Srpanj 18, 2025, 19:33:14 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Juwel 60 l - stiže uskoro i trebam pomoć  (Posjeta: 8943 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline beatrice

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Drniš - Split
    • Beatrice's Diamond
Juwel 60 l - stiže uskoro i trebam pomoć
« u: Lipanj 30, 2008, 15:23:53 poslijepodne »
Bok

Nova sam na forumu došla sam na preporuku vašeg starog člana... naime o čem se radi...odlučila sam nakon dugo vremena kupiti akvari, to je moj prvi ozbiljni akvari i trebam pomoć...kao što sam već i navela radi se o Juwel Rekordu od 60 l , zanima me koje mi biljke preporučate da nabavim ( gdje da ih kupim ) , koje ribe mi preporučate pošto sam početnik ( meni se sviđaju gupiji, skalati, platy , colise lalia... da li te ribe mogu skupa) , koje čistače da uzmem i koliko...joj puna sam pitanja...

Hvala  ;)

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Odg: Juwel 60 l - stiže uskoro i trebam pomoć
« Odgovori #1 u: Lipanj 30, 2008, 17:12:53 poslijepodne »
pozdrav..  ;)

Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline pex

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Lipanj 30, 2008, 18:04:27 poslijepodne »
Dobro dosla, na pravom si mjestu ljudi imaju volje pomoci :)
Sretno s ribicama  :up:
Split

Offline beatrice

• Novi član
  • *
    • Beatrice's Diamond
« Odgovori #3 u: Lipanj 30, 2008, 19:21:52 poslijepodne »
Hvala svima na dobrodošlici  :klap:

Malo sam čitala forum i došla do zaključka ( ne znam koliko je ispravan) da bi za Juwelov akvari od 60 L bilo idealno 4-5 biljaka tipa : Anubias barteri var.nana
               Cryptocoryne pontederiifolia
               Hygrophila polysperma
               Ludwigia repens
To su biljke koje brzo rasu, nije im potrebno puno svijetla , također sam pročitala da ne bi bilo dobro puno različitih riba staviti, pa sam se odlučila za Gupie, Platye, Colisa lalia, Švert , a od čistača Ancistrua, pokojeg algojeda i još kojeg soma.

Da li je to dobra kombinacija... što vi mislite ...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Lipanj 30, 2008, 20:33:39 poslijepodne »
bude to Ok, samo nemoj pretjerati s brojem ribica (ipak je to relativno malen akvarij) i biljkama....
jesi pročitala vodič za početnike?
ako nisi, nauči ga napamet!  :D
zezam se, ali stvarno, prouči ga i kreni polako i strpljivo...ako budeš nestrpljiva ugibat će ti ribice i biljke će biti nesretne...
i želimo ti puno puno sreće!  :)

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #5 u: Lipanj 30, 2008, 20:36:33 poslijepodne »
Pa Ancitrus(sam dobro napisao :o )ti je algojed,gupiji,platyi,švertovi su ti živorotke i postoji mogučnost da ti se brzo namnože,znam da je to teško,ali probaj svest broj vrsta u akvariju na najmanju moguču mjeru,tak da izbjegneš prenapučenost,koja bi ti mogla uzrokovat pretjeranu šarolikost u akvariju,a skužit češ i sama s vremenom da nije to bit akvarija,a i ribice se osječaju bolje u večem broju primjeraka svoje vrste(večina)..eto Pozdrav i pitaj dalje..

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #6 u: Lipanj 30, 2008, 20:47:41 poslijepodne »
šta je vama švert? jesu to xife???
 pa 5 vrsta riba,nije to ne znam šta sad.ali od toga 3 ti se fenomenalno brze razmnožavaju,a onda ti lijepo podjeliš vibice nekima,ili nabaviš drugi akvarij i tako.... :up: ali inače pripazi,ja imam samo gupije(sa svim ostalim ribama) u nekoliko mjeseci izbacili su mi mlade po ko zna koliko njih,samo dva su preživjela a stari mužijaci su svi porikavali,ugibaju od starosti,neke su bolesne..uglavnom ostadoh bez gupija uskoro..  :(
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline beatrice

• Novi član
  • *
    • Beatrice's Diamond
« Odgovori #7 u: Lipanj 30, 2008, 21:23:18 poslijepodne »
Hvala na savjetima  :klap:

Mislim se još između Platija i Švertova, jer sam i ja vidjela da je to puno...
Još jedno pitanje...čitala sam da se akvari treba cilklirati 15 dana, ali sam također pročitala da ako uzmem stedstvo od Tetra EasyBalance da mogu ribice odmah staviti u vodu.

Meni je veliki problem taj što ja nisam u Zg i sve što kupujem mi stiže iz Zg , a u istoj pošiljci mi stižu i ribe, pa me panika hvata gdje ću s njima dok akvarij ne pripremim.

Uzgojem se ne namjeravam baviti ako koja ribica priživi okot dobro priživi, ako ih se puno namnoži uvijek postoje kumovi, tetke, ujne... koje mogu "zaraziti" akvaristikom  :D ;)

p.s. imam problem ne modu vodič za početnike otvoriti... ima ga netko možda u word formatu ili ...
« Zadnja izmjena: Lipanj 30, 2008, 21:26:23 poslijepodne od beatrice »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Lipanj 30, 2008, 21:59:48 poslijepodne »
ako ikako možeš, prvo sredi akvarij (znači, ribe neka dođu u slijedečoj pošiljki!
dakle, prvo najmanje 3 . 4 tjedna, cikliranja, bez obzira na aqua safeove ili koje druge kemije, dobre bakterije i slično....naravno, sve to možeš staviti, ali cikliranje je proces kojeg jednostavno se ne smije preskočiti ako hoćeš da ti ribice ne ugibaju....i naravno, kako se ciklira akvarij, tako moraš imati i spremne vode za ribice, dakle, njih kasnije nabavljaj, još jednom - nikako istovremeno!
ako ti nije bed, reci iz kojeg si kraja Lijepe naše, sigurno ima ljudi s foruma koji su ti u blizini i mogu ti pomoći, možda čak i s ribicama (živorotke se brzo množe i relativno ih je lako nabaviti)....
i budi strpljiva!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #9 u: Srpanj 01, 2008, 03:00:56 prijepodne »
Faber jeste. Svertovi su xsife... ;)

No ja ti ih Beatrice ne preporucam u taj aq... Maconose (valjda je sad jasno) narastu veeeeliki... :roll: Platiji su manji i zato ti ih toplo preporucam... :up:

Bilje naruci odmah, ali ribe svakako kako babyboom savjetuje, tek kroz mjesec dana. :up:

Sretno i strpljivo... ;) :heart:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline doktor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #10 u: Srpanj 01, 2008, 09:07:14 prijepodne »
Nemoj molim te žurit!! Nek se voda zavrti, pa nek biljkice uhvate ambijent, pa na kraju ribice. Nemoj pretrpavat! Ja sam uvijek za veći tank, ako može!? :up:
U radu je spas!

Offline beatrice

• Novi član
  • *
    • Beatrice's Diamond
« Odgovori #11 u: Srpanj 01, 2008, 11:17:24 prijepodne »
Hvala na savjetima  :klap:

Ja bi rado veći akvarij, ali nemamo mjesta za njega doma( jer ako računate da doma imam 4 psa i još 4 koja mi redovito dolaze u posjete - koji su ludi za ribicama, miševima i svim malim stvorenjima, veliki akvari ne mogu digut tako visoko da ga oni ne mogu uznemiravat, a ovaj mali njega ću stavit na regal koja je visine 1,40 m tako da oni ne uznemiravaju ribe)

Ja ću svakako biljke naručiti u prvoj pošiljci ( to mi stiže sve u usubotu naveče), u nedljelju ću složiti cijeli akvari i tad započima proces cikliranja... biti će mi mali problem doći do riba ali valjda ću i to nekeko srediti jer ja sam iz Drniša ( malo mjesto kraj Šibenika) ali često sam u Splitu , a u Splitu i nije baš neki izbor ribica ....

Definitivno sam se odlučila za Gupije (6), Platje(6) , Kolisu Laliu (4)
Od čistača sam za sad na Ancistruse ( njih ću dobiti, uzgoj kućni) , i sad ne znam što mi je ješ od "čistača" potrebno... neki spominju kozice, somove... koja je njihova prava uloga...

Ne brinite strpljenja imam...

p.s. sva oprema + bilje kupujem u Zoo Vilu, dobila sam preporuke da su oni jedni od boljih u Zg.  ;)

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 01, 2008, 11:48:48 prijepodne »
mislim da se isplati cekati 3-4 tjedna dok se akvarij ne zaciklira, i bit ces sigurna da ce ribice biti zive i zdrave, a nece pola uginuti kao i meni kad sam nabavio prvi akvarij i nisam imao pojma o akvaristici - a kamoli o cikliranju... pozz i sretno u akvaristickim vodama!

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 01, 2008, 13:00:15 poslijepodne »
hmm ..kozice,somovi-uloga,pa mnogi ljudi ih imaju jer im se baš sviđaju.Kozice su ti usput rečeno odlični algojedi i fenomenalno izgledaju,ali moraš pazit s kojim ribama ih stavljaš da ne bi završile kao obrok,ili bar da imaju dovoljno mijesta za skrivanje.Nek iskusniji kažu da li idu uz tvoju izabranu kombinaciju riba.. Somovi,imaš 'milion' vrsta,Ancistrus spada u somove,za tvoju veličinu akvarija( i moju ;) ) najbolje neke Corydorase,oni su korisni jer skupljaju otpad(ne drekece)nego ostatke hrane,ali ljudi ih imaju i ne zato što su nazovi čistači,nego jer su lijepi,zanimljivi..itd.

Offline beatrice

• Novi član
  • *
    • Beatrice's Diamond
« Odgovori #14 u: Srpanj 06, 2008, 15:50:10 poslijepodne »
Akvarij nam je stigao, i sad dolazi onaj najteži dio kako ga složiti...

Imam jedno pitanjce , htjela sam unutra staviti panj od vinove loze, ali nisam sigurna koliko ga puta moram iskuhati i kako očistiti, također sam za svaki slučaj uzela ponj od mopana , koliko puta njega trebam iskuhati.

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 06, 2008, 16:47:23 poslijepodne »
Ajde drago mi je da je stigao. Pa nemožeš ga previše iskuhati  :D nikako,što više puta ti se da,ali ajde recimo ja sam svoj mangrov panj iskuhao jednom sa nekoliko promjena vode i to je trajalo otprilike 3 sata,prije svake promjene vode sam ga iščetkao i potopio u hladnu vodu,isto i sa lozom,loza bi ti duže vrijeme mogla ispuštati sluz,koja nije štetna ali ne izgleda lijepo..

Offline beatrice

• Novi član
  • *
    • Beatrice's Diamond
« Odgovori #16 u: Srpanj 09, 2008, 15:17:02 poslijepodne »
Složila sam akvarij i cikliranje je počelo

nakon koliko dana mogu stavit prve čistače , dobila sam info. da nakon 10 dama ih mogu ubaciti , a onda nakon 20-25 dana ostale ribe  -?

proces cikliranja

Offline pex

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #17 u: Srpanj 09, 2008, 22:31:46 poslijepodne »
Ja sam isto prije par mjeseci krenuo s vlastitim akvarijem i stavio sam lozu unutra.
Prokuhao sam je tri puta i nakon svakog puta uronio u hladnu vodu i iscetkao te odstranio koru.
Pojavila mi se sluz ali nakon par ispiranja i cetkanja izgleda da je nestala tako da te ona ne treba brinuti.
Sretno s novim hobijem, a cikliranje ti preporucam sto duze mozes izdrzati bez ribica ;)
Potrudi se bar dva tjedna  :up:
Split

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 10, 2008, 13:51:40 poslijepodne »
za sada radiš sve kako treba, samo traba strpljenja, jedna od najbitnijih stvari u akvaristici

Offline Njanja

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #19 u: Srpanj 10, 2008, 14:32:08 poslijepodne »
lijepo ti je,al ja bi stavila jos biljcica... ;)
FBI :ninja: - Odjel za rastrošnu kontrolu :a078:

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #20 u: Srpanj 10, 2008, 14:39:24 poslijepodne »
Ah, uvijek mi srce zaigra i mašta prodela kad vidim ovakve djevičanske vode... :up:
Zabok

Offline beatrice

• Novi član
  • *
    • Beatrice's Diamond
« Odgovori #21 u: Srpanj 10, 2008, 15:50:39 poslijepodne »
za sad sve ide po planu, samo imam mali problem s panjem, naime na njemu se počela stvarati nekekva "paočina" što da radim....

još me jedna stvar zanima , kako pravilno zasaditi Anubias....jer sam ga ja zasadila u šljunak kao i sve ostalo bilje... a čula sam da ga moram učvrstiti za panj ili kamen... -?

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #22 u: Srpanj 10, 2008, 17:04:11 poslijepodne »
Panj hoće u početku ispuštati sluz koji dobro čiste neke ribice, npr. ancistrusi.
Anubias se sadi tak da mu rizom (ona debela osnovna grana iz koje rastu listići) bude van podloge, inače propada. Znači, ili mu samo korjenčiće ukopaš (one koji idu iz rizoma prema dolje  :D), ili ga zavežeš koncem za kamen ili panj dok se korjenčići ne uhvate.
Zabok

Offline RedEX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zenica / BiH
« Odgovori #23 u: Srpanj 10, 2008, 22:45:59 poslijepodne »
Anubias se sadi tak da mu rizom (ona debela osnovna grana iz koje rastu listići) bude van podloge, inače propada. Znači, ili mu samo korjenčiće ukopaš (one koji idu iz rizoma prema dolje  :D), ili ga zavežeš koncem za kamen ili panj dok se korjenčići ne uhvate.
ne mora znaciti,imam anubias u aq skoro 6 godina a sadim i rizom (normalno ne citav ali onaj mali dio gdje su korjencici) i super raste,cak se novi pelceri probijaju kroz pdologu :D
ali ja bih ti preporucio da zavezes koncem anubias za taj panj sto si spomenula jer ljepse izgleda :D
i obavezno nabavi jos bilja,recimo neku higrophyliu  da stavis u pozadinu ... ugl neko visoko bilje :D
« Zadnja izmjena: Srpanj 10, 2008, 22:52:57 poslijepodne od RedEX »

Offline Njanja

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #24 u: Srpanj 11, 2008, 07:59:53 prijepodne »
slazem se sa RedEXom !  :up: ja sam pricvrscivala anubias na kamen,pa na panj,a moji prascu su to sve cupali i na kraju sam posadila sve u podlogu i nista nije propalo ,sve lijepo raste  :)
FBI :ninja: - Odjel za rastrošnu kontrolu :a078: