Svibanj 17, 2025, 23:32:38 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: potrebni savjeti oko razvoja morskog nana  (Posjeta: 4037 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline riki_lh

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
potrebni savjeti oko razvoja morskog nana
« u: Rujan 12, 2008, 20:07:15 poslijepodne »
Trebala bi mi  pomoć u osmišljavanju kvalitetnije okoline za moje ribe i koralje.

Postojeći akvarij (priložena fotografija 100d x 25š x 50v - 120litara) je nastao potpuno neplanirano i ima na raspolaganju minimalan prostor vezano za tehniku.
Dole ispod akvarija postoji prostor širine 63 i dubine samo 11 cm. Visina može biti i 80cm.

U tom prostoru planiram sump oblika priloženog u drugoj skici. Novi skimmer http://www.aqua-medic.de/seawater/en/11/Turboflotor%20Blue%201000%20A/
koji je valjda sa svojim 1.200 l/h snažniji od postojećeg http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=GB&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter050 koji je deklariran na 150 – 800 l/h. Taj aquamedicov je zapravo najsnažniji skimmer koji sam našao, a da ulazi u okvir jadnih 11 cm. Zanima me i mišljenje o tom skimmeru.  :up: :down:
Što bi se desilo da pumpu tunzeovog nano skimmera zamijenim ovom pumpom od 1.200 l/h od aquamedica i pretvorim ga u DIY skimmer (jer tih pumpi imam praktički gratis tu u Poreču)? A tada bih mogao napraviti širi sump (60cm).

Po slici sumpa se vide mjere, znači riječ je o 16 litara mora.

Što da stavim unutra? (biolopte - pijesak s makroalgama - sistem filtracije kroz pijesak i spužve).

unaprijed hvala i pozdrav
 :)
><((((º>

Offline tsunami

• Punopravni član
  • **
Odg: potrebni savjeti oko razvoja morskog nana
« Odgovori #1 u: Rujan 15, 2008, 21:28:38 poslijepodne »
Evo ti shema mog sumpa pa ti vidi ako će ti šta koristit:
1. komora: ulaz iz prelijeva, tu se nalazi i protein skimer, a zbog ovakvog položaja pregrada se u toj komori zadrži većina detritusa
2.komora: špageti alga, grijač, i planiram stavit par kg živog kamenja i neku pumpu da vrti vodu oko kamenja
3.komora: povratna pumpa, aktivni ugljen, odstranjivač fosfata.

Ja ne bi stavljao biobolse ni spužve u sump. Ne znam da li ti je to dovoljno mjesta za DSB, bo. Ja sam se odlučio za špageti algu osvjetljenu kad je u glavnom akvariju ugašeno svjetlo (jer ona ne smije biti osvjetljena 24h).

Pazi kod konstruiranja sumpa da ti može primiti vodu iz glavnog akvarija a da se ne prelije kad ti se ugasi povratna pumpa.

Offline riki_lh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: potrebni savjeti oko razvoja morskog nana
« Odgovori #2 u: Rujan 16, 2008, 18:24:23 poslijepodne »
ej hvala tsunami :)

to bi ovako izgledalo:
baš dobro... mislim da ću i ja alge koristiti da mi papaju fosfate.. itd :)
><((((º>