Srpanj 14, 2025, 23:17:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Propadanje peraja  (Posjeta: 1152 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zendra82

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Propadanje peraja
« u: Rujan 21, 2009, 15:28:21 poslijepodne »
na mom Teleskop Carassiusu su se pocele raspadat ledjna i repna peraja. Vjerojatno znate na sta mislim jer sam totalni pocetnik, inace riba normalno jede pliva, samo izgleda zbilja ocajno.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Propadanje peraja
« Odgovori #1 u: Rujan 21, 2009, 21:07:00 poslijepodne »
morala bi nam dati više podataka o akvariju. ali zasad, s obzirom da je potrebna hitna pomoć ovako:
ako je sam u akvariju, ostavi ga, ali ako ima još sustanara, preseli ga u bolnički akvarij, osiguraj maksimalnu moguću aeraciju i liječi bactopurom - daješ mu svaki drugi dan lijek u punoj dozi, a onaj dan kad ne daješ lijek, onda mijenjaš cca 30% vode (s pripremljenom vodom)....mislim da bi liječenje moglo trajati barem dva tjedna!
svakako mu tijekom liječenja davaj pojačano vitamine i hranjenje podijeli na više obroka dnevno pomalo...
a sad - glavni akvarij - bojim se da ti je došlo do naglog povećanja nitrata i nitrita - dakle, promijeniti pod hitno barem 40% vode, novom pripremljenom vodom, i pri tome dobro dobro i pažljivo posisati dno te time maksimalno smanjiti organski otpad koji se vjerojatno nakupio ..... oprati u akvarijskoj vodi filter od fizičkih nečistoća ... hranjenje smanjiti ili raspodijeliti na više manjih obroka dnevno kako bi se sva hrana pojela, a jednom tjedno držati ribicu(e) na dijeti - dakle, ništa...

bez obzira na ovo što sam ti napisala, daj nam više podataka o akvariju - imaš na početku ovog podforuma podsjetnik što bi bilo dobro da nam kažeš!

sretno malenome!

Offline zendra82

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Rujan 24, 2009, 23:00:41 poslijepodne »
Puno hvala na savjetu! Postupio sam kako ste rekli ali izgleda da je problem vise fizicke prirode. Akvarij je cca 60l u njemu su dvije pajcolanke, shubunkin, crveni komet, plechostomus, betta muzjak i mali teleskop koji je bolestan. Nakon sto sam primjetio da i ostalim ribama su poceli falit vrhovi peraja sam malo duze promatrao i primjetio da betta napada i grize druge ribe iako su mi rekli da moze ic sa svim drugim vrstama osim sa svojom ako su dva muzjaka u pitanju, cak je i u trgovini gdje sam ga kupio bio on sam sa puno pajculanki. Sad sam bettu izdvojio i neznam sta da radim. Dali je ta riba inace agresivna prema drugima ili je to slucaj samo kod mene?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Rujan 25, 2009, 07:59:08 prijepodne »
uh - betta sa zlatnima! to ti nikako nikako nikako nikako ne ide!!!!!
dakle, ostavi ga vani (ako nemaš uvjete, pokloni nekome) jer je on, prvo mali lijepi, ali agresivni tip, i, još važnije - toplovodna ribica koja treba temperaturu i do 26 stupnjeva da bi bila sretna, a zlaticama je to nešto što će im štetiti i za zdravlje i duljini života
no, kako ne bi došlo do sekundarne infekcije peraja kod ribica, preporučam ti ipak da im (svima) staviš bactopur kroz pet dana (dakle, tri doze)...onak kak sam ti rekla...i onda nakon toga staviš u filter na par dana aktivni ugljen da sve to lijepo počisti, izvadiš i vratiš stari filter materijal (drži ga u nekoj kanti to vrijeme) i nadam se da će biti sve u redu!
javi mi, molim te!

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Rujan 28, 2009, 14:10:31 poslijepodne »
pozdrav!
nadam se da ćeš ga uspjeti izliječiti.
međutim, akvarij ti je prenatrpan pa ćeš i ubuduće imati same probleme.
prvo ovo što ti je babyboom rekla - betta mora vani, srećom pa mu ne treba veliki akvarij (može i u 15 l)ako ga odlučiš zadržati, dakle imati ćeš zbilja minimalne troškove.
za svaku zlatnu ribicu potrebno je 25-30 l vode. tako da u tom tvom akvariju mogu biti dvije zlatice. ostale udomi ili nabavi veći akvarij.
plecostomusa ćeš morati udomiti jer te ribe narastu pola metra i treba im akvarij od min 200 l...al to je zbilja min tek toliko da stane unutra.
bette nisu agresivne prema svim ribama, ali eto, u tvoj nikako ne ide.

evo link http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=478:carassius-auratus-auratus&catid=90:hladnovodne&Itemid=301

a usput skini vodič za početnike, imaš ga u babyboominom potpisu pa se baci na proučavanje. sretno!
zg centar