Srpanj 13, 2025, 06:09:18 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Malavi jezerce  (Posjeta: 12989 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline TiTech

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Odg: Malavi jezerce
« Odgovori #75 u: Travanj 22, 2009, 03:25:40 prijepodne »
Vidim da se ovdje dosta offtopicari i ujedno prica o Malawi biotopima, biljke, ne biljke...  :a045k:

Svatko ce sloziti akvarij po svom ukusu te ima na to potpuno pravo i vise ili manje se voditi "biotopskim" nacelima ili ih potpuno ignorirati i napraviti totalni cuspajz kako je netko ranije vec rekao.
Uglavnom ja volim "biotopske" akvarije i koliko god mogu se drzim toga, naravno da je to jako tesko za postici krenuvsi od same nabave riba, dostupnosti istih, broju i velicini akvarija, mnogo vrsta ciklida koji nam se svidaju... Da ne duljim previse.

Nabrojao bih par vrsta ciklida iz Malawia koji su vise ili manje povezani sa biljkama, neki struzu alge (aufwuchs) sa biljki bez da ih ostete, neki tu i tamo struzuci alge gricnu biljku, neki samo zive u blizini biljki jer im je tu prirodno staniste, neki se mrijeste medju biljem, a to su:

Cyathochromis obliquidens, Hemitilapia oxyrhynchus, Protomelas similis, Protomelas pleurotaenia, Protomelas labridens, Placidochromis johnstoni, Mylochromis mola.

Ako malo bolje pogledate samo prvi spada u porodicu mbuna, a ovih par vrsta koje sam nabrojao je jako mali broj s obzirom na to koliko vrsta ciklida pliva u Malawiu pa tako mozete i sami neke stvari zakljuciti...

Sada bi se mogli vratiti temi bez previse off-a.  ;)
« Zadnja izmjena: Travanj 22, 2009, 03:42:13 prijepodne od TiTech »

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #76 u: Travanj 22, 2009, 12:55:31 poslijepodne »
hvala na konstruktivnoj pomoči i danom trudu ali takve me ribe ne interesiraju.Zaklučavam temu i preimenoovat ču ovaj post u nešto vama bolje probavljivo npr. Čušpajz ili Složenec??
Biotop ili ne, meni nije bitno. Glavno da se ne križaju međusobno i da je meni akvarij lijep. Hvala i na savjetima premda je kritika bilo daleko više( a trebalo bi biti obratno).
Moji malavci plivaju s biljem več treču godinu i za mene je najvažnije da se dobro osječaju i one i ja. Meni je vrhunac akvaristike estetika! Ostalo mi je manje važno a čini se i da ribe nemaju ništa protiv. Za sad se nisu bunile.

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #77 u: Travanj 22, 2009, 14:51:12 poslijepodne »
Drago mi je da smo uspjeli nesto konstruktivno nauciti.  ;)

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #78 u: Travanj 22, 2009, 17:33:31 poslijepodne »
btw jedini koji ovdje ključaju teme su admini i moderatori.

hvala!

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #79 u: Travanj 22, 2009, 19:44:48 poslijepodne »
ja mogu sve provarit, al mogu reć da ceratophillum po površini, ne mogu. eto. samo on od tog akvarija radi salataru.

ostalo u akvariju je lijepo. doduše, misao o malawcima mene vodi u drugom smjeru, al nemrem reć da ovo nije lijep i oku ugodan akvarij u koji je uloženo puno truda i volje, a kaj je najvažnije, on funkcionira.  :up:

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #80 u: Travanj 22, 2009, 23:42:07 poslijepodne »
Ta je biljka unutra jer je akvarij nov i bio sam u strahu od nitro buma ali sve je prošlo u redu. Parametri su idealni a nitrati na minimumu. Pokazalo se da je moja KANTA od filtera dorasla sedamdesetak ribuljica.
Mislim da cijela ova nepotrebna rasprava nebi bila kada bi neko čitao post od početka jer je sve objašnjeno u njemu.
Pisoh- biti če samo valisnerija, -probrat ču ribe i tome slično. Mogu to zamjeniti jednom drugom biljkom koje ima TAMO a ima je i kod nas(rasprostranjena po čitavom svijetu) pa rogolist neče bosti nečije oči. Moje ha male ribice obožavaju jer im daje dobru zaštitu ud gladnih sustanara pa je kao takvu cijenim kao hvale vrijedan dio mog akvarija,osim toga raste po 2-3 cm dnevno i jako se širi. Odlična pomoč mom filteru.
Neču vam ni reči koji su novi malavci od danas u akvariju(40 novih) jer bi to izazvalo novih 6 stranica pljuckanja i bljuckanja po meni. Ako šta zaj.. sam sam si kriv a ako uspijem u naumu bit če mi drago. To je sad društvani tank riblje zajednice jezera Malawi-po meni najbliža etiketa
Mogao bi zaključiti da pošto mi je u prvoj polovici akvarija samo valisnerija a u drugoj svašta i od svuda - :clown: akvarij polu-biotopni. :clown:
Šalim se , ako je problem samo u tom bilju iz druge polovice onda to i nije neki problem jer če i onako iči van kad se valis. razraste.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #81 u: Travanj 22, 2009, 23:47:04 poslijepodne »
ajd, kaj se i ti pališ bez veze?  ;) barem ti se raspravlja o aq,..   :D  ;) :up:

nego,, koji ti je to "kanta" filter 1700l/h za akvarij ?

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #82 u: Travanj 22, 2009, 23:51:30 poslijepodne »
pogledau u URADI SAM, bačvica od 20 l ispod akvarija. Protok je malo slab alo kad se financijski oporavim ići če jača pumpa od nekih 3000 l/h i možda neka cirkulacijska.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #83 u: Travanj 22, 2009, 23:54:35 poslijepodne »
ahaa, sjećam se tog uratka...  ;)

brijem da je cirkulacijska pumpa niš koristi za ovo tvoje i mislim da ti je na tu duljinu bolja varijanta 2 jača, ili tri srednja vanjska filtera. svaki derneš na jednu stranu i vozi.

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #84 u: Travanj 22, 2009, 23:59:05 poslijepodne »
Ajde dare, bogati, reci koje prinove imaš :D, Nitko te neće napadati, uostalom ni sada te nismo napadali. Malo diskusije ne škodi nikome. Daj reci koje su nove prinove pa ćemo slaviti  :caga:
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #85 u: Travanj 23, 2009, 00:04:13 prijepodne »
Ajd, svi smo rekli svoje, sad se mozemo nastaviti diviti  :P
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline DeJas

• Novi član
  • *
« Odgovori #86 u: Travanj 23, 2009, 15:00:27 poslijepodne »
Aq. ti je super ja sam imao sličnu postavku , na dnu sagitariju dwarf i valisneriju ali se one ne podnose osim ako i to nije sagitarija gigantea . Ono nazad ti je drezga ili nešto drugo....
Inače je prelepo , dali si ti radio kamenje ili si kupio...
Što se tiče grickanja bilja samo im upali TV i raj za ciklide ..
Šalim se ali su veliki ljubitelji bilja za obrok..
Toliko od mene ...poz
Moć da odolimo iskušenjima zove se mudrost
------------------------------------------
              Džonar Nejder

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #87 u: Travanj 23, 2009, 22:52:19 poslijepodne »
eto slika

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #88 u: Travanj 23, 2009, 22:55:25 poslijepodne »
ima još

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #89 u: Travanj 23, 2009, 22:57:05 poslijepodne »
i ove

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #90 u: Travanj 23, 2009, 23:09:12 poslijepodne »
sve je uslikano a koje su ribe -?? više se ne sječam.
Iz Rodilišta sam premjestio 4 vrste-acei, tetrastigme, neki super red pikok i red red zebra.
Da znam pa ja miješam haplocromise i mbune!!!!!!!! Samo bez panike. Ako ide dobro a ako ne opet dobro. Za sad se ribe super slažu i nema proganjanja. Čak se ova najplašljivije tertastigme ponašaju više opušteno nego u Rodilištu. Sve su se počele farbati i jako sam uzbuđen jer mi se i sad sviđaju a za kojih godinu dana bit če ako Bog da pravi vatromet boja.
Popravio sam filtraciju -sada imam 1700+2000= 3700 l/h i prava je rijeka u akvariju!

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #91 u: Travanj 23, 2009, 23:10:34 poslijepodne »
jos jedna fatalna greska , haplochromisi ti nikako ne idu skupa sa mbunama, prvo radi agresivnosti drugih, a drugo radi razliciosti u prehrani!!! nesumljivo je da ce ili jedni ili drugi patiti!!! :(
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #92 u: Travanj 24, 2009, 01:15:55 prijepodne »
 :D :klap: :up: :o ;) :) -? 8)
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #93 u: Travanj 24, 2009, 14:49:14 poslijepodne »
agresivnosti nema jer su mi nbune od onig mirnijih a prehrana je svima ista( u mom akvariju)- vegetarijanska! Globalno rečeno vegetarijanci se ne hrane odgovarajuče?? Pa trečina svijeta su vegetarijanci. Dam ja svojim i malo mesine al je jedu samo haplocromisi jer su u tom smislu proždrljiviji. Demason se dočepao komadića i odmah ga ispljunuo! Pazim ja šta radim i nisam baš tako zelen kao što si neki misle.
Sada bi se moglo reči da mi je akvarij ( što se tiče riba) biotopni jer sadrži mješovitu zajednicu riba jezera Malawi. A za bilje če mo lako

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #94 u: Travanj 24, 2009, 15:28:28 poslijepodne »
Ma akvarij je super :klap:
Imam i ja sa svojima 2 "jacoba" koji su isto mesojedi pa sve super funkcionira Uostalom dare vidio si i sam. Moje mišljenje je da če manje smetati ako mesojedi jedu biljnu hranu, nego biljojedi mesnu :-[. Ja svojima dajem samo biljnu hranu i svi ljepo papaju i razvijaju se. Recite ako sam u krivu -?
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #95 u: Travanj 24, 2009, 16:15:30 poslijepodne »
vidim dare da si jako uvrijedjen nasim dobronamjernim kritikama i do neke granice te mogu i razumjeti ali pretjerujes sa tim tvojim stavom "ja sam pametan i nisam toliko zelen kao sta neki misle"...

po meni, kako citam tvoje postove nazalost dolazim do zakljucka da si i zeleniji nego sta mislis...

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #96 u: Travanj 24, 2009, 18:45:37 poslijepodne »
vidim dare da si jako uvrijedjen nasim dobronamjernim kritikama i do neke granice te mogu i razumjeti ali pretjerujes sa tim tvojim stavom "ja sam pametan i nisam toliko zelen kao sta neki misle"...

po meni, kako citam tvoje postove nazalost dolazim do zakljucka da si i zeleniji nego sta mislis...

Nisam uvređen, jedino me smeta što se ne čita što napišem pa onda se prežvakava ono što več znam i naglasio sam kao tzv manu. Umjesto prožvakavanja ljepše mi je razgovarati o konkretnijim stvarima jer bilje i mix riba je več tu a ako če funkcionirati treba vidjeti vremenom a ne kategorijski odbaciti kao apsolutno krivo. Ja sam sklon pokusima i nisu skroz bez veze jer sam proučio neke stvari i nebi dao brdo para za nešto što je osuđeno na propast. Ja se tu ne predstavljam kao neki super ultra pametni i iskusni ciklidaš. Učim i od iskusnijih i od pamatnijih. Neke su stvari važne pa ih prihvatim a neke manje važne pa ih stavim na čekanje.
U teoriji, nebi li bilo lijepo da ovaj moj projekt zaživi u punom sjaju i dovede no novog otkrića u akvaristici?? Ubiti nije to nšta novo-radili su to prije mene a radit če i poslije pa nikom ništa.
Jednom dok sam još držao diskuse vidjeh sliku biljnog ciklidarija-meni se toliko svidjelo pa sam se zakvačio na takvu kombinaciju- možda(-profunkcionira li ovaj moj mix ) se to svidi i nekom drugom pa se obogati mojim iskustvom ili totalnim fijaskom! Ja barem imam volju probati iči novim putem dok večina se drži uhodanih ruta.

Offline jaki5

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #97 u: Travanj 25, 2009, 20:04:37 poslijepodne »
lijepo izgleda  :up: koliko to samo ima litara, nikad nisam vidio toliko bilja u ciklidnom ;) ;)         

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #98 u: Travanj 25, 2009, 21:29:59 poslijepodne »
2,2 m dug a bilje raste jer ribice gnoje :-[

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #99 u: Travanj 27, 2009, 22:24:28 poslijepodne »
 :D
Eto novih stijena!
Sve sam potrpao u akvarij i sad se još trebaju natopiti vodom pa če ih biti lakše rasporediti po akvariju.
Sve je još mutnjikavo zbog kopanja ali bit če bolje za koji sat.