drugi put slikam pa ćes vidjeti, samo prve klase bilo je 37.5 kila a 15 kila druge.
Pun bunker od pola.
A u ostalom ja se ne hvalim nego potvrđujem da gljiva ima, samo ih treba znati tražiti i naći mjesto pogodno za rast ( a to je u ova sušna vremena mahovina jer ona dosta vlage drži u sebi)
I kao prvo ne možeš ići u šumu kad je sezona gljiva nego van sezone se traže takve lokacije i da su što nepristupačnije, kad to savladaš onda postaješ ozbiljan gljivar.
A to traženje uz cestu i po djelovima šume gdje malo djete može da hoda tu nema dobre berbe, to je čisti amaterizam.
Ja ulazim u šumu već u 6:30 pa do 18 sati po terenu gdje nemožeš topom dobaciti.
Nekažem ja da svaki dan toliko naberem ali nikad nisam ispod 20 kg što prve i druge klase.
Jer ko prvi njegova djevojka

Kao prvo,ne moraš mi pokazivat slike jer kad sam rekao da pretjeruješ sa količinama nisam mislio da ne govoriš istinu već da bereš PREVIŠE.Pročitaj si malo pravilnik o dnevnim dopuštenim količinama za branje pojedinih vrsta gljiva pa ćeš vidjet!
Svaka čast tebi frende ako ti misliš da si ozbiljan gljivar što bereš velike količine varganja na teško dostupnim mjestima.
Ima i kod nas takvih koliko hoćeš i ja te podržavam za gljivara ako misliš da je to to!
No bez ljutnje,ako to ne radiš poradi egzistencije - u ostale namjene meni je to devastacija prirode!
Ja u šumu idem kad nema nikog da naberem 2-3 ajde 5 kg max(različitih gljiva).
A kad se pojave masovno varganji i svi lete počupat sve moguče boli me duša što rade pa od muke ni ne idem u šumu.
Varganji rastu od ranog proljeća do kasne jeseni ovisno od vrste tako da prvo kreću nisko na ravnom terenu među travom ,a sa jeseni se penju sve više!Tako da sada kada je već jesen ti vjerovatno bereš Borove i ljetne varganje na strmim terenima po mahovini!
Tamo gdje ih sad bereš i kasno u jesen ih nečeš naći u proljeće i ljeti,to zna svaki iskusniji "gljivar".
Skidam ti ipak kapu jer i ja berem varganje po jako strmim terenima gdje se ljudima ne da ni probat proći pa ko se ne potrudi nekad nije ni zaslužio,no berem i i na ravnim terenima pa se ne smatram amaterom!
Jedem i berem sa zadovoljstvom godišnje najmanje 20 vrsta gljiva,a poznam u pol noći 50 vrsta(ako hoćeš i na latinskom).
Možemo se jednom naći na tvom ili mom terenu na malom prepoznavanju(determinaciji)gljiva pa da vidimo kakav si mi "ozbiljan gljivar"
Lijepi pozdrav,nemoj zamjerit,oprosti na off-u i uživaj i dalje u berbi.