Karnistar filter je naziv za vanjski filter. Ameri ga obicno zovu canister filter pa sam valjda pokupio, sori.
Imam kupovni Tetru ex700. Onda me uhvatilo neko filtracijsko ludilo jer sam mislio uzeti veci tank, pa sam kupio od frenda onaj ogromni Eheim profesional 3 2080 mislim, dodje sad oko 3700 kn, ali sam skontao da mi je suvisan pa sma ga prodao. Inace taj filter ima i predfilter koji se lako vadi i cisti, a napravljen je tako da zadrzi svo krupno smece, tako da se ostatak filtra rjedje cisti, sto je i pozeljno kad uzmes u obzir da kad ga nafilas s vodom i filt. materijalom masa mu se penje i na 30,40 kg, ovisi koliko stavis keramike.
Stavi si na pocetak filtra grubu spuzvu, pa gustu, onda keramiku, ako kod ciscenja vidis da je keramika cista, tj. da nema naslaga otpada, onda ti vata ni ne treba. Vata ti sluzi da zastitik bioballse i keramiku da ti se ne prlja otpadom, jer se tesko pere, i nije dobro filter matlno vaditi i prati.
Inace imam vatu u kapajucem, jer mi je ispod spuzva, pa keramika, a kako mi se spuzvu ne da cesto prati, vatu mijenjam svaka dva, tri tjedna jer na njoj ostane svo smece, samo sto se ne moze zastopati kao kod unutarnjeg jer se voda uvijek nekak prelije preko, dok se kod karnistra sve zastopa i nemas vise protoka.
Malo se sam poigraj i experimentiraj, ja sam filtraciju na akvariju usavrsavao nekih 6,7 mjeseci nakon startanja tanka. Iz pocetka sam se borio protiv potopnog filtra jer nagrdjuje akvarij, ali kad sam skontao koji mi posao obavi, odlucio sam ga ostaviti.
Ciklide imam tek nesto vise od godine dana, tak da bi ti netko iskusniji mozda mogao ponuditi neko pametnije rjesenje.
Pozdrav!