Kolovoz 02, 2025, 20:52:20 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kako do predivnog podvodnog vrta  (Posjeta: 5002 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rozma

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kako do predivnog podvodnog vrta
« u: Ožujak 13, 2005, 00:02:00 prijepodne »
Imam neka pitanja na koja želim odgovore, već sam ih postavio ali mi se čini da sam izabrao pogrešan forumu za to na kojem neće postići pravi učinak paeto ponavljam svoj prijašnji post!
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Ožujak 13, 2005, 00:06:00 prijepodne »

Ova poruka se odnosi na sve istinske zaljubljenike u biljni podvodni svijet!

Vidim da ste vi pravi majstori u uzgoju zahtjevnog bilja, svaka čast!!

A ja to želim postati i mislim da sam na dobrom putu, imam parvažnihpitanja pa bi mi bili najbolji odgovori iz prve ruke od stručnjaka, jer najbolje je učiti od najboljih! Dakle (Vedran, Stina, Profesor, Gliha, Fauna............ malo je nezahvalno nabrajati da nebi nekog izostavio...........)pomoć!!!

1. kao prvo imam dosta tvrdu vodu a večina zahtjevnijeg bilja potječe iz mekanijih voda,logično bi bilo da takve slične uvjetenapravim tim biljkama kakve imaju u prirodi,(dakle dasmanjim tvrdoču i da uzgajam to bilje u mekanoj vodi), ali to mi predstavlja problem jer nemam R/O sistem, a stalno kupovanje destilirane vode se baš ne isplati jer vodi u akvariju s vremenom raste tvrdoča.

-dakle dalije mekana voda nužni preduvjet za uspješan rast takvog bilja ili se isti režultati mogu postiči i utvrdoj vodi!!!

Evo što kaže Tuljan na to:

Tuljan wrote:

Rozma velika veèina bilja puno bolje raste u tvrđoj vodi (veè sam sam sebi dosadan s tim ponavljanjem), èak i one koje u prirodi rastu u mekim vodama bolje uspjevaju u tvrdim. Ne prièam na pamet, rađeni su pokusi u tvrdoj i mekoj vodi i kod svih vrsti je prirast u tvrdoj bio bolji i do 80%.

2. Koja bi bila idealna visina akvarija za uzgoj bilja, dakle da nije pre maladase biljke mogu normalno razvijati i rasti, a opet da nije pre velika da se bez veze ne gubi na količini i intenzitetu svijetlosti koje dopire do dna.

3. Koja bi bila idealna jačina svijetlosti za uspiješan rast biljaka koje zahtjevaju puno svijetlosti, ja imam oko 1w - 1,2w po litri, dali je to u redu, meni se čini da je!

4. Raspon temperaturekoji je potreban za večinu biljau svim je priručnicima koji opisuju bilje dosta površan i neprecizan od 18°c do 30°c, skoro za svaku biljnu vrstu, pa je teško znati koja je temperatura najpovoljnija.

- dakle preciznije koja bi to trebala biti temperatura koja je najoptimalnija za zahtjevne vrste bilja, moja je 25°c dali je to u redu!

5. Pošto je zadobar razvoj bilja treba pravilan omijer makro i mikro nutrienata zanima me jedna stvar;

- nitrata kao makronutrijenata u pravilu uvijek ima prisutno u dovoljnim količinama u akvarijskoj vodi(čak i previše)pa ih se ne treba posebno dodavati. Pošto ja održavam "dobru njegu" u svojim akvarijima količina nitrata mi iznosi 1m/l do 3m/g po ltri, nije li to malo premalo za dobar rast biljaka,sobzirom da se akvaristička voda smatra ne zagađenom ako koncentracija nitrata ne prelazi 20 - 25m/g po litri, a ako zaista imam pre nisku koncentraciju nitrata u vodi kako da ju povisim!

6. Opišite mi kako je najbolje napraviti kompletnu slojevitu podlogu zauspiješan rast zahtjevnog bilja!

-pr. sloj gline pa sloj treseta na to neka gotova mješavina tipa floredepot pa sloj šljunka, ili nekako drugačije!

I na kraju:

7. Svaki majstor ima "neku caku" po pitanju bilo čega što se odnosi na uzgoj bilja, ako ste ju voljni podijeli
Varaždin / Hrvatska

Offline damir7

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 13, 2005, 01:39:00 prijepodne »

Pričekaj malo koj dan,sigurno ti neko bude odgovorio na pitanja a i puno toga a možda i na sva pitnja imaš odgovor tu na forumu,trabaš malo pogledati......

Na neka pitanja ti mogu reči odgovor pa ako sam kaj fulao neka neko ispravi ko bolje zna.

1.......mislim da bi ti jako puno biljaka moralo uspjevati u vodi kakva je kod nas-tvrda.

2.......do 50cm

3.......1.2W po litri je OK,moraš paziti i koje imaš lampe.

4.......biraj biljke koje uspjevaju na istim temperaturama.

5.......ovo nek ti neko drugi odgovori.....to mi nikad nije bilo baš ono

6......može kako si opisao

7......,primi se ciklida,nepotrebno bilje
Zagreb/Maksimir

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 13, 2005, 11:05:00 prijepodne »
Hvala ti damir7 na odgovorima, jedino mi se ne sviđa odgovor na 7 pitanje, ali pošto mislim da si se malo našalio samnom sve ti se oprašta!
Varaždin / Hrvatska

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #4 u: Ožujak 13, 2005, 11:36:00 prijepodne »
Citat: rozma
... jedino mi se ne sviđa odgovor na 7 pitanje, ali pošto mislim da si se malo našalio samnom sve ti se oprašta!

... ma nije se on šalio ... s vremenom se sve završi na ciklidima ili na moru ... kak' Envy reče jednom "vražje bilje" .

Samo naprijed .
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 13, 2005, 11:42:00 prijepodne »

Evo da dam odgovor pod pravom temom:

Kao prvo, svaki o nas će ti reći drugo , tako da će na kraju odluka ipak biti na tebi i nikome drugome.

1) Mislim da je tvrda voda dobra za mnoge biljke (90%), ali nije dobra za onih 10% među kojima su upravo one najzahtjevnije. To je vezano i s pH koji je u tvrdoj vodi previsok za ovih 10%.

2)50 cm-ski akvarij bi bio sasvim dovoljan, ne prelaziti 60 cm pogotovo ako se žele imati niske biljke ''tepiha''

3)Uvjerio sam se 100% da je priča o svjetlu prenapuhana. Dakle i s 0.5-0.7W po litri možeš imati biljku koju poželiš, ako su svi ostali uvijeti zadovoljeni, i ako se, prilikom raspoređivanja/sadnje biljaka, držiš zdrave logike. Reflektori znače puno.

4) 24-27, kod mene je 25

5) U biljnom akvaiju je normalno (barem u mom slučaju) da imaš manjak nitrata. Problem sam rješio tako da sam kupio 130 riba (sve tetrice, naravno). Dobro bi bilo da ti je koncentracija nitrata 5-10 mg/L.

6) Kupovni supstrat ili najobičniju zemlju za cvijeće pomiješati sa donjom trećinom šljunka i živim tlom. Na to staviti dvije trećine čistog šljunka. Naknadno možeš (i trebaš) dodavati tablete anorganskih i organskih gnojiva (npr. florenette i laterit). Granulacija šljunka 1-3 mm.

7)Nema cake, drži se svega rečenoga i to je to

Savjet: ne štedi na podlozi, uz prednje staklo neka ti bude 5 cm, uz stražnje 10-15 cm. To naravno ovisi i o veličini akvarija.

Novi Zagreb

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 13, 2005, 11:53:00 prijepodne »

Evo par slika za sve one koji ne vole vražje bilje:

Novi Zagreb

Offline D.I.T.

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 13, 2005, 12:21:00 poslijepodne »
Citat: Profesor

Evo da dam odgovor pod pravom temom:

Kao prvo, svaki o nas æe ti reæi drugo , tako da æe na kraju odluka ipak biti na tebi i nikome drugome.

1) Mislim da je tvrda voda dobra za mnoge biljke (90%), ali nije dobra za onih 10% među kojima su upravo one najzahtjevnije. To je vezano i s pH koji je u tvrdoj vodi previsok za ovih 10%.

2)50 cm-ski akvarij bi bio sasvim dovoljan, ne prelaziti 60 cm pogotovo ako se žele imati niske biljke ''tepiha''

3)Uvjerio sam se 100% da je prièa o svjetlu prenapuhana. Dakle i s 0.5-0.7W po litri možeš imati biljku koju poželiš, ako su svi ostali uvijeti zadovoljeni, i ako se, prilikom raspoređivanja/sadnje biljaka, držiš zdrave logike. Reflektori znaèe puno.

4) 24-27, kod mene je 25

5) U biljnom akvaiju je normalno (barem u mom sluèaju) da imaš manjak nitrata. Problem sam rješio tako da sam kupio 130 riba (sve tetrice, naravno). Dobro bi bilo da ti je koncentracija nitrata 5-10 mg/L.

6) Kupovni supstrat ili najobièniju zemlju za cvijeæe pomiješati sa donjom treæinom šljunka i živim tlom. Na to staviti dvije treæine èistog šljunka. Naknadno možeš (i trebaš) dodavati tablete anorganskih i organskih gnojiva (npr. florenette i laterit). Granulacija šljunka 1-3 mm.

7)Nema cake, drži se svega reèenoga i to je to

Savjet: ne štedi na podlozi, uz prednje staklo neka ti bude 5 cm, uz stražnje 10-15 cm. To naravno ovisi i o velièini akvarija.

eto drži se otprilike toga što je profesor rekao i nemožeš fulat

ja bi se usudio reć da imaš i previše svjetla (1,2W /litri)... pazi se algi...sve bilje uspijeva bez problema i na 0.5 w/l ako su ostali uvjeti adekvatni tako da nemaš problema s tim.

S obzirom da imaš toliko svjetla ja bi se odlučio na 60 cm (kod mene je npr62 cm)visine akvarija jer onda visoke biljke dolaze do izražaja

I još nešto prekrasni biljni akvariji ne podrazumjevaju uvijek najzahtjevniji biljke tako da nema potrebe da odmah forsiraš s myriophillumom, cabombom piauhyensis, zahtjevnijim rotalama...jer one zahtjevaju malo više iskustva ibrige...uzmi umjereno zahtjevne biljkepa polako i strpljivo
Zagreb/Ravnice

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 13, 2005, 12:47:00 poslijepodne »
Napisao sam da velika večina bilja bolje uspjeva u tvrdoj vodi i dalje stojim kod toga. Momentalno imam preko 60 vrsta bilja među kojima veliki broj "osjetljivih" i sve hvala bogu rastu dobro (dobar dio vas je dobilo ponešto bilja iz mojih "rasadnika"). Po mom iskustvu tvrdoča vode nije presudan faktor. Najbitnija je dobra i dovoljno debela podloga (ja koristim kvalitetnu zemlju za cviječe), dovoljno svjetla (provuči češ se i s 0,5w po litri ali kod mene je u večini akvarija preko 1W plus reflektori) i CO2.
Po večini je Rotala macrandra jedna od najzahtjevnijih biljaka i nemože u meku vodu. Neznam kupio sam ju tek juče ali javit ču za 1 mjesec jel to istina ali mislim da nije  
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
« Odgovori #9 u: Ožujak 13, 2005, 13:18:00 poslijepodne »
Pa na citavoj masi bilja se pokazalo a i pise u clancima da im pogoduje tvrda voda i da bolje raste u tvrdoj nego u mekoj. Sto se kolicine svijetla tice to pak zavisi o kojoj se lampi radi jel 18W Daylight i 18W grolux nemaju jedank intenzitet svijetla pa sam omjer po litri opet neznaci nista.

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 13, 2005, 13:46:00 poslijepodne »
Velika je istina i ovo što je Force napisao, tu su važni lux-ovi. Ja recimo, od 4 lampe imam tri power-glo od Hagena koje imaju znatno više lux-ova nego aqua-glo lampe istog proizvođača i iste wat-aže (160:120). Najviše lux-a daju flora-glo lampe, samo ih ja nikako ne mogu naći a da su duljine 105 cm.
Novi Zagreb

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 13, 2005, 13:47:00 poslijepodne »

D.I.T. vjerojatno me nisi dobro razumio, ja baš i nisam početnik u uzgoju bilja već imam poprilično iskustva ali naravno postoje i bolji od mene pa ih zato i pitam za savjete na određena pitanja.

Uzgoj bilja koje nije pre zahtjevno mi više ne predstavlja nikakav problem(anubiasi mi imaju tamno zaleno lišće veličinedlana, egeria densa raste ko luda isto kao i vallisnerija, itd........)

A kad govorimo o prekrasnom biljnom akvariju naravno da tu ne podrazumjevam samo zahtjevno bilje nego i ono manje zahtjevno koje je isto tako lijepo!

Ali sad ne govorim o uređenju i dekoraciji biljnog akvarija raznovrsnim biljem nego o čistom uzgoju zahtjevnog bilja u rasadniku!
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 13, 2005, 13:55:00 poslijepodne »

Tuljan daj mi molim te reci točno ime proizvođača ili neki naziv te zemlje za cvijeće koju koristiš i kažeš da je kvalitetna, jer kad dođem u baumax tamo ima barem dvadesetak različitih zemlja i mješavina za cvijeće.

Hvala!
Varaždin / Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 13, 2005, 21:50:00 poslijepodne »
Ja koristim Klasman-ovu Florabelu (univerzalna zemlja za kučno cviječe). Vjerujem da bi podjednako dobre bile i sve ostale zemlje za cvječe ali iz iskustva znam da zemlja večine naših proizvođađa nije dovoljno prerađena pa u njoj nađeš hrpu korjenja, otpadaka kukuruzovine i raznog drugog poluprerađenog materijala.
Kad uzimaš zemlju pazi da nema u njoj kuglica stiropola (Žitnjak je to radio a i neke uvozne zemlje) vjerojatno pogađaš razlog   .

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #14 u: Ožujak 13, 2005, 22:17:00 poslijepodne »
Po večini je Rotala macrandra jedna od najzahtjevnijih biljaka i nemože u meku vodu.

Ne može u tvrdu vodu...bar kod mene nije davnih dana...a možda
zbog zemlje kod tebe bude..nadam se.. onda ću je ja uzet i
oformit jedan akvarij samo za nju , sa zemljom i co2 i svjetla
puuuno...da izravnam neke stare račune s tom biljčetinom ...

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 13, 2005, 22:22:00 poslijepodne »
Još nešto. Ne želim tvrditi da nema specijalnih supstrata za akvaristiku koji nebi bili bolji od zemlje (ja sam isprobao samo serin floradepo i lošiji je od zelje) nego da je omjer uloženog dobivenog daleko na strani zemlje. Ako imate jedan akvari možda i ima smisla riskirati 200 i više kuna za podlogu (plus još kamen ili pjesak koji dođe preko nje) ali ja ih momentalno imam 11 i za sve skupa me je zemlja došla ispod 200 kuna a s rezultatima sam više nego zadovoljan.

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 15, 2005, 10:10:00 prijepodne »

Ah skoro zaboravih, Tuljan želim ti puno sreće s uzgojem rotale macrandre!!! Obavezno javi kako uspijeva u tvrđoj vodi ("i nemoj ju previše razmaziti")

Ima li još tko kakav savijet u vezi ovih mojih pitanja ili je sve račeno; jedino je Profesor odgovorio na sva pitanja u potpunosti (još jednom hvala!!!), da i damir7 da ga ne zaboravim!

Ja sam i prije ovog posta znao odgovore samo sam želio čuti i vaše mišljenje, zato smo i tu da diskutiramo i razmjenjujemo iskustva jer više glava je pametnije od jedne!!!

Hajde i vi ostali "floraeksperti" uključite se u diskusiju!!!

Varaždin / Hrvatska

Offline Gliga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Ožujak 15, 2005, 17:55:00 poslijepodne »
Ja mislim da ovde ima dosta odgovora na tvoja pitanja!

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 15, 2005, 22:46:00 poslijepodne »

Bez brige tvoj sam post već odavno pažljivopročitao i naravno još nadopunio svoje znanje, usput još jedne čestitke za tvoj akvarij jer je stvarno predivan!!

Znači ti tvrdiš da je ipak mekana voda glavni preduvjet za dobar rast bilja, amoja je tvrda!
Varaždin / Hrvatska

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 16, 2005, 09:45:00 prijepodne »
Citat: rozma

Znači ti tvrdiš da je ipak mekana voda glavni preduvjet za dobar rast bilja, amoja je tvrda!

Sjeti se mog omjera: 90% : 10%
Novi Zagreb

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 16, 2005, 17:08:00 poslijepodne »
Profesore mislim prije da je omjer 99% naprema 1%. Ja još nisam našao onaj jedan posto koji ne raste u tvrdoj vodi . Kad nađem javit ču.

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 16, 2005, 17:46:00 poslijepodne »

Pa Tuljan ti me uvijek razveseliškad kažeš da većina zahtjevnog bilja može dobro uspjevati u tvrdoj vodi, ja sam poslušao tvoj savjet i više se ne zamaram s smanjivanjem tvrdoće nego jednostavno mijenjam onakvu kakva mi je dostupna(tvrđa).

Od zahtjevnijih biljaka trenutno imam alternantheru reineckii (lilancin) pa ću vidjeti kako će mi uspijevati u tvrđoj vodi, imam puno svijetla u akvariju, neprestano dodajem co2 i držim ph oko 6,8 - 7,0, i pazim da ne pređe tu granicu, svaki tjedan dodajem pola tabletice florenette A ili crypto od tetre, isto tako dodajem tekuće gnojivo florena i pazim da mi koncentracija željeza bude uvijek oko 0,5 mg/l!

S nitratima nikad nisam imao problema ćak ih imam i pre malo, a fosfate nastojim držati pod kontrolom 0,4 - 0,8 mg/l, također mijenjam redovito vodu prema potrebi!

I to bi trebalo biti to!!! "Ili još možda jedna žlica vegete"
Varaždin / Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 16, 2005, 18:25:00 poslijepodne »
Čovječe previše se opterečuješ raznim mjerenjima. Pa željezo, pa fosfati pa pH. Ja nadobudno kupim testere 5 u 1 i najčešče im prođe rok  . Nisu biljke diskusi da im treba pjevati uspavanke   zato ih i volim  

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 17, 2005, 08:22:00 prijepodne »

Citat: Tuljan
Èovjeèe previše se optereèuješ raznim mjerenjima. Pa željezo, pa fosfati pa pH. Ja nadobudno kupim testere 5 u 1 i najèešèe im prođe rok .

Tuljan ima jedna knjiga (koju ne moram posebno navoditi jer je svima dobro poznata ili bi trebala biti) u kojoj ljepo piše:

CITIRAM: "Mjerenje parametara vode kao što su tvrdoća, količina nitrata i slično, vrlo su važni za dobivanje prave "slike stanja" u akvariju. Osnovni testovi koje bi svaki akvarij trebao imati su: GH,KH,ph i NO3. Ostali testovi su potrebni i poželjni u slučaju "problema" tj. većih poremećaja u akvariju (povećan broj nepoželjnih algi, slab rast biljaka, itd.) ili početka ambicioznijeg održavanja akvarija."

Što me se dojmio ovaj kraj citata, poruka koju prenosi stvarno daje poticaj za još studioznije bavljenje akvaristikom!!!

A da je to zaista istina, objašnjavao sam već na jednoj davnoj raspravi, evo linka: rasprava oko testiranja vode

P. s. - tu smo Force i ja imali različita mišljenja po pitanju mjerenja, ja i dalje čvrsto stojim kod svoga a Force ga je možda u međuvremenu i promjenio!
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 17, 2005, 08:28:00 prijepodne »
Evo kako to kod mene izgleda:MJERENJE_KVALITETE_VODE.rar Edited by: rozma
Varaždin / Hrvatska