Lipanj 12, 2025, 12:09:04 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: mili, mikro, nano, piko.... Reefovi  (Posjeta: 18422 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Black Tiger

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: mili, mikro, nano, piko.... Reefovi
« Odgovori #25 u: Rujan 01, 2009, 09:21:58 prijepodne »
Ja se slažem s Vedranom.
Ljudi ja mislim da trebamo skupiti još znanja u tom nano odjelu da bi nešto funkcioniralo, a za to nam treba iskustva i to dosta, jer veliki tankovi su skroz druga priča po svemu. Ja podržavam ljude koji su spremni ići u nano reef-ove, naravno ovo je vrlo zahtjevno i treba imati puno strpljenja i treba biti spreman da neće ići baš sve onako kako smo si zacrtali. To govorim iz vlastitog iskustva, imam 96 litara godinu i 3 mjeseca sa hang-on filterom i jednim streamom marea i to je to, polako se napredak vidi ali to je uistinu polako, jer svaka faza koju akvarij mora proći traje duže nego kod velikih sistema. Ja razmišljam o skimeru samo zato jer namjeravam imati ribe.

Go Vedran  :klap: :D
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Rujan 01, 2009, 11:32:57 prijepodne »
ne znam ja osobno smatram da apetiti rastu pa bi onda covjek htio i žuću i slično,
a to sve iziskuje više love,da je skupo je skupo pogotovo veliki akvariji kaoxenijin ali vjerujem da pogled na nesto takvo u svom domu je neprocjenjiv.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #27 u: Rujan 01, 2009, 11:38:48 prijepodne »
je..za sve ostalo tu je MasterCard i vjeruj mi, treba ti jedna, s velikim limitom :D :D

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Rujan 01, 2009, 11:42:52 prijepodne »
je..za sve ostalo tu je MasterCard i vjeruj mi, treba ti jedna, s velikim limitom :D :D
znam da treba ali pomalo kako se da,mislim ja sad još nemam stalni posao(a kako je krenulo uskoro ga necu ni nac) ali svejedno stvarno jucer sjednem sat vremena i umjesto telke gledam u akvarij.
znam da kad dodu djeca i stalni posao da vjerojatno nece biti vremena ni nivaca ali doći će krešo u penziju
a onda ako bog da da bude veca od 1000 kn biti ce maskembal. :D

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #29 u: Rujan 01, 2009, 11:45:35 prijepodne »
Kad dođeš do penzije , više nećeš fizički moć premještat i nosit toliko vode i kamenja i što ti ostaje - NANO :)

Ma evo, tema je dobra, pa hajmo nastaviti u tom tonu, bez ot-a..

Dajte se nanići javite s litražama i stažem, pa da imamo i nekih konkretnih podataka.. ja sam svoj JBJ NanoCube 24G  tek upogonio, ima tema na forumu, pa ću tamo stavljat slike i pratit razvoj akvarija

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Rujan 01, 2009, 12:41:02 poslijepodne »
Moj je 96 litara

- star je godinu i 3 mjeseca
- Aquaclear 30 Hang on
- Marea stream 4000 i nešto 600 ili tak nekaj
- još uvijek 2 lampe po 24w ali u skoro vrijeme dolaze još dvije

Nemam riba a ako ću imati, eventualno ocellarise ili neki goby tak nešto, bez pretjerivanja.
Dugo mi se čistilo kamenje, a imao sam i dosta mrtvog  pa je dugo trajalo da i to zaživi, u početku problemi sa svim živim algama, iskreno sam mislio da nikada neće proći ali evo sad ih više nema, a koralina se lijepo polako širi.

- koralji: xsenie, cailastrea zelena od našeg Stine, crvene zoe, crvene gljive i jedna ljubičasta i možda još koja vrsta, uglavnom za bjesne akvariste znam da   je jadno, ali meni savršeno da vidim kojim putem ide, zahtjevnije koralje ni ne želim stavljati jer mislim da treba još puno toga sazrijeti.

Uglavnom ja doslovno idem polako i strpljivo.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #31 u: Rujan 01, 2009, 23:17:39 poslijepodne »

Da ja tako idem moj akvarij bi bio predivan, ovako je prosječan, al jebiga kad nisam ja tip od živaca :)
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Rujan 02, 2009, 08:25:58 prijepodne »

Da ja tako idem moj akvarij bi bio predivan, ovako je prosječan, al jebiga kad nisam ja tip od živaca :)

:D :D
Ja sam to naučio još u slatkovodnoj, jer sam od biljaka uvijek imao samo Anubiase kojim treba vremena i vremena.
Ja sam uvijek govorio, dok ja idem laganini, mogu sve pratiti i zabilježiti što se kada događa.
 ;)
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Rujan 02, 2009, 21:14:39 poslijepodne »
Dakle koliko vidim po postovima a i ovo nešto malo iskustava, popis opreme za početi nano morski bi bio:

1- staklo
2- neki hang on filterić (u koji ide aktivni ugljen i fosfat remover)
3- pumpa za cirkulaciju
4- rasvjeta (može i DIY varijanta) najmanje 2x24w
5- RO ili destilirana voda
6- kila soli na svakih 30 litara vode
7- komad kamena ili više manjih komada živog kamenja
8- 10 dg živaca i pola kile strpljanja
9- piva
10- piva za nekog tko će vam udijeliti neke osnovne organizme

Koliko ovako vidim početna oprema kod ljudi koji se bave akvaristikom već neko vrijeme nebi trebala biti toliko velika investicija jer većina ekipe ima neko manje staklo, možda i filter a ako ne za 200-300 kuna se nabavi bez problema. Pumpicu neku dosta ljudi ima, a ako ne jedna manja marea isto nije toliko skupa. Rasvjeta ako se nema je najveća stavka proračuna, ali to se dobro raspitati po forumu, imaju ljudi svega u starijoj opremi. Živo kamenje isto nije jeftino u startu ali to se zbilja jednom kupi i dobro, a i uvijek se može u nuždi kombinirati pola živog pola mrtvog. Ovo pod 8 nema cijenu u startu, ali može imat cijenu ako se ne poštuje. Piva je oko 5-6 kuna :)

Postupak po ovim stavkama gore točkama bi bio manje-više ovakav:

1- oprati staklo (ako se koriste detrđenti ili tako nešto jaaaako dobro isprati)
2- staviti staklo u na odgovarajuću poziciju gdje će ubuduće stajati
3- montirati hang on filter
4- naliti vode do ruba, tj da filter može "povuć" vodu
5- nasipati soli u omjeru cca kila na 30 litara vode
6- montirati pumpu ako ste zaboravili prije :)
7- pustiti da se tako par dana vrti da se sol rastopi
8- izmjeriti salinitet i ciljati 1025 nečega :)
9- nakon par dana ubaciti živi kamen i pustiti da se tako vrti (kod ove točke imati na umu arhimedov zakon)
10 -upaliti svjetla (oko ovog je bilo rasprava da li ili ne svijetla u procesu cikliranja, osobno bi ih upalio kad ubacim kamen jer ako je nešto na kamenu neka raste ;))
11- ubaciti Xeniju, i ako slijedeći dan počne pulsirati voda je manje više spremna na prihvat gljiva.
12- nakon par dana ubacivati i ostale jednostavnije organizme
13- na kraju NE IDE žličica vegete
14- provjeravati ishlapljelu vodu, ovo je najjednostavnije da kad se inicijalno ubaci željena količina vode i kamena fino sa markerom zacrta nivo vode i uvijek nadoljevati do tog nivoa

E sad nadam se da je nekom pomoglo, mada je već više puta opisano. Mislim da puno jednostavnije od ovog ne ide.

Ako sam negdje fulao ili nešto preskočio molim da se ispravi (pijem pivu pa je sve moguće).

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #34 u: Rujan 02, 2009, 23:03:48 poslijepodne »
Ja bih volio vidjeti konkretan primjer nekog nano ili pico reef akvarija starog npr. 2god ili cak vise a da se bazira na jednostavno filtraciji tipa kemijski filter (Au i Rowa) zivi kamen...

Evo i ja bih htio vidjeti jedan nano ili piko ili mikro akvarij koji je stariji od godinu ili dve i da na nešto liči...
Znam da ispadam zlobec, ali ja nisam do sada vidio niti jedan krasan nano akvarij, dok se isto nemože reći za velike akvarije, jer u zadnje vrijeme ih ima masu ljepih!

Da me nebi krivo shvatili, ja nemislim da je nemoguće održat, već mislim da se prezentira kako je to jednostavno, lako i bez problema... a do sad nisam vidio niti jedan akvarij za koji bi rekao da je ljep i da "nekaj vrijedi".

Zasolit vodu i stavit aktivni ugljen i PO4 remover može SVATKO, također SVATKO može i stavit unutra par zoa, discosome, xenie ili nešto treće na kamenu... no nažalost nisam vidio nekog tko je sve to "aquascapeiro" (namjerno to stavljam na prvo mjesto) da liči na nešto wow, a kamoli da sam vidio neki akvarij gdje su se koralji stigli USPJEŠNIM održavanjem razrast i povezat u cjelinu, pa da to liči na pravi reef.

Dokažite mi suprotno, MOLIM vas!  :rolleyes:

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #35 u: Rujan 02, 2009, 23:17:32 poslijepodne »
Donekle je Veco i Stina u pravu, jer nemamo baš primjere koji su dulje trajali. Većinom ti mali ubrzo prerastu u veće pa se "ne stigne dokazati" da je moguć nano reef na dulje staze.

Evo iako moj bivši reef 60 iz potpisa nije reprezentativni primjer jer niti je bio wow niti je trajao više od dvije godine.. Mislim da je potrajao oko 9 mjeseci i ono što mogu reći je da je to funkcioniralo jako dobro. Također bez skimmera samo sa kemijskom filtracijom. Čak mogu reći da su mi tvrdi koralji bolje rasli (i ne ugibali) nego u većim 180 litrašu.. Bio sam dosta discipliniran pa imao samo tri male ribice.

Neznam, mislim da je moguće na dulje staze sa puno discipline no za to je potrebno ne rasformiravati manji reef u veće.. čisto da se dokaže Stini. :D

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #36 u: Rujan 03, 2009, 08:18:11 prijepodne »

Neznam, mislim da je moguće na dulje staze sa puno discipline no za to je potrebno ne rasformiravati manji reef u veće.. čisto da se dokaže Stini. :D

Naravno da je moguće ;)

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #37 u: Rujan 03, 2009, 08:27:01 prijepodne »
Stina popravi si avatar :P

Evo ja ću dokazat, osim ako ga mala ne razbije pošto je na dostupnoj visini od pola metra...  :D
Mislim, nikad ne reci nikad, ali fakat mi je pun kufer više stalno nekih prekrajanja, preslagivanja, trkeljanja.. Ovdje gdje je sad je super, žena gleda telku, ja gledam akvarij i zakon... Moram reći da je KUPOVNI akvarij vrlo bitan faktor.. Ovaj JBJ nanoCube 24 je lijepo dizajniran i lijepo ga je vidjet..da sam ja klepao akvarij i poklopac, teško da bi zdurao 2 godine...

A ne sviđa ti se moj nano, a gade? Dobro , dobro...  :devil:

da se ponovim - www.nano-reef.com , svega se nađe..
evo , recimo ovomjesečni je odlično po meni scapean, samo što ima sump sa tehnikalijama, pa malo iskače iz ove naše rasprave..

http://www.nano-reef.com/featured/?tank=28

al akvarij je bonbonček...  :up:

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Rujan 03, 2009, 09:05:06 prijepodne »
Dakle koliko vidim po postovima a i ovo nešto malo iskustava, popis opreme za početi nano morski bi bio:

8- 10 dg živaca i pola kile strpljanja
9- piva
10- piva za nekog tko će vam udijeliti neke osnovne organizme

Tri najbitnije stavke, bez prve se nigdje ne ide, po meni prva ili ovdje pod rednim brojem 8 je najbitnija općenito za akvaristiku.
Piva također jako bitna, jer kad zvizneš par komada, akvarij ti je svakom pivom sve lijepši i lijepši, kao na onoj reklami kad frajer gleda neku gadnu žensku u birtiji. :D :D

Ovo sve stoji kaj veli Stina, nisam ni ja kod nas vidio neki baš lijepo aquacape-iran nano (izuzev ovog Vedranovog ;), bum te ja pohvalio kad već nitko neće) ali tko zna možda se neš promijeni, svi ste vi više manje počeli s 50-60 litara, ali kroz 5-6 mjeseci se to pretvorilo u minimum 200L.

S obzirom na tehnikalije izgleda kao mačji kašalj, ono mogu svi, pljuga, ali uopće nije tako, izuzetno je teško kontrolirati tak male sisteme jer se lako poremeti stabilnost.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #39 u: Rujan 03, 2009, 13:15:04 poslijepodne »
evo, ak se nekom ne da gledat sve... sad si opet pomalo gledam po stranici i guštam moram reć , jer ima zbilja divnim malih akvarija...

stalno se spominju neke 2 godine kao neka prekretnica? Što velite na 6 godina star 40 litarski nano bez ikakvih fensi šmensi filtracija?

http://www.nano-reef.com/featured/?tank=12

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #40 u: Rujan 03, 2009, 14:03:22 poslijepodne »
evo, ak se nekom ne da gledat sve... sad si opet pomalo gledam po stranici i guštam moram reć , jer ima zbilja divnim malih akvarija...

stalno se spominju neke 2 godine kao neka prekretnica? Što velite na 6 godina star 40 litarski nano bez ikakvih fensi šmensi filtracija?

http://www.nano-reef.com/featured/?tank=12

netreba 2 godine... što se mene tiče može i 6 mjeseci al da se koriste onda dovoljno velike kolonije da to izgleda "povezano".
Netreba ni hi tech akvarij, samo što ja preferiram neke stvari danas bez kojih nebi ni započeo morski akvarij, tipa auto top off.

A što mislim na akvarij sa nano reefa..? Mislim da je OK.

BTW nekako mi za nano akvarije više pašu određeni softy koralji, SPS koralje nevidim unutra čisto zbog svoje neprimjerene veličine.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #41 u: Rujan 03, 2009, 14:15:13 poslijepodne »
definitivno su sps i meni malo "neodgovarajući " za naniće... čak mi ni tridacne ne pašu, a ima dosta ekipe koja ih trpa unutra...uglavnom pod HQI... što se LPS-ova tiče, eufilije su ok, ali ih treba redovno štucat, inače prevelika kolonija ne izgleda ok u malom akvariju...

moja neka ideja je nabacat unutra puno ricodea florida, 3 vrste caulastraee i ostatak sa mushima i zoama popunit... čak mi je i ova bijela xenia na vrhu mrak :) paše u nanića, fino pulsira i mala je, al je pod strogim nadzorom!

btw. Stina, to je onaj tvoj kamen i xenia je zadnja preživjela s njega, zoe su okružile to mjesto pa nisam mogao pošteno očistit s vremenom, pa sam je samo čupao povremeno... al dobro mi izgleda sad u ovom malom akvariju pa je ne diram više..

i daj si popravi avatar :D

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #42 u: Rujan 03, 2009, 15:21:49 poslijepodne »
ebo avatar. :D

Da ti budem KOMPLETNO iskren, nisam ni vidio da si složio nano akvarij! :-[ tol'ko slabo surfam forumima pa me to ni ne čudi...

zgodno izgledaju zoe na vrhu, vidjet ćemo akvarij kad se razraste, možda i bude neš od njega! :clown:

Offline Xenia

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #43 u: Rujan 04, 2009, 16:26:16 poslijepodne »

U svemu se slažem sa Stinom ( začudo). valjda nema starijih malih akvarija jer svi koji krenu pomisle : ako je mali, malo mu i treba, što je u ovom slučaju potpuno i totalno pogrešno.Treba mu isto što i velikom ,pa ispadne da treba potrošit masu love - ako se želi imati mali dragulj od reef-a. Što može i biti, al o njemu treba dobro brinuti.
Xenia

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #44 u: Rujan 04, 2009, 17:32:37 poslijepodne »
eto znao sam da je nemoguće napravit nano reef, za malo para i još više manje truda..... isto tak nisam vjeroval da je to tak jednostavno što stina dokazuje svojim tvrdnjama, tak da ću ostat pri mišljenju da treba godine i godine iskustva u biljnom pa tek onda probat morski, mada je istina da se po ničem ne mogu uspoređivati, al vidim da ima znatno više stvari na koje treba obratit pažnju prije nego se krene s morskim da ne bi bilo  :dead:

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #45 u: Rujan 04, 2009, 23:27:28 poslijepodne »
o majko mila ljudi, dajte  pročitajte sve ako vas zanima tema ili mislite komentirati na nju... CANNIBALE crni sine, ti ko da si sad pao u zadnja 2 posta u priču

u HRVATSKOJ nema (puno) dugotrajnih nano reefova , jer nema ( uključujući i mene) a) strpljivih akvarista s malim apetitima koji bi htjeli dugo gledati mali reef nego su s vremenom povećali litražu  b)priča o nano akvarijima u Hrvatskoj je ako se uzme ozbiljno razmišljanje i djelovanje, mlađa od te famozne 2 godine  c) kod nas se oprema za morsku , uključujući lijepe nano akvarije može nabaviti tek relativno odnedavno, a i sama morska je bila u povojima..ne ček..budimo iskreni- još je u povojima jer u cijeloj državi ima vrlo malo morskih, ali se fino razvija i napreduje, tako da ovo danas u usporedbi sa periodom od prije samo 2 godine je nebo i zemlja  d)vani ljudi imaju uspješne , lijepe, LOW TECH nano reefove i preko nekoliko godina... čitaj 4,5,6 uz finu dozu strpljenja , predanosti i redovnih promjena vode, uz malo zdrave logike i NEMA razloga da se to ne može imati i u HR , jer pobogu, nad nama nema nikakvih zračenja koja bi to onemogućila...

i osim toga, kad mi netko napiše da se nešto NE MOŽE napraviti, decidirano , a bez barem proučavanja navedene problematike, lagano popizdim...tako da se NE slažem, ni sa Stinom ni sa Xeniom, a canibalov komentar neću ni komentirat jer mi je neozbiljan, pošto mi se čini da je pročitao samo zadnja 2 posta a ne cijelu temu  :n005:  :P

i ako se nastavi ovo sranje u ovom sranju od države, svi će preć na nano morske ili čak i nano slatke, jer će sve veće bit preskupo za sastavljanje i održavanje... trućbljućbla... laku noć..uzrujali ste me :D

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #46 u: Rujan 04, 2009, 23:32:50 poslijepodne »
evo opet ja kriv, neću se više s vama družit, bok :D

a s druge strane vidim da sam bar nekaj napisal kad sam guzdu tak napičil :drool: :diablolol:

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Rujan 05, 2009, 00:39:34 prijepodne »
tak da ću ostat pri mišljenju da treba godine i godine iskustva u biljnom pa tek onda probat morski, mada je istina da se po ničem ne mogu uspoređivati, al vidim da ima znatno više stvari na koje treba obratit pažnju prije nego se krene s morskim da ne bi bilo  :dead:

Imam točno NULA godina iskustva sa biljnim, a od slatkovodnih sam imao tanganyku 6 mjeseci i vrhunac bilja mi je bio Anubias, no bez obzira na to imam morski s kojim sam zasad zadovoljan, i ništa ne rikava i ne vidim baš poveznicu sa godinama bilja...

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #48 u: Rujan 05, 2009, 01:43:44 prijepodne »
tak da ću ostat pri mišljenju da treba godine i godine iskustva u biljnom pa tek onda probat morski, mada je istina da se po ničem ne mogu uspoređivati, al vidim da ima znatno više stvari na koje treba obratit pažnju prije nego se krene s morskim da ne bi bilo  :dead:

Imam točno NULA godina iskustva sa biljnim, a od slatkovodnih sam imao tanganyku 6 mjeseci i vrhunac bilja mi je bio Anubias, no bez obzira na to imam morski s kojim sam zasad zadovoljan, i ništa ne rikava i ne vidim baš poveznicu sa godinama bilja...
Ni ne postoji poveznica osim akvarija, sto ti znaci iskustvo sa slatkovodno kad se ovdje sve obavlja drugacije od filtracije do rasvjete
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Rujan 05, 2009, 08:39:50 prijepodne »

Ni ne postoji poveznica osim akvarija, sto ti znaci iskustvo sa slatkovodno kad se ovdje sve obavlja drugacije od filtracije do rasvjete

Valjda voda... štajaznam što je pjesnik htio reći :D