Srpanj 20, 2025, 17:13:43 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pitanje o prigusnici  (Posjeta: 7884 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Pitanje o prigusnici
« u: Siječanj 14, 2010, 16:32:00 poslijepodne »
nasaso sam doma jednu prigusnicu i po svemu koliko se ja kuzim to je 2x36w

e mene sad zanima jel ona moze tjerat 2x30W lampe? mislim da moze jel tak?

e mene sad samo zanima da mi netko objasni spajanje zica na njoj, na ove 2 ide dolazna struja a kak ide na drugoj strani?

bez smijanja molim nikad mi nije elektrotehnika bila jaca strana pa ni citanje tih shema :D

Offline maliapostol

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Pitanje o prigusnici
« Odgovori #1 u: Siječanj 14, 2010, 16:54:32 poslijepodne »
nemoze tjerati ono kaj ne pise nazalost pa onda ili kupi lampe druge ili prigusnicu
prporuka nas sponzor kalisto ili neon centar u remetincu
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #2 u: Siječanj 14, 2010, 17:12:42 poslijepodne »
nemoze tjerati ono kaj ne pise nazalost pa onda ili kupi lampe druge ili prigusnicu
prporuka nas sponzor kalisto ili neon centar u remetincu

ajd mi onda objasni zasto prigusnica iz stedne zarulje koja je isto klasicna elektronska prigusnica..snage 20 ili 22W  tjera obicnu fluo cijev od 18W

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 14, 2010, 17:23:09 poslijepodne »
neznam ali ja sam prije tjedan dana kupovo sebi za akvarij i imam prigusnicu 45 w i rekli su mi da nemogu na nju staviti 39w i da zato postoje razne prigusnice za razne lampe i ja im vjerujem a ovo kod tebe mozda radi zato kaj je jedna mislim
daj ti meni objasni zakaj su nase prigusnice ko kuca velike a u stednim zaruljama ko upaljac i cijena prigusnica nije realna
neka kvaka postoji a i ja sam svoju u poklopac stavljao i nebi riskirao da mi prdne nakon mjesec dana
nek nazove strucnjake i reci ce mu ko i meni pa nek dela na svoj rizik ali ja mu nebi preporucil spajati ciglu a mozda nebu delalo tj.nije predvideno da radi na tim lampama
inace postoji hrvatska prigusnica krijesnica koja moze tjerati skoro sve lampe i stedi do 80% struje ali nemrem doci do lika a tu je blizu mene i dobil je sve moguce nagrade za nju

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 14, 2010, 17:35:53 poslijepodne »
svaka lampa ima po dva spoja na svakoj strani pa cemo ovak
lijeva strana lampe1 spoji bilo koji spoj na 4 i 5 i isto tako lijevu starnu lampe 2 spoji na 6 i 7 i nek zice budu kratke(bar ti tak pise)
desnu stranu lampe 1 spoji na 1 i 2 a lampu2 spoji na 1 i 3
ulaz u prigusnicu nemres fulati jer imas samo dva ulaza i nije bitno + i -
kratko receno sa jedne strane ti lampe idu zajedno u isti ulaz na prigusnici (broj 1)a sve ostale ulaze rasporedi kak sam ti napisal ili kak je nacrtano i tak ti je sa skoro svim nama poznatim prigusnicama ali opet napominjem da ja to nebi radio sa ovom prigusnicom i tim lampama jer i ta prigusnica ti je jako skupa da ju skuris ali to je moje misljenje

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #5 u: Siječanj 14, 2010, 18:01:45 poslijepodne »
Pa koliko ja znam, na sve uređaje se piše njihova nazivna snaga. Uzmimo naprimjer audio pojačalo. Ako je ono nazivne snage 300 Watta (al pravih, ne ono PMPO  :D ), onda će ono kad ga odvrneš do kraja, vući 300 W. Ako ga stišaš,  vući će manje. Isto tako, ne znam zašto prigušnica nazivne snage 40 watta ne bi mogla pogoniti npr 30 watta. 50 npr ne bi mogla, alli manje od nazivne, zašto ne.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 14, 2010, 18:14:05 poslijepodne »
E da, ako cemo po toj logici veličine, zašto danas možeš kupiti mal'tene džepni aparat za zavarivanje, a  prije 20 godina dimenzija metar puta metar  :D . Tehnika napreduje. U starim aparatima za zavarivanje su bili cisto trafo velik k'o kuća i eventualno ispravljač (ako se zavaruje istosmjernom strujom). Danas imaš invertore, elektroniku... pa se struja prvo ispravlja, postiže se da "pulsira" visokom frekvencijom i onda imaš neki mali "u saku stane" trafo. Vjerojatno je slična stvar sa štednim žaruljama - imaju elektronike nešto u sebi - i što im je onda mana? Super su ako gore konstantno, traju dulje od običnih, ali odoše ako ih stalno pališ - gasiš. A to da je netko rekao da ne može... hehe, uvijek se sjetim kad me tip koji radi u pevecu uvjeravao da DVB-T ne radi preko "riblje kosti"  :21: . Većina su ih obični prodavači
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 14, 2010, 18:27:57 poslijepodne »
Mislim da će fluo cijev raditi i kod malo različitih vrijednosti izlazne snage prigušnice i same cijevi, ali će zbog neodgovarajuće struje propaljivanja koja ovisi o promjeru(T5,T8) i dužini cijevi, sama fluo cijev kraće trajati, ili neće svijetliti onako kako je za nju predviđeno. Za samo osvjetljenje nekog akvarija s ribama mislim da nije problem, ali za biljni ili morski mislim da to nije adekvatno, jer svjetlosni spektar koji će lampa zračiti može biti neodgovarajuć pa se mogu pojaviti neke neobične alge ili organizmi neće napradovati kako bi trebali.
Tak da nije baš skroz jednostavno.
Najbolje spojiti pa vidjeti, i pritom ne očekivati previše od cijele priče!

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #8 u: Siječanj 14, 2010, 18:39:58 poslijepodne »
Mislim da će fluo cijev raditi i kod malo različitih vrijednosti izlazne snage prigušnice i same cijevi, ali će zbog neodgovarajuće struje propaljivanja koja ovisi o promjeru(T5,T8) i dužini cijevi, sama fluo cijev kraće trajati, ili neće svijetliti onako kako je za nju predviđeno. Za samo osvjetljenje nekog akvarija s ribama mislim da nije problem, ali za biljni ili morski mislim da to nije adekvatno, jer svjetlosni spektar koji će lampa zračiti može biti neodgovarajuć pa se mogu pojaviti neke neobične alge ili organizmi neće napradovati kako bi trebali.

e hebi ga sad, a bas mi treba jedna plava za more >:(

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 14, 2010, 19:49:03 poslijepodne »
E da, ako cemo po toj logici veličine, zašto danas možeš kupiti mal'tene džepni aparat za zavarivanje, a  prije 20 godina dimenzija metar puta metar  :D . Tehnika napreduje. U starim aparatima za zavarivanje su bili cisto trafo velik k'o kuća i eventualno ispravljač (ako se zavaruje istosmjernom strujom). Danas imaš invertore, elektroniku... pa se struja prvo ispravlja, postiže se da "pulsira" visokom frekvencijom i onda imaš neki mali "u saku stane" trafo. Vjerojatno je slična stvar sa štednim žaruljama - imaju elektronike nešto u sebi - i što im je onda mana? Super su ako gore konstantno, traju dulje od običnih, ali odoše ako ih stalno pališ - gasiš. A to da je netko rekao da ne može... hehe, uvijek se sjetim kad me tip koji radi u pevecu uvjeravao da DVB-T ne radi preko "riblje kosti"  :21: . Većina su ih obični prodavači
nebi se slozil jer prigusnice koje mi koristimo su napredne i komad su cigle a aparati za varenje depne dimenzije su za sitne stvari a mi imamo velike lampe i da velicina je bitna :D :D pa musko si a tehnika cuda stvara u kombinaciji :D :D

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 14, 2010, 19:53:40 poslijepodne »
slazem se i da nadodam da sam sad bil na kavi sa elektricarom(to mi je susjed i provodi mi struju u biciklarnik) i bas ga pitao i kaze covjek da je moguce titranje nekontrlolirano gasenje i sl. i da ne preporucuje nikako jer zna se cemu kaj sluzi i da to nije bez razloga tak jer da se moze kemijati onda bi osram vec to odavno smislil i bil bog ili neko drugi!

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #11 u: Siječanj 14, 2010, 20:22:49 poslijepodne »
ja i dalje tvrdim da bi radilo.. nek me netko rzuvjeri.. spoji.. spalit je neces sigurno...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 14, 2010, 20:28:24 poslijepodne »
ja i dalje tvrdim da bi radilo.. nek me netko rzuvjeri.. spoji.. spalit je neces sigurno...

Potpisujem

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #13 u: Siječanj 14, 2010, 20:34:40 poslijepodne »
i ja sam dobio potvrdni odgovor od par ljudi da moze ovak radit bez ikakvog problema

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 14, 2010, 20:39:51 poslijepodne »
Ja bi to spojio, pa vidio. ako radi, radi (a hoće  :D )
Edit:
Pa u krajnjem slučaju i da spojiš i ono ne radi, nećeš ju ostaviti uključenu, isključit ćeš. A da bi za 2-3 sekunde mogla pregoriti, neee. Nisu to tako osjetljive stvari

iii još jedan edit:
Nisam vidio prije, ali oni mali aparati za varenje uopće nisu za sitne stvari, mislim kako koji, onaj za 200 kn (a dobro ne baš 200) je za sitne stvari, ali oni normalne cijene rade isto kao i oni veliki, mislim da su čak i bolji, jer mislim da mogu raditi sa više vrsta elektroda. (Ajme, offtopica hihihi  :D ) Ali veličina je bitna  :up:  :D

Offline gvjeko

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #15 u: Siječanj 14, 2010, 21:03:07 poslijepodne »
Evo da se malo upetljam pošto mi je to struka.Kod spajanja prigušnica i neonke kupuju se iste nazivne vrijednosti.Znači 30W neonka-30W prigušnica.U praksi je naravno teško naći prigušnicu 30W,jer su najčešće one 18,36,58,2x20....tako da se uzima prva približna,u ovom slučaju 36W.I to će raditi.Međutim time skračujete vijek trajanje neonke jer kroz nju prolazi veća struja.U drugom slučaju imate dvije neonke od 18W a jednu prigušnicu od 40W.Dakle u ovom slučaju dvije neonke su slabije od prigušnice.I to će raditi bez problema.Ako nemate odgovarajuće vrijednosti snaga one mogu biti približne vrijednosti samo morate imati na umu da sa tim skračujete vijek trajanja kako neonke tako i prigušnice

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #16 u: Siječanj 14, 2010, 21:24:02 poslijepodne »
ok, zakljucak je taj da ce radit

sutra kupujem lampe i spajam

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #17 u: Siječanj 14, 2010, 21:26:05 poslijepodne »
Raditi će sigurno,ja imam spojene 2x30 na prigušnicu od 2x36 i imam na jednoj 1x30,a prigušnica je od 36 watta i sve 5.Spoji pa ćeš vidjeti.

Offline gvjeko

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #18 u: Siječanj 14, 2010, 21:49:33 poslijepodne »
Iskreno sa ovakvim prigušnicama se nisam susretao jer ne vidim po shemi kako su izvedeni  ulaz i izlaz neonke jer gdje ćeš spojiti startere,bez njih nema ništa od rasvjete.I da li je to nemjenjeno "običnim"neonkama?

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #19 u: Siječanj 14, 2010, 21:53:15 poslijepodne »
Iskreno sa ovakvim prigušnicama se nisam susretao jer ne vidim po shemi kako su izvedeni  ulaz i izlaz neonke jer gdje ćeš spojiti startere,bez njih nema ništa od rasvjete.I da li je to nemjenjeno "običnim"neonkama?

pa kaj nije ovo elektronska prigusnica bez startera -?

nemam pojma cemu je namjenjeno jer nije nikad bilo u upotrebi al ajmo pretpostavit da je

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #20 u: Siječanj 14, 2010, 21:55:00 poslijepodne »
Za nju ne trebaju starteri.

Offline piksooo

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #21 u: Siječanj 14, 2010, 22:17:43 poslijepodne »
Naravno da će radit, bitno je samo da ne spojiš na tu prigušnicu veću snagu od 2x36 W jer će se onda puno više grijat, a elektronika je jako slaba po tom pitanju pa je moguće da pregori.

I to je elektronska prigušnica za koju nebi trebali starteri.

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #22 u: Siječanj 14, 2010, 22:23:36 poslijepodne »
Naravno da će radit, bitno je samo da ne spojiš na tu prigušnicu veću snagu od 2x36 W jer će se onda puno više grijat, a elektronika je jako slaba po tom pitanju pa je moguće da pregori.

I to je elektronska prigušnica za koju nebi trebali starteri.

pa tak sam si i mislio, kak se i ja dam zbunit ljudima :D

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #23 u: Siječanj 15, 2010, 17:15:17 poslijepodne »
naravno da se moze spojit, ja imam 2x22 prigusnicu i 2x18 lampe i radi najnormalnije. prigusnica nemre pregorit skoro nikak. i to imam prigusnicu staru barem 20 god...
R-46

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Siječanj 15, 2010, 17:36:18 poslijepodne »
Ja isto imam neku prastaru. Piše made in Yugoslavia :exclam: i radi zasad savršeno. A ta je odradila već sati i sati  :respekt-ss: