pozdrav svima..čitam vas neko vrijeme i odlučila se i sama javiti.imam tisuću nedoumica a svi kažu drugačije.počela sam sa malom kockom akvarija sa hladnom vodom,znate ono..par zlatnih i to i super.prije 3 mjeseca sam dala izraditi veći akvarij 50*35*30 ali nisam razmišljala o dimenzijama tako da sam poklopac morala sama dati raditi i ujedno imala i problema oko nabave rasvjete.akvarij mi radi super osim...hmm...stavila sam sitni kvarcni pjesak u njega,lijepi bijeli sve super.dečko u zoo shopu kod mene u šibeniku mi je rekao da mi podloga ne treba a to mi je rekla i još jedna osoba da nema niti on..u splitu kad sam kupovala prve ribe žena je poludila na to..biljke su mi se sve primile,mislim da sporije rastu bar ove prednje ali vidim nove izdanke po pijesku i sve super.cabomba mi već davno baca korjenje i već sam pokraćivala i rasađivala grane.imam cijev od 15 W.da li je to dovoljno?u zoo viliju mi je dečko rekao da jest jer sam tamo i kupila cijelu rasvjetu.od ribica imam 2m+2ž gupija i obe će mi izgleda dati prve mlade,2 crna + 2 srebrna mola,od šverta imam 1m+2ž,zatim mislim da su to crne udovice i to 3,1 zebrica (znam da moram pojačati broj)5 neonkica(bilo ih 6 ali jedna je jadna uletila u cijev prilikom promjene vode)1 ancistrusa,jednog standardnog čistača neznam ime koji samo kopa po dnu,jednu duguljastu ribicu od 3-4 cm neznam ime ali ja i sin je zovemo velika zebrica i jedna prekrasna velika ribica,zlatna sa duguljastim brkovima slična mi je trichogaster trichopterusu,neznam ime..priručnik sam davno pročitala i isprintala,ciklaža i sve ostalo je napravljeno kako treba.zanima me isto da li ove dvije ženkice moram sada izvaditi van na mrijest,jel dovoljno da malu kocku gdje su prije bile zlatne pretvorim u mini akv.mislila sam staviti samo zračnu pumpu unutra..pretpostavljam da grijača tako malih nema ali temp je uvijek oko 25-27. molim savjete i unaprijed hvala..
Nikkka33, dobrodosla i ugodno se osjecala tu. Nadam se da cemo ti pomoci...

Imam jedan cisto praktican savjet: otvori novu temu i tamo postavi ova pitanja...
Ili bi mogli administratori odmah ovaj dio preseliti u Novi uslatkovodnoj...

Ipak evo ovdje mojih odgovora, posto predpostavljam da si nestrpljiva...

Prvo imam pitanje: jesi li nam sad nabrojala sve ribe koje imas? Sto se desilo sa zlatnih?

Sto se podloge tice, ona nije obavezna. Cak sa nekim ribama zbilja ne ide, jer su te ribe prilicno dobri kopaci, a u njih spadaju i zlatne (malo vece)... Tako da to ne smatram greskom.
Svjetlo ovisi o tome sto zelis od akvarija. Ako si se preorjentirala skroz na toplovodne ribe i biljni aq, bilo bi dobro imati jos jednu. Generalno kazemo da treba imati najmanje 0,5w po litri... Ti bi u tom slucaju imala 30w/50l...

Glede broja riba, ne mogu te pohvaliti. Naime, imas ih previse i prerazlicitih... Osim toga omjeri nisu dobri. Kod zivorotki savjetujemo 1 muzijaka na najmanje 3 zenke... Ja bih se odlucila izmedju silver i black molija, jer mi njihovi tockasti potomci nisu lijepi...

Standardni cistac je vjerojatno neki coridoras... I oni su jatne ribe, prema tome, nabaviti jos najmanje 4 kom...
Ovo sto zovete velikom zebricom bi mogla biti botia...
Glede izdvajanja buducih majki, ideja je odlicna, samo bi im trebala nabaviti i grijac (ima i malih), jer temperatura preko noci, prilicno pada, a da mi toga nismo niti svjesni i plutajuce bilje gdje ce se malci sakriti od prozdrljivih majki.
P.S. Kolika je ta mala kocka?