Srpanj 22, 2025, 08:11:02 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY C02 pitanje  (Posjeta: 4098 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline FlyingFox

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
DIY C02 pitanje
« Odgovori #25 u: Travanj 04, 2005, 00:33:00 prijepodne »
cosmo, slažem se s tobom da mala odstupanja neće štetiti (35 umjesto 40
kao što si rekao, dakle nekih 10-15 %) ali ako imaš 40 mjehurića a
treba ti 6 to je skoro 7 x previše bojim se da bi ribice otišle u
kukuruz !

Smanjio sam koncentraciju smjese tako da sam izlio više od pola i dotočio čiste vode.

Sada imam oko 10 mjehurića u minuti.

Vidjet ću kako će se pH ponašati.

Hvala rosma na savjetu !

Inače, kH mi je 3-4.

Nitko nije odgovorio da li veća boca i više smjese znači da će duže trajati, tj. da će se morati rijeđe mjenjati ?

Offline D.I.T.

• Punopravni član
DIY C02 pitanje
« Odgovori #26 u: Travanj 04, 2005, 00:38:00 prijepodne »

Citat: FlyingFox

Nitko nije odgovorio da li veæa boca i više smjese znaèi da æe duže trajati, tj. da æe se morati rijeđe mjenjati ?

sve ovisi koliko kvasca stavljaš...više kvasca burnija reakcija, al kraća reakcija, manje kvasca, mirnija al dugotrajnija reakcija.
Zagreb/Ravnice

Offline FlyingFox

• Punopravni član
DIY C02 pitanje
« Odgovori #27 u: Travanj 04, 2005, 00:51:00 prijepodne »
Ono kaj me zanima ima li veličina boce utjecaja na cijelu priču, tj. ima li smisla stavljati bocu od 5L ?

Offline RobiR

• Punopravni član
DIY C02 pitanje
« Odgovori #28 u: Travanj 04, 2005, 00:55:00 prijepodne »

rozma je detaljno objasnio o cemu sve ovisi.Uzmes bacvu od 200 litara, strpas unutra 40 kg secera i 100 litara tople vode, zlicicu suhog kvascaali to nece trajati 100 puta duze od flase od 2 litre, vec oko mjesec dana, jer ce stvoreni alkohol ubiti kvasac. Najpovoljniji omjer je onaj navedeni, 2 lit. flasa 40 dag secerai zlicica kvasca.

5 litarska flasa bi bila dobra za duplu smjesu i za otprilike 300 litarski akvarij ali opetsa onim omjerom sastavaka i za isto 15-tak dana.Edited by: RobiR
Santa Cruz / Zaprešić

Offline rozma

• Punopravni član
DIY C02 pitanje
« Odgovori #29 u: Travanj 04, 2005, 10:00:00 prijepodne »

Pošto ti je kh dosta niski, dosta ti je i manje burna reakcija(manje mjehurića po minuti od onog omjera kojeg sam gore naveo, jer sam ja računao da ti kh iznosi između 6°- 10°)

Poštoje puferski kapacitet kod kh 3°- 4° dosta mali, i malo veća količina co2 iz reaktora bi uzrokovala pre velikukoncentraciju co2u akvarijskoj vodi, a sve bi todovelo i dovelikog smanjenja ph!!!

- to je naravno štetno, zato oprez!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline Veky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Tetec 'z B'elovara
DIY C02 pitanje
« Odgovori #30 u: Travanj 04, 2005, 12:44:00 poslijepodne »
Evo nešto s tehničke strane. Nisam ta struka no dovoljno mi je blisko.

Dakle, količina mjehurića ovisi zapravo o protoku i tlaku CO2. Protok ovisi o tlaku i presijeku cijevčica i sl. zar ne? U svemu tome varijabilan je protok zbog promjene tlaka. Iz toga se daje zaključiti kako bi tebalo regulirati tlak tj. postići konstantan tlak. Treba osmisliti neki regulator tlaka, dakle bez obzira na tlak iz reaktora uvijek trebamo jednak izlazni tlak. Možda neka boca podijeljena opnom, ili neki sustav petlji cijevčica, ili korištenje nekih "kaveza" ?

Ima li ovdje strojara, oni bi trebali dati ideju ?
Kompliciram po kućama na komplicirani način.

Offline D.I.T.

• Punopravni član
DIY C02 pitanje
« Odgovori #31 u: Travanj 04, 2005, 21:05:00 poslijepodne »

Citat: Veky
Evo nešto s tehnièke strane. Nisam ta struka no dovoljno mi je blisko.

Dakle, kolièina mjehuriæa ovisi zapravo o protoku i tlaku CO2. Protok ovisi o tlaku i presijeku cijevèica i sl. zar ne? U svemu tome varijabilan je protok zbog promjene tlaka. Iz toga se daje zakljuèiti kako bi tebalo regulirati tlak tj. postiæi konstantan tlak. Treba osmisliti neki regulator tlaka, dakle bez obzira na tlak iz reaktora uvijek trebamo jednak izlazni tlak. Možda neka boca podijeljena opnom, ili neki sustav petlji cijevèica, ili korištenje nekih "kaveza" ?

Ima li ovdje strojara, oni bi trebali dati ideju ?

presjek cjevčica je kod svih manje više isti tako da nije bitan. Kako postići isti tlak kad jačina co2 reakcije ovisi o toliko parametara da je skoro nemoguće da uvijek bude identična
Zagreb/Ravnice

Offline Veky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Tetec 'z B'elovara
DIY C02 pitanje
« Odgovori #32 u: Travanj 05, 2005, 13:36:00 poslijepodne »
Pa nekim regulatorom! Smisao regulatora i je konstantni tlak opskrbe na izlazu. Samo da smislimo regulator
Kompliciram po kućama na komplicirani način.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
DIY C02 pitanje
« Odgovori #33 u: Travanj 05, 2005, 13:57:00 poslijepodne »
Ljudi cemu sve to? Koja je sljedeca tema, brzina ulijevanja nove vode pri izmjeni vode?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Ziggy

• Punopravni član
DIY C02 pitanje
« Odgovori #34 u: Travanj 08, 2005, 13:03:00 poslijepodne »

Ljudi moji, kol'ka rasprava ni oko čega!

FlyingFox, stavi si u akvarij CO2 permanent tester, imaš za kupiti, nisu skupi, praktični su i mali. Pogledaj otvorenu temuna linku: [url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=6549&PN =1[/url], a tamo ti je i link za moj akvarij, pa vidi kako sam ga ja stavio. Prvo sam i ja brinuo o količini CO2, ali sad vidim da to uopće nije kritično. Meni ide 1 mjehurić svake 1-2 sekunde (akvarij 200 l, boca 2 l, 2 šalice šećera, 1/2 - 1vrećice suhog kvasca i malo sode bikarbone)i koncentracija je taman koliko treba.

A voda ti je u početku ušla u cjevčicu jer si stavio toplu vodu, pa kad su se voda i zrak iznad nje počeli hladiti, tlak je pao i povukao vodu prije nego što je mogla početi reakcija koja bi povećala tlak u boci.

A što se tiče kontrole protoka ventilima protok ti je premali da bi to mogao regulirati na taj način. A i proizvedeni CO2 mora nekud van...
Požega/Hr
Riba pliva tri puta: prvo u moru, zatim u ulju, pa u vinu.

Offline FlyingFox

• Punopravni član
DIY C02 pitanje
« Odgovori #35 u: Travanj 10, 2005, 00:54:00 prijepodne »
Hvala Ziggy na odgovoru.

Imam taj "permanentni" CO2 test ali mi je to vrlo nepouzdano kao i ostali pH testovi na boju (imam i Serin i Nutafinov).

Na zadnjem mjerenju mi je Serin pokazivao oko 6,5 (velim oko jer ih je
stvarno teško upoređivati) a Nutrafinov 7,0 pa ti sad reci koliki mi je
(milsim pH )...

Sada imam puno manje mjehurića u minuti neo prije (oko 6) što mislim da mi je dovljno za moj akvarij.

Bilo bi lijepo kad bi taj protok mogao biti konstantan, ali za to očito treba skupa oprema...