Kolovoz 04, 2025, 10:50:40 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi akvarij - KEKE  (Posjeta: 14874 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline doktor

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Odg: Novi akvarij - nesto sam zeznuo
« Odgovori #25 u: Rujan 29, 2008, 10:57:32 prijepodne »
 :dead: :dead: A onaj umjetni mostić? Ma, to ti je najmanji problem. Čovječe, u gabuli si gadnoj! Probaj prema savjetima, ali?? -? -?
U radu je spas!

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #26 u: Rujan 29, 2008, 11:12:30 prijepodne »
evo ovakva je situacija, nabavio sam jos jedan mali akvarij, i malo ciklirane vode, sve ribice su jos na broju, zive, ali ne i zdrave... Sa ovim skalarima mislim da nema problema, neonke su problem, stavio sam samo neonke u mali akvarij (sat i pol sam ih lovio po velikom akvariju), i uveo i u njega zrak, a kasnije idem jos jednu biljkicu kupiti za mali akvarij...

Kupio sam i costapur (za lječenje tih točkica), e sad zanima me vase misljenje sta da napravim...
Mislio sam staviti tog lijeka u mali akvarij da se neonke izljeće ako ce biti moguce... e sad me zanima da li da stavljam toga i u veliki akvarij da se ocisti?

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #27 u: Rujan 29, 2008, 11:22:41 prijepodne »
Izvadiš odmah uginulu ribu i ČEEEEKAJ.Zakoči malo!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #28 u: Rujan 29, 2008, 11:38:27 prijepodne »
dobro - u malom akvariju lijepo liječi neonkice...nabavi i neke vitamine za ribice pa im daj pomalo, da malo ojačaju...i strogo provodi upute za liječenje...
u veliki akvarij nemoj stavljati bez veze lijekove, pogotovo ako se skalari "drže" - samo ih pažljivo promatraj i ako vidiš bilo kakvu promjenu, onda viči, pa ćemo smisliti što dalje....

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #29 u: Rujan 29, 2008, 12:04:40 poslijepodne »
Nmoj zaboravit stavit i grijač kod neonkica, temperaturu stavi na 29, po meni ej to dovoljno iako ih lječiš... Costapur je dobar lijek ali ovo su neonkice za koje sam uočila da ih baš nitko ne uspije uspješno izliječiti, ali ako je samo ich (bijele sitne točkice morti bude nekej od toga).
Zagreb

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Rujan 29, 2008, 12:23:14 poslijepodne »
ok, sad idem jos kupiti aquasafe, i te vitamine, mali grijac i jednu travku za mali akvarij... inace sada je temp. u malom 22stupnja sto je puno pre malo, u velikom je 25...

a ove vitamine stavim kad zavrsim ljecenje?

Mislim da ce biti ok, nisu neonkice u tak losem stanju, ali radi prevencije sam ih odvojio... prve 3 sam ulovio bez problema, 4. sam lovio malo duze, a 5. i 6. koje su najzdravije su me dobro namucile da ih ulovim...

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Rujan 29, 2008, 12:26:07 poslijepodne »
i, da, voda se sad vec 97% razbistrila...  vidi se skroz kroz akvarij kad gledate bocno, ali na tu dubinu je jos uvjek malo mutno...

e, da i u ducanu sam vidio da su stavili u vodu komad jabuke, radi ovih pužića i covjek mi je savjetovao da onog jednog kojeg sam slucajno dobio s neonkama da ga izvadim jer ce se nakotiti njih previse...

a sta s tom jabukom? jel ima kakve koristi od nje, osim sto lijepo oboji vodu?
« Zadnja izmjena: Rujan 29, 2008, 12:28:38 poslijepodne od KEKE »

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Rujan 29, 2008, 12:35:16 poslijepodne »
jos jedna stvar... jel postoji neka bešumna pumpa za zrak? imam od tetra teca APS 150 i malo mi je pre glasna... dovoljno je jaka, napaja mi 3 zracna kamencica, ali imam jos jedan hobi, a to je akustika, pa mi smeta malo to zujanje te pumpe, ova u akvariju se ne cuje tolko...

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #33 u: Rujan 29, 2008, 12:42:51 poslijepodne »
Jabuku je čovjek stavio da se na nju nahvataju pužići,i nema nikakve druge svrhe niti joj je inace mjesto u akvariju.što se pumpe tiće,probaj pod nju ako ruži stavit nešto mekano tipa spužvu.. Najvažnije,pročitaj konačno vodić za početnike,al ono baš ga pročitaj. Bit će ti osnovne stvari jasnije.  ;)

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #34 u: Rujan 29, 2008, 13:09:37 poslijepodne »
Keke bokte! jesi ti pročitao taj link što sam ti poslao????
pitao si što je cikliranje....
o da od jabuke imaš još jednu korist lol...fino truli u vodi
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #35 u: Rujan 29, 2008, 13:14:47 poslijepodne »
jabuku najbolje zvadi van...a ako hoćeš lijepu žućkastu boju, onda nabavi neki lijepi panj (najbolje u shopu), prokuhaj ga, dobro namači jedno vrijeme da potone i stavi u akvarij...
da i tetrine pumpe su definitivno najbolje i najtiše...stavi je na sloj neke deblje spužve i bude to OK..a i trebala bi biti iznad nivoa akvarija, i na potpuno horizontalnoj površini....

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #36 u: Rujan 29, 2008, 13:38:27 poslijepodne »
ja oumpicu držim na spužvi za prat suđe,već godinama..heheh samo se balončići čuju  :D :D
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Rujan 29, 2008, 14:10:27 poslijepodne »
dobro, samo sam pitao sta je s tom jabukom, nisam ju stavljao, samo me zanimalo ima li kakve koristi od nje osim da privlaci pužiće...

A pumpa mi je vec sad na spuzvici, ispod nivoa vode, ali ima jednosmjerni ventil na najvišoj točki crijeva tako da je to sto je ispod akvarija nebitno... ali svejedno mi je pre glasna jer su meni bilo kakvi šumovi unutar prostorije nepoželjni...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #38 u: Rujan 29, 2008, 14:12:25 poslijepodne »
jabuka je jedan od mogućih načina da se riješiš onih dosadnih malih puževa ako ti se nakote u akvariju (iako, pošteno - i ne šljaka baš previše...)
a totalno tihu pumpu, kao što veliš da ti treba, nećeš sigurno naći....tako, da se bojim da ćeš je morati isključivati kad nešto radiš gdje trebaš potpunu tišinu  -?

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Rujan 29, 2008, 14:15:37 poslijepodne »
a panj imam i to poveći, kad sam ga stavljao, prokuhao sam ga i to dobro i ohladio...

e, sad jos jedno pitanje... dok hranim ribe skuzio sam da je bolje da iskljucim sve uređaje na desetak minuta da hrana sporije pada na pod da ju ribe stignu pojest jer ono sto padne na pod, one vise ne jedu... Kakve su vaše navike s time?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #40 u: Rujan 29, 2008, 14:21:03 poslijepodne »
neki kolege gase filter (ne ostalo) dok hrane...neki ne...stvar "ukusa"....
naše su ribe takvi žderonje, da imamo turbinu umjesto filtera, stigle bi sve pojesti...
da, svakako pazi na to da ribe hraniš više puta dnevno pomalo - toliko da čak što manje padne na dno jer ta hrana na dnu prlja, raspada se i stvara loše dušične spojeve i svašta nešto...dakle - radije im daj manje nego više jesti...a jednom tjedno mogu slobodno na dijetu, točnije, ne jesti ništa - da se malo crijeva isprazne....

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #41 u: Rujan 29, 2008, 14:24:28 poslijepodne »
hm daaa,ako je peviše loše je...
inače to što mi padne na dno hrani kozice,jab učare a i biljke  :up: :D
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Rujan 29, 2008, 18:53:02 poslijepodne »
eto, sve je u redu za sad, sve ribice su zive i zdrave, malo im je tjesno ali je ok. grijac nesto sporo to grije, ali polako se penje temp. sada  je na nekih 25stupnjeva u malom, a ocekujem da bi trebala jos malo porasti... kupio sam im i tetra vital da ostanu zdrave kad ih vratim u veliki akvarij...

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Rujan 29, 2008, 19:58:18 poslijepodne »
I bolje je da temp polako raste da se ribe još ne šokiraju.

Problem sa zračnom pumpom će nestat čim osposobiš cijeli aq, jer ti pumpa neće biti potrebna zbog toga što bilje proizvodi kisik, a i možeš naštimat filter da što više mreška vodu tako da kisik odlazi u vodu, ni onda ti pumpa ne bu trebala. Pokušaj smanjit razinu vode pa da stvarno voda iz filtera što više pada pa onda stvarno možeš odma sad isključitv pumpu.
Zagreb

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #44 u: Rujan 29, 2008, 20:46:04 poslijepodne »
a e,a i zrak ti je potreban ponoći kad biljke uzimaju zrak,a tokom dana uzimaju co2  :)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Rujan 29, 2008, 21:01:58 poslijepodne »
točno, ali nije da se bavi aukustikom ponoći... valjda!  :)
Zagreb

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Rujan 30, 2008, 00:16:38 prijepodne »
a ovisi, kako kad ;)

Nosim dobre vijesti! Neonke su se u potpunosti oporavile, nemaju vise bijele pjegice po sebi... jos cu prekosutra jednom staviti lijek, kako pise u uputstvu i to je to...

Jedino javlja mi se jedna stvar... u malom akvariju nemam filter pa se jako brzo zaprlja... vec mi je jako mutan pa sam izvadio litru vode van i stavio natrag litru koju sam ostavio da odstoji od prekjucer, a tretirao sam ju i aquasafeom... jel to ok? mogu tako mijenjati vodu? cini mi se da bi tako trebao raditi dva puta dnevno... jednom oko podne, jednom prije spavanja...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #47 u: Rujan 30, 2008, 00:53:40 prijepodne »
Keke, nisam bila prije tu, pa ti sad zelim da se ugodno osjecas na ovom forumu. Vec si skuzio da to sto su kolege malo burnije reagirale, nije u zloj namjeri, kao ni moj komentar koji slijedi... :up:

Neonke ti se NISU oporavile... Svako lijecenje ispod 7 dana po meni je smijesno... Dakle, najmanje toliko neonke trebaju biti na terapiji, tj. imati lijek.
Vodu mozes mijenjati jednom dnevno i to tako da usisas smece koje nastane. Voda koju dodajes mora biti identicne temperature kao ova koja ostaje. Takodjer treba nadomiriti kolicinu lijeka proporcionalno kolicini zamijenjene vode.

Glede tih sto ti vele, kakav je akvarij bez riba: ako sam ja mojim tad jako malenim curicama mogla objasniti zasto mjesec dana gledamo "u vodu", onda ti to sigurno mozes odraslijima... :up:

Mislim da veci problem nastaje zbog tvog nestrpljenja, pa se vadis na druge... :D

Dakle, naoruzaj se strpljenjem i vremenom za proucavanje kompliciranog sistema zvanog akvarij...

Jos jednom zelim ti dobrodoslicu i da sto prije mognes uzivati u ovom predivnom hobiju, bez ikakvih "otezavajucih okolnosti" kao sto su bolesti i neravnoteza biosustava... :)
Tuzlanka u Sarajevu

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Rujan 30, 2008, 01:11:20 prijepodne »
a skuzio sam, vidim da su svi ovdje malo osjetljivi na te stvari, ali kuzim sve...

Priznajem, bio sam nestrpljiv, i napravio grešku odma u startu, a i nisam odmah citao upute za njubije, ali eto, ako nista drugo, barem imam volje ispraviti pogreške... Neki bi jednostavno cekali da neonke pokrepaju i zafitiljili ih u wc, a i meni je par puta to palo na pamet, ali jednostavno nemam srca... oću ispraviti svoju grešku ako je moguće... Opce nije upitno tih 60 kuna koje sam dao za neonke, ali stvar je principa... Danas sam potrošio oko 400 kuna za raznorazne stvari koje sam kupio uglavnom samo radi tih 6 malih ribica... mogo sam otici u restoran i naruciti kilu jastoga i super, ali nije to to...

uglavnom, izdaci vec dosta prelaze preko 3000 a imao sam u planu dati max 2500kn... ali nebitno, samo da to na kraju dobro ispadne...
« Zadnja izmjena: Rujan 30, 2008, 01:16:01 prijepodne od KEKE »

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #49 u: Rujan 30, 2008, 01:23:24 prijepodne »
Naravno! :up:

Samo strpljivo, i sve pitaj i citaj...

Nema glupih pitanja, samo glupih odgovora... :up:

Zao mi je sto si potrosio vise novca, ali mogu te samo utjesiti, navikni se... :D Doduse, nekako mi se cini da se najvise potrosi u prvih 6-8 mjeseci... Kasnije, samo odrzavanje...

Na zalost nisi jedini koji je povjerovao trgovcima (i sama sam imala identicnu situaciju kao ti sad) i raznoraznim uputama raznoraznih proizvodjaca...

Sreca, vecina pocetnickih gresaka se moze relativno lako ispraviti... ;)

Zato smo tu, da ti pomognemo... :up:
Drago mi je da nas razumijes. ;)
Tuzlanka u Sarajevu