Otvaram temu za ove ribe ili ''ribetine''. Ako netko iste ima kod kuće, u akvariju, vrtnom bazenu, kadi ili velikoj bačvi za grožđe neka iznese svoja iskustva popraćena fotografijama. Ja sam krenuo s 5 malih ribica, nažalost, jedna se ubila skokom iz akvarija jer su bile u startu u otvorenom akvariju, drugu su u tijeku bolesti pojele sustanarke, a ostale tri imaju cca. 3 godine i dugačke su oko 20-ak cm. Kada su dobre volje tamno plavo/ljubičaste su s prekrasnim krvavo crvenim trbusima, no kada su loše volje onda su kao is ve druge ribe bljede. Unatoć svojoj veličini jako su plašljive tako da u akvariju uvijek mora biti tamniji, sjena od velikog kamena ili drva kako bi se mogle sakriti ukoliko se preplaše. Nagli pokreti prema akvariju ili tijekom čišćenja izazivaju pravi ''stampedo''. Nerjetko je da se i same zaletavaju u zidove akvarija u tijeku međusobnog naganjanja. Ukoliko ne želite da se naganjaju i grickaju morate konstantno povečavati akvarij kako rastu ili ih dobro hraniti, no ako ih dobro hranite one rastu, rastu i opet rastu. Sustanari mojim ribama su synodontis ocellifer, panaque maccus L104, agamyxis pectinifrons, mystus leucophasis, hypostomus favelous. Kako su Pacui (Colossoma macropomum) biljojedi, zaboravite biljke s izuzetkom riccia, cladofora i mahovine.