Oreochromis, iako je iz tvojih postova evidentno da imaš znanja, jednostavno je smiješno da nekoga zbog razlike u mišljenju prozivaš da istoga nema i da ne skrbi za svoje ribice... Vjeruj mi, svi ljudi s kojima si komunicirao u ovoj temi jako dobro razumiju kako funkcionira dušikov krug i te kako se uspostavlja biološka ravnoteža u jednoj zatvorenoj biološkoj sredini kao što je akvarij. Zbog istoga toga znanja i ljubavi prema ribicama su ismijane tvoje metode cikliranja.
Puno vremena je prošlo od kada je uobičajena praksa bilo cikliranje akvarija živom ribom i korištenjem bilo koje akvarijske ribice za ono što nazivaš žrtvenim janjetom. Ne bih htio generalizirati, ali indikativno je da navodiš upravo praksu cikliranja koju provode neki tvoj američki poznanici. Puno, puno šire od granica ovoga foruma je poznat nedostatak empatije prema živim bićima u akvaristici upravo na američkom kontinentu. Neka druge stvari su im prioritetnije, prvenstveno funkcionalnost i pojednostavljenje održavanja, zato se na veliko oslanjaju na tehniku i vrlo često guraju i ubrzavaju neke prirodne procese kojima je u akvaristici potrebno samo malo strpljenja i ponešto vremena. Svaka čast izuzecima jer ih i sam, osobno, poznajem ali zbog ovakvih postova poput tvojega se i održava takva slika o američkim akvaristima. Nikakva žrtvena janjad, gole kemije poput čistog amonijaka i slično nisu neophodne da bi se pokrenuo i uspješno zatvorio dušikov krug. Takve stvari su se na našim područjima savjetovale u literaturi staroj par desetljeća, danas poznajemo, potičemo i promičemo učinkovite i prije svega humane načine postizanja istoga.
Što se tiče tvojih navoda o konzumiranju akvarijskih ribica jasno je da se ribe koje mi držimo kao ljubimce, u prirodnim staništima koriste za prehranu, iako sumnjam da si na takvim lokacijama konzumirao oscare, a i pretjeruješ s pričama da si konzumirao zlatne ribice. Ne misliš li da bi se ipak mogao malo senzibilizirati pa ne iznositi takve navode na forumu na kojemu se okupljaju hobisti koje te životinje smatraju ljubimcima i mnogi imaju neke osjećaje prema njima, veće od doživljavanja istih kao komad mesa koje će koristiti za prehranu ili žrtveno janje…