Sorry svima na kašnjenju filtera i ostalih proizvoda koji su odavno trebali biti u HR i pojma nemam zašto se zakompliciralo i gdje, dio sa transportom ne ulazi u dio poslovanja na koji ja mogu utijecati osim što ga platim. Potpuno razumijem nervozu, ja sam sigurno puno više nervozniji od vas jer je moj iznos koji je uplaćen puno veći, takoder sam računao na te filtere koji su mi trebali prije 20-tak dana za morsku karantenu, umijesto njih sam morao staviti duplo skuplje fluid reaktore koji nisu namijenjeni za filtriranje sa spužvama ali nisam imao drugog izbora.
Roba je plaćena odavno, krajem 3 mijeseca kako je i javljeno, rok isporuke do broda je bio oko 25-35 dana plus dostava brodom, tako je i računato kada se poslala avansna ponuda, nažalost zbog nekog razloga se zakompliciralo, javljao sam da će doći za 20-tak dana jer sam takve informacije dobijao od izvoznika i transportne kompanije, kako vi mene kontaktirate tako ja kontaktiram osobe zadužene za transport mojeg kontejnera. Kako ste svi nervozniji tako su i moji mailovi upućeni tim osobama sve nervozniji i postaju biti sve više i više nepristojni.
Problem je što nema nikakve opcije sa moje strane pomoću koje mogu utijecati na transport i dolazak, napravljeno je isto ono što se radi svaki put, ne samo ja već svi poslovni faktori, naručiš robu, platiš i čekaš da dođe, to je to, nema puno mudrosti oko toga. Avansne naružbe se rade i sakupljaju tek nakon što je roba plaćena i sve organizirano, ne prije, iako mislim odustati od njih i u globalu više ih ne koristim za livestock i dalje imam upita za njih za Haqos i slične proizvođače, moja zarada na 300 kn koliko košta avansno expro 1200 je zanemariva, pricam o par kuna, nema razloga da zbog toga radim gluposti, ako netko nekoga želi prevariti to obično radi radi nekog isplativog iznosa, ne radi par sto kuna koliko imam na tim filterima. Jedini razlog avansnim naružbama je da se što više olakša kupovina filtera i opreme u ovim recesijskim godinama. Klijenti to pitaju i to im i priuštim, kao što i uzimam robu koju oni zahtijevaju, to je standard trgovine i nije ništa posebno.
Tko god želi uvoziti robu može slobodno, ne znam što može posebno napraviti osim onoga što sam ja napravio: naružba i plaćanje. Što se tiče troškova, dostava kontejnera od Rijeke do Raba je oko 4800 kn (sada je vjerojatno veća) ex work i papirologija otpustanja kontejnera zadnji put za AquaPro je kostala 5100-5200 kuna u Rijeci plus 750$ u Kini, to nije dostava, nije špedicija, nije 25 % PDV-a + 10% carine na robu i transport, već samo ekstra papirologija i lokalna dostava, izračunajte koliko expro 1200 filtera se mora prodati samo za taj trosak.
Jedino što ja mogu napraviti i što sam svima rekao, neovisno o Haqos uvozu ili bilo kojem avansom uvozu, u svakom momentu možete zatražiti povrat vaše avansne uplate, to nikada nije bilo diskutabilno niti je oko toga ikada bilo problema.
Nema nikakvog logičnog razloga da ja sa moje strane odugovlačim dostavu vlastite robe, vi nemate filtere nemam ih ni ja ali nemam ni svoje uložene novce, tek kada dođe roba mogu vratiti uloženo, same avansne naružbe radi razumljivih razloga rade samo par posto cjelokupne naružbe, to je uvijek tako kod svih naružbi jer ljudi preferiraju kupovinu robe kada je na lageru, što je sasvim normalno u poslovanju.