Kolovoz 04, 2025, 21:48:53 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Fosfat i nitrat filter !?  (Posjeta: 1700 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline indigo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Fosfat i nitrat filter !?
« u: Veljača 18, 2010, 12:49:32 poslijepodne »
Bok!
Surfajući netom nedavno sam naletio na jednoj stranici za tropheuse da lik koristi takav filter koji se pokopča na Einheima(a može valjda i na druge) i da je prezadovoljan sa rezultatima već unutar par dana,a sada više nikad ništa ni ne mjeri jer su navjerovatno niski!
Budući da planiram na jesen postojeći akvarij s ciklidima barem zduplat po litraži te napraviti još jedan akvarij ali sa tropheusima,a kako me nema u stanu nekad i po mj dana zvuči mi  kao neloša ideja,a ne da tada tlačim frendove ,a i manje će me doći režije za vodu
Navodno se samo svakih 6 tjedana mjenja neka  otopina soli u njemu i da fercera super!
Da li netko to već ima i koristi i koliko je zadovoljan ,svaka informacija je dobrodošla kao i vaše mišljenje!?

http://www.aquarientechnik-gralla.de/eshop/index.php?cat=c5_Nitratfilter.html

Ako je već nekad bila tema sa ovim ja se ispričavam jer nisam stalno na netu pa mi je možda promakla! :-[

« Zadnja izmjena: Veljača 18, 2010, 13:41:03 poslijepodne od indigo »

Offline indigo

• Punopravni član
Odg: Fosfat i nitrat filter !?
« Odgovori #1 u: Veljača 21, 2010, 11:19:05 prijepodne »
Moram se zahvalit svima što su sudjelovali i podjelili svoje mišljenje!  :(

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #2 u: Veljača 23, 2010, 22:06:24 poslijepodne »
Mogu ti napisati samo o filterima za nitrate za koje znam. Koristio sam od JBL-a "denitrator" ili kako to već zovu medij se stavi na dan-dva u postojeći filter, za to vrijeme bi trebao pokupiti nitrate a onda ga se treba izvaditi i regenirati namakanjem u slanoj vodi nije, ne može se beskonačno regenerirati jedno 5-10 puta upute o tome nisu baš jasne.
Drugo rješenje od JBL-a o kojem sam samo čitao je na bazi bakterija, ne rješava nitrate tako brzo kao onaj prvi no zato je trajno - bakterijska kolonija stalno ostaje unutra i polako jede nitrate. Isto je predviđeno da se stavi u već postojeći filter samo je kod ovoga vrlo važno da dođe na dno odnosno da voda kroz te bakterije prođe zadnja.

Offline indigo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 24, 2010, 14:52:45 poslijepodne »
Pozz!
Znam, za takve neke proizvode ali mislim da mi  ne mogu baš pomoći,ali ovo novo što sam isčačkao mi se čini jako dobro!
Zato jer navodno rješava nitrate da ih ne bude skoro ništa !
Ja  u akvariju imam dva filtera i nema problema jer bakterija koji rješavaju amonijak u nitrite imam dovoljno.
Kad god mjerim prije promjene,a mjenja se svakih 7-12  dana nitriti su na minimumu,jedino nitrati budu recimo nakon 12 dana  bez promjene povišeni(ne toliko da je hitna promjena ali...-recimo narančasta boja na testeru od Tetre a kod crvene se treba mjenjat,)bez obzira na nisku razinu nitrita,a budući da je akvarij ciklidni i svo bilje što ponekad stavim izžderu pomalo nemam rješenje za nitrate ako me nema duže od 2 tjedna a da ne stavljavljam ribe u nepotrebnu situaciju!
Ovako sam mislio ako ovaj filter smaže nitrate produžit promjenu vode na 20 dana,ako je to uopće pametno!
Svejedno hvala,raspitat ću se za ovaj JBL što ide u filter. :)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #4 u: Veljača 24, 2010, 14:59:06 poslijepodne »
ja fosfat killer skoro godinu dana stavljam u filter. inače sam planirao jedan manji filter punit samo fosfat i nitrat reduktorima i priključit ga na akvarij, neovisno o glavnom filteru. to sa tropheusima mi baš i nije neka ideja, al jbg, ne znam kaj da ti velim.
« Zadnja izmjena: Veljača 24, 2010, 19:21:45 poslijepodne od aquabot »

Offline indigo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 24, 2010, 15:22:59 poslijepodne »
Što sa tropheusima!?
Misliš na neredovitu izmjenu vode ili!?

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 24, 2010, 15:51:29 poslijepodne »
Isto kao što postoje bakterije koje jedu nitrite i amonijak postoje i bakterije koje jedu nitrate. Samo što to nisu iste bakterije ili barem to ne čine u istim uslovima jer bi to bio svjevrstan perptuum mobile treba ih natjerati, konkretno treba ih držati u anoksičnom okruženju pa će biti prisiljene da koriste NO3 jone umjesto O2 molekula, onaj JBL produkt bi trebao tako raditi (ako uopće radi). Ima filterskih medija koji(navodno) uklanjaju amonijak nitrite i nitrate Wave ih reklamira ako se dobro sjećam samo što je to "kemija" - nakon nekog vremena ulošci se potroše i treba staviti nove.

Offline indigo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 24, 2010, 18:28:00 poslijepodne »
Ma znam,one žive navodno i u pjesku i podlozi di nema kisika,ali su malo spore,bar ove kod mene  :D!
A vidjet ću do jeseni ak ne nađem ništa pametno možda ipak odem na radikalnu varijantu pa rješim problem,a to je dizanje laminata u pola stana i rađenje dovoda i odvoda vode u nadbetonu do zida di će bit novi akvarij,pa sistem kap po kap friška voda  -?

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 24, 2010, 19:53:29 poslijepodne »
Friška voda tzv. pipovača kod mene ima 10-20ppm nitrata ako je za vjerovati Tetra testu.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #9 u: Ožujak 05, 2010, 12:44:22 poslijepodne »
Vidio sam aqua medic 400 nitrat reduktor,on polako uzima i vraca vodu u akvarij,a unutar njega vrti pumpa oko 2000l/h,bakterije uzimaju molekule O iz NO3 skroz dok ga ne razgrade na molekulu N i O i tako dusik kao plin izlazi iz vode a ostaje molekula O. :up:Proiz :icon-money: :icon-money:kcionira,ali je i cijena :icon-money: