Svibanj 03, 2025, 10:40:36 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: offtopic iz teme bijeli demasoni i još pokoje pitanje...  (Posjeta: 7013 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline deus

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • bili smo i u goroj situaciji pa nismo nasli izlaz
offtopic iz teme bijeli demasoni i još pokoje pitanje...
« Odgovori #25 u: Veljača 21, 2009, 19:50:54 poslijepodne »
ma mislim da je ovo otislo predaleko. o.k, neki traze ribice ugodne oku, neki ciste linije (kao i ja osobno)...ono sto meni smeta je ipak malo preostar napad na zeljkoca...kojeg osobno poznajem i siguran sam da nije isao nesto podvaliti iz zelje za zaradom...niti ista tome slicno, na kraju krajeva sam se posteno javio da je on prodao ribe. o.k, dogodila se greska, Tina moze vratiti ribu i stvar rijesena.
« Zadnja izmjena: Veljača 21, 2009, 19:57:33 poslijepodne od deus »

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #26 u: Veljača 21, 2009, 20:27:04 poslijepodne »
Jako mi je žao što se tako piše o Željkocu.Svakom se može dogoditi da proda mješanca ako se ne bavi uzgojom jer u tanku nije samo jedna vrsta.Poznam ga već dosta dugo i znam da nije namjerno prodao križane ribe.
imas pravo, svakom se moze dogoditi, obratiti pozornost na datume poruka ;)

Imam nesto mjesanaca Pseud. saulosi i Pseud. Kingsizei.
Ah, da, ak ce nekom trebat ribe za koji mjesec, nek se javi jer cu kao sto vidite imat kaj udomljavat!
Ja vec imam 20-tak mjesanaca, ne znam kaj cu s njima a oni rastu svakim danom i zadaju mi glavobolje.
Da Vas upoznam s ponosnim roditeljima
Tata Metr. Greshakei
Mama Metr. Estherae
Djeca su pol pol,
neki svjetlo narančasti, a neki tamni, uglavnom vesela druzina od 30-tak punoglavaca
Znam da ćete mi reći da ih sve pobijem, ali odlučio sam napraviti akvarij samo s mješancima! Iako nije sirota estherae kriva.
Inace mix
Pseud. saulosi + Pseud. Kingsizei mi dobro napreduje.
Do sada sam u vec imao slucaj mjesanja i to ste vidjeli (Ps. Saulosi i Ps. Kingsizei) pa rekoh izvaditi cu i M. estherae pa cu vidjeti kaj bu ispalo.

Te ribe ostaju u mom aq i meni su OK. Kraj price!
Znaci, koliko je u mojoj moci pokusavam sprijeciti mixeve ali kad se vec desi zanimljivo je vidjeti kaj to priroda stvara.
još taj podatak,nitko ne javlja da su u prirodi našli križance,nego se to javlja samo u akvarijih ili u laboratorijih,ali to je više manje proizvod ljudskog rada.
Ljudi nemojte se ljutiti, i mene su neki malo popljuvali ali, to je normalno i meni ne smeta, jer svi imamo svoje misljenje a ovi iskusniji su vec usli u neke profi vode pa imaju neko sire vidjenje tih mixeva jer kad tad neki moze zavrsiti kod nekog drugog, tamo se razmnoziti a onda je to lose.

Nažalost iz svog iskustva znam da ribe kupljene kod nas u trgovinama ne požive dugo da nepričam šta se sve može naći tj kojekakvih mješanaca pa nikom ništa.
e vidis bas si to lijepo rekao, posto iz povjerljivog i sigurnog izvora znam da je zeljkoc prodao ribe i u shopove pa mozete i njemu djelomicno zahvaliti na situaciji u nasim shopovima... ;)
ako se dobro sjecam bas je zadnja posiljka otisla pred 10-15 dana za dalmaciju ne?

o.k, dogodila se greska,
greska koja se proteze skoro dve godine, ma dajte ljudi sta vam je  :roll:

nakon ovog posta ne mislim se vise javljati u ovoj temi jer stvarno nema vise smisla!
i samo da naglasim, osobno nemam apsolutno nista protiv zeljkoc-a kojeg sam imao priliku upoznati i popricati iako samo na kratko, samo me smeta sta siri krizance...

Lijepi pozdrav
Mastino

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Veljača 21, 2009, 23:26:10 poslijepodne »
Samo da znaš, vrijeđaš i vrlo si neugodan, pa i drugi ovo čitaju pa vide o čemu se radi! Nemam se namjeru ovdje nešto pravdati jer počeo si govoriti neistine, kopati po prošlim postovima da bi kao nešto dokazao iako ne znam što.
Ja ne pokusavam izgraditi ovdje neki ugled na forumu zato me boli patka,  tu i tamo nešto mi se izmrijesti u akvariju, nemam kam s njima, stavim neku siću od cijene ili poklonim. Kaj misliš da svi imaju 30 do 60 kn za ribu! Ljudi koji dođu po ribu zaista znaju biti divni, istinski zaljubljenici u ciklide i hobi općenito.

I ja sam kad sam nabavljao ribe prolazio sam kroz svakakva sranja, krijumčarenje iz Austrije, okolo se vozikao i obilazio ljude koji su doma izmrijestili vlastite ribe i što ja znam. Evo kad smo htjeo nabaviti Demasone, bilanca je bila 10 krepanih Demasona iz dućana po 55 kn. 5 ih nije ni stiglou akvarij, krepali su u vrećici na putu doma.

Tina su na žalost zapale smješane ribe, jer su ribe bile skroz malecke, u tom uzrastu se nije moglo vidjeti da nešto ne štima, nije dosla po Demasone, vec po Greshakeije koji su bili odrasliji, pa da uštedi put, uzela i male Demasone. Ispalo je ovak, a moglo je ispasti da je dobila ok ribe i žena bi si ušparala nekih 200 kn. Ovak ništa ne gubi, kad će biti u prolazu, svratit će, ja ću uzeti ribu, lovu joj vratim dam joj jednog odraslog Demasona koji mi je viška i svi sretni.

Imaš i drugih stvari na svijetu gdje mozes usredotočiti taj svoj entuzijazam i energiju, a ne ovak negativno pljujući po drugima za svoju neku čast i korist. Čovjece ti si išao kopati po starim postovima i trošio svoje vrijeme kako bi dokazao da si u pravu. Ja za tebe to nikad ne bi napravio, zato je red da ti se i zahvalim.

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Hrvatska udruga ciklidofila
Odg: offtopic iz teme bijeli demasoni i još pokoje pitanje...
« Odgovori #28 u: Veljača 22, 2009, 01:26:05 prijepodne »
necu stati na niciju stranu iako bih mogao, samo cu ponoviti da je ciklidistika i uzgoj ciklida odrzanje (nekad i rijetkih a ponekad i u prirodi skoro izumrlih)riba !!!! samo uz svjesne i pametne ciklidase i akvariste  te vrste mogu prestati biti ugrozene i opstati u brojnim akvarijima,kad "smo vec zeznuli stvar u njihovom prirodnom stanistu, probajmo ih odrzati bar u zatocenistvu kakvi zapravo jesu!!!    -?pozdrav sa plavog jadrana!!! -?
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #29 u: Veljača 22, 2009, 02:06:49 prijepodne »
gle zeljko, ja tebe osobno nisam vrijedjao za razliku od tebe koji si mi uputio bas simpaticno pitanje u postu prije tvog zadnjeg i kojeg ti je mod/admin izbrisao da ga ja nebi vidio ali vidio sam ga pa je red da ti i odgovorim, ne nisam bolestan, mala prehladica ali nista strasno, hvala sta se interesiras za moje zdravlje ;)

svi smo mi prosli kroz svakakve gubitke od kad smo se poceli baviti akvaristikom, pa to sta si izgubio 10 demasoni-a, hebiga, desi se, to je uvijek rizik kad se kupuju ribe i transportiraju, znam o cemu pricam jer sam i sam izgubio mrijesni par (raritet) koji je kostao vise od tvojih demasoni-a, to je samo jedan slucaj a bilo ih je jos nazalost...

ja po tebi nisam pljuvao i ne izvrci moje rijeci da bi sa sebe "oprao" ono sta si sam "skuhao"...
posto mogu za sebe reci da sam dosta pedantan i kad se necega "ulovim" onda to radim temeljito, stare postove sam samo izvukao radi toga da, imas pravo, da dokazem kako vec odavno svjesno drzis i dopustas mrijest krizanaca, stavljas u opticaj i da ne ostane samo na tome rekla/kazala ili slucajno se desilo...

ovdje nije u pitanju nit moja cast, nit ugled a bogami ni najmanja korist jer sam daleko od koristi posto mjesecno ode samo na vodu oko 500kn, na struju oko 1000kn, tjedno samo FFM-a trosim oko pola litre, a di su tu jos vitamini, hrana, razni minerali kojima obogacujem vodu, itd... po ovoj brzinskoj racunici ispada da bi trebao prodati cca 100 riba mjesecno, samo da bi pokrio mjesecne troskove (prodam ih mjesecno prosjecno 30-40kom), toliko o mojoj koristi posto si toliko zapeo za to jer ocigledno te samo to i kopka posto si vise puta to spomenuo...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #30 u: Veljača 22, 2009, 09:08:59 prijepodne »
Pa treba stvar pogledati i iz "bugarske" strane.Naime smisao akvaristike jeste imati u akvariju čistu liniju i tu nema dvojbe, ipak samim time akvaristi su neke vrste garant očuvanja vrste i samim tim se smanjuje eksport te iste vrste iz jezera Malawi, da i neki Malawi ciklidi baš su ugroženi.
No problem nastaje kod nas u dučanima, kad neki kupuju mixeve i ssamim tim oni nezavednu šire i dele mixeve napred, ipak sve u smislu da se ciklidistika širi.Medjutim pojavom šireg zanimanja za ciklide puno akvarista počelo prodavati ciklide pod imenom kakvim su jih i sami dobili ali jeste pitanje da li su to oni pravi ciklidi.
Ako se pogleda tišićki ciklid Malawi akvarij , on je krcat ciklidima, koji su možda po bojama jako slični i naravno u takvom akvariju može lako doči do ukrštanja vrsti, što jeste loše i akvarista treba to sprečiti.I da mi imamo obično u akvariju vrste, koje se u prirodi NIKAKO ne susreču i tako u biti u prirodi nit ne može doči do ukrštanja razlićitih vrsti.
Dakle rešenje je naslebina adekvatnih ciklida u adekvatni akvarij.Medjutim to je ponekad i najteži dio posla i puno akvarista početnika odvoji puno para za akvarij i opremu, tako da im  za ciklide i nedostaje i tako smo opet u nekom čarobnom krugu.
No kakogod da dodje nekim stalnim učenjem i napredovanjem sa znanjem trebalo bi se ovakvih slučajeva lišiti i nekako podiči ciklidistiku na viši nivo.No rešenje bi bilo i neka grupa ciklidaša, koji bi imali u akvariju samo jednu vrstu ciklida, tako imajo sredjeno u Češkoj.
No ciklidistika je divan  i ozbiljan hobi, pa treba tako i postupati, ipak neka nam ciklidi predstavljaju razonodu, veselje, a ne zlovolju,

Uživajte u ciklidima :)

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Veljača 22, 2009, 12:10:47 poslijepodne »
Mastino: Ispričavam se za pitanje, stvarno nije bilo na mjestu.

Ostalo je sve već odavno rečeno, ovo je ionako predaleko otišlo!

Ispričavam se svima na forumu koji su ovo čitali i trošili svoje dragocjeno vrijeme zbog moje greške.

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #32 u: Veljača 22, 2009, 12:57:47 poslijepodne »
Eto sad ste se lijepo jedan drugome ispričali :klap:, i mislim da je vrijeme da e malo primirite (malo sam stariji od oba dvojice pa si dajem na to pravo)
Nego Mastino ja predlažem kad dođeš u Zagreb da lijepo odemo negdje na papicu i pičence i da se lijepo ko ljudi ispričamo o ribama. Željkoc ,Ti , i ja (ja sam pozvao i ja častim).
Možda ja i dođem prije do Pule pogledati "postrojenje" , ako ne vidimo se u Zagrebu :up:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline deus

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Veljača 22, 2009, 13:47:39 poslijepodne »
uf, da...definitivno je vrijem za smirivanje strasti...no, kako sada gledam, mozda je ovo bilo i potrebno...dobro je da se tu i tamo uzburka voda, da se ne "usmrdi"...i mislim da je krajnje vrijeme da se nesto napravi glede "ciklidistike" u hrvata...tromi smo, plahi i nedovoljno odresiti. trebali bi se svi bolje povezati, usaglasiti i sloznije pocetnike uvoditi u svijet ciklida...a ako bi bili bolje povezani, lakse bi i ti pocetnici dosli do kvalitetnih riba. bah...veliki je to pothvat, ali ako ne krenemo, nikada necemo niti doci do zeljenog cilja :)

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #34 u: Veljača 22, 2009, 15:09:46 poslijepodne »
Mastino: Ispričavam se za pitanje, stvarno nije bilo na mjestu.
sve 5 Zeljko, svi kazemo nesto pa nam poslije bude krivo ;)
s moje strane isprike prihvacene (iako nisu bile ni potrebne) i nadam se da moju dobronamjernu kritiku neces shvatiti kao osobni napad jer moja reakcija je bila sve samo ne zlonamjerna...

Nego Mastino ja predlažem kad dođeš u Zagreb da lijepo odemo negdje na papicu i pičence i da se lijepo ko ljudi ispričamo o ribama. Željkoc ,Ti , i ja (ja sam pozvao i ja častim).
Možda ja i dođem prije do Pule pogledati "postrojenje" , ako ne vidimo se u Zagrebu :up:
sta se mene tice, nemam nista protiv, dapace, drage volje vec kad castis ;)  :D
kad odlucis doci u pulu i vise nego dobrodosao si (a i ostali koji zele doci s tobom) :up:

mislim da je krajnje vrijeme da se nesto napravi glede "ciklidistike" u hrvata...
trebali bi se svi bolje povezati, usaglasiti i sloznije pocetnike uvoditi u svijet ciklida...
ako bi bili bolje povezani, lakse bi i ti pocetnici dosli do kvalitetnih riba.
veliki je to pothvat, ali ako ne krenemo, nikada necemo niti doci do zeljenog cilja :)
:up:  :klap:

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #35 u: Veljača 22, 2009, 16:06:18 poslijepodne »
Slažem se da treba usuglasiti kriterije, međutim, treba i osnovati grupu ljudi koja će predstavljati Hrvatske uzgajivače ciklida. Možda bi u toj udruzi trebalo postaviti određene kriterije po kojima ne bi bilo mixeva (kod malawi ciklida), koji bi standardizirali određene varijetete kod diskusa, skalara.. Ja sam mrijestio od apistograma, ramireza(i danas imam 2 mlada para), skalara pa dosta centralno američkih ciklida, sada se pomalo bakćem sa malawi ciklidima, a da postoji udruga sva ova rasprava ne bi bila potrebna. Jer određeni križanci ne bi imali nikakovu vrijednost na tržištu, kao ni određeni varijeteti.. :D  :up:
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline deus

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Veljača 22, 2009, 17:51:39 poslijepodne »
ma apsolutno...i ne samo u smislu uzgajanja, nego opcenito, kao cistog hobija...vise se druziti, vise izmjenjivati iskustva...sve to moze i treba biti na visoj razini. mozda da se organizira nekako u smislu (ideja nije moja, da nebi bilo, tako prakticiraju u susjednoj drzavi gdje idem po ribe) da se posjete ljudi koji su tek krenuli...da im se da neke smjernice, i konstruktivne kritike (naravno, mastino ce recimo posjetiti nekoga u puli i okolici, netko iz zagreba pocetnike u zagrebu itd. ) i tomu slicno. mozda cak, eto, ja sam spreman sa svoje strane, kada idem van u nabavku to najaviti, pa ako netko nesto treba (kvalitetniju hranu nego na nasem trzistu, opremu, ribe kojih nema kod nas) dovesti mu to. ipak, nismo svi u mogucnosti otici van.

Offline akvarista-zg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #37 u: Veljača 23, 2009, 17:49:15 poslijepodne »
Ciklidi?..Kaj to ima netko tu kod nas u HR?

Offline deus

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Veljača 23, 2009, 17:54:55 poslijepodne »
pretpostavljam da se salis :)

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #39 u: Veljača 23, 2009, 18:24:43 poslijepodne »
Ciklidi?..Kaj to ima netko tu kod nas u HR?

kaj su to one ribe raznih boja i oblika??? joj bas bih si htel doma par takvih :D

sala :up:

Offline akvarista-zg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #40 u: Veljača 23, 2009, 18:39:37 poslijepodne »
a to su te ribeeee, ja cijelo vrijeme mislim da su to neke ljubicaste ko cikla recimo.... :up:

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • Spol: Ženski  
  • big mama
« Odgovori #41 u: Veljača 25, 2009, 10:30:06 prijepodne »
pošto mi je komp na popravku nisam se mogla javiti....a možda bolje i da nisam jer bi vjerojatno sa još jednom offtopic postom zaradila ban :D

šala ;)

da,moja greška jer se tek učim sa ciklidima i nije mi palo na pamet da bi mogli biti mješanci....
ali ono što znam sigurno da je zeljkoc rekao DA POSTOJI MALA MOGUĆNOST da je pokoja riba iskrižana....
ali ako je itko osjetio onaj rush adreanlina kada je kupio svoje prve ciklide :drool:....to mi je kako ušlo u uho,tako izašlo...
sa zeljkocom je sve riješeno na pp

3 pekmeze,5 akvarija, 1 vrtna fontana...i....MM-SKM

:heart:

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Travanj 13, 2009, 22:59:38 poslijepodne »
LJudi ovo je super, sto ste rekli jedni drugima sve u korist akvaristike, mi citaoci i korisnici foruma ipak kroz ovo sve mozemo izvuci i zakljucke.
Djevojka je kupila ribe takve kakve je kupila i sta sad, mjesanja vrsta se desavaju i u prirodnim stanistima, rjetko ali se desava pa nastaju nove vrste dok druge odlaze itd. Lijepo je cuti da neko ima i cistokrvne vrste koje kostaju koliko kostaju, pa jarane izvoli sta ces cuvati to je tvoja stvar. Ipak ja mislim da svaki akvarista koji se misli poceti baviti ovim sportom, ili bilo kojim drugim mora procitati ili se raspitati,o zivotinji koju misli imati, bio to pas,riba, macka.. itd. Moj ti je savjet Ribice Tina da ti ipak cuvas te ribe koje imas, ako se one tebi svidjaju a ako ne onda ih nekome pokloni,pa nabavi sebi druge. :up:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • Spol: Ženski  
  • big mama
« Odgovori #43 u: Travanj 15, 2009, 22:22:02 poslijepodne »
je je...sve stoji....
moji mješanci su sretno poklonjeni i udomljeni... :up:
kod ljudi (moja seka :D) kojima nije bitna sada vrsta jer se još uče...pa bolje ovako... :-[
a ja sada imam  sam službene vrste  :star: :star: :star: :star: :star:
3 pekmeze,5 akvarija, 1 vrtna fontana...i....MM-SKM

:heart:

Offline Marko3000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #44 u: Travanj 16, 2009, 13:40:58 poslijepodne »
Akvaristika je za vecinu ljudi prvenstveno hoby i nacin povezivanja s prirodom ili onim izvornim iz cega smo potekli,ona nas opusta i daje nam onaj osjecaj mira kada gledamo u akvarij.
Mjesanci nisu nikakvo ruglo prirode,vec bica koja su nastala kako god da jesu,pogledajte pse,koliko pasmina,a ni jedna ne lici na onog "vuka" u prirodi,a sve ih danas nazivamo "cistokrvnim".
Netko je izjavio kako bi "potamanio" sve mjesance,to bi znacilo potamanit sve vrste jer je nekada davno u povijesti bila samo jedna izvorna vrsta,koja je kasnije evoluirala u vise njih.
Isto covjek ako ima u akvariju jato malih mjesanaca,nema izbora nego ih nekome pokloniti jer ih nemoze imati 5000 na kraju,dok god kaze da su mjesanci i osoba koja ih uzima nema nista protiv.

Nisam znalac cilida,imam ih tek nedavno,ali ako ce se jednom desit neki mjesanac,imat ce sva gradanska i riblja prava u mom akvariju kao i njegovi braca i sestre nejmjesanci.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #45 u: Travanj 16, 2009, 15:05:12 poslijepodne »
Hmmm... teska je ova tema i puna kontradiktornosti. Razmisljam dal da napisem sta ili ne posto ja tesko mogu pricati o cistokrvnosti ili mjesancima s obzirom da drzim i uzgajam jednu od najmjesanijih riba u povijesti...  Al gledam to drugacije, ta praksa postoji odavno i postoji usporedo sa odrzavanjem prirodnih vrsta. Kod kod ciklida mjesanje gledam iskljucivo ko pogresku, slucajnu ili namjernu; za pare ili za guste... S obzirom da vec ne postoje linije ciklida koji su vec dobili i novo ime da mozemo reci da kao mjesanci postoje i da imaju kao takvi i neki svoj "pedigree". Znamo da izumiru u prirodi pa bi odrzavanje cistih linija trebalo biti jedino sto je bitno a ne napraviti show od njih kao sto smo to napravili s nekim ribama, u toj mjeri da vecina ni nezna kako su izvorni oblici izgledali... Ne to raditi, dugorocno - ne isplati se ni nama a ni tim ciklidima.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #46 u: Travanj 17, 2009, 16:54:32 poslijepodne »
Akvaristika je za vecinu ljudi prvenstveno hoby i nacin povezivanja s prirodom ili onim izvornim iz cega smo potekli,ona nas opusta i daje nam onaj osjecaj mira kada gledamo u akvarij.
Mjesanci nisu nikakvo ruglo prirode,vec bica koja su nastala kako god da jesu,pogledajte pse,koliko pasmina,a ni jedna ne lici na onog "vuka" u prirodi,a sve ih danas nazivamo "cistokrvnim".
Netko je izjavio kako bi "potamanio" sve mjesance,to bi znacilo potamanit sve vrste jer je nekada davno u povijesti bila samo jedna izvorna vrsta,koja je kasnije evoluirala u vise njih.
Isto covjek ako ima u akvariju jato malih mjesanaca,nema izbora nego ih nekome pokloniti jer ih nemoze imati 5000 na kraju,dok god kaze da su mjesanci i osoba koja ih uzima nema nista protiv.

Nisam znalac cilida,imam ih tek nedavno,ali ako ce se jednom desit neki mjesanac,imat ce sva gradanska i riblja prava u mom akvariju kao i njegovi braca i sestre nejmjesanci.

Ovo zadnje stoji,ali ako primjetiš mješance i ne poduzmeš nešto da se takav mrijest ne ponovi,več dopuštaš da se i dalje takvi mrijestovi ponavljaju i još ih poklanjaš okolo akvaristima koji tek ulaze u sferu akvaristike,zar ne vidis da dugoročno ugrožavaš ono nešto autohtono,što je priroda stvorila na svoj najbolji način,evolucijom,iskorištavanjem neke niše u prirodi,koju je ta vrsta popunila...
Ovo,nije kritika tebe,nego opaska opčenito.. Živcira me što čovjek nikad nije zadovoljan,uvijek mora tjerat mak na konac,upletat se u sve..
Majka priroda dala nam je sve..razvili smo tehnologiju koja nam omogučuje da komadić te prirode njegujemo u našoj civilizaciji,u našem domu.Zar to nije dovoljno???Ugrozili smo sve što smo mogli unosivši u vlastite vode vrste koje tu nikad nisu spadale,zar čemo još stvarat nove,koje nikad nisu nigdje spadale??? Ne kažem da mješance treba potamanit,ali treba učinit sve da se izbjegne njihovo nastajanje,a evo tu ima dovoljno ljudi(ja još nisam taj)koji će vam reć,što može zajedno,a što je dobro izbjegavati..
Psi i ribe nisu isto,psi su tisučlječima nastajali uz ljude..Ciklidi  koje toliko cjenimo nisu..pa nek ostanu komadić divljine u našem domu,a ne opet po ne znam koji put,trag 'masnih' ljudskih prstiju u divljini... Ehh Hvala što ste me trpili .. :)

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #47 u: Travanj 17, 2009, 17:11:37 poslijepodne »
drago mi je da bar netko kuzi poantu drzanja cistih vrsta ciklida  :up:

Vele bit ako se ikad odlucis za Malawi dobijas od mene na poklon 8kom bilo kojih malaca koje si odaberes i koje cu imati u tom trenutku na raspolaganju. ;)

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Travanj 17, 2009, 19:54:01 poslijepodne »
Ma nema potrebe se plasiti bufl mrjestova oni nemaju buducnost to je sigurno, nego samo treba educirati ljude, ja sam da se napravi ovo mogu iskusniji i oni koji se bas razumiju u vrste ciklida uopste, neku tablicu nekih naj vise dostupnih vrsta recimo jezera malwi i sada koje ribe je pozeljno drzati sa kojim ribama istog jezera, da se nebi desavale slicne stvari. Recimo akvarij 250 litara MBuna ide sad lupam tri vrste riba .... da se navedu vrste i to je to po mogucnosti i slike cistokrvnih, tako neko ko je surfao po internetu i nagledao se akvarija i klipova, a prije nabavke riba vecina to cini da se ljudima skrene paznja jer recimo ja nisam na ove stvari ni pomisljao, kada sam isao kupovati ribe. Eto zakljucak bi bio takav da recimo ja hocu mbuna akvarij e sada uzmem tablicu i vidim sta sa cim ide, i na ovaj nacin ja cu formirati akvarijum kao da je samnom isao u kupnju iskusan poznavalac riba. Eto nemoj da me ko pogresno shvati ovo je samo moj prijedlog , mozda vec postoji ovakav nacin koji sam naveo ali ga ja nisam pronasao.. :up:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline siro

• Punopravni član
  • ko nije probao nezna
« Odgovori #49 u: Travanj 17, 2009, 20:10:19 poslijepodne »
slazem se sa tobom moke.
mbuna 400L,
centralna amerika 1200L
Haplochromines850L