Svibanj 17, 2025, 10:10:27 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Bilanca zivota i smrti nakon mjesec dana  (Posjeta: 2228 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline zeljkoc

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Bilanca zivota i smrti nakon mjesec dana
« u: Srpanj 24, 2008, 11:11:37 prijepodne »
Prosli mjesec mi i nije bio previse radostan. Od nedavne posiljke organizama prezivjelo mi 20%.
Evo nesretnika kronoloskim redom.

1. Centropyge Eibli - 4 dana - proslo bez zagadjenja akvarija
2. Stichodactyla hadonni - 7 dana - proslo bez zagadjenja aq
3. Zvijezda - 17 dana - kroz 2 tjedna zamjenjeno 3 x 100 l vode, koralji i ribe prosli bez posljedica ali je voda uzasno smrdjela po octu
4. Acanthurus Tristi - 32 dana - proslo bez zagadjenja

http://www.youtube.com/v/Jx7mLdYHmR8"

Tang iliti Acanthurus tristi je bas prosao sranja.
Kad je stigao cinilo se sve OK, po meni genijalna riba koja je se pokazala vrlo korisnom jer neumorno kljunom struze detritus sa kamenja. Da bi nakon 2 tjedna poceo odbijati hranu dok su mu se na tijelu pojavile neko sarenilo i fleke, na mjestima cak i rane. Uredno je jeo do tada, da bi tada prestao jesti par dana.
Onda je polako poceo prihvacati samo nori algu, dok je prije jeo svu suhu hranu. Skroz je omrsavio, tako da je licio na list papira sa malom glavom. Onda se opet malo oporavio kroz tjedan dana i poceo liciti na ribu. Prije 2,3 dana opet je poceo jesti granule complete food nutrafin, kad mu se stanje opet strahovito pogorsalo. Kroz prakticki dan i pol je uginuo. Nisam ga mogao izvaditi dok nisam bio siguran da je zaista gotov, sta reci, mama je plakala.
Inace tu istu hranu jedu sve ostale ribe i niti jednoj nije nista. Pretpostavljam da su mu zatajili neki organi za probavi ili jetra.
Akvarij inace normalno funkcionira, sve ostale ribe i koralji su zivi i normalno napreduju.

Eto ljudi, i to se desava!
« Zadnja izmjena: Srpanj 24, 2008, 11:17:19 prijepodne od Maxim »

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Bilanca zivota i smrti nakon mjesec dana
« Odgovori #1 u: Srpanj 24, 2008, 11:28:24 prijepodne »
Velika šteta za organizme.. stvarno ne kužim kako ti se to dešava a imaš sve što bi trebalo..

Offline ribovlasnik

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #2 u: Kolovoz 07, 2008, 12:24:35 poslijepodne »
Pa da nije onda problem kod nabavljača, jer kako kažeš od zadnje pošiljke preživjelo 20% organizama!? Koliko si imao životinja već u akvariju otprije, jesu li one sve ok?
Zagreb, Kvatrić

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 08, 2008, 08:47:39 prijepodne »
U aq je bilo 7 riba, 2 zebrasome, 1 file fish, 1 doctor, 2 gobidona, 1 dragonet, sve su OK i nakon ovih peripetija, naime zvijezda mi je usmrdila aq, koralji su gore prosli, ribama izgleda ne smeta mutna voda i smrad. Gobidoni, dragonet, file fish su skroz malecki, oko 3-4 cm i OK su svi.
Ove kaj su stigle i ugiule valjda se nisu uspjele prilagoditi, kaj ja znam. Razgovarao sam s prodavacem, kaze da se to zna desiti i da mi mozda nekaj s aq ne stima, sto isto moze biti istina, jer alles ist relativische . Naime iste te ribe kod nekih navodno super napreduju, tak da ???? :dead:
Zanimljivo da ribe koje su uginule nisu oboljele od icha, tek na kraju sam primjetio jednu dvije tockice. Takodjer dva Premnasa Biaculeatus koji su stigli s turom nisu pokazali nikakve znakove bolesti za razliku od drugih riba. Cak je muzjak imao ocerupanu gornju peraju kad je stigao, koja mu je za 2,3 tjedna izrasla i zacjelila. Jesu li klaunovi manje osjetljivi ili sto??????
Misterij je Eibli, njemu se pocela raspadati koza oko glave, nekak je kao otekao, tj samo glava i u 4 dana bye, bye.

Kad bi ljudi tu i tamo dali informaciju kad im nesto krepucne, mozda bi se moglo nesto iz toga i nauciti, ali koliko sam vidjeo svi takve neuspjehe skrivaju kao zmija noge, iako smrt u morskome aq nije nesto cudno, a znam da se to svima cesto desava jer svako malo cujem, je da imao sam i ja tu ribu ali vise nemam, ja pitam, sta si je prodao dalje, bila je zlocesta ili sta?, kaze ma ne, uginula je!

Odlucio sam ne razbijati glavu time, probati cu si ponovno nabaviti Acanthurus Pyroferusa ili Tristija iz D jer si tu ribu zelim od startanja aq, inace sam ga vec narucio pa cemo vidjeti kak cu proci sa SLO dobavljacem, mozda bude vise srece ovaj put, vidjeti cemo.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 08, 2008, 10:37:08 prijepodne od zeljkoc »

Offline ribovlasnik

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #4 u: Kolovoz 08, 2008, 14:00:47 poslijepodne »
A gle, da svi imaju istu postavu riba, da nikome ništa ne ugine, ne bi Belugo ostao bez kompletne nove dostave ribe u dva dana... I bez da su karantenu prošle... Valjda neki imaju previše love, a malo znanja, šta ja znam.

Zagreb, Kvatrić

Offline pletko

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 11, 2008, 21:30:58 poslijepodne »
Pa neznam što da ti kažem o tome takvog tanga imam i ja i živ i zdrav je eto do sada međutim u isto vrijeme sam nabavio i nasa koji nije preživio niti 3 dana  :'( pa sad koga okriviti -?

Što se tiće uginuća riba evo več četvrtu godinu se nešto koprcam s morskim akvarijem i stvarno nisam imao nekakvih velikih pomora ali uginulo mi je nešto riba do sada znam svaku i za večinu znam i razlog

uginulo mi je 3 cromisa iz prve ture (donio iz slovenije) ti su se toliko tukli da su se naprosto poubijali

iz druge mi je riknulo 2 kom uzrok nepoznat a riknuli su u roku 3-4 dana od kada sam ih stavio u akvarij

žuti tang uginuo ove godine ubio ga scopas  žućo je bio oko 3 godine kod mene scopas stigao godinu dana poslije bio je 70 % manji od žuće ali ga prerastao i naposljetku ubio

salarius ove godine riknuo iz čista mira danas jeo (i suhu hranu) sutra mrtav

fire fish iskočila (našao je ispod akvarija suhu)

dimidiatus žrtva pretumbavanja akvarija (osto u kamenu i na suhom)

Eto to bi bilo to valjda nisam nešto zaboravio al vidiš skupi se s vremenom

Uglavnom kad ti rikava jedna po jedna riba s vremena na vrijeme nekako  nema smisla pisati eto krepala riba a valjda kad uginu sve skupa onda se ljudima neda pisati o takvim stvarima -?

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 11, 2008, 21:56:15 poslijepodne »
zanima me pošto imam otvoren akvarij jer bi trebao nabviti neke mrezice zbog iskakanja riba i kozica?

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Kolovoz 11, 2008, 22:46:09 poslijepodne »
zanima me pošto imam otvoren akvarij jer bi trebao nabviti neke mrezice zbog iskakanja riba i kozica?

Ovisi kojih riba i kojih kozica.

Recimo Jadranske kozice iskaču van ko blesave, ali recimo Debeliusi ne.
I recimo meni je Demsel iskočio van, ali zato tang, Chromis i Ocelarisi ne.

Zato napiši koje riba/kozice imaš pa ćemo odgovoriti  :up:
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 12, 2008, 13:18:39 poslijepodne »
palemon elegans-lovio ih na moru i skaču ko lude zato pretpostavljam ne?
xantrum tang
regal angelfish
ocelarisi
chromisi
chelemon rostratus