Srpanj 27, 2025, 15:42:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: lijekovi  (Posjeta: 3954 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline marko123

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
lijekovi
« u: Prosinac 02, 2004, 10:03:00 prijepodne »
Mene samo zanima u slueaju da mi neka riba dobije neku bolest a imam samo jedan akvarij koliko bi štetio lijek zdravim ribama?
marko

Offline moto

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #1 u: Prosinac 02, 2004, 13:34:00 poslijepodne »

to nikako ne bi smio napraviti zbog jedne ribe....
Vraćam se odmah - Godot

Offline Risbo

• Punopravni član
    • www.fsb.hr/studrally
lijekovi
« Odgovori #2 u: Prosinac 03, 2004, 08:57:00 prijepodne »

Trebalo bi je odvojiti. Ako nemas drugi akvarij, posluziti ce i neka druga posuda (kanta, veci lavor, ...) samo mora biti dovoljne zapremine (ovisno o velicini ribe) i bilo bi zgodno da imas pumpu za zrak za tu posudu.
Risbo

Offline MarJar

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #3 u: Prosinac 03, 2004, 09:30:00 prijepodne »

Mislim,a misliti je drek znati,da niti jednoj ribi nemože škoditi lijek protiv parazita-bakterija,gljivica i htijeli mi to ili ne te bolesti su uvijek prisutne u odre?enim epidemiološkim razmjerima jer je zastajala voda njihovo stanište.

Primjer: U svojem manjem akvariju "redovito" lijeeim ribe grupno sa costapurom i bactopurom i nisam zamijetio niti jednu nuspojavu ili kontraindikacije na ribama koje nisu pokazivale simptome bolesti.

Znaei ovo je bilo samo mišljenje steeeno nekim iskustvom, ali sigurno ovdje ima i veterinara od kojih bi želio euti strueno mišljenje o ovoj temi.

Veterinara sa diplomom ili bez tražim!!
Zagreb,Jarun

Offline chubby

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #4 u: Prosinac 03, 2004, 16:05:00 poslijepodne »

veterinari najvise mrze kad ih gazde pouceni iskustvom upucuju i savjetuju kako da rade svoj posao, najzajebaniji su konjari, pa pcelari .... i cini mi se odmah iza njih akvaristi

moj odgovor- NE, al cekaj trebamo se "konzultirati sa literaturom" .... koju vjerujem da je kolega tuljan vec pokupio

veterinar bez diplome ... jos ... al ne zadugo

Offline MarJar

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #5 u: Prosinac 03, 2004, 16:44:00 poslijepodne »
Joj kakve sam konje imo...Konje bile konje vrane...pokoriše ih bolest,ali ja mislim iz iskustva da im se dogodilo...........A tek med..vee mjesecima nema onu pravu boju...
Zagreb,Jarun

Offline chubby

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #6 u: Prosinac 03, 2004, 16:59:00 poslijepodne »

moj odgovor je i dalje- NE, sigurno to NIJE DOBRO, a to sto velis da ti nisi nista primjetio ... to apsolutno nista ne znaci

PS. u 5 godina faksa mi niko nije rekao kako se "primjecuju kontraindikacije", daj me ti molim te pouci

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
lijekovi
« Odgovori #7 u: Prosinac 03, 2004, 18:08:00 poslijepodne »

Ma , sta znaju veterinari,... ko' lekari opste prakse, ne znaju ni krvni pritisak da izmere kako treba.

(Salim se )

Najbitnije i najtezeje odrediti pravilnodijagnozu a sve ostalo mnogo lakse ide. E sada kod akvarijumskih ribaspecificno je i to, kada odredimo dijagnozu ribe ne znaci da ostale ribe u tomakvarijumu nisu obolele.Znaci u nekim slucajevima mi preventivno moramo sprovesti terapiju , tako da na mnogo mesta u strucnim literaturama, nailazimo na takve savete.

Naravno da moze da ima uticaja (kontraindikacije i nezeljeni efekti)odredjeni lek na popuno zdravu ribu ali to sve zavisi od leka kojeg primenjujemo ali uticaja svakako ima, negde manje i bezazleno a negde mnogo vise i kobno.

Offline chubby

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #8 u: Prosinac 03, 2004, 20:32:00 poslijepodne »
u nekim slucajevima ... pa to nisu svi slucajevi, zapravo to su rijetki slucajevi, ako se jedna riba pocne cohat ili trest, ne treba odma panicno cijeli akvarij zaljevati razno raznim sredstvima, imaju ribe i kakav takav imunitet, zdrava riba ce se othrvati bolesti. ajde metilensko plavilo ce naprimjer bolje podnjeti od malahitnog zelenila, ali i jedno i drugo ce unistiti biolosku filtraciju

Offline MarJar

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #9 u: Prosinac 05, 2004, 15:39:00 poslijepodne »
Citat: chubby

moj odgovor je i dalje- NE, sigurno to NIJE DOBRO, a to sto velis da ti nisi nista primjetio ... to apsolutno nista ne znaci

PS. u 5 godina faksa mi niko nije rekao kako se "primjecuju kontraindikacije", daj me ti molim te pouci

Možda bi vee imao diplomu da ti je to netko spomenuo!!
Zagreb,Jarun

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
lijekovi
« Odgovori #10 u: Prosinac 06, 2004, 19:22:00 poslijepodne »

ma koje postavljanje dijagnoze, to je ga?anje dijagnoze.Ako imas doma mikroskop onda govori o postavljanju dg.Ovi lijekovi koji se stalno upotrebljavaju su potpuno bezopasni za ribe i bilke, a ako je jedna riba vidljivo bolesna ne znaei da druga nije. Jedini problem je sto bakterije, gljivice i protozoe stvaraju rezistenciju na lijekove i sto unistavaš tzv "dobre bakterije". Ali ja stavim lijek u akv ak mi je ricica bolesna i to ti je to.Naravno to ne radim svaki dan vea kad zagusti.

Jos nisam eula za veterinara za ribe.

Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline chubby

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #11 u: Prosinac 07, 2004, 11:47:00 prijepodne »

sta je pjesnik htio reci

dijagnoza? nekad je moguca sigurna dijagnoza i bez mikroskopa (sta ti to znaci "ga?enje dijagnoze"?)

"Ovi lijekovi koji se stalno upotrebljavaju su potpuno bezopasni za ribe i bilke..." - ova recenica bi imala smisla kad bi izbacili rijeci potpuno i bezopasan

"...a ako je jedna riba vidljivo bolesna ne znaei da druga nije" - ne znaci ni da je, zapravo vjerojatnije je da nije

rezistencija - kljucan pojam i jedan od razloga zasto laici ne bi trebali manipulirati s lijekovima na koje se razvija ista

ps. slozio bi ja ovo duze i jasnije ... al ubi me mamurluk

Offline bubica78

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #12 u: Prosinac 07, 2004, 16:02:00 poslijepodne »

"gle mali voaku poslije kiše.......

da bolest bijelih toekica -bez ga?anja

"potpun i bezopasan" pa da to nije tako onda bi ti sve ribe pocrkavale svaki put

Ima nešto sto se zove latencija i inkubacija

popislane vode
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline Fauna

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #13 u: Prosinac 07, 2004, 16:54:00 poslijepodne »

Citat: bubica78
...popislane vode

Offline chubby

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #14 u: Prosinac 07, 2004, 17:16:00 poslijepodne »

tako mi i treba .... stalno tupim o tim stvarima, onda dode neko novi i prica pocinje ispocetka

ovaj put samo kopiram, pao mi eksplorer pa mi se neda opet pisati ....

The toxicity of malachite green is related to water temperature. At lower temperatures the fish can tolerate slightly higher concentrations of malachite green than at higher temperatures. Increased exposure time gives markedly increased toxicity to fish at low malachite green concentrations (Alderman and Polglase, 1984). Therfore, in tropical countries, the most suitable time for applying malachite green to a pond should be carefully considered. Early morning treatment, when water temperature is not too high, is recommended. Especially during the peak summer months the exposure time for malachite green treatment should be decreased.

Species and size of fish is the other factors affecting malachite green toxicity. It seems to be more toxic to scaless fish than fish with scales when used at the same concentration

- An adequate amount of malachite green stock solution should be prepared fresh before used. Old stock solutions of malachite green are not recommended as they will rapidly lose their ionizing activity after being dissolved in water.

- Dosage calculations should be double checked before applying treatment as the margin for error with regard to the toxicity of malachite green is very narrow.

-----------------------------------------------------

Malachite green and formalin are toxic poisons

Malachite green acts as a respiratory poison, damaging the cell’s ability produce energy to drive vital metabolic processes. Formalin is a powerful disinfectant used to kill microorganisms or as a preservative for biological specimens. It works by reacting with cell proteins and nucleic acids - altering both structure and function. These chemicals can be used separately but are usually used together because they exert a synergistic effect; that is, together they give a greater effect than the sum of their separate individual capabilities

It is likely that malachite green will be banned in the near future

Malachite green is reported to be toxic to tetras, catfish and loaches and small marine fish

------------------------------------------------------------ ----------------

Effect of Long-term Therapeutic Bath in Malachite Green on Common Carp (Cyprinus carpio L.)

Svobodová Z., L. Groch, M. Flajšhans, B. Vykusová, J. Máchová: The Effect of Long-term Therapeutic Bath of Malachite Green on Common Carp (Cyprinus carpio L.). Acta vet. Brno 1997, 66:111-117.

The aim of this paper was to determine acute toxicity of malachite green of the Vert Malachite J3E SA Crystaux type for common carp and to evaluate the effect of a 6-day therapeutic bath in 0.5 mg.l-1 concentration of this pharmaceutical on values of selected haematological indicators including micronuclei test, as well as on histological composition of tissues of one- to two-year-old carp. The 48hLC50 value of the malachite green tested was 0.84 mg.l-1. After the 6-day bath, changes in red blood picture (decrease in haematocrit value - PCV (P<0.001), decrease in mean corpuscular volume - MCV (P<0.05) and increase in mean corpuscular haemoglobin concentration - MCHC (P<0.01) as well as in white blood picture /decrease in both relative and absolute monocyte count (P<0.05 and P<0.01), respectively/ were recorded in treated fish (n=30) compared to the control group (n=29). Other indices of red and white blood picture in these fish did not differ from the control group. A d

Offline chubby

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #15 u: Prosinac 07, 2004, 17:17:00 poslijepodne »
Citat: Fauna

Citat: bubica78
...popislane vode

a ti se nemoj kesit

Offline Fauna

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #16 u: Prosinac 07, 2004, 17:50:00 poslijepodne »

Slazem se da treba voditi racuna sa lekom poznatim kao malahitno zelenilo i trebalo bi da stoji uvek na bocici upozorenje da je veoma toksican lek i da je opasan za coveka.

Medjutim ,problem nastaje sto takav lek mozemo naci u raznoraznim pakovanjima kod sumnivih "proizvodjaca" koji prepakuju ovakve lekove ili ih sami spremaju, pa stoga ovo sto je Chubby izneo trebalo bi svako da zna i da procita.

BTW.

Chubby, da si ovog momenta ovde ponudio bih ti nesto jako dobro protiv mamurluka, bakterijai toksicnih materija u organizmu. Nesto sto su americki naucnici dokazali da taj lek produzuje coveku zivot, evo pa procitaj sam LINK

Offline chubby

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #17 u: Prosinac 07, 2004, 17:59:00 poslijepodne »

treba biti oprezan i sa malahitom, i sa metilenskim modrilom i akriflavinom i formalinom .... a antibiotici su prica za sebe

i to biti oprezan i zbog sebe i zbog riba. malahit je kod nas vec zabranjen za tretiranje konzumnih riba

fauna-sta da kazem, znas da se za lijek ne hvali ... zivio ti meni

Offline bubica78

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #18 u: Prosinac 07, 2004, 19:17:00 poslijepodne »

a bolje sprijeeiti nego lijeeiti kažes ti, e ako je tako onda ti više neaes piti jer bi mogao biti mamuran.

Pa koja je poanta proizvo?aca lijekova da proizvode lijekove koji su otrovni'?, moram malo ja to proueiti.

sa latencijom i inkubacijom aemo neki drugi put.
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline chubby

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #19 u: Prosinac 08, 2004, 01:13:00 prijepodne »

e bubice, prvo spominjes religijska nacela,a potom iznosis potpuno nerazumjevanje ... recimo okoline i dogadjaja.

"Pa koja je poanta proizvo?aca lijekova da proizvode lijekove koji su otrovni'?,"

pa jel znas ti od cega je umro pjer kiri? i zasto je fleming faca? i sta je "pametno" napravio koh? sta je kapitalizam? .........

Offline bubica78

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #20 u: Prosinac 08, 2004, 13:33:00 poslijepodne »

okoline I doga?aja, kao god ti kažeš…

A sto se tiee tih lijekova, svaki lijek je otrov, ukljueujuai I one za ljude, ali ga vjerovatno I ti uzmeš kada si bolestan. da da lova samo lova… ali poanta priee je da svugdje u svijetu se rade što bolji lijekovi za bio sta, a kako akvaristika raste, raste I kavliteta,,,,a to sto se malahnit koristi vea dugo jer prije nije bilo puno liekova pa se još zadržao to je druga stvar.., I sami lijekovi se razlikuju po toksienost I osjetljivosti riba.

Ako želiš pokazati svoje znanje iz prirode I društva ,samo izvoli…..
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline chubby

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #21 u: Prosinac 08, 2004, 14:48:00 poslijepodne »

nemoj mi molim te banalizirati stvari izjavama tipa "pa svaki lijek je otrov, .....", ovdje se konkretno prica o tome koliko lijek steti zdravim ribama, a ja sam reagirao na tvoju izjavu kako je to "potpuno bezopasno" , ne to je prilicno opasno, a opasno je i to sto takve izjave daju oni koji nemaju pojma o farmakokinetici, farmakodinamici, nacinu djelovanja lijeka, itd .... Cini mi se da puno znam o tome i da mi je vrlo lako pratiti literaturu, ali jako tesko mi je onako olako nekome odgovoriti jer kad sve (sto sam procitao, cuo, vidio,...) uzmem u obzir na kraju ... ne znam, dokneki bez problema djele dijagnoze, terapije prognoze. To je bas cudno jer se meni par mjeseci prije diplome cini da ,ponavljam opet, nista neznam, a oko mene sve neki nadri-pseudo-iskusni doktori-akademici kojise u sve razumiju. O tome da li ja uzimam ili ne uzimam lijekove mozemo raspravit na nekom drugom mjestu, ovdje cemo konkretno akvarij-riba-lijek

"Ako želiš pokazati svoje znanje iz prirode I društva ,samo izvoli….."

ovo mi zvuci kao " Joj daj nemoj se preseravat" i bas zbog toga ja na to mirno mogu odgovoriti "znanje=vrijeme=novac" .... isto tako prgavo

pusa,bok

Offline Fauna

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #22 u: Prosinac 08, 2004, 14:55:00 poslijepodne »

Mogu li ja vas dvoje da castim picem , pa uz picence da vidimo ko je umro od radioaktivnosti, koje izmislio penicilin i ko je napisao "Kapitalizam"

Offline bubica78

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #23 u: Prosinac 08, 2004, 17:13:00 poslijepodne »

ma o eemi ti prieas , o farmakodinamici, kinetici, distribuciji...itd,pa svaki lijek ima svoju prieu. a pretpostavljam da si o malahnitu ueio u školi(koliko shvaaam veterina, ili krivo shvaaam).
I nisu svi lijekovi malahnit i poanta priee jest da ili aes gledati kako ti riba umire ili aes nešto poduzeti.A kako ti lijeeiš ribe.., nikad ne stavljaš lijek.....
a ovo zadnje je trebalo znaeiti da mi se ne da objašnjavati šta koliko znam ili ne znam..., skromnost je vrlina..
I jedan veliki smok za buduaeg intelektualca.
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline Fauna

• Punopravni član
lijekovi
« Odgovori #24 u: Prosinac 08, 2004, 17:24:00 poslijepodne »
 Ipak ja ...