Ova poruka se odnosi na sve istinske zaljubljenike u biljni podvodni svijet!
Vidim da ste vi pravi majstori u uzgoju zahtjevnog bilja, svaka čast!!

A ja to želim postati i mislim da sam na dobrom putu, imam parvažnihpitanja pa bi mi bili najbolji odgovori iz prve ruke od stručnjaka, jer najbolje je učiti od najboljih!

Dakle (Vedran, Stina, Profesor, Gliha, Fauna............ malo je nezahvalno nabrajati da nebi nekog izostavio...........)
pomoć!!!1. kao prvo imam dosta tvrdu vodu a večina zahtjevnijeg bilja potječe iz mekanijih voda,logično bi bilo da takve slične uvjetenapravim tim biljkama kakve imaju u prirodi,(dakle dasmanjim tvrdoču i da uzgajam to bilje u mekanoj vodi), ali to mi predstavlja problem jer nemam R/O sistem, a stalno kupovanje destilirane vode se baš ne isplati jer vodi u akvariju s vremenom raste tvrdoča.
-dakle dalije mekana voda nužni preduvjet za uspješan rast takvog bilja ili se isti režultati mogu postiči i utvrdoj vodi!!!
Evo što kaže Tuljan na to:
Tuljan wrote:
Rozma velika veèina bilja puno bolje raste u tvrđoj vodi (veè sam sam sebi dosadan s tim ponavljanjem), èak i one koje u prirodi rastu u mekim vodama bolje uspjevaju u tvrdim. Ne prièam na pamet, rađeni su pokusi u tvrdoj i mekoj vodi i kod svih vrsti je prirast u tvrdoj bio bolji i do 80%. |
|
|
2. Koja bi bila idealna visina akvarija za uzgoj bilja, dakle da nije pre maladase biljke mogu normalno razvijati i rasti, a opet da nije pre velika da se bez veze ne gubi na količini i intenzitetu svijetlosti koje dopire do dna.
3. Koja bi bila idealna jačina svijetlosti za uspiješan rast biljaka koje zahtjevaju puno svijetlosti, ja imam oko 1w - 1,2w po litri, dali je to u redu, meni se čini da je!
4. Raspon temperaturekoji je potreban za večinu biljau svim je priručnicima koji opisuju bilje dosta površan i neprecizan od 18°c do 30°c, skoro za svaku biljnu vrstu, pa je teško znati koja je temperatura najpovoljnija.
- dakle preciznije koja bi to trebala biti temperatura koja je najoptimalnija za zahtjevne vrste bilja, moja je 25°c dali je to u redu!
5. Pošto je zadobar razvoj bilja treba pravilan omijer makro i mikro nutrienata zanima me jedna stvar;
- nitrata kao makronutrijenata u pravilu uvijek ima prisutno u dovoljnim količinama u akvarijskoj vodi(čak i previše)pa ih se ne treba posebno dodavati. Pošto ja održavam "dobru njegu" u svojim akvarijima količina nitrata mi iznosi 1m/l do 3m/g po ltri, nije li to malo premalo za dobar rast biljaka,sobzirom da se akvaristička voda smatra ne zagađenom ako koncentracija nitrata ne prelazi 20 - 25m/g po litri, a ako zaista imam pre nisku koncentraciju nitrata u vodi kako da ju povisim!
6. Opišite mi kako je najbolje napraviti kompletnu slojevitu podlogu zauspiješan rast zahtjevnog bilja!
-pr. sloj gline pa sloj treseta na to neka gotova mješavina tipa floredepot pa sloj šljunka, ili nekako drugačije!
I na kraju:
7. Svaki majstor ima "neku caku" po pitanju bilo čega što se odnosi na uzgoj bilja, ako ste ju voljni podijeli