u: Ožujak 15, 2010, 06:02:34 prijepodne »
Kod mene je bilo i 3 kg kamenja i još je plivala a dimenzija je bila ugrubo oko 45x40x15debljine i nisam je uspio dobiti unutra.
Teško je to sve dobiti da samo uroniš u akvarij već je moraš dobro zasilikonirati ili za stranice ili za dno.
Ja sam radio i male komade kamenja od siporeksa i eto još se namaću u banjici u šupi i još uvijek pluta.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #4 u: Ožujak 15, 2010, 12:34:31 poslijepodne »
Odličan način i opis izrade,fino i pedantno ali sam završni izgled stijene mi jednostavno nije dovoljno prirodan,kak da kažem,vidi se trag kiparove a ne ruke majke prirode..

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #5 u: Ožujak 15, 2010, 12:41:12 poslijepodne »
Bravo :klap:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #6 u: Ožujak 15, 2010, 13:24:35 poslijepodne »
ne znam kako ces ju potopiti ali izgleda odlicno - thumbs up....
 :up:
AQ 80lit... rasvj: 1*Sylvania GroLux 18W, 4*TEZ Daylight 15W...
Bicolor-1kom, Botia macracanthus-1kom, Crne udovice-4kom, Sij. algojed-2kom, Otocinclus-2kom, sacica malih Corica i Ancica na privremenom radu :P

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 16, 2010, 03:14:40 prijepodne »
Sto se tice ovog isplivavanja mislio sam je na nekim mjestima vezati silkom za kamenje koje cu ukopati u pijesak, nadam se da je necu morati dodatno razvaljivati da bih joj smanjio zapreminu stirodura  -?
Saznam sve kada krenem u testiranje..
sam završni izgled stijene mi jednostavno nije dovoljno prirodan,kak da kažem,vidi se trag kiparove a ne ruke majke prirode..
To stoji da izgled nije dodatno prirodan, ali tako je kako je ipak mi je to prvi projekat sa stijenom, na iducem ce biti nadam se bolje  :)! Najveci problem ove stijen je bio sto ona nije pozadina nego je u centru, pa je samim tim izrada mnogo teza posto nigdje nisam mogao naci primjer kako bih je napravio...

Hvala svima na kritikama i cestitkama! N
adam se da ce biti jos teksta tipa ovo ti je dobro ali ovo bih ja drugacije uradio, pa da u buduce imam vise savjeta u glavi kako i sta da uradim...

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #8 u: Ožujak 16, 2010, 08:01:22 prijepodne »
ja sam imao problema sa panjevim koji se nije dao potopiti i zasilikonirao sam ga direkt za donje staklo... možda i ti tako možeš svoju stijenu
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60